Gehoorbeschadiging?

Tinnitus (ofwel De Piep) hoeft niet per definitie te ontstaan door blootstelling aan te luid geluid, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Zo'n apparaatje (of chip) dat een anti-geluid geeft, ik kan me voorstellen dat dit goed helpt, maar het blijft symptoombestrijding. Ik las daarentegen dat wetenschappers erin geslaagd zijn om nieuwe trilhaartjes bij muizen te kweken. Als zoiets nou lukt bij mensen, dan zou dat geniaal zijn...

Hoge tonen zijn - zo is mij verteld - inderdaad het schadelijkst (wat niet wil zeggen dat andere tonen niet schadelijk kunnen zijn). Vandaar dat veel op maat gemaakte oordoppen/otoplastieken een filter hebben dat de hoge tonen filtert. Zo kun je anderen in een gesprek wel nog verstaan, maar is luide muziek minder schadelijk.
Maarja dat zorgt er dan wel voor dat je de hogere frequenties bij concerten e.d. niet zo lekker hoort.
Ik heb gelezen dat er ook oordoppen zijn waarbij geen vervorming van het geluid optreedt, ik neem aan dat die alle frequenties gelijkwaardig dempen.

... edit

Net ook de tijd genomen om de afscheidsbrief van Dietrich te lezen. Erg heftig zeg. En veel van wat hij schrijft komt mij akelig bekend voor. Ik hoop niet dat het bij mij ook zo uit de hand zal lopen, maar ik ben bij deze extra gewaarschuwd...
 
Laatst gewijzigd:
Hier, 'n test:
 
Ik begin de laatste paar maanden te merken dat ik langzaam doof word, ik begrijp mensen slechter omdat ik ze niet goed kan verstaan en als ik met een kopteloon werk moet die om de dag steeds ietsje harder. Ik ben ook eens op keuring geweest bij Defensie en bij de gehoortest zat ik serieus in de gevarenzone (maar het was allemaal nog net op het randje)

Ik heb 5 a 7 jaar als geluidstech gewerkt zonder bescherming, in bands gespeeld zonder bescherming, live gespeeld zonder bescherming, eigenlijk doe ik alles zonder bescherming en ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit spijt van heb gehad.

Ik kan trouwens WEL liplezen, maar ik zou toch graag iedereen willen aanraden om toch bescherming te gebruiken want je oren gaan sneller achteruit dan je verwacht.
 
Mag ik vragen waarom je geen spijt hebt ?
Vind je het dan niet erg dat je nu minder hoort ?
 
Omdat ik al die tijd wist waarmee ik bezig was en ook wist wat de gevolgen zouden zijn. Als jij als bv muziekant of geluidstech het weigert om bescherming te dragen vind ik dat je achteraf ook niet mag klagen over je oren.

Het enigste wat me verbaasde is dat het echt snel achteruit gaat.
 
Het enigste wat me verbaasde is dat het echt snel achteruit gaat.

Genoeg tijd aan een bepaald volume blootstaan doet genoeg. Ik meen dat het 3 uur is voor 90 db. Betekend dus dat je na 3 uur al gehoorschade opgelopen kan hebben. Dat is aardig snel me dunkt…
 
Mmm ok ik snap t.

Ik ben niet zo streng voor mezelf.
Spijt hebben van bepaald destructief gedrag, waarvan je toen al weet had, vind ik best kunnen.
 
Genoeg tijd aan een bepaald volume blootstaan doet genoeg. Ik meen dat het 3 uur is voor 90 db. Betekend dus dat je na 3 uur al gehoorschade opgelopen kan hebben. Dat is aardig snel me dunkt…

even het lijstje van maximale tijdsduur waarna je gehoorbeschadiging oploopt:

85 db 8 uur (ideale luistervolume in de studio)
88 db 4 uur
91 db 2 uur
94 db 1 uur
97 db 30 min
100 db 15 min
103 db 7,5 min
106 db 225 sec
109 db 112,5 sec
112 db 56,25 sec
115 db 28,125 sec (geluidslimiet houseparties/concerten)
118 db 14,06 sec
120 db -----------> (pijngrens)
121 db 7,03 sec
124 db 3,52 sec
127 db 1,76 sec
130 db 0,88 sec
 
Mooi lijstje met flauwekul. Zo werkt dat natuurlijk niet: elke 3 dB meer halveert de tijd waarin je gehoorbeschadiging (blijvend? hoeveel? gedefineerd als?) oploopt. Uit welke semi-wetenschappelijke Donald Duck komt dit nou weer?
 
Er is natuurlijk een verband maar dit soort rijtjes zijn net zo zinnig als zeggen dat elke ton CO2 extra in de atmosfeer leidt tot een temperatuurstijging van 0,0000001 graad en dat dus 1 Gigaton extra leidt tot het verdwijnen van de oliebol uit de nederlandse cultuur.
Als dat rijtje zou kloppen zou zo'n beetje elk SF-lid stokdoof moeten zijn.
 
Mooi lijstje met flauwekul. Zo werkt dat natuurlijk niet: elke 3 dB meer halveert de tijd waarin je gehoorbeschadiging (blijvend? hoeveel? gedefineerd als?) oploopt. Uit welke semi-wetenschappelijke Donald Duck komt dit nou weer?

Kom dan eens met wat andere feiten ipv veel geschreeuw weinig wol.
De eerste lijst die ik neerzette is afkomstig van leraren op de SAE, waar één van onze docenten les heeft gehad.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=76
De sterkte van het geluid wordt uitgedrukt in decibel. "Een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel gedurende 8 uur per dag wordt aanzien als de veiligheidsgrens," zo zegt prof. Louw Feenstra, neus- keel- en oorspecialist aan de KU Leuven.

Deze lijst is zelfs nog voorzichtiger:
http://www.alpine.nl/gehoorbescherming.htm
80 dB 8 uur
83 dB 4 uur
86 dB 2 uur
89 dB 1 uur
92 dB 30 min
95 dB 15 min
98 dB 7 min
101 dB 3,5 min
104 dB 1,5 min
107 dB nihil


http://www.arboportaal.nl/arbo_a_tm_z/g/gehoorbescherming
Uw personeel mag zonder gehoorbescherming werken in een ruimte met een geluidbelasting hoger dan 80 dB, maar slechts voor beperkte tijd. Bij een geluidsterkte van 83 decibel mag vier uur per etmaal worden gewerkt. De tijd wordt korter naarmate het aantal decibellen oploopt. Bij 95 decibel is nog maar een kwartiertje werken per etmaal toegestaan.


http://www.fryzo.nl/cgi-bin/fryzo/board/ggd/ggd.cgi?read=1075
Deskundigen vinden dat langdurige blootstelling aan geluid van 80 db , dwz langer dan 8 uren, al beschadiging kan veroorzaken. Bij elke verhoging van 3 db moet je de maximaal aanvaardbare duur halveren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld 4 uur naar 83 db mag luisteren (en 2 uur naar 86db). Even ter vergelijking: een walkman levert al gauw 90 tot 100 db, een discotheek 110 db met uitschieters naar 140 db, en een autoradio op volle sterkte 140 db!
De pijngrens ligt bij 120 db; de schadelijke grens ligt echter lager. Een enkele blootstelling aan meer dan 140 db kan al onherstelbare schade geven! Een kwartier lang luisteren naar muziek van meer dan 105 db kan al beschadiging geven. In de industrie mag de geluidsbelasting niet meer dan 85 db zijn!

Ga aub even ergens anders je frustratie botvieren ipv het voor de rest te verzieken. danku.
 
daarnaast is het voor iedereen die kennis heeft van audio duidelijk dat:

verdubbelling van geluid zorgt voor een toename van +3db
Met als logisch gevolg dat bij iedere 3 db erbij de maximale tijdsduur van blootstelling zonder beschadiging halveert.

Dat is geen donald duck, dat heb ik als eerste geleerd aan de hogeschool voor de kunsten utrecht, muziektechnologie/audio design waar we oa het totale volume van een orkestkoor moest berekenen.

Wel toevallig dat ik net een uur geleden aan iemand die ik sprak vroeg waarom die niet meer zoveel op SF kwam; "omdat er teveel betweterige zeikerds zitten die alles afzeiken maar zelf niet met feiten komen".
Zat Vinnieq ons af te luisteren ofzo ?
 
Heerlijk toch dat fanatisme van de (goed-)gelovigen. En goed te horen dat de jeugd van tegenwoordig weer naar de meester luistert.

Ik hoop dat jouw HogeSchoolmeester gezegd heeft: "verdubbeling van de geluidsdruk wordt uitgedrukt als een toename van drie eenheden op de deciBel schaal: 10x log 2 = 3" of zoiets. Dus ja 2x zo hard = 3dB erbij op de meter.
Natuurlijk wordt je dover van meer herrie, en hoe harder hoe sneller. Maar pretenderen dat dit soort semi-exacte lijstjes de werkelijkheid weergeven is flauwekul.

Enneh, als je twee keer harder rijdt komt de klap 4x zo hard aan. Ik zeg het maar even...

Frustraties? Daggut niet.
 
Het ligt eraan hoe exact je het wilt hebben.
1 megabyte is ook geen 1000 kilobyte.
1 minuut cd audio is ook geen 10 megabyte etc.

Daarnaast heb je met gehoor nog meer factoren die meespelen omdat niet iedereen gelijk is. Dit soort lijstjes zijn een goeie refferentie om op safe te spelen, zeker als het gaat om mogelijke gehoorbeschadiging.

Wat is het exacte probleem van jou met de bovenstaande lijsten ?

Ik ben zeer benieuwd
 
Mijn "probleem" met dit soort lijstjes ("het lijstje van maximale tijdsduur waarna je gehoorbeschadiging oploopt") is dat mensen het als de absolute waarheid gaan zien en daardoor bijvoorbeeld niet naar housefeesten gaan omdat je daar na 28,125 seconden een gehoorbeschadiging opgelopen hebt. Of na een kwartiertje lekker jammen met de drummer. Da's dus flauwekul. Je mag me best een betweterige zeikerd vinden hoor. Da's ook maar een mening.
 
ik ben bang dat ik het door producren kan krijgen omdat je dan dicht op je boxen zit
als ik een hele dag bezig ben geweest heb ik het idee dat mn oren moe zijn...

maar dit zal wel nie snel gebeuren toch?
 
Dat valt opzich denk ik wel mee hoor meloyoungster, van koptelefoons en dergelijke is de kans op schade vele malen hoger. Maar echt zeker kan ik dit niet zeggen ik ben immers geen dokter.

Ik zou je monitoren niet te hard zetten en af en toe een kleine pauze inlassen ofzo.
 
Back
Top