monitorspeakers en vermoeide pijnlijke oren

bobaphat

Ouwe rot
Lid sinds
19 Maart 2002
Berichten
3.265
Ik werk nu met alleen mn tannoy reveals passive, maar ik merk dat ik na een half uurtje werken al mooie pijnlijke oren krijg. Wat zou ik hier aan moeten doen?Toch maar hifi speakers erbij gebruiken voor het muziek maken en dan alleen de monitors voor de eindmix??

Hoe doen julie dit?
 
Ik ken de Tannoy's niet (enfin, ik ken ze wel, maar ik heb ze nog niet gehoord) maar er zijn inderdaad speakers die vermoeien. Dat kan door het feit dat ze té gedetailleerd klinken in een bepaald frequentiegebied of zo. Een vriend heeft de Alesis M1 en die klinken ook vermoeiend (vrij snel zelfs, vind ik), de Absolute One van Soundcraft vermoeid na een tijdje. Momenteel gebruik in Events en met deze kan je hele nachten aan één stuk door mixen!
 
humm, dus de oplossing, is:
Weg doen die tannoys en wat anders kopen, maarja dat kost weer geld
Of hifi speakers ernaast gebruiken en die monitors alleen voor mixen gebruiken.
 
ik gebruik ook een stel pa speakers om op te werken en als ik af mixen wil dan draai ik de pa speakers weg
 
zit je in je chain niet ergens met digitale overdrive?Daar kun je je oren ook behoorlijk mee naar de kloten helpen....check het maar es,één plugin met digitale overdrive of één kanaal is al genoeg om pijnlijke oren te hebben....

Ik heb de Tannoy reveal actives en heb er geen problemen mee....
 
Misschien ligt het wel aan een bepaald frequentie-gebied waar je wat meer gevoelig bent?

Vermoeidheid opzich kan ook al een extra gevoeligheid voor o.a. geluid geven.

Als je veel doet EQ-en in je muziek, kan je ook best wel 'vermoeid' raken, heb ik eens in een muziekblad gelezen.

't Kan eigenlijk aan veel dingen liggen.. Hoeft niet persé aan je monitors te liggen.



Succes iig!
 
ik weet zeker dat het door mn speakers komt, ik was vanmiddag bij een vriend van mij en die had van die mooie B&W speakers, en daar kon ik 2 uur onafgebroken naar luisteren, deze speakers hou ik nog geen half uur uit.
 
Ik heb ook Tannoys en ik krijg er ook vermoeide oren van...Ik ben er achter gekomen dat ik ze toch echt te hard zet om te compenseren dat ze niet echt beuken...Dus dan zet je ze harder zonder dat het echt harder voelt..Maar onder tussen verneuk je dus wel je oren...Sorry maar je zet ze echt te hard....Aan de andere kant...die Tannoys klinken wel een beetje wollig dus je hebt gewoon af en toe een beetje volume boost nodig....Ik kan je een setje Philips MFB boxen aanbevelen...oud maar erg goed...en actief!!!
 
Of het vermoeiend is ja of nee hangt niet alleen af van het merkje wat je gebruikt . Het volume en de ruimte zijn de 2 belangrijkste factoren . Je oren zijn zo ongeveer het slechts gecalibreerde onderdeel van je hele lichaam . Alles wat volgens je hersens niet klopt word gecorigeerd. Dus als je een reflectie vrije zone heb met een stel luidsprekers die phase en klank neutraal zijn is er van vermoeidheid geen sprake .. Tenzij je harder gaat dan een 85 db . Dan treed de software limiter in werking ( als je in een discotheek een tijdje geen laag hoor en dan de bas weer trug komt lijkt dit een stuk harder als eerst )

Dus :

dempen dempen dempen ( gamma heeft net weer de isolatie platen in de aanbeiding )
niet te hard ( als je iets harder praat als normaal en elkaar nog kunt verstaan is het prima )

Als je alleen last heb van pijnlijke oren bij je eigen tracks moet je een andere hobby nemen .
 
Leg mij maar even uit wat te dood is .
 
Over dood bestaan namelijk veel misverstanden . Dood is 1 freq gebied dempen en drest niet .. b.v. met noppenschuim je hele kamer behangen . Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat een buitenconsert vermoeiend voor de oren was , tzou kunnen maar das dan het luidspreker systeem en niet de omgeving .. Buiten gebeurd er presies wat je in een studio ook wil . Geen early reflections , ten hoogste late reflecties ( echo ) . En gelukkig kunnen onze oren prima echo en het directe geluid onderscheiden .

Als je het super wil hebben . veel dempen maar de vloer mag net als buiten best een beetje reflecteren .
 
Gewoon tijdens het creeren van je nummers naar H-fi speakers luisteren en alleen als je gaat afmixen/opnemen overschakelen naar je monitors. Het is toch ook niet echt de bedoeling dat monitor speakers heel fijn voor je oren klinken. Ze zijn gemaakt om je muziek op af te mixen.
Die mooie B&W speakers die je vriend gebruikte zullen geen monitors zijn aangezien dat merk volgens mij alleen Hi-fi speakers maakt, dus logisch dat het minder vermoeiend is en beter klinkt.
 
Als je monitorspeakers uit fase staan, word je vreselijk moe en krijg je zere oren. Verplaats eens 1 speaker een stukje!
 
Origineel geplaatst door Ic3gl0vE
Als je monitorspeakers uit fase staan, word je vreselijk moe en krijg je zere oren. Verplaats eens 1 speaker een stukje!

phase los je niet op met 1 monitor een stukje verschuiven . Wat je wel kan krijgen is een comb filtering als het niet symetrisch opgesteld staat / Zelfs een paar cm kan genoeg zijn voor het combfilter fx.

als je je speakers hoort zwabberen bij het afspelen van een sweep in het mid en hoog weet je zeker dat er iets mis is
 
Re: monitorspeakers en vermoeide pijnlijke oren

Origineel geplaatst door bobaphat
Ik werk nu met alleen mn tannoy reveals passive, maar ik merk dat ik na een half uurtje werken al mooie pijnlijke oren krijg. Wat zou ik hier aan moeten doen?Toch maar hifi speakers erbij gebruiken voor het muziek maken en dan alleen de monitors voor de eindmix??

Hoe doen julie dit?

Hoe lang mix je aan een stuk door voordat je een pauze neemt ?
 
Back
Top