spl of aphex

Die aphex komt zo nu en dan 2de hands langs voor 150 euro, door die te proberen wordt je in elk geval niet armer.
 
Voor een Vitalizer zou ik ook niet meer dan 150,- betalen. Tenzij het de buizenversie is......
 
Ik vind de spl vitalizer beter klinken dan de aphex exciters die ik gehoord heb. De spl kleurt veel meer, hij kan van heel subtiel exciten tot heel overdreven. De stereo verbreder die erop zit is ook wel leuk.
 
S.P.L...... FTW ! ;)
 
Met Aphex ben ik niet bekend maar ik heb zelf wel een SPL Vitalizer MK II (ooit nieuw gekocht :) ).

Wat zal ik ervan zeggen.....het is kwalitatief een goed apparaat en je kunt je mixen er zeker beter door laten klinken, maar je moet wel heel goed weten wat je doet. Vooral niet overdrijven (geen extreme instellingen dus) en regelmatig bypassen om te luisteren naar wat je eigenlijk aan het doen bent - het is een cliche, maar je oren raken inderdaad zeer snel gewend aan het bewerkte signaal.

Daarbij moet ik zeggen dat niet elke mix er baat bij heeft, je moet dus echt niet standaard die SPL over al je tracks heengooien want dat heeft geen zin. Luisteren dus weer en bedenken wat je wilt bereiken.

Overigens herinner ik me dat ik eens een CD van George Clinton (uit de "Family Series") erdoorheen joeg omdat ik die niet zo fijn vond klinken - te veel mid, weinig sprankelend zeg maar. Ik moet zeggen dat het daarna wel 10 keer beter klonk dus dit soort spullen heeft wel degelijk zijn functie af en toe. Het werkt in ieder geval op een andere manier dan de gewonere equalizers.

En oh ja, de stereo expander.....is ook leuk maar wederom spaarzaam gebruiken want ik vind toch dat sommige frequenties er door "uitgesmeerd" worden.

Succes met je keuze!
 
SPL is toch wel heel obscuur met zn type-namen, zo is er de sx2 en de mk2,,
Weet iemand wat het verschil is tussen de sx2 en de mk2??

De sx2 is er ook in cremekleur met een goude bovenplaat, en in blauw zwart met zwarte bovenplaat. Zit er nog verschil tussen deze 2??

groet
 
SPL en aphex werken niet helemaal volgens hetzelfde principe.

De Aphex gooit de audio input eerst door een high-pass filter en daarna door een harmonischen-genererend circuit, een soort van distortion die het originele geluid uit de phase haalt, maar wel zodat deze gerelateerd is aan het brongeluid. Een klein gedeelte van dit 'nieuwe' geluid wordt dat weer teruggemixed met het brongeluid.

SPL werkt door het ingangsignaal te splitten. Aan de ene kant wordt geluid weggefiltert van het bronsignaal. Aan de andere kant wordt geluid toegevoegd, maar het ingangssignaal weggehaalt. Filteren gebeurt met een vom van EQ.
De beide signalen wordt naderhand samengevoegd.

Het is wel een tijdje geleden dat ik deze dingen opgezocht heb, maar dit was volgens mij wel de onderliggende basis.

Persoonlijk spreekt de werkwijze van SPL (vooral i.c.m. buizen) me iets meer aan, maar vergeet niet de Aphex de 'uitvinder' is van dit hele gebeuren en dat SPL een BBE eigenlijk op hun eigen manier hetzelfde proberen te bereiken.

Ook het wennen aan het geluid gaat ontzettend snel, dus ik probeer het steeds minder te gebruiken. Vaak krijg je met een beetje creatief EQ gebruiken in de mix een mooier resultaat. Een enhancer is absoluut geen wondermiddel om je mix compleet op te frissen en het voller te laten klinken, al lijkt het wel gauw zo.
 
het gaat mij voornamelijk om de bass enhancement om mn battery kitjes wat aan te dikken.

Maar naar mijn weten is de sx2 een stuk ouder ook dan de mk2, mischien kan hier iemand wat licht over schijnen
 
Origineel geplaatst door BananaWorld
SPL en aphex werken niet helemaal volgens hetzelfde principe.



Persoonlijk spreekt de werkwijze van SPL (vooral i.c.m. buizen) me iets meer aan, maar vergeet niet de Aphex de 'uitvinder' is van dit hele gebeuren en dat SPL een BBE eigenlijk op hun eigen manier hetzelfde proberen te bereiken.


Idd er is ook nog BBE Sonic Maximizer
 
Back
Top