Overzicht sprekers en deelnemers op de SynthForum Meeting op 16 oktober (WillemTwee Studio's, 's-Hertogenbosch)

ishi

Administrator
Staff member
Lid sinds
16 december 2017
Berichten
2.658
Locatie
Utrecht

Overzicht van de sprekers, workshops en presentaties op de Synthforum Meeting op 16 oktober in de WillemTwee Studio's 's-Hertogenbosch
-- Toonzaal, plenair --


14:30 Willem Twee Studio's (Rikkert Brok en Armeno Alberts)
- @WT analog

De geschiedenis van de Willem Twee Studio’s begon in 2016 met de inrichting van een studioruimte voor unieke test- en meetapparatuur uit de jaren vijftig en zestig. In 2017 voegde zich daar het CEM (Contact Orgaan Elektronische Muziek) bij aan, één van de oudste instituten voor elektronische muziek met een uitgebreide collectie synthesizers uit de jaren zeventig en tachtig. Daarnaast is er een groot arsenaal aan instrumenten van het Kunst Museum Den Haag in maart 2021 aan de collectie toegevoegd middels een langdurige bruikleen van het museum.

De Willem Twee Studio's bestaan uit vier studio's; een jaren '50 en '60 test- en meetapparatuurstudio, een jaren '70 en '80 modulaire synthesizersstudio, een kleine projectstudio en de Toonzaal. De instrumenten die je in de studio's aantreft, zijn dezelfde als die werden gebruikt toen de eerste elektronische geluiden werden gemaakt.

Vele artiesten en instanties uit binnen- en buitenland zijn inmiddels naar ’s-Hertogenbosch gekomen om de studio’s te bekijken, er te werken en zich te presenteren. Ze kwamen uit alle hoeken van de wereld en hadden één ding gemeen: ze waren allemaal laaiend enthousiast over de plek, de apparatuur en het hartelijke Brabantse welkom. Inmiddels groeit Willem Twee Studio’s uit tot een internationaal gerespecteerd en toonaangevend instituut voor (analoge) elektronische muziek.

Er zullen door de medewerkers van de Willem Twee drie rondleidingen worden gegeven door dit ware synth-valhalla! Tijden: 15:00 - 17:00 - 19:00


15:30 Allert Aalders (Sonar Traffic) - @Allert

Allert is een self-confessed synth-geek. In 2012 startte hij Sonar Traffic, een electronische muziekstudio in Utrecht. De studio is letterlijk gevuld met synthesizers, drummachines en.. nóg meer legendarische synths. Sonar Traffic biedt synths-on-demand aan en cursussen in geluidsssynthese.

Verder organiseert Allert in Utrecht events in de modulaire synth scene: Modulation. Met je neus bovenop de muziek, met aandacht voor de interactie tussen levend wezen en machine. Dus staan de artiesten midden in de zaal en niet op het podium, zodat je geen enkele druk op de knop of plug-in van een draad hoeft te missen.

Allert zal vandaag vertellen over zijn werk als preset designer. Hoe het is om te werken met klanten als Arturia en Native Instruments. En hoe hij bijvoorbeeld aan zo'n klus begint voor een nieuw apparaat of softsynth. Er zal tijd worden ingeruimd voor een korte Q&A met het publiek.


16:30 Roland Emile Kuit (helaas vervallen vanwege ziekte) - @roland kuit

Post-genre componist/sonic artiest Roland Emile Kuit begon zijn onderzoek in het elektro-akoestische veld na zijn studie fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de jaren '80 schreef hij zich in voor onderzoek naar analoge studiotechnieken, computer- en geformaliseerde muziek aan het Instituut voor Sonologie (UU). Het IRCAM in Parijs bood daarna een omgeving om te experimenteren met nieuwe benaderingen in akoestische muziekcompositie en bood de mogelijkheid voor onderzoek naar fysieke modellering en spectrale muziek.

Kuit manoeuvreert op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap. Hij introduceerde audiokunst in de installatieruimte, een metamorfose van de traditionele luidsprekerboxen naar 'sonische ruimtes'. Kuits werk varieert van experimentele geluids-architecturale installaties tot akoestische performances en componeren voor site-specifieke ruimtes. Zijn werk is gericht op het creëren van chaotische systemen en geluid op atomair niveau door middel van gestructureerde processen met behulp van algoritmische en stochastische benaderingen.

Roland is een expert in de toepassing van het Kyma-systeem van Symbolic Sounds. Hij zal een presentatie geven over de nieuwe Pacamara Ristretto.


17:30 Jos Smolders over Rob Hordijk - @earlabs

Onlangs overleed Rob Hordijk, sinds lange tijd een bekende naam in de Nederlandse en internationale modulaire synthwereld. Hij beschreef zichzelf als een “synthesizer ontwerper en bouwer” en was bekend om zijn betrokkendheid in de Nord Modular-scene en om zijn eigen hardware ontwerpen waarvan het Hordijk Modular System, de Blippoo Box en de Benjolin de bekendste zijn.

Jos Smolders zal stilstaan bij het leven en werk van Rob en zal een presentatie geven met zijn Hordijk Systeem en Blippoo Box.


18:30 ARP 2600 vergelijking (o.l.v. Armeno Alberts)

ARP's 2600 is zonder twijfel een van de beroemdste analoge synthesizers ooit geproduceerd. Al decennia lang wordt de synth gebruikt in alle vormen van muziek en in de handen van vele beroemde artiesten. Deze unieke semi-modulaire monofone synthesizer is ontworpen voor professionals maar was ook gebruiksvriendelijk genoeg om als leer- en hobby-instrument te worden gebruikt. De 2600, en in feite ARP als geheel, concurreerde in de jaren 70 rechtstreeks met de synthesizersystemen van Moog. De 2600 was ARP's antwoord op het modulaire systeem en creëerde een compacte, stabiele en intuïtieve synthesizer.

We zullen de twee originele ARP 2600's naast een aantal recente kloons zetten: twee TTSH's (SDIY, gebouwd door verschillende bouwers) en twee Behringer 2600's (Blue Marvin en Black/Orange).-- Foyer --


16:00 Grumble -
@Grumble

Grumble is lid van Synthforum sinds de zomer van 2008. Hij toont in de SDIY-thread op het forum regelmatig zijn zelfontworpen en zelfgebouwde synthesizers. Vandaag zal hij een presentatie geven over zijn modulaire systeem:

https://www.synthforum.nl/threads/3814794/post-3904144


18:00 NorthernLightX - @NorthernLightX

NorthernLightX is lid van Synthforum sinds 2002 en maakt elektronische muziek sinds 2016. Ooit begonnen op Commodore 64 en in vervolgens op PC in de Tracker scene. Tegenwoordig produceert hij muziek die veel energie en emotie overbrengt, met Ableton Live als DAW aangevuld met diverse hardware. In 2021 is in samenwerking met forumlid Bombario de track Iridescence geproduceerd welke is uitgekomen bij Elpida Music, onderdeel van Black Hole Recordings. NorthernLightX zal op de synthforum dag een DJ act ten gehore brengen van voornamelijk eigen tracks.-- Toonzaal, doorlopend --


Dennis Neumann (Human Error): synth APK
- @nmnn

Human Error zal aanwezig zijn om synthesizers te onderzoeken en waar mogelijk direct te repareren. Loopt de Live Jam helemaal uit de hand dan kunnen de apparaten langs de Synthesizer Pit Straat (SPS) voor een snelle knoppenwissel of een nieuwe jack socket.

Ben je onzeker of je synth nog wel helemaal in orde is? Breng je gekoesterde apparaat langs voor een echte synthesizer-APK. Ter plekke kunnen we je instrument doormeten om te zien of er iets mis is. Ook voor Eurorack, DIY of gekocht, kunnen de modules terecht voor een algehele check.
Daarnaast kunnen bezoekers terecht met de volgende zaken:

Kapotte input of outputs op je Eurorack module? De meeste jack sockets kan ik direct vervangen.
USB jack kapot? De meest voorkomende USB connectoren kan ik direct vervangen.
DC jack kapot? De meeste DC jacks kan ik direct vervangen.

Heb je een Elektron met wiebelende knoppen? Maak tijdens de meeting een afspraak om alle encoders te laten vervangen en ontvang 25% korting!
Je hoeft je apparaat niet vooraf aan te melden. Zoek de Human Error SPS, geef je instrument af, en hopelijk gaat die weer 100% werkend met je mee!

Zie ook deze thread: Synthesizer APK - Reparaties en advies tijdens SF meeting 16 oktober 2022


Sinc, jam-sessies - @sinc

In 2019 is Sinc opgericht met als doel geluidmakers bij elkaar te brengen om samen interactief electronische muziek te maken. De leden van Sinc zullen vandaag doorlopend jam-sessies organiseren in de Toonzaal. Voor meer informatie over de sessies zie:

https://www.synthforum.nl/threads/3815746/#post-3903861


Dreamer - @dreamer

Dreamer is lid van Synthforum sinds 2015. Hij is een actieve deelnemer aan discussies over geluidsynthese waar het software- en hardwareontwikkeling betreft. Hij zal vandaag een opstelling hebben staan waarbij hij vertelt over de volgende onderwerpen:

* Cardinal (opensource plugin gebaseerd op VCV Rack)
* Heavy/HVCC (tool om zelf plugins te schrijven met behulp van Pure Data)
* MOD gear (opensource software in mooie zwarte doosjes om modular plugin chains te bouwen)[/B]
 
Laatst gewijzigd:
* Heavy/HVCC (tool om zelf plugins te schrijven met behulp van Pure Data)
* MOD gear (opensource software in mooie zwarte doosjes om modular plugin chains te bouwen)

Misschien kan Dreamer over die twee zaken hier op het forum in aparte topics ook iets meer vertellen? Lijkt me interessant!
 
Back
Top