Waarom minder echt meer is: interface, instrumenten, compositie etc

Ik heb nu 2 dagen de Edge in huis en del merk ik wel weer hoe lekker het is als een instrument relatief eenvoudig is en dan is less op zo'n moment wel more merk ik.
Je zet 'm aan, zoekt even een interessente klank en je zet de sequencer aan en je zit meteen aan de knoppen te draaien en je krijgt ditrect allerlei ritmes en intervallen wat een hoog instant fun gehalte heeft en makkelijk pielen is, het wordt snel een verlengstuk van jezelf op die manier.
Ik heb een aantal synths staan maar bijv m'n Blofeld heb ik al een jaar niet aangeraakt omdat het meer een deep dive is en je er heel veel mee kan maar juist het directe en de eenvoud van zo'n Edge
geeft je wel meteen een hoop lol.
Minder tutorial/manual en minder keuzes maken het leven soms wel leuker en aangenamer merk ik dan weer.
Zijn er meer mensen die de lol van een relatief eenvoudig apparaat kunnen waarderen?
Ik vind het ook prettig om redelijk eenvoudige synths te hebben. Hele menu’s doorspitten zit ik niet op te wachten.
 
Dit vind ik wel wat..

picokorg.jpg
 
Beetje analysis paralyses hier, gewoon lekker muziek maken het gaat om creativiteit, niet om al je persoonlijke keuzes te verantwoorden, omdat het toevallig zo in jouw hoofd werkt. Hier zie ik de studio als een keuken, hoef echt niet voor ieder gerecht al het gerei en alle ingrediënten te gebruiken.
Ben je hier te veel mee bezig, dan praat je jezelf nog een writers block aan.
 
ik zie het een beetje als wandelen. Je kunt als alternatief ook een auto pakken.. Als je snel van A naar B moet maar dan mis je toch wel veel uitzicht.
In België hebben die gewoon vensters...
 
In België hebben die gewoon vensters...
Beste Freddy, fijn dat je dit nog even opmerkt. En dat je de tijd hebt genomen om op mijn metafoor te reageren. :D

Ik wilde eigenlijk 6 maanden wachten met reageren maar als je tijd hebt, en rustig rondwandelt zie je nu eenmaal meer.
 
Beetje analysis paralyses hier, gewoon lekker muziek maken het gaat om creativiteit, niet om al je persoonlijke keuzes te verantwoorden, omdat het toevallig zo in jouw hoofd werkt. Hier zie ik de studio als een keuken, hoef echt niet voor ieder gerecht al het gerei en alle ingrediënten te gebruiken.
Ben je hier te veel mee bezig, dan praat je jezelf nog een writers block aan.
haha no worries.

als ik muziek maak valt dit allemaal weg.
ben ook niet zo 1 die er alleen maar over l*lt. doen is het aller belangrijkst.

verder stel ik ook zeker niet wat moet.

ok 1 moet, als in dat moet iedereen zelf weten.
 
Ik heb enkele jaren geleden de grond in mijn voortuin en tuin aan de zijkant van het huis met een enkele schep uitgegraven en alles naar de millieu straat gebracht en daar er weer uitgeschept over een rand van 1.20m hoog. Het waren ongeveer 20 aanhangers tot de max gevuld. Het klopt inderdaad, met minder middelen is het meer werk.
 
Het was trouwens niet alleen meer werk, het leverde ook meer burencontact op, complimenten, uitgelachen worden door de medewerkers bij de millieustraat, het bespaarde me ook de huur van een graafmachine en eventueel iemand die zo'n ding bedient en 2x de kosten van een grote container waar ik alles in zou dumpen. Daarnaast heb ik nu een betere graaftechniek met een schep en weet ik hoeveel werk het is om het op deze manier gedaan te hebben.

Om @flyweight niet alleen maar tegen te willen spreken, ik ben het er zeker mee eens dat je met minder middelen andere paden bewandelt dan met meer middelen. Voor allebei valt echter wat te zeggen. Ik beschik over een complete machine werkplaats om alles te maken op het gebied van meubels en interieur en ik zou er niet aan moeten denken om deze middelen te moeten inleveren om het op een andere manier te moeten doen. Zelfde geldt voor muziek eigenlijk. :)
 
Ik beschik over een complete machine werkplaats om alles te maken op het gebied van meubels en interieur en ik zou er niet aan moeten denken om deze middelen te moeten inleveren om het op een andere manier te moeten doen. Zelfde geldt voor muziek eigenlijk. :)
Da's niet een echt goede vergelijking wat mij betreft al begrijp ik wel waarom je dit zo ziet.
Als tijd geld is dan heb je gewoon de juiste machines nodig om goede meubels te maken, zo simpel is het maar heb je de tijd en je beheerst verschillende technieken dan kan je met handgereedschap echt hele goede en mooie meubels maken.
Tegenwoordig kan je met een paar plugins en een goede daw ook prima muziek maken maar als je een beetje pielen leuk vindt gaat er niets boven hardware natuurlijk. :)
 
Maar dat is ook een beetje mijn punt. Minder middelen kosten snel meer tijd maar het resultaat wordt er niet perse beter van. Met meer middelen kost het te behalen resultaat minder tijd maar het wordt daar ook niet perse beter van. Komt er eigenlijk op neer dat het dus niet de middelen zijn maar de gene die het maakt wat de belangrijkste factor is of iets goed wordt. Daarom geloof ik dus niet in minder middelen want dat kost meer tijd zonder dat het me echt iets zinvols oplevert.

Het is overigens natuurlijk wel zo dat heel veel ambachtelijke technieken niet makkelijk te vangen zijn in een machinaal proces en dus zal je op ambachtelijke wijze veel creatiever kunnen zijn. Maar je kan ook het beste van beide nemen en zo effectief naar een resulaat toe werken.

Tjsa. Een enkele synth en een 4 sporen multitrack recorder, ik zie dat niet echt zitten als basis om mee te werken.
 
Laatst gewijzigd:
Back
Top