Gehoorbeschadiging?

tuurlijk is het niet een ander zijn schuld!

als een disco/live-mixer de muziek loeihard zet, wat heel stom is natuurlijk moeten zij dat weten, maar in elk geval ik zal er niet heen gaan...
en als er stumpers zijn die daar gewoon blijven staan desnoods zonder oordoppen is dat hun EIGEN KEUS... net als bij concerten voor de PA blijven staan zonder gehoorbescherming...
 
... Mijn conclusie: de schuldvraag is minder belangrijk dan de vraag of we onze eigen keuzes hebben gemaakt. Laten we ons leiden door de massa, of zorgen we zelf voor ons leven?
Dit is een kwestie van persoonlijkheid, oftewel, heb je voldoende innerlijke kracht? Ben je vrij 'tot' in plaats van vrij 'van'? Erich Fromm 'Angst voor de vrijheid al eens gelezen'? Verder het hedonisme al gegoogled? Wikipedia komt wel met een leuk verhaaltje :) Helaas gaan zulke zaken best wel op in het dagelijks bestaan.

Over krachtige persoonlijkheden, vooral op sociaal gebied, gesproken...
Gisteren zat ik met m'n zoontje in de Haagse Randstadrail, waar je voor het instappen buiten moet stempelen. Een wat oudere man vergat dat en deed het nog even snel, waarvan de wagenbestuurder waarschijnlijk iets zei en de man iets beledigends had teruggezegd. De buitendeuren gingen dicht en de betuurdersdeur werd geopend en de bestuurder zei luid en duidelijk: "Die meneer eruit of ik rij niet door!" Natuurlijk ging die man de overvolle tram niet uit en we reden ook niet verder. Na een minuut of twee stond er een Antilliaanse dame van middelbare leeftijd op en vroeg vrij hard wat er aan de hand was. "Ik ga wel even praten met de chauffeur." Iedereen hoorde haar zeggen: "En als die meneer nu zijn excuses aanbiedt?" Ze stapte de tram weer binnen en zei: "Ach meneer, biedt even Uw excuses aan de bestuurder aan, dan kunnen we weer verder." De man moest nu wel. Hij deed het en de tram zette zich weer in beweging. Na tien meter begon iedereen te klappen voor die dame. Wedden dat je haar nooit in een discotheek zult aantreffen (om on topic te blijven :D

Wout
 
Mijn conclusie: de schuldvraag is minder belangrijk dan de vraag of we onze eigen keuzes hebben gemaakt. Laten we ons leiden door de massa, of zorgen we zelf voor ons leven?

determinisme versus vrije wil ?
ja lol, als iedereen gewoon deed wat beter voor hem of haar was , dan was de wereld vast ook een betere plek , of waren we misschien allemaal wel dood, wie oh wie zal het zeggen.
hoe dan ook , van mij mogen er wel wat strengere regels tav geluidshoeveelheid gesteld worden, zoiets van stiltegebied tenzij. kun je ook weer eens gewoon van de vogeltjes genieten ( of musiceren tijdens carnaval)
 
Geen mp3 spelers in je oren doen.

dan komt het wel goed met de mensheid die zijn oren wilt beschermen,
en niet te dichtbij speakers bij concerten, besides dat is ook waar het geluid minst klinkt omdat je dan de bass stuk minder hoort :)

Maar elke frequentie die je kwijt bent, komt niet meer terug =)
Triest maar waarheid.

Groets!!
En betersschap!
 
Deze uitspraak mag je over eind houden, als je dan ook onderschrijft dat harddrugs verkopen eigenlijk toegestaan dient te worden, want de gebruikers hoeven het toch niet te kopen? Het drukt de prijzen, want er is geen verkooprisico meer en, in tegenstelling tot gehoorsbeschadeging: de verslaafde kan afkicken en dat gaat met doofheid helaas niet meer... Drugs mogen! :D


Wout

Ben ik het ook helemaal mee eens,
waarom zou de overheid beter weten wat goed voor mij is dan ikzelf

die weten daar niks vanaf,
 
Het is niet het vrolijkste bericht voor een forum als dit, maar toen ik dit las moest ik gelijk aan deze thread denken. Vandaar dat ik het toch maar even wilde plaatsen.

Zelfmoord om gehoorschade

ESSEN - Een 29-jarige ingenieur heeft zelfmoord gepleegd omdat hij niet meer kon leven met constant gesuis in zijn oor. Hij liep die gehoorschade op door harde muziek te luisteren.


Zelf kreeg hij daardoor op zijn zestiende ongeneeslijke aandoeningen die hem permanente oorsuizingen bezorgden. Daarnaast hoorde hij geluiden die er niet waren en werd hij overgevoelig voor lawaai. In zijn brief legt hij uit dat hij niet meer met mensen kon praten en ook niet naar zijn eigen stem kon luisteren, omdat dat pijn deed aan zijn oren."Ik kan niet spreken want dat doet pijn aan mijn oren. Ik heb geen zin meer in het leven", schreef Dietrich Hectors In zijn afscheidsbrief, die maandag werd afgedrukt in Het Laatste Nieuws. De man uit het Belgische Essen vraagt aandacht voor het probleem dat veel jongeren hoorschade oplopen op festivals en door naar harde muziek te luisteren.
"Ik wil niet dat iemand anders hetzelfde overkomt. Zorg allemaal goed voor uw oren! Blijf weg van te hard lawaai", is zijn duidelijke boodschap. "Ik zelf, en ik alleen heb mijn oren verknald, keer op keer, ik was me nooit bewust van de gevaren."
 
Wat een droevig verhaal, beste kerel moet wanhopig geweest zijn.

Geen mp3 spelers in je oren doen.

Een hele iPod past ook niet, Woef. Maar goed, draagbare muziek... Wie is er niet groot mee geworden?

walkman.jpg


Als ik toen had geweten welke gevaren eraan het gebruik ervan kleven, had ik wellicht anders gehandeld. Ik heb wel last van een lichte suis in een oor, die gekomen is na het optreden vorig jaar van The Black Dog, nota bene... Ik denk dat het cumulatieve effect van jarenlang walkmans dragen, DJ-en in clubs, studio-sessies, concerten etc etc, de oren iets te veel zijn geworden.

Ik baal er wel van, maar ik heb er anderzijds weinig last van. Het belemmert me gelukkig niet gewoon naar dingen (op normaal volume) te luisteren. Als ik goed uitgerust ben, dan hoor ik het zelfs bijna niet. Ik las het hier al ergens: veel rust schijnt (iets) te helpen. Verloren frequenties krijg je idd. niet meer terug. Daar heb ik dan nog geen last van, maar dat zal vast ook nog komen met de ouderdom. Maar ik heb geen illusie dat die suis nog weg zal gaan eigenlijk. :(
 
Heb altijd m'n doppen bij. Heb zelfs 2e setje die iets minder dempen. Muziek moet je ook voelen soms. En mensen praten nog al graag... dus als je dan op de 95dB gaat zitten met je muziek hoor je alleen nog maar pratende mensen.
 
Eerlijk gezegd klinkt dit gewoon als een oor vol oorsmeer. Ik moet mijn oren ong. 3 keer per jaar uit laten spuiten vanwege overmatige cerumen productie. Zo'n prop wordt steeds groter en gaat de gehoorgang irriteren, die vervolgens opzwelt. Op een gegeven moment wordt de gehoorgang afgesloten door de prop en is het alsof ie ineens dichtgeklapt is. De meeste mensen gaan dan vervolgens met van alles in hun oor zitten en verergeren daarmee de situatie alleen maar. Nog meer zwelling, nog minder horen en als het tegen zit behoorlijk wat pijn. Hiermee doorlopen is vragen om problemen.
Ga gewoon naar de huisarts, die zal je waarschijnlijk oordruppels op oliebasis meegeven om de prop wat zachter te maken en later terug laten komen voor het uitspuiten. Oh ja, dat geleuter over het door een specialist laten doen is onzin. Het lijkt me dat je zoiets liever laat doen door iemand die dit regelmatig doet (de huisarts dus), bloed laat je toch ook niet afnemen door de vaatchirurg. Er kan trouwens vrijwel niets misgaan bij het uitspuiten. Er wordt onder druk water in je oor gespoten en als het goed is komt de prop er dan zo uit.
Die piep overigens kan ook hierdoor veroorzaakt worden. Een ruis kan je er ook van krijgen, maar dat is gewoon je eigen bloed wat je hoort stromen.
De meest voorkomende oorzaken van proppen in de oren zijn: wattenstaafjes en harde muziek. Hoe meer je in je oren zit, des te meer oorsmeerproductie.
Een middenoorontsteking doet overigens meestal ongeloofijk veel pijn, en komt heel weinig voor bij volwassenen.

Bij tinnitus is het geluid er altijd (ruis/piep) en niet beinvloedbaar door op het oor te drukken of zo. het enige wat je daarmee kan doen is iets opzetten dat harder klinkt dan de tinnitus.
Oorkaarsen gebruiken, das nog het veiligst, en meest natuurlijke manier om je oren goed schoon te houden!!!!
 
Geen mp3 spelers in je oren doen.
ik weet dat die krengen steeds kleiner worden maar ZO klein dat ze in hun geheel in je oor passen? nee :D

maar idd, die kutoortjes zijn echt.... gad, ver en damme... so wie so al die plastic miniatuur shit van tegenwoordig, het meeste heb je niet eens nodig en het is na niet al te lange tijd nutuulk ook zo naar de t-ring want men moet blijven kopen nutuulk...
 
oorsuizingen - angst hiervoor, maatregelen ?

oorsuizingen - angst hiervoor, maatregelen ?

Geen idee of het nieuws ook Nederland heeft bereikt omtrent een Belgische jongen die zelfmoord pleegde omwille van zware oorsuizingen. Hij speelde gitaar in een metalband en ging ook naar loeiharde optredens.
Van zodra hij lichte suizingen had, begon hij oorwatjes te dragen. Deze had hij echter 2 keer vergeten in te doen, en het probleem werd alsmaar erger. Op een gegeven moment was het niet meer dragelijk, en is de jongen uit het leven gestapt.

Mijn vraag: we mogen misschien geen metal-gitaristen zijn, maar heb jij als synther nooit angst je oren (permanent) te beschadigen ?
En zoja, welke voorzorgsmaatregelen heb je hiervoor genomen ?

Als gepassioneerde muziekliefhebber zijn mijn horen haast heilig. Ik zou het verschrikkelijk vinden om m'n gehoor te verliezen, laat staan eeuwig met oorsuizingen rond te moeten lopen.
Soms heb ik het gevoel dat het volume van mijn ipod of synthesizer onnodig luid staat en dan draai ik deze even wat zachter. Andere maatregelen heb ik nog niet overwogen.
 
Er zijn hier al enkele topics over, maar goed...

Met oordoppen is het moeilijk alsnog een gehoorbeschadiging te krijgen, maar niet alle oordoppen dempen voldoende, het is dus belangrijk om iets te kopen met specificaties van de dempingswaarden. Dopjes "tegen snurken" hebben hele andere eisen en kunnen toch geluid doorlaten op bepaalde frequenties, terwijl ze andere frequenties wel afdoende dempen, hierdoor kun je ongemerkt schade oplopen.
Ik heb zelf een set otoplastieken laten aanmeten (Comfoor zachte otoplastieken met ER-15 filter), deze doppen hebben een muzikale dempingskarakteristiek zodat ik alles nog wel goed kan horen, ze dempen gemiddeld 15dB. Nu kan ik me voorstellen dat sommige metalbands nog te hard draaien om met mijn doppen een veilig niveau te krijgen. Kwestie van meten (soms heeft de geluidsman een dB-meter bij zich, of de organisatie) en doppen aanschaffen die afdoende dempen (hoewel het moeilijk is om filters te krijgen boven 15dB met een lineaire dempingskarakteristiek).

En dan het laatste... die dingen consequent indoen. Ik loop geen discotheek meer in zonder die dingen, ik vind het een verademing. Bandjes, vuurwerk, zelfs met grasmaaien (motormaaier) heb ik ze soms in. Al jaren niet meer naar huis gegaan met een piep in m'n oren. Beste 160 euro die ik ooit besteed heb...
 
Bericht door een moderator:
Discussies samengevoegd. Gebruik SVP eerst zoekfunctie alvorens een nieuw topic te openen. Veel onderwerpen worden reeds besproken in bestaande draadjes.
 
Ik kwam tijdens het surfen twee dingen tegen omtrend gehoorbeschadiging.

Dit heeft mij ook weer een beetje wakker geschud als het gaat om oordoppen.

Ik dacht altijd redelijk safe te zijn tijden optredens door midden achter te gaan staan met oordoppen in.

Maar als ik er serieus over nadenk dan moet ik concluderen dat oordoppen helemaal niet zo goed werken als de meeste mensen denken.

De lage tonen gaan natuurlijk dwars door de doppen heen, net zo als de lage tonen die door 100 mensen lichamen heen gaan voordat ze jou lichaam bereiken.

Kortom lage tonen laten zich niet stoppen door een paar dopjes.
Iedereen weet dat je vooral massa nodig hebt om dit te stoppen, niet oordoppen van een paar gram.

Ik heb mezelf, net zo als de desbetreffende persoon in zijn afsheidsbrief, vaak voor de gek gehouden.


Volkskrant artikel

[edit: Ik zie dat hierboven al over hetzelfde voorval is bericht]

Zeer trieste Afscheidsbrief.
 
Laatst gewijzigd:
Mocht je echt gek worden van je piep, dan kan een specialist een apparaatje in je oor inbrengen die een soort van tegen piep produceert op de juiste frequentie waardoor je schijnbaar geen piep meer hoort. Dan kan je dus gewoon verder leven. Er schijnt ook een programma voor de ipd te wezen waarmee je zelf de juiste frequentie kan zoeken en dus hetzelfde effect krijgt.
 
Da's best een indrukwekkende afscheidsbrief! Mij hebben ze overigens altijd verteld dat midden- en hoge tonen veel sneller schade zouden toebrengen en de lage tonen daarom minder gedempt worden.
 
Interessante topic gezien mijn broertje ook sinds een maand last heeft van een aanhoudende piep in 1 van zijn oren en deze gast gaat nooit uit! Moet me toch maar eens goed verdiepen in oordoppen.
 
Back
Top