ROOM EQ: Gaat dit werken?

gremlin23

Compleet gestoord!
Lid sinds
3 december 2004
Berichten
1.186
Hey guys,

Ik wil mijn monitor speakers EQ'en. Geluid in mijn studio bevalt niet 100%.
Ik heb al een Motu 828mk3. Het enige wat ik nog nodig heb is een ECM8000, toch?

Mochten jullie betere tips hebben dan hoor ik dat graag:okdan: Ik heb geen interesse in extreem dure spullen;)
 
ECM8000 is goed genoeg.
Maar de vraag is, waar ga je dan eventueel gevonden punten mee weg-EQ'en?
 
Ik zal de interne EQ (6 band) van de Motu 828 mk3 gebruiken voor een "globale aanpassing". Daar zal ik het mee moeten doen voor iTunes, standalone synths enz.
Binnen Cubase zal ik (bijvoorbeeld) de 30 band Equalizer gebruiken voor een fijnere aanpassing van de response (Op de master output channel post fader natuurlijk ;)).

Goed idee? :biertje:
 
ik krijg die eq wizard bij mij niet aan de gang ( mac g5, 10.4.11) heb jij ergens een versie gevonden die wel normaal installeerd ebn loopt of heb je tips daaromtrent ?


ps ik dacht aan de specs te lezen dat er ook een aanpassingspresetje nodig was om de emc8000 goed/betrouwbaar te kunnen gebruiken ( emc heeft namelijk dacht ik van zichzelf niet zo'n ideale karakteristiek en wordt daarom in de behringer eq's al wat bijgefilterd)
 
ik krijg die eq wizard bij mij niet aan de gang ( mac g5, 10.4.11) heb jij ergens een versie gevonden die wel normaal installeerd ebn loopt of heb je tips daaromtrent ?

Heb even het home theater shack forum doorgespit en daar (hoogstwaarschijnlijk) het antwoord op jou vraag gevonden:
http://www.hometheatershack.com/forums/rew-forum/13069-new-member-rt60-rew.html
REW werkt alleen met intel mac en os-x 10.5 (Leopard). Gelukkig werk ik hiermee. Misschien is er nog een oplossing voor 10.4 users (zoek op dat forum).
Wat je ook kunt doen is de REW in windows opstarten (via bootcamp of parallels).

ps ik dacht aan de specs te lezen dat er ook een aanpassingspresetje nodig was om de emc8000 goed/betrouwbaar te kunnen gebruiken ( emc heeft namelijk dacht ik van zichzelf niet zo'n ideale karakteristiek en wordt daarom in de behringer eq's al wat bijgefilterd)

Een copy paste van een bijdrage van Hanz van de REW synthforum thread:
Hier downloaden: http://personal.inet.fi/private/ilkka/BehringerECM8000corrections.txt
.txt extensie vervangen door .cal en inladen in de Room EQ Wizard.
(Meter -> Load Meter / Microphone Calibration File)

Bedankt hanz! :)

Fles schreef:
Zolang je m uitzet bij een mixdown van je masterbus...

Bien sure :kimono::D
 
ROOM EQ: Gaat dit werken?

Ik heb m'n studio zo goed mogelijk behandeld met traps en anti reflectie, maar ben er nog niet helemaal.

Nu zag ik IK Multimedia ARC, maar dit is redelijk aan de prijs
als ik nu met REW (Room EQ wizzard) m'n studio meet en de pieken weg EQ met bijv X-EQ op m'n main mix als laatste plug (gewoon opslaan als preset)

dit wel gebruik voor monitoring, maar dissable voor mixdown, dan zou ik toch in principe een " poor man's" ARC moeten hebben? of zie ik wat over het hoofd?

ben volledig op de hoogte van het Room EQ v/s Acoustik treatment verhaal, maar wil gewoon graag de puntjes op de i.

thoughts?
 
Wat je wellicht over het hoofd ziet is dat een muzikale EQ gebruik maakt van heel andere Q's dan die je voor een room correctie EQ wilt inzetten, beetje afhankelijk van de specifieke EQ die je kiest.
Een beetje het verhaal dat je met een soeplepel specifieke frequenties weghaalt terwijl je het liever met een fruitmesje wilt doen. Correctie EQ's, net zoals feedback suppressors, gebruiken bijzonder smalle EQ banden van bijv. rond de 1/60e octaaf, met een precisie van één Hz of zelfs minder.

Als je dan toch 'poor man's' wilt gaan, kan je veel beter een (ontzettend vaak voor dit doel ingezette) Behringer digitale EQ pakken, zoals de FBQ-2469 of DEQ-2496. De FBQ kan door REW direct worden aangestuurd, makkelijker kan niet. En met die 2496 serie is echt niet zoveel mis.
Inherent aan dit soort EQ is wel dat deze door de technische opzet niet 100% faseneutraal zijn. Echte high-end room correction apparaten zijn dat weer wel, naar ik begrijp. Iets met IIR en FIR enzo. Maar zo kan je wel bezig blijven. Het is wat je zegt voor de puntjes op de i.
 
ok, maar een EQ plug die smalbandig (kleine Q) kan werken en dus na inzet met REW vlak meet zonder dips, zou kunnen volstaan?

Het probleem wat ik met de Behringers heb is dat m'n signaalpad nu clean en gededailleerd is. Ik ben gewend aan m'n DAC en z'n stage. Wil dus eigen niet nog een A/D D/A conversie op m'n main out hebben (en al helemaal niet met een Behringer DAC) zijn er ook betaalbare DSP oplossingen die dit digitaal kunnen? Vind het nog steeds jammer dat REW bijv geen VST EQ runtime meelevert die gewoon een REW meting kan inlezen als profiel
 
Hoe zijn de REW ervaringen tot op heden?
Heb net ook m'n EMC8000 besteld, CAL file staat klaar en ik wacht op m'n Voltkraft DB meter (natuurlijk met C en SLOW optie)

ik wil m'n X-EQ hiervoor gaan inzetten, niet zo zeer om te boosten maar om de eventuele peaks te cutten met een ultra smalle Q
 
Laatst gewijzigd:
Als je in cubase een eq op je afluistering wilt zetten, gebruik dan de control room, daar zitten insertiepunten voor dit soort doeleinden. In de master horen geen roomcorrectie eq's thuis.
 
klopt, ik gebruik de control room.
nu kan ik L & R apart meten of juist gezamelijk op de luisterpostie
kan ik bijv 2 instances van de EQ hard panned L & R zetten voor induviduele correctie?
of moet ik schipperen met 1 stereo EQ? en middelen?
 
Dat is wat IK ARC doet, ja http://www.ikmultimedia.com/arc/features/
Of ARC beter is dan REW zou ik je niet kunnen vertellen. REW is min of meer homebrew, ARC maakt gebruik van Audyssey technologie, die je ook in de wat duurdere surround sets voor consumenten hifi tegenkomt.

Overigens, ik zou me meer druk maken wat de EQ/plugin in kwestie uithaalt met je signaal dan de feitelijke DAC (een beetje een 80/20 procent verhaal), maar goed, ieder z'n ding.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de Behringer in het digitale domein te houden, zo heb ik het zelf met m'n DEQ-2496.
Fireface -> DEQ2496 -> Lavry Black via AES/SPDIF (en dan nog optioneel ook via een Friendchip digitale audio patchbay).
 
leer net Convolver kennen, er is dus een freeware VST Room EQ :)
convolver met een REW profile op de control room klinkt als IDEAAL
 
Minder handig dat je deze zelfde discussie nu in verschillende topics voert...
 
klopt, kwam hier door een search op de EMC8000 aangezien er geen CAL files zijn voor m'n andere mics. Hier verder gaan dan maar? zal convolver op de contolroom werken? kan je hem ook niet vergeten met mixdown :-)
 
Back
Top