Stockmuziek via AI: we kunnen wel stoppen

Dat is niet het probleem maar de oplossing. Onbeholpenheid in plaats van perfectie.

Je bedoelt dat door mensen gemaakte muziek juist door de menselijke onbeholpenheid superieur is aan door computers gemaakte muziek?
 
Zolang AI niet echt zelf kan denken blijft AI een methode om een computer iets te leren aan de hand van een aantal voorbeelden. Door middel van herkenning van patronen is de computer op een gegeven moment in staat om soortgelijke patronen te creeëren. Maar, dat is wat anders dan zelf denken. Met zelf denken kom je juist tot nieuwe dingen, de set aan data die wij als mens tot onze beschikking hebben is veel breder en groter dan wat aan een AI computer gevoerd wordt.

Als ik inspiratie krijgt vanwege een gebeurtenis of door een verder weg liggend idee dan kan ik daardoor tot iets unieks komen, ik zie dat een AI computer niet zomaar op die manier realiseren.

Wel kan een AI computer door steeds verder uitgebreid te worden met input steeds meer doen, maar of het meer en beter en origineler zal zijn dan een mens ooit zal kunnen, dat betwijfel ik.
 
Wat is echt zelf denken? Kan een mens echt zelf denken zonder de hardware onder zijn hersenpan en de nodige input aan waarnemingen en studie? Ik betwijfel het. Dat zijn het soort van illusies voortkomend uit menselijke zelfoverschatting die met de voortgang van wetenschap en techniek stap voor stap worden afgebroken.
 
Voorbeeld, zou een AI computer Arabisch klinkende muziek kunnen componeren als er talloze voorbeelden zijn ingevoerd? Ja, dat denk ik wel. Maar nu, zou een AI computer Arabisch klinkende muziek kunnen componeren als het nooit dat soort muziek ingevoerd heeft gekregen? Ik denk het niet. Een mens kan dat dus wel.
 
Laatst gewijzigd:
Uiteraard is dat niet van de ene op de andere dag gegaan en is die muziekstijl ontstaan door een samensmelting van culturen, het bij elkaar gebracht worden van verschillende instrumenten en meer van dat soort dingen, maar dat zijn nou precies het soort processen die een AI computer mist en de reden waarom een AI computer wat mij betreft niet vernieuwend kan zijn. Behalve dan door randomize functies toe te passen en afwijkende input, maar dan is het geen AI meer wat het resultaat levert.
 
alle berichten over wat AI kan, zijn overdreven. wat het zal kunnen doen, zeker niet.
maar op dit moment zijn het zelflerende algoritmen (en dat kan ook goed fout gaan...), of zelflerend.
er zullen zeker verschillende benaderingswijzen zijn, maar het is vooral patroonherkenning.

ik zou het nog geen AI noemen.

dat AI in de toekomst tot meer in staat is??

een schaakkomputer, heeft overigens louter bewezen dat het schaken, ach ja... het drama valt weg...

maar AI en drama, dat zal zeker komen... waarom niet? wat wij unieke eigenschappen noemen, of beter willen noemen, zijn die zo uniek??

neemt niet weg, dat ik me wel nog lekker vasthoud aan de illusie (al ben ik er zo'n eentje, die zelfs dat afbreekt, en daar heb ik geen AI of toekomst voor nodig....)
 
Ander voorbeeld, zou jij je gitaarmuziek voor kunnen stellen als er nooit een gitaar was geweest?

Door die vinding en vele anderen ontstonden mogelijkheden, die leidden tot inspiratie en vernieuwing in de muziek.

Ik zie een AI computer geen nieuw instrument uitvinden om vervolgens inspiratie van te krijgen om zodoende tot vernieuwende muziek te komen.

Een mens gebruikt zijn totale omgeving en middelen om iets te doen of te bereiken en kiest daarvoor zijn eigen weg en methode en dat levert hem een nieuw resultaat op.

Maar goed, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, de meeste mensen doen ook aan patronen leren en nabootsen, conformeren etc ipv innoveren en vernieuwen.
 
J
Uiteraard is dat niet van de ene op de andere dag gegaan en is die muziekstijl ontstaan door een samensmelting van culturen, het bij elkaar gebracht worden van verschillende instrumenten en meer van dat soort dingen, maar dat zijn nou precies het soort processen die een AI computer mist en de reden waarom een AI computer wat mij betreft niet vernieuwend kan zijn. Behalve dan door randomize functies toe te passen en afwijkende input, maar dan is het geen AI meer wat het resultaat levert.

Dat laatste is nu weer flauw, waarom zou het AI niet toegestaan zijn om door middel van randomize functies en het kennisnemen en samenvoegen van diverse muziekinvloeden nieuwe dingen uit te proberen? Als je dat eenmaal toestaat is het scheppen van nieuwe muziekgenres voor AI niet langer onmogelijk. Sterker nog: dat zal dan noodzakelijkerwijs vanzelf gebeuren.

Hetzelfde geldt voor de gitaar. Laat AI daar via een robot mee experimenteren en er is geen enkele reden waarom daar niet iets verrassends uit zou komen. Ook zie ik niet in waarom AI niet zelf een nieuw instrument zou kunnen ontwerpen.
 
Er zal wel iets verassends uit kunnen komen, maar luisteren we er dan ook graag naar?

Een mens is gericht op het vinden van een bepaald of onbepaald iets in zijn zoektocht naar vernieuwing of resultaat. Op een gegeven moment beoordeelt de creator dat wat hij gemaakt heeft 'goed' is of 'af'.

Hoe gaat een AI computer dat beoordelen of iets okay is wat hij heeft gemaakt? Zeker, die computer zal mogelijk iets kunnen maken wat (enigszins) vernieuwend klinkt, maar klinkt het ook nog goed?
Stel, een AI computer maakt 1000 composities, wat mij betreft in een middagje. Hoe kiest hij wat zijn beste werk is of moeten wij dat doen? Moeten wij alle 1000 composities gaan luisteren en dan beoordelen welke voor ons het beste klinkt?

Geven we dan een like ofzo zodat die AI computer daar ook weer van leert? Als we dat doen dan vrees ik dat die computer heel snel mainstream muziek gaat maken voor de likes..

Haha, naja. Ik moet het nog zien allemaal.

En wat betreft die randomize functie, ja dat kan wel natuurlijk, maar ik zie het meer als een beperkte truuk die bij voldoende rekenkracht dan toch tot resultaten kan leiden, maar meer dan een truuk is het dan ook niet, ik denk dat je ook dat op een gegeven moment zal gaan herkennen ook als zodanig, maar wie weet.
 
Voorbeeld, zou een AI computer Arabisch klinkende muziek kunnen componeren als er talloze voorbeelden zijn ingevoerd? Ja, dat denk ik wel. Maar nu, zou een AI computer Arabisch klinkende muziek kunnen componeren als het nooit dat soort muziek ingevoerd heeft gekregen? Ik denk het niet. Een mens kan dat dus wel.

Als mens kan jij dit omdat je Arabisch klinkende muziek hebt gehoord. Een computer kan je ook its laten horen als input.. en op basis van die analyse componeert hij dan iets soortgelijks..

Ik zag onlangs deze video.. erg interessant. het gaat over image recognition. AI kan op dit moment al schrikbarend gedetailleerd foto's analyseren en in context beeld beschrijven. Dus bijvoorbeeld: op de foto staat een: vrouw, tussen 20 en 30 jaar oud, somberheid 60%, naast haar 2 mannen, 1 blank, 1 aziatisch, relatie is vrienden etc. Zo'n gedetailleerde analyse zou AI ook met muziek kunnen toch....

AI analyse van een foto, wat is er te zien:

Screenshot 2021-09-28 at 20.43.37.png



Smart AI is Watching You - Image Recognition

 
Muziekstijlen zijn onstaan doordat mensen inspiratie kregen uit wat anders. Die stijlen waren er eerst niet en zijn door allerlei ontwikkelingen tot stand gekomen. Al deze ontwikkelingen waren nodig om een bepaalde stijl te doen ontstaan.

Dit proces wordt veroorzaakt door een veelheid aan factoren die veel groter is dan wat in een AI computer zit. De mate van vernieuwing door AI kan naar mijn mening nooit zo groot zijn als die door een mens wordt voortgebracht.

Ik zou Arabische muziek kunnen maken omdat ik de stijl ken, maar de pioniers? Die hebben hem bedacht.
 
Ik zou Arabische muziek kunnen maken omdat ik de stijl ken, maar de pioniers? Die hebben hem bedacht.

ja maar die pioniers hadden toch niet als uitgangspunt 'arabische muziek maken'? Dat label kwam pas daarna. AI kan ook iets totaal nieuws bedenken.. Laat het een maand lang allerlei muziek horen uit de hele wereld.. Dan analyseert hij alles in de detail qua kenmerken en maakt vervolgens iets nieuws door juist totaal andere kenmerken te gebruiken....

Zo'n analyse kan zijn: beat is 4/4, 1 leadzangeres, koortje van 3 zangers (1 man, 2 vrouwen), piano, bas, drumcomputer, tr808 kit, bpm = 83, structuur is intro -refrein - break etc. etc.
 
Laatst gewijzigd:
Ja, dat is zo, maar dan nog steeds creeërt die computer iets op basis van de muziek input die hij heeft gekregen. Hij creeërt niet echt iets nieuws, hij doet na.

De mens heeft echter een bredere input, we laten ons niet alleen inspireren door muziek die we horen om die vervolgens proberen na te doen, we proberen nieuwe dingen te bedenken en daarvoor gebruiken we dus de bredere input waarover de AI computer niet beschikt. Die beschikt alleen maar over een databank met muziek, terwijl alles kunnen gebruiken wat los en vast zit om iets vernieuwends te maken.

Bijvoorbeeld, iemand die zijn eigen nieuwe muziek instrumenten maakt zal daar iets uithalen wat anderen nog niet hebben gedaan. Maar het gaat verder dan alleen dat, je kan alles gebruiken om te vertalen naar iets in de muziek.
 
Ander voorbeeld, zou je een AI computer Drum 'n bass nummers kunnen laten maken? Ik denk het wel. Maar zou een AI computer uit zich zelf het genre Drum' n bass uit hebben kunnen laten vinden?

Ik denk het niet..
 
ja ik snap wat je bedoelt hoor.. en ik hoop echt dat de mens die unieke gave houdt tov een AI. Maar ik schrik echt hoe geavanceerd AI en computer tegenwoordig zijn. Al die data die zij opslurpen via camera's, smart speakers, onze communicatie etc etc.
 
De mens heeft echter een bredere input, we laten ons niet alleen inspireren door muziek die we horen om die vervolgens proberen na te doen, we proberen nieuwe dingen te bedenken en daarvoor gebruiken we dus de bredere input waarover de AI computer niet beschikt. Die beschikt alleen maar over een databank met muziek, terwijl alles kunnen gebruiken wat los en vast zit om iets vernieuwends te maken.

Bijvoorbeeld, iemand die zijn eigen nieuwe muziek instrumenten maakt zal daar iets uithalen wat anderen nog niet hebben gedaan. Maar het gaat verder dan alleen dat, je kan alles gebruiken om te vertalen naar iets in de muziek.

Zou juist zeggen dat de AI-computer in het voordeel is. De AI-computer heeft in principe toegang tot alle mogelijke geluiden, de mens niet.

Maar zou een AI computer uit zich zelf het genre Drum' n bass uit hebben kunnen laten vinden?

Ik denk het niet..

Ja, ik denk dat we dat in de toekomst gaan zien. In elk geval dat we de basisvormen van zoiets krijgen te horen, de AI komt met een klasse voorbeelden van muziek die eigenschappen met elkaar gemeen hebben. Analoog aan de eigenschappen wat DnB nu als een al bestaand genre definieert, bij voorbeeld. De vraag is of zulke gegenereerde muziek echt te pruimen is, een best-case scenario voor de toekomst zou kunnen zijn dat de AI ons ruwe diamantjes toewerpt, en de menselijke componist deze verder moet polijsten om echt fraaie briljanten te krijgen.
 
nah ik denk, dat de term creëren verkeerd gebruikt wordt in deze context.
een AI kan creëren in de zin van het variëren. dan maak ie muziek maar het is niet origineel in de zin van een nieuwe culturele uiting. het is een variatie op een variatie... :).
originele geesten gaan verder, doen iets nieuws, geven uiting aan bijvoorbeeld dingen die in de samenleving leven.
zoals bijvoorbeeld de punk er ineens was in de context van de mijnwerkers armoe of jazz als eerste getolereerde uitingen van gekleurde muziek.
of de eerste house uit de Chicago- en Detroit ghettos.
dus namaken, eindeloos variëren ja, creatief nee, plezier hebben in de sociale functie, nee.
 
Ik zie het probleem niet. Stock muziek is wat mij betreft toch niet echt muziek. Dus wie of wat dat maakt interesseert niet echt.

Wbt de rest van het verhaal..
Vroeger had je een heel orkest nodig.
Toen kreeg je draaiorgels, gebouwd door een draaiorgelbouwer en bediend door twee man, eentje om te draaien, eentje voor het bakje met centen.
daarna DAW's zodat je met software door programmeurs geschreven, in je eentje alles kon doen.
Nu krijgen we dus software, door programmeurs geschreven die het ook zonder jou kan.
Straks is het software geschreven door software...
Nog later is de software niet meer nodig ook waarschijnlijk.

Maak me tegen die tijd maar weer wakker want dat zou me dan wel interesseren om te zien ( en horen) hoe dat dan gaat..
 
Back
Top