Sommige marktplaats bieders... zucht

Leuk bedacht maar juridisch veel te kort door de bocht. Geen sprake van een overeenkomst als alleen een prijs overeen gekomen is en verder (nog) niets. Koper heeft sowieso recht op 3 dagen bedenktijd.

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding daarvan. Er dient overeenstemming te zijn over alle essentiële elementen van de overeenkomst. Bij koop van gear is dat product, prijs en eventueel transport (corrigeer me als ik ernaast zit). Dus bij een bieding op zoals TS deze benoemt, is er wel degelijk sprake van een totstandkoming van een overeenkomst. Men weet om welke gear het gaat. De prijs is akkoord. Levering is afhalen.

Het recht op bedenktijd bestaat niet bij particuliere verkoop.

De wettelijke bedenktijd bedraagt 14 dagen.

Kansloos dus.

Zo kansloos is dat dus niet.
 
Hmmja, luister maar niet naar mij. Werk ook maar als simpele contractrechtspecialist. :okdan:
 
Kort samengevat: deze mondelinge koopovereenkomst is niet bindend, omdat er een aantal zogeheten kernbedingen missen, iaw de voorwaarden voor deze overeenkomst moeten nog uitonderhandeld worden, zoals levering (brengt de verkoper hem, komt de koper hem halen), tijdstip, etc. Pas als die details voor beide partijen duidelijk kan er sprake zijn van een bindende koopovereenkomst.

Hoe het met herroepingsrechten (ontbinden koopovereenkomst) zit bij verkoop van consument naar consument zou ik moeten opzoeken, maar voor verkoop van handelaar naar consument heeft de koper herroepingsrechten. Volgens mij gelden er voor kopen onder de 50,- euro geen herroepingsrecht trouwens, maar schiet me daar niet op af. Termijnen verschillen per specifiek geval: consumentenkoop handelaar-consument: 14 dagen, koopcontract huis; 3 dagen, en zo zijn er nog wat specifieke regelingen en uitzonderingen (ken ik ook allemaal niet uit mn hoofd).

Ohja, let op dat de handelaar in zijn voorwaarden expliciet het herroepingsrecht van de koper heeft benoemd, anders gaat de herroepingstermijn naar 12 maanden ;)
 
Wie bepaalt dan wat in het geval van TS een kernbeding (of essentieel element) is? Levering was impliciet al over gesproken (er stond althans als voorwaarde "afhalen" als ik het goed heb begrepen). Is het dan echt noodzakelijk om een tijdstip van afhalen overeengekomen te zijn om die overeenkomst tot stand te laten zijn gekomen? Ik kan me toch ook zomaar voorstellen dat tijdstip van afhalen niet werkelijk van wezenlijke betekenis is?

Maar goed, ik snap ook dat recht in het algemeen geen exacte wetenschap is. En als dat je punt is, well taken ;).
 
Stel dat de verkoper het goed pas over een jaar beschikbaar stelt en dat nog niet vermeldt had? Of dat de verkoper op antartica woont en dat er niet bij vermeldt had? Ik roep maar wat hoor, het is al laat :)

Maar het gaat om het idee natuurlijk: een koop is pas een koop als voor beide partijen de wezenlijke kenmerken (kernbedingen) van die koop expliciet en helder zijn.
 
Realiseer me trouwens ook dat MP volgens mij helemaal geen NAW gegevens heeft van zijn gebruikers. Dus wie je dan uiteindelijk voor de rechter zou moeten slepen? HenkiedePenkie89@hotmail.com?
 
Misschien handig voor het nageslacht om even te proberen beter uit te leggen waarom een MP-bod geen bindend bod is en wanneer dat het wel wordt...

Een bindend aanbod is een wilsverklaring waarbij alle kernbedingen (essentiële kenmerken) duidelijk zijn. Kernbedingen zijn belangrijk omdat het aanbod "bepaalbaar" dient te zijn. Die wilsverklaring wil zoveel zeggen dat de bieder een rechtshandeling pleegt met gewenst gevolg (het tot stand komen van een koopovereenkomst (rechtsgevolg)). Een aanbod komt dan in drie smaken: vrijblijvend, herroepelijk en onherroepelijk. In de algemene voorwaarden van MP staat expliciet dat een bieding vrijblijvend is.

Een bod doen op MP is dus in eerste instantie een uitnodiging tot het eventueel sluiten van een overeenkomst. MP genereert in dit geval een standaard mailtje.

Op het moment dat er nav dat standaardmailtje contact wordt gelegd tussen beiden partijen dan begint daar de onderhandelingsfase. Dan staat marktplaats daar verder geheel buiten.

Kernbedingen die bekend moeten zijn (in dit specifieke geval): locatie verkoper ivm afhalen, prijs, beschikbaarheid, kwaliteit van het goed. Dan zijn beide partijen goed op weg om tot een bindende overeenkomst te komen. Mocht de bieder op dat moment een aanbod doen is dat juridisch gezien een bindend aanbod. In het geval van verkoop van particulier naar particulier geldt er geen herroepingsrecht. Dus een bindend onherroepelijk aanbod. In het geval van een mondelinge overeenkomst dient er direct op het aanbod ingegaan te worden om een overeenkomst tot stand te brengen. In het geval van schriftelijke communicatie zul je als bieder over het algemeen geen gestanddoeningstermijn afgeven bij je aanbod. Daarvoor geldt dan het begrip "redelijkheid en billijkheid". Wat in een specifiek geval redelijk en billijk is kan iedereen een mening over hebben maar alleen de rechter kan dat uiteindelijk bepalen. Ik vermoed dat r+b dan eerder zeer korte termijn dan lange termijn zal zijn.

Bij koop tussen handelaar/ondernemer en consument geldt een herroepingstermijn van 14 dagen. Daarover is voldoende te vinden op het web.

Mijn specialisme is omgaan met geschillen die tussen partijen ontstaan nav onenigheid over de wijze van interpretatie van zware lijvige bouwcontracten, dus dit was voor mij ook weer even een "hoe zat t nou ook weer precies" momentje :dubbel:

Even terug naar de casus van de OP: daar vermeldt de bieder vrij duidelijk zijn voorbehoud. Hij doet dus in essentie een vrijblijvend aanbod. Dat de aanbieder daar niet van gediend is is logisch, zo'n aanbod biedt geen enkele zekerheid. (zegt hij ook letterlijk). De bieder is ook helder in zijn communicatie, en staat in zijn recht om een vrijblijvend aanbod te doen. Heren zeggen ook letterlijk dat ze in hun goed recht staan en dat klopt.

:beard:
 
Hier kunnen ze er soms ook wat van: NIET de verzendkosten willen betalen, maar dan WEL eisen dat je het pakket aangetekend opstuurt ...........
 
Sorry AdDM, ik ga je toch nog een aantal kritische vragen stellen :).

- In hoeverre zijn de AV van marktplaats van toepassing indien buiten dit medium om de bieding wordt gedaan? De bieding is immers per email gedaan.
- De door jou genoemde essentiële elementen, lijken mij in zekere mate relevant. Wellicht is in de advertentie het een en ander over de staat van het goed geschreven. Eveneens is de locatie van de verkoper bekend omdat deze immers wordt vermeld bij de advertentie. Ben je het met me eens dat er duidelijkheid is over de kernbedingen?
- In hoeverre is een voorbehoud zoals dat door de "koper" is gemaakt, relevant op het moment dat de bieding reeds is gedaan (en er duidelijkheid is over de essentiële elementen) en geaccepteerd? Doet hij dan in essentie nog steeds een vrijblijvend aanbod?
- Als verkoper een beroep zou doen op jouw diensten, wat zou je hem dan willen adviseren? :)

Voor wat betreft je eerdere vraag wie gedaagd zou moeten/kunnen worden, het lijkt mij dat de bieder toch een heel aardige optie is. Dat het praktisch een uitdaging gaat worden, ben ik zeker met je eens. Je zult dus ruim in je tijd moeten zitten.
 
Wel een paar aannames die gedaan zijn natuurlijk, we zien een transcript maar niet de echte transactie.

- ga ervan uit dat de advertentie duidelijk is, dat de woonplaats van de aanbieder bekend is, en dat de kwaliteit van het goed vermeld staat in duidelijke termen, en dat er staat dat de bieder hem dient af te halen. Dan heb je de kernbedingen wat mij betreft te pakken.

- het eerste contact is een door MP-gegenereerde standaard mail. Rest is via privemail.

Daar in de MP voorwaarden staat dat een bod via MP vrijblijvend is, mogen beide partijen er vanuit gaan dat dit standaardmailtje (verzonden door mp) een vrijblijvend aanbod is.

Pas als er met elkaar in contact wordt getreden via eigen mail heeft de mp-voorwaarde geen werking meer. Dan staat MP er als partij volgens mij gewoon buiten.

Ik zal eens kijken of er marktplaats-jurisprudentie te vinden is *D
 
Laatst gewijzigd:
Niets relevants.

Weet je, de essentie moet zijn dat beide partijen in de veronderstelling zijn dat zij een overeenkomst hebben gesloten. Dat kun je in r+b niet zeggen bij de casus in de op, maar das het eerste waar een rechter naar zal kijken.
 
Wel een paar aannames die gedaan zijn natuurlijk, we zien een transcript maar niet de echte transactie.

- ga ervan uit dat de advertentie duidelijk is, dat de woonplaats van de aanbieder bekend is, en dat de kwaliteit van het goed vermeldt staat in duidelijke termen, en dat er staat dat de bieder hem dient af te halen. Dan heb je de kernbedingen wat mij betreft te pakken.

- het eerste contact is een door MP-gegenereerde standaard mail. Rest is via privemail.

Daar in de MP voorwaarden staat dat een bod via MP vrijblijvend is, mogen beide partijen er vanuit gaan dat dit standaardmailtje (verzonden door mp) een vrijblijvend aanbod is.

Pas als er met elkaar in contact wordt getreden via eigen mail heeft de mp-voorwaarde geen werking meer. Dan staat MP er als partij volgens mij gewoon buiten.

Ik zal eens kijken of er marktplaats-jurisprudentie te vinden is *D

Ik vraag me af of het eerste bericht in OP een standaardmail is:

Beste Y,
Hierbij bied ik € xxx,- op jouw ....
Ik zie graag een reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,

Veel lijkt nu inderdaad af te hangen van het antwoord op die vraag.

Ik heb ook al gezocht naar jurisprudentie, maar heb het niet kunnen vinden (ja, een case door de rijdende rechter :D (die overigens wel stelde dat er een koop tot stand was gekomen)).
 
Kwam me iig erg bekend voor, gebruik MP nog regelmatig als bieder.

Bij die rijdende rechter case had een partij ook financiële schade geleden (kinderopvang, 45,-). Volgens mij toch net effe anders, kon de aflevering helaas niet vinden. had hem wel even willen zien.
 
Bieden via mp is inderdaad vrijblijvend

...het verwijderen van deze biedingen en het blokkeren van manipulatieve mafkezen op mp overigens ook! :doei:
 
Het is wel echt erger geworden zeg... Heb vaak genoeg zonder moeite dingen gekocht en verkocht via marktplaats. Nu een gitaar te koop staan en achter elkaar bieders die vervolgens gewoon niet reageren. Heb een vaag vermoeden dat het om een enkele sneue vent gaat die vervelend doet met meerdere accounts, omdat ik 'm geblokkeerd heb vanwege z'n manipulatieve manier van bieden/berichten.

Hoe dan ook erg irritant. Als het daadwerkelijk verschillende mensen zijn, dan heb ik er nu 5 a 6 gehad die bieden en vervolgens niet meer reageren...
 
Zaterdagmiddag twee dingen op marktplaats gezet, zondagochtend allebei volgens afspraak opgehaald. Eén tegen vraagprijs en de ander tegen vooraf afgesproken prijs. Het kan gelukkig dus wel normaal en snel.
 
Back
Top