Microkorg, Micron of K-Station

Afghanza

Nieuwkomer
Lid sinds
16 september 2004
Berichten
22
Locatie
Rotterdam
Korg - Microkorg
Alesis - Micron
Novation - K-Station
Ik wil 1 van de drie gaan kopen van mijn kerstbonus.
Wie heeft er 1 van de drie?
Wat zijn de voordelen? En nadelen?
Of wie heeft er nog een heel ander idee voor mij?

Ik wil dus graag een zo klein mogelijke synth met wat toetsen.
Moet lekker 80's kunnen klinken. Looks zijn iets minder belangrijk.

Kom maar op!
 
Wat vind je het belangrijkst? Klank? Gebruiksvriendelijkheid?

De Micron (eigenlijk een kleine ION) heeft , als ik op alle meningen afga, waarschijnlijk het 'beste' geluid: da's héél persoonlijk en ja.. wat wordt er verstaan onder 'beste'..
Alleen vind ik de bediening nog erger dan die van de ION.... en da's ECHT niet veel dan.

De microKorg vind ik een erg leuk bakkie met leuke geluiden (niet erg veel geluiden aanwezig alleen) en een goeie vocoder. Alleen redelijk wat submenuutjes via een aantal draaiknoppen. En een erg sober display-tje..

De Novation K-station vind iik qua bediening TOP! Makkelijke knoppen, logische opbouw en bediening. Leuke sound, maar gewoon weer anders dan de andere 2.

Mijn tip is toch om ze in een zaak ergens te testen! Geloof me, dat scheelt veel!!


Succes met je keuze alvast! :biertje:
 
De Micron is top!
Is met name een kei in het mimmicken van oude synths van Moog, Roland, Oberheim, etc. (van diverse synths zijn de filters gemodelleerd.) De oscs klinken zelf al heel vet. Bovendien zijn er tonnen modulatie-mogelijkheden. Nadelen zijn het gebrek aan knoppen (op te lossen met een controller) en effecten (want die zijn niet top) en ik vind dat ie soms wat punchiness in het geluid mist.

De Kstation heb ik ook gehad. Leuk allround dingetje. Lekker clean breed geluid. Zwakke oscs en beperkte modulatiemogelijkheden (alleen 12/24dB filter bijv.) Wel 7 FX tegelijk, wat veel van dit alles verdoezeld.

Tip: kijk ook eens naar de microQ. Oké, Waldorf is failliet, maar er zijn nog Q's te krijgen. Geen onaardige bakkies!
 
k-station

k-station

Ik heb sinds een paar weken de k-station en ik vind het een enorm leuk apparaat.

Zeer veelzijdig (zelfs FM functies), met aardig wat effecten (waaronder een vocoder) en echt een heavy geluid

Of de kwaliteit van de oscillatoren nou zo veel minder is kan ik niet zeggen.
Akkoord, de osc. zijn niet zo vet als mijn ms20, maar hoe dan ook; je krijgt er wel drie !
Dat is met de micron en de microkorg volgens mij niet zo.
De 2 lfo's (per oscillator !) zijn toe te passen op filter en op de osc. hetgeen volgens mij niet ongewoon is en bij 85 % van de synths voorkomt.

Maar veruit het belangrijkste verschil met de twee genoemde tegenstrevers is dat de K-Station waar tweakgenot verschaft; ongeveer 30 knoppen en schuiven die allemaal midi uitsturen.
De 2 octaven zijn daarbij super handig voor naast je computer.
En bovendien normale toetsen (die minitoetsen van Korg vind ik echt onbegrijpelijk).

En tenslotte, hij is (tweedehands) bovendien een stuk goedkoper !

Nee, ik zou het wel weten.
Ik zou een micron kopen; een K-station heb ik immers al.
 
Jammer dat ie geen toetsen heeft, de novation nova, maar qua geluidskwaliteit en mogelijkheden overtreft ie zijn latere broer(tje) de k-station. Bij 80's sound denk ik ook niet direct "K-station". Het geluidenpalet van deze synth komt toch meer in de buurt van trance.
 
Hoi,


Wellicht een kleine correctie op bovenstaand antwoord:

Ook de Micron heeft 3 oscillatoren.

Ik bezit sinds enkele maanden de Alesis Micron. Het is mijn eerste hardware synth en ik heb hem pas gekocht na een hoop "research" en een stevige partij twijfel. Inmiddels kan ik wel zeggen dat er in de Micron een fantastisch geluid zit, al blijft dat altijd een kwestie van smaak. Ik geef enkele van mijn overwegingen:

Als het gaat om gebruikersgemak is de K-station denk ik de beste keus. Het grote voordeel van hardware is dat je alle knoppen meteen onder je vingers hebt. Het experimenteren en zoeken naar de juiste geluiden gaat zo een stuk sneller. De Micron scoort wat dat betreft slecht. Als je met de Micron aan de haal gaat zul je veel in submenu's moeten ronddwalen, al heeft Alesis veel moeite gedaan om er het beste van te maken en daar zijn ze wat mij betreft in geslaagd. Het is ff wennen met de Micron, maar na een paar dagen klooien vind je binnen een paar knoppen wat je hebben wilt.
Ik moet wel zeggen dat ik niet zoveel in de submenu's zit te wroeten omdat ik een bcr 2000 midicontroller heb. Ik heb alle parameters van de micron verdeeld over 6 "pagina's" op de bcr.
Op deze wijze heb ik alsnog handson control en ben ik in zekere zin flexibeler dan de Ion bezitters, omdat ik zelf bepaal welke knop wat doet. Zo heb ik bijvoorbeeld wel 3x4 knoppen voor de 3 adsr's. Ion bezitters hebben dat niet;) Ik moet bekennen dat het werken met de Micron een stuk minder leuk zou zijn als ik die bcr niet had. Het idee dat ik in subemenu's moet graven haalt de snelheid en ook eens stukje experimenteel plezier eruit. Dat is de prijs je betaalt voor een steengoed geluid tegen zo'n lage prijs.

Voor wat betreft de mogelijkheden staat de Micron wat mij betreft bovenaan. Als je puur kijkt naar de specificaties, is de Micron de beste van het stel:

- 3 oscillatoren met instelbare analog drift en wave shapers. Dit laatste zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld tussen een zaagtand en een driehoekgolf in kunt gaan zitten. De K-station kan dat niet; Die biedt alleen pulse width modulation op de pulse golven. De oscillatoren zijn bij de Micron zeer sterk, al verlies je uiteindelijk van een Viru$. Ook verschillende vormen van fm modulatie en hard-en soft sync worden aangeboden.

De 3 oscillatoren worden in iedere gewenste verhouding naar 2 onafhankelijke filters gestuurd:

-2 filters met 20 filtermodellen per filter. Dit biedt dus 20 x 20 = 400 filter combinaties. Geen enkele hardware synth biedt dat, ook de veel duurdere modellen niet. De filters klinken erg overtuigend en bieden warme en rauwe klanken en alles er tussenin. Bovendien kun je de output van filter 1 aan filter 2 toevoegen in iedere gewenste verhouding, hetgeen dus betekent dat je de filters zowel volledig parallel als serieel kunt schakelen.
Verder kun je eveneens 2 soorten ruis en rongmodulatie in iedere gewenste verhouding naar 1 of beide filters sturen.

- 12 x 1 modulation matrix: 12 bronnen, vrij toe te wijzen aan 12 bestemmingen hetgeen meer dan genoeg is om de meest krankzinnige patches op te bouwen.

Het geheel wordt afgemaakt met 3 adsr's, 2 lfo's, een random generator, een sample en hold module, een tracking generator, een amp simulator met compressor en verschillende vormen van distortion en een effectmodule. De effect module is niet erg sterk, maar daar heb ik een computer met plugins voor.

Verder zit in de micron een eenvoudige sequencer, zodat je elk arpeggio kunt maken wat je wilt. Daarnaast ook 16x multitimbraal.


Als je puur voor het geluid en editing in de diepte gaat, zou ik een Micron nemen. Wil je bedieningsgemak? Dan is een k-station leuk. Simpeler, maar veel beter als je een hands on figuur met weinig geduld bent.

Doe anders wat ik deed: pluk de handleidingen van alle 3 synths van het net en ga deze eerst eens een paar keer heel goed lezen. Laat tot je doordringen wat het kan, hoe je dat ding bedient en hoe je gaat werken met dat ding. Print desnoods wat handleidingen uit en ga gewapend met die 3 stukken naar de muziekwinkel om eens lekker een paar uur te spelen( en in het geval van de Micron vooral te patchen...de presets zijn namelijk bagger!) op die krengen. Uiteindelijk komt er dan vanzelf wel wat bovendrijven.


Succes,

Merlin
 
Origineel geplaatst door Merlin
De oscillatoren zijn bij de Micron zeer sterk, al verlies je uiteindelijk van een Viru$.

Dat lijkt mij nou juist niet! Heb geen Micron/Ion - ken ze goed - en geen Virus meer..... :confused:
 
Ik heb ze alledrie gehad en ik zou gaan voor de Micron (ga die binnenkort zelf ook waarschijnlijk weer aanschaffen). Zitten veel mooie geluiden op, een programmeerbare sequencer en een drie octaafs groot klavier. De K-Station heeft - zoals bekend - maar twee octaven en de microkorg heeft drie octaven met miditoetsen. Daarnaast is de micron natuurlijk de kleinere broer van de Ion.

Phochos:D
 
ik heb de microkorg, ben er echt tevreden van, heeft niet zo veel features, maar ja... t was dan ook mijn beginnie synthie :) perfect om te starten, zitten daar ook heel wat retro kinda sounds in hoor...met dat je wel aan die 80's sound :) bent...
en vergeet natuurlijk de leuke vocoder niet die aan boord is, en als kersje op de taart kan hij ook worden gebruikt als controller... heeft wel niet veel assignable knoppen idd, maar ik heb 2 uc33e ( die gebruik ik als één mixer als t ware, 16 ch. ) en een mk449 die ik gebruik om mn vst synths te bespelen, daar heb ik ook 8 faders, dus das een mixer van 24ch infeite, mijn microkorg gebruik ik om mn synths in reason te bespelen, en de 4 controls die ik ter beschikking heb zijn genoeg voor in reason, want mijn main seq is ableton
...

nu dat ging hier over die synths hè *D wel ja,... ben ook van plan de ion of micron te kopen voor kerst...
maar met de korg ga je geen slechte koop doen ! probeer s te chekke in de shop....doet wonderen soms

mscl grts,

djorvin
 
holy m***F***ing hell

zo te lezen laat die Micron geen spaan heel van mijn op zichzelf nog steeds okeeje K-station

ik wilde mijnerzijds ook nog een kleine correctie aanbrengen maar zal dat uit eerbied

in kleine letters doen: de k-station heeft niet alleen pulse width modulation; bij toepassing met andere golfvormen wordt een kopie van de vorm als offset gebruikt (vgl. de phase functie op Reason's subtractor)
 
hoi chilistein,

die k lijkt me ook wel zeer netjes al een heeeeeel lange poos infeite, um, effe vraagje man,

hoeveel sounds bevat hij ??


grts,
 
Als je alles bij de hand wilt hebben dan zou ik voor de K-Station gaan, veel knoppen, heel overzichtelijk en goeie sound. Prima synth om te leren omgaan met subtractieve synthese. Daar zit je met de Micron en MicroKorg toch weer een stukje vanaf. Bovendien kost die K-station geen drol, als je uitgekeken bent kun je weer door naar een andere synth, die tegen die tijd wellicht weer een stukje uitgebreider is dan de drie waar je nu naar kijkt
 
Denk dat je met de micron ; meer richting vintage en dus 80's kunt gaan....

Plus je hebt de meeste patches iets van 700 totaal of zo ?

Ik zou sowieso voor een 'strijd' tussen de micron en K-station gaan.

Zou eerst de micron kopen en daarna 2de hands een k -station.... Ze vliegen voorbij tussen de 200-300 euro's...
 
Back
Top