Sidechainen, hoe zit dat nou ?

Niels

Ouwe rot
Lid sinds
17 juli 2002
Berichten
673
Ik kon het directe antwoord op m'n vraag niet in de database vinden, dus dan maar een nieuwe thread.

Ik weet dat je compressors kunt sidechainen. Ik wil de kick nou eens erg veel ruimte geven, dus de rest van de geluiden mag wat weggedrukt worden tijdens het klinken van de kick.

Hoe zet ik nou precies de compressors op (software, vst) om het geheel eens erg overdreven te laten pompen ?
 
om de kick de rest te laten wegdrukken hoef je geen sidechain te gebruiken. Dat berijk je al door je compressor iets te extreem in te stellen.
 
Sidechain

Sidechain

Sidechainen werkt als volgt:

Je compresst een signaal, maar niet op basis van zijn eigen karateristiek.. maar op basis van de karakteristiek van een ander signaal. Dat signaal stop je in de side-chain ingang.. en klaar is bob.

Stop je bijvoorbeeld de kick in die sidechain.. dan zal (afhankelijk van je compressor instellingen) de compressie je kick 'volgen'.
 
Oke, dat is logisch. Is het slim om ook geluiden als de bas, pad en string geluiden te laten compressen via de radicale instellingen voor de kick ?

Zodra je de kick als sidechaininput gebruikt, kun je dan nog op de tweede compressor die over de rest van de mix staat de ratio instellen ?


En welke vst plugin heeft zo'n knappe sidechainfunctie ?

Ik gebruik nu een gratis compressor plugin, in combinatie met de akai qouad compressor, maar de akai staat eigenlijk standaard over m'n mastersignaal.
 
Controls

Controls

Alle controls van je compressor werken gewoon nog als je een sidechain signaal gebruikt. Dus ook je ratio kun je gewoon instellen.
 
Perfect. Welke vst plugin heeft zo'n sidechainfunctie, en klinkt goed ?
 
De Waves C1 heeft zo'n functie, maar ik geloof niet dat ie werkt. Ik gebruik nu de db audioware compressor, die klinkt wel goed, daar kan je leuke dingen mee doen. Verder heeft ook de nieuwe TC Native Bundle een sidechain optie, maar ik heb gehoord dat die ook niet werkt. (kreeg um ook niet werkende) De Logic compressor heeft de sidechain functie ook trouwens.

http://www.db-audioware.com/

Er is een Nederlandse student die een sidechain plugin heeft gemaakt, die misschien ook geschikt kan zijn, en hij is gratis. Ik gebruik wel liever de db audioware compressor omdat die wat uitgebreider is. Ik zal is zoeken naar die plugin en er wat over posten.

Die quadcomp (die retevet is trouwens), en andere compressors, kan je gewoon nog over je mix gebruiken.

Gevonde. Check:

http://www.kvr-vst.com/forum/viewtopic.php?p=222330
 
Origineel geplaatst door Niels
Oke, dat is logisch. Is het slim om ook geluiden als de bas, pad en string geluiden te laten compressen via de radicale instellingen voor de kick ?

Het is maar net wat je wilt:
Als je de sidechain gebruikt om ruimte te creeeren, dan zal je
over het algemeen alleen die tracks weg willen drukken die
elkaar in de weg zitten (lees: frequenties delen).
Het klassieke voorbeeld is de bas weg te drukken door de kick
om de kick meer ruimte te geven.

Een pad dat wordt weggedrukt door de kick zal waarschijnlijk
niet erg natuurlijk klinken, maar het kan wel een gaaf effect
zijn. Over het algemeen zit een pad de kick niet in de weg...

Mvg.

CoolRunning
 
BEdankt voor alle info tot dusver. Ik weet dat een pad een bassdrum ofzo niet in de weg zit, maar ik wil het echt als effect inzetten.

Het idee: Voordat de melodie er in komt wil ik de boel steeds meer gaan laten pompen, tot aan het extreme toe. Dus alle geluiden worden weggedrukt, met aan het eind een vette fx sound uit m'n Pulse.

Weer eens wat anders als zo'n saaie snaredrum die een roll maakt, ik wil af van die cliche breaks.
 
die rollende snare kan je met wat inspiratie ook erg mooi maken... bovendien is de rol erg toepasbaar en werkt echt wel goed.... niets af te doen aan het feit dat er toch wel meer aandacht besteed mag worden aan een overgang... je id lijkt me toppie... je kan je idee ook toepassen op laatste 16 maten in een 1/4 ritme en dan uitdeinen in de rust... misschien een beetje vaag uitgelegd maar khoop datie wordt gesnapt :P
 
lol... beetje ouwe post om op te antwoorden :d
 
Ja, das een goeie vraag.... daar ga ik in mee... Het is altijd goed om de dingen eens goed door te lezen. Noooit te jong om wat bij te leren he???
 
david katz tutorial over mastering scoren .. maar er staat genoeg over op het forum .. effe zoeken !
 
*bump*

In plaats van een 'vervuilende' nieuwe thread te starten, kan ik beter een oude oprakelen.

Ik heb de kick van mijn RX8 via de individuele output naar een apart spoor in mijn mixer gebracht. Vervolgens via de aux send naar de key input van de focusrite compounder. De overige sporen van mijn mixer (waarop dus mijn SH101, SCI mulittrak, MS2000 en de stereo output van de RX8 zitten) gaan via de line input in de compounder. Vervolgens gaat het geluid naar de versterker. Ik hoor duidelijk effect (zeker zodra ik met de threshold, ratio, etc. zit te rommelen), maar vraag me toch af of dit proces inderdaad side chaining is. Kan iemand dat bevestigen?
 
maar dan gooi je de sidechain compressie (geactiveerd door de kick) ook over de kick (de hele beat) heen als ik t goed begrijp?
ik zou dan je kick iig niet door die zelfde compounder heen duwen, maar lekker los laten staan.. of eigen compressie geven als je dat wil
of gaat dat aparte kick spoor niet naar de line input van je compounder?
 
Ik kan in de RX8 de individuele output (er zijn er 2) apart toewijzen aan een geluid. Ik neem dan toch aan dat het geluid niet meer ook via de stereo output wordt doorgegeven. Ik kan het nu alleen even niet testen, omdat ik op mijn werk zit.

Ik heb het aparte kickspoor naar de aux send van mijn mixer geleid en deze gaat alleen naar de key input van de compounder.
 
Laatst gewijzigd:
nee dat lijkt me ook
wat ik bedoel is dat je die losse kick track dan niet mee moet sturen met de rest de line input van de compounder in
maar waarschijnlijk doe je dat ook niet, dus ben je een behoorlijk potje aan t sidechainen :)
 
Back
Top