Roland GAIA SH-01

Nieuw - en morgen op de Messe! Helaas nog weinig van bekend, behalve dat 't een SH-201 opvolger is.

Camshot van iemand die op de Messe rondsneakte volgens mij:
attachment.php
 

Attachments

  • sh01.jpg
    sh01.jpg
    55,7 KB · Bekeken: 101
Oh jawel hoor..

Heb wel vaker een apparaat gekocht wat toch tegenviel op bepaalde vlakken..

Zo had ik een Korg R3 die echt erg fijn is, alleen werkt ie wel met menuutjes waar de parameters in te wijzigen zijn (wel 4 knoppen met eigen lcd schermpje, maar toch een menu).. Daardoor (ik ben een synthese noob) ging ik toch niet vaak echt eigen sounds maken.. En dat vond ik zonde..

Die heb ik verkocht, en nu heb ik deze ervoor in de plaats.. En je wilt gewoon continu aan die knoppen zitten.. en geloof me.. het geluid is echt goed..Dat zou ik ook zeggen als ik m zelf niet had en m ergens anders zou uitproberen..

Trouwens.. om onafhankelijke meningen te krijgen, zoek maar es wat reviews.. Die zijn toch echt positief..

En om ff kritisch te zijn (ook al heb ik m zelf): Hij is echt plastic.. de schuiven en knoppen zijn cheap.. echt compleet anders dan bijvoorbeeld een nord ofzo.. Daar is echt merkbaar op bezuinigd..

Maar ja.. als je dan naar de prijs kijkt.. krijg je al met al toch waar voor je geld.. anders was ie tegen de 1000 waarschijnlijk..

Beste is nog altijd zelf gewoon proberen denk ik!
 
nou ja ik heb de JP8000 gehad en die was ik na een tijdje ook zat want het geluid bleef gewoon Roland dus niet veelzijdig
 
Ik ken de JP8000 niet.. Maar wat ik zeg.. ben ook een beetje een synthese noobje.. Dus ik ben misschien sneller tevreden.. ;)
 
nou ja ik heb de JP8000 gehad en die was ik na een tijdje ook zat want het geluid bleef gewoon Roland dus niet veelzijdig

een virus klinkt ook altijd als een virus...soms koop je toch een synth net daarom of net daarom niet ;)

ik hou wel van de roland sound... wil wel eens wat homemade stukjes horen van dit ding. Zou een mooi kerstkado kunnen worden :)
 
Ik zit hier ook naar te kijken ter vervanging van de Micron.

Dat alles-met-één-knop principe geraakt er bij mij echt niet in. Ik wil echte knoppen en sliders hebben.

Maar het keyboard van de Micron is zo leuk om op te spelen en ik wil geen cheap-ass keayboard mét knoppen in de plaats nemen ook niet.....
 
Het keyboard is wel ok, wel kleine toetsen, maar niets mis mee... Het is vooral de behuizing en de knoppen die wat goedkoop aanvoelen..
 
Ik wacht nog wel even tot hij op de tweedehands markt tevoorschijn komt....

of ik breng eentje terug uit Bangkok in september :)
 
Ik heb de Gaia net gekocht als vervanger van mijn MIDI keyboard (Emu 25 nog wat, die het begeven heeft). want ook als vst contoller is ie natuurlijk erg geschikt en je hebt er een hoop sounds bij!
Ik heb ook een JD800 en JP8000 en ik denk dat de Gaia het best te vergelijken is met de JP8000 en dan zeg ik toch dat de JP8000 iets fraaier klinkt, wat aggressiever.

MIDI via USB is toch ook wel erg handig, dat bespaart mij weer MIDI poorten op mijn patchbay. De Gaia voegt qua sound niet toe aan mijn setup maar door zijn kleine behuizing past het prima op mijn bureau en kan ik er even snel iets op oefenen of zoals gezegd VST synths bespelen. Wel een beetje een dure optie, maar goed, vakantiegeld moet ook op...
 
Ik vond de GAIA nogal iel klinken (en aanvoelen).

Dikke sounds kreeg ik er niet uit, eigenlijk.
 
Tip van de dag:
Je hoeft geen speciale Roland USB-stick te kopen om patches op te slaan.
Ik heb gewoon een oude van 32Mb gebruikt om alle banks op te slaan en dat was nog geen 60kb.
zo'n oude stick met weinig mem heb je vast nog wel ergens liggen, en je kan het toch nergens anders voor gebruiken.

overigens hoefde ik het sticky niet op de GAIA te formateren, het werd direct geaccepteerd.
 
Ben ik de enige die dit bakkie er prachtig uit vind zien?. Mooi contrast tussen zwart en wit en dan al die knoppen en lampies ertussen...soort kruising tussen een Death Star controle paneel en de telefooncentrale van Uhura.. :P

uhura.jpg

*Captain Kirk! Fat synth on the starboard bow!*

Ik heb hem natuurlijk nog niet in het echt gezien en gevoeld, maar destijds was de Prophecy ook een plastieken speeltje, maar nog steeds een die ik nog wel eens op de kop wil tikken.
 
Roland Gaia

Roland Gaia

Forumleden,

Hoe zijn de reacties/ervaringen na enige tijd gebruik?

Ik heb op joeppietjoeppie dit filmpje bekeken .
Opzich valt de klank mij niet echt tegen. Als meneer Sonic LAB met de fader aan de gang gaat lijkt de bouwkwaliteit beperkt (zie het filmpje rond tijd: 1.53). Valt het mee en heeft meneer SoundLAB zware vingers ;-).

Ben wel benieuwd...
 
Ik gebruik hem nu een tijdje naar volle tevredenheid... Als je een leuke melodie met een standaard preset sound hebt ingespeeld.. En er een lekkere beat onder hebt gemaakt.. En dan lekker knoppen gaat draaien, dan komt echt de sterke kant van de Gaia naar voren.. Heerlijk ding!

Vooral het layeren van meerdere synths (3 basis sporen) tegelijk in de Gaia is echt handig om vette dikkere sounds te maken.. Dan lekker knoppen draaien.. schuifjes verplaatsen.. tot je tevreden bent.. En dan nog de effecten er overheen gooien.. Als mensen dan zeggen dat ie wat iel klinkt.. dan kijken ze niet ver genoeg door vind ik..

Voor dit geld, echt een topproduct!
 
Lijkt me een cool synthje..

alleen.. het lijkt me vrij onhandig dat er geen display op zit.. een 3 character led zou zelfs beter zijn.
Ik kan me namelijk voorstellen dat je wil blijven zien dat de sliders nog de juiste waardes halen over tijd.

Als de faders nu stoffig worden en niet meer de juiste waardes doorgeven kan je dat niet checken..
 
Nice demo Alterex,

Hmmmm,,, ik ben niet zo heel erg fan van Roland maar ik moet zeggen heb een Korg R3 gehad, was wel aardig maar om sounds van scrats af aan te maken was een hell, zelfs via de computer. Kan aan mijn capaciteiten liggen hoor ;)

Ik heb die toen weggedaan, toen een Access Virus KB gekocht, gruwelijke synth! Toen had ik een Akai Miniak gekocht (erbij) viel erg tegen... n beetje boring synth. De controllers vond ik niet prettig werken.

Nu moet ik zeggen, het ziet er best ok uit in dat filmpje.

Ik zal er eens mee gaan klooien bij Feedback om mijn oordeel te kunnen vellen. Ik ben niet kapot van Roland (meer fan van Yamaha en Korg) maar moet zeggen, ik ben best onder de indruk xD
 
Hoi,

heb m'n Gaia voor kerst aangeschaft. Ik had er mee gespeeld in een winkel en was wel onder de indruk dus voor die prijs leek het me een goeie deal. Nu een tijdje mee gespeeld dus ik wilde wat ervaringen delen.

Goed, eerst maar wat positieve zaken. Hij is veelzijdig, maar erg 'electronisch'. Je moet van die sound houden. Erg organische of natuurlijke klanken zul je er niet uithalen. Maar ik vind dat wel positief, aangezien daarvan hou. Door de architectuur (3 stacked mono synths) maakt hij bijzonder dikke sounds (3 supersaws stacked is zelfs te veel van het goede!). De vele schuiven en knoppen werken ook erg intuitief en de waardes, ranges etc zijn goed uitgedacht. Roland heeft ook eens een keer filter gemaakt dat geen aliasing vertoont bij hoge resonance. Ook zonder effecten klinkt hij top! En met de effecten zijn erg bruibare resultaten te behalen, dus dat is ook een plus.

Dan de wat mindere dingen. De drie mono synths kunnen niet over midi kanalen worden gesplitst. Belachelijk, want een kleine moeite. Dan zou hij multitimbraal kunnen zijn, nu niet. Grote misser wat mij betreft. Daarnaast zijn erg veel functies verstopt onder de shift toets. Deze functies staan in de handleiding, maar niet op de synth. Door het ontbreken van een display moet je dus elke 3 minuten de manual erbij pakken. Zo irritant is dat, dat ik een nieuw frontpaneel overlay aan het ontwerpen ben waar alles WEL goed op staat zodat ik de manual niet elke keer erbij moet pakken. Sommige parameters zijn zelfs onbruibaar door dit shift-gedoe, zoals het toch niet onbelangrijke LFO-rate clock divider selectie! Dit gaat dus o.a. gefixt worden in de nieuwe faceplate.

De bizarre audio-input met alleen center-cancel effect, de GM-soundbank en de V-link knop zijn 100% overbodige toevoegingen die beter hadden kunnen worden besteed aan een simpel display.

Maar toch, het gaat om hoe het klinkt en dat is ronduit geweldig. Ik heb ook een JP8000 en hoewel die toch een iets ander karakter heeft, biedt de gaia voldoende variatie om ook tegenover de JP8K eruit te springen. Hij blijft gewoon erg vet klinken.

Mooie bonus: de USB interface maakt het inpotentie mogelijk om een volledige VSTi integratie voor elkaar te krijgen. Dit moet zeker nog uitontwikkeld worden maar roland komt binnenkort met additionele software. Hopelijk zit die functie daarbij!
 
Ik heb de Roland gaia nu ongeveer 4 maanden en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben.
Zelf heb ik ook een jp8080 gehad,maar het zijn tog 2 hele andere synth's die niet te vergelijken zijn.

Het is een uitstekende synth voor beginners en denk ik ook wel voor gevorderde.

Positief:

zeer makkelijk te tweaken,door zijn interface kun je de knoppen niet meer loslaten.
De klank vind ik mooi,vet breed,maar ook kun je eenvoudig chip geluiden maken die overtuigend klingen.
De pitchbend wekt erg lekker
De presets klinken leuk,maar je kunt er veel meer uithalen dan dat.
Als je de maunal in de beginfase goed leert kun je ook alle shiftfuncties snel en makkelijk gebruiken.er zit wel een zekere logica achter de shiftfunctie layout
De line in vind ik een enorme aanwinst die ik permanent gebruik voor mijn iPhone met een nlog synthapp(of de ipad met een sequenser app)die verbonden is met een line6 midi mobilizor.
De USB gebruik ik voor zowel midi als asio out voor mijn pc
De latency van midi en asio is zeer strak
64 stemmig polyfonic
Effecten aan boord die afhankelijk van de sound die je wilt goed te gebruiken zijn,
Maar anderzijds erg metalig klinken
Zonder effecten klinkt de gaia lekker dik.
De supersaw osc. (1 supersaw in center met 2 saw's -12 in detune naar links en rechts gepanned klinkt naar mijn mening vetter dan de jp8080
Vele filters
Prijs.


Negatief:

De plastic behuizing(ook een positieve eigenschap vanwegen het gewicht).
niet multitimbraal(heb ikzelf eigenlijk geen moeite mee).
Het ontbreken van een display.(is wel een goede manier om op gehoor te leren tweaken)
te weinig toetsen om stukken te kunnen spelen.
Als je in mono overlappend de toetsen aanslaat werkt de adsr alleen op de eerste aanslag.(
Is volgens mij met de meeste va synth's)
De arpeggiator kan wel eens bugs vertonen bij midi gebruik.
Geen aftertouch.
Toch ook de effecten die soms ook weer als bagger klinken.
Geen unison detune
Geen feedback osc.
 
Back
Top