poly van mono vst synth maken ?

mr MONQ

Stamgast
Lid sinds
14 november 2007
Berichten
188
Locatie
A'dam
Ik zat te denken.. het moet toch niet erg moeilijk zijn om iets te verzinnen dat je monologe synth polyfoon kan bespelen in vst. Ik bedoel dus b.v. meerdere bassstation plugins sequentieel aansturen.8~


noot 1 -> mono synth 1
noot 2 -> mono synth 2
noot 3 -> mono synth 3
noot 4 -> mono synth 4
noot 5 -> mono synth 1
etc..

Natuurlijk moeten alle synths wel dezelfde patch hebben :geslaagd:
Ik heb zelf al geexperimenteerd met energy XT en 4 instanties van de bassstation plugin die op verschillende kanalen staan. Nu moet ik alleen een midi plugin (of SX transformer instelling) hebben die opeenvolgende noten verschillende midi kanalen geeft, maar dan ook weer bij 1 begint als je het max aantal bereikt hebt.

Dit zou natuurlijk ook met hardware synths kunnen.. dus als je 3 gelijke monosynths hebt kan je lekker chords spelen :)

Heeft iemand een idee voor een oplossing ?


mr MONQ
 
Ik zat te denken.. het moet toch niet erg moeilijk zijn om iets te verzinnen dat je monologe synth polyfoon kan bespelen in vst. Ik bedoel dus b.v. meerdere bassstation plugins sequentieel aansturen.8~
je kan toch gewoon daar een polyphone synth voor nemen dan? waarom tig maal een monophone?
een basssynth is nu eenmaal gemaakt om monophone te bespelen dus tsja...

dit is een beetje moeilijk doen als het makkelijk kan volgens mij...
 
Tja waarom beklimmen mensen bergen als ze ook ook gewoon met de auto boven kunnen komen ? Waarom met een ruimteschip naar de maan ?

exploratie inspiratie creatie..

Als synth-nerd wil je toch de beste geluiden en lekker tweaken ?

Monosynths zijn wat mij betreft niet express mono.. gewoon een gevolg van de technische ontwikkeling van synthesizers. (tuurlijk is monophoon spelen ook leuk voor solo's)

Het is leuk om van een paar monosynths een poly te maken, al is het misschien wat bewerkelijker. Een poly basstation, een poly TC poco1/mercury etc.

Wat ook leuk is bv om synths poly unison te geven door deze truuk of
om bv per stem een effect te gebruiken (E5x anyone) omdat je verschillende uitgangen hebt per instantie/voice.

Genoeg redenen ?
 
het aantal redenen zijn best wel genoeg idd ;) maar ik snap er nog steeds nix van waarom je het pcies zo zou willen...

maar goed, mocht je je toch willen storten in de diepten der omslachtigheid dan moet je gaan zorgen voor een dynamische stemmen toewijzing waarbij dus de note priority qua synths ook een belangrijke rol gaat spelen... dus ga er maar aanstaan...
 
Laatst gewijzigd:
Tja waarom beklimmen mensen bergen als ze ook ook gewoon met de auto boven kunnen komen ? Waarom met een ruimteschip naar de maan ?
exploratie inspiratie creatie..
Als synth-nerd wil je toch de beste geluiden en lekker tweaken ?
Monosynths zijn wat mij betreft niet express mono..
als er dan toch vergeleken moet worden: ik denk dat je nu beter de vergelijking kunt maken: waarom rijden mensen met hun mercedes de berg op, terwijl ze ook met 6 identieke mercedessen de berg op zouden kunnen rijden? gewoon met allemaal tegelijk, en dan overal touwtjes en plakband tussen zodat het toch weer éé'm auto is. de leukste auto rijden betekent niet per definitie dat je een auto met 4 motoren nodig hebt in plaats van 1 motor met 4 of 16 wielen of gewoon met 170 banden. in alle gevallen is zo'n voertuig leuk om te besturen... wat is de toegevoegde waarde is van 1 auto met 1 wiel en die 16 keer uitvoeren als ze alle exact hetzelfde kunnen én doen. anders zou ik het toch weer één voertuig gaan noemen gezien de samenhang, toch?

1 ding moet je eens uitleggen, waarom monosynths niet expres mono zijn :)
 
Laatst gewijzigd:
Goede vergelijking, voor een muziekant is mono-synths aan elkaar knopen net zoiets als naar de maan vliegen. :doei:

Je bent onnodig problemen aan het creëren. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan??? Overdubben is ook een oplossing bv.
 
Ik zat te denken.. Ik bedoel dus b.v. meerdere bassstation plugins sequentieel aansturen.8~

Heeft iemand een idee voor een oplossing ?
mr MONQ

Ja hoor, de V-stationplugin is daar speciaal voor gemaakt :dubbel:


Ik zat te denken..
Dit zou natuurlijk ook met hardware synths kunnen.. dus als je 3 gelijke monosynths hebt kan je lekker chords spelen :)
Heeft iemand een idee voor een oplossing ?
mr MONQ

Ja hoor, de vermona perfourmer is daar speciaal voor gemaakt :mega:
 
In Ableton Live kan dit vrij makkelijk, dmv 'Racks'. Hiermee kan je - al dan niet complexe - key splits maken en deze elk toewijzen naar een verschillende vsti. Maar vind het ook wat omslachtig, om 4 monosynths te draaien ipv een polysynth, alleen al om het cpu verbruik.
Je kan door die racks wel makkelijk de vier filters toewijzen, zodat je toch een mooi overzicht behoud van bepaalde instellingen in de verschillende vsti's. 'k ga het vanavond eens proberen voor de lol.
 
Je kan wel key layers maken , kan best apart zijn met monofone synths met apart ingestelde glides en portamento krijg je mischien vreemde sounds ,ik gaat het op de m1 proberen8~
 
Weinig fantasie hier door sommige, ik vind het juist een leuk idee. In hardware bestaat zoiets al lang, denk bv aan Oberheim 4/8 Voice. Doordat je elke stem iets anders kan programmeren krijg je een heel dik geluid. Het is natuurlijk een omslachtige methode vergeleken met een poly synth maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Eigenlijk zou je een kastje moeten hebben die binnenkomende midi signalen splitst over diverse opeenvolgende midikanalen. Als je het softwarematig zou moeten aanpakken zou ik bv. Artwonk (een soort van doe-het-zelf midi knutsel programma) gebruiken en die als layer inzetten tussen je keyboard en je DAW.
 
ik heb deze vraag 2 jaar geleden ook eens op 't synthforum gesteld. met de bedoeling dit met midi aangestuurde hardware synths te doen. nop, geen antwoord toen. ondertussen ben ik eruit met maxmsp kan het en in logic schijnt het ook te kunnen. tof dat er sommige mensen hiervan wel het nut inzien.
 
3x dezelfde patch maar met wat verschil in portamento...en dan monofoon spelen :)
 
moeilijk = leuk (soms dan)

moeilijk = leuk (soms dan)

Ik merk dat sommige mensen mijn metaforische bespiegelingen niet echt snappen :gaap:, duidelijker kan ik het niet maken denk ik.. misschien wel expliciter ?:geslaagd::geslaagd:

Door experimenteren komen mensen op nieuwe gedachten. :eureka: Nieuwe (lastige) dingen proberen is leuk en stimuleert je creativiteit. Ontdekkingen vinden vaak plaats doordat mensen gewoon wat aanrommelen of dingen uitproberen. Soms dus ook dingen die op het eerste gezicht niet
nuttig leken. (reis naar de maan en de befaamde Tefal laag (uuh er zijn vast beter voorbeelden))

exploratie inspiratie creatie..:halleluja

Zo zie ik dit ook. Gewoon proberen of je monosynths poly kan maken. In dit proces heb ik al een aantal nieuwe ideeen gekregen. BV meerdere synths in unison combineren tot 1 uber unison synth. Of effecten op elke voice van een synthesizer. (inflator, flanger, externe filters, distortion...)


En ik vind sommige mono synths (basstation, TC mercury, Monologue) uitermate geschikt voor chords en dat wil ik dan ook graag bereiken. En dan wel het liefst ook live spelen, ik heb genoeg cpu power(quad) om tientalle synths en plugins te runnen en wil gewoon in grotere blokken denken. Vette gelayerde sounds !:{

Het makkelijkst zou zijn om een midi plugin (mfx) ofzo te vinden die dus sequentieel midi noten een ander midi kanaal toewijst. of iets met de midi transformer van Cubase ? Ik ben geen programmeur, maar langskomende midi noten steeds een opeenvolgend kanaal nummer geven tussen
1 en N (het aantal instanties van je synth) lijkt me wel te doen.

Iemand ervaring met midi plugins, transformer of energy XT en aanverwanten ?
 
Ik niet, maar iemand die het niet kan, kan alleen tegen iemand zeggen die het wil kunnen en het waarschijnlijk ook kan. Suc6 en ontzettend veel plezier! :okdan:
 
Hmm.... best interessante discussie. Ik denk dat het voor je creativiteit idd geen kwaad kan om bijvoorbeeld een accoord met drie synths te maken (en dan 1 noot op iedere synth) en dan verschillende effecten toe te wijzen aan iedere synth. Ben eigenlijk best benieuwd naar het resultaat daarvan.

Ik denk alleen niet dat er noodzakelijk een mono-synth voor nodig is, alhoewel proberen natuurlijk nooit kwaad kan.
 
De vraag van de topicsteller is de afgelopen jaren regelmatig gesteld hier (laatst nog door synthiaks, en voor hardware is het ook goed te beantwoorden.
Je heb een midi-cv interface nodig die binnenkomende noten op een midikanaal sequentieel toewijst aan CV/gate kanalen (of gewoon opeenvolgende andere midi kanalen). Hiermee kun je dan een serie monosynths aansturen, die je per voice evt een eigen geluid kan geven.
Er zijn diverse mcv interfaces die dit kunnen, de OB 2, 4 & 8-voice synths deden dit ook met een SEM module per stem. De vermona perfourmer (tip 1) werkt vergelijkbaar.
 
3x dezelfde patch maar met wat verschil in portamento...en dan monofoon spelen :)
dat is niet zo moeilijk idd en zeker wel bruikbaar. echter als het gaat om van x monosynths samen 1 polyphone te maken (en daar ging het de topic starter voornamelijk ook om) is nutuulk zeer omslachtig. als je toch alle monosynths dezelfde patch laat spelen kan je beter 1 polysynth pakken.

mocht je alle monosynths verschillende patches willen laten spelen dan is het wat anders maar dan zit je dus weer met een dusdanige randomness die niet te controllen valt gezien het toewijzen, dus welke synth welk geluid moet spelen in welke volgorde enz...

dus tsa enzo ook...
 
Je moet natuurlijk geluiden gebruiken die wel op mekaar lijken maar het net niet zijn, kleine verschillen in filter en envelope kunnen veel doen. Ik denk dat je veel krachtigere, levendiger geluiden kan maken die met een gangbare polysynth niet kunnen. En het maakt niet uit of het nou mono of polysynths zijn die je hiervoor gebruikt.
 
Back
Top