• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

DI Box nodig voor toetsen?

dorrus

Ingeburgerd
Lid sinds
14 november 2004
Berichten
76
Tot op de dag van vandaag plug ik mijn synt's rechtstreeks in het mengpaneel.
Nu lees ik her en der dat daar eigenlijk een DI box tussen moet zitten?
Is dat zo, en wat is de toegevoegde waarde van die DI box, ik heb nooit klachten gehad of ervaren zonder dat ding.
Een gitaar kan niet zonder maar toetsen toch wel, of mis ik iets? Hoor het graag
 

vink

atropos-krans-os
Lid sinds
7 juni 2013
Berichten
2.463
Locatie
in de meest diepteloze stad van dit kale land
Tot op de dag van vandaag plug ik mijn synt's rechtstreeks in het mengpaneel.
Nu lees ik her en der dat daar eigenlijk een DI box tussen moet zitten?
Is dat zo, en wat is de toegevoegde waarde van die DI box, ik heb nooit klachten gehad of ervaren zonder dat ding.
Een gitaar kan niet zonder maar toetsen toch wel, of mis ik iets? Hoor het graag

met mijn beperkte kennis, een DI box is niet noodzakelik voor synths. een DI BOX, ik ken de precieze werking niet, ik ken het louter voor gebruik voor gitaren, etc.

"DI staat voor ‘direct injection’ en letterlijk vertaald is dat dus directe injectie. Dat verraadt al dat je je signaal rechtstreeks ergens in spuit en je hiermee geen signaalverlies hebt. Vaak wordt dit gebruikt om instrumenten als elektrische piano’s, synths, (contra)bassen en elektrisch-akoestische gitaren op het mengpaneel in te prikken. In het doosje worden de signalen die een hoge impedantie (weerstand) hebben en vaak asymmetrisch (6.3 mm TS jack) zijn, omgezet in een laag-Ohmig, symmetrisch (XLR-)signaal zodat je mixer ze makkelijker aankan en het geluid niet vervormt. Bijkomende voordelen zijn dat je geen microfoon hoeft te gebruiken en overspraak (verschillende geluidsbronnen die een microfoon bereiken) en feedback daardoor niet aan de orde zijn."

mmmmh, ik dacht dat de werking altijd anders was, goed.

maar wanneer je niks merkt, lijkt het me simpel: niet nodig. er wordt veel aangeraden, maar wanneer iets werkt, werkt het... wellicht té simpel, maar de overdaad aan adviezen...
 
Lid sinds
10 november 2010
Berichten
5.922
Locatie
Homeless Studio
Je hebt een DI nodig als je lange kabels gebruikt.
weet niet zeker maar bij 3 meter of meer zeker een DI gebruiken om het signaal te balanceren.
of als je een mic pre amp hebt waarmee je het signaal wilt boosten.
Of als je een gitaar op de mic pre wilt aansluiten.

Ik prefereer passieve di's
 

4-Tek

Overjarig lid
Lid sinds
10 oktober 2001
Berichten
1.595
Locatie
Pijnackert
Een DI kan handig zijn om aardlussen tegen te gaan voor apparaten zonder gebalanceerde aansluitingen. Dus als je gebrom of piepjes van je computer door je synths heen hoort. En je synths hebben geen gebalanceerde aansluitingen, zoals bijvoorbeeld de meeste DSI/Sequential spullen, kan het een uitkomst zijn.
Als je live gaat spelen scoor je ook punten bij de geluidsman als je een DI bij je hebt. Daar is met alle licht installaties en het espresso apparaat achter de bar veel meer storing voor jouw kabels om op te vangen. Een DI zorgt er dan voor dat je kabel niet meer als een grote radioantenne kan werken.
In de studio gebruik ik gewoon gebalanceerde kabels, en een simpele 2 kanaals behringer hum destroyer voor mn OB-6 die geen gebalanceerde outputs heeft. Dit is een simele DI met alleen 2 in en outputs en kost een paar tientjes.
 

Tim R

Ingeburgerd
Lid sinds
19 december 2011
Berichten
97
Locatie
Utrecht / Maastricht
Als je mixer gebalanceerde line inputs heeft, kun je ook een line level shifter gebruiken voor je synths. Het enige dat je dan doet, is het signaal gebalanceerd maken.
 

4-Tek

Overjarig lid
Lid sinds
10 oktober 2001
Berichten
1.595
Locatie
Pijnackert
Als line level shifter gebruik ik meestal gewoon de gain knop op de mixer zelf. Op veel moderne mixers heeft die voldoende bereik om zelfs mic inputs op line niveau te kunnen gebruiken. Maar gebruik line inputs als je ze hebt.
Als je synths al gebalanceerde outputs hebben, zoals de meeste moderne synths, heb je in de studio echt niks extra nodig om ze aan te sluiten.
 
Top