Jazz band Vintage inzet.

Een laptop is denk ik de meest flexibele setup als het gaat om mogelijkheden. Maar je zult ook goed moeten kijken naar de betrouwbaarheid en de kwaliteit van het signaal. Ik heb meerdere keren gezien dat mensen alleen een bak brom en ruis produceerden vanwege brakke outputs, om nog maar te zwijgen van crashende laptops en ticks/pops door slechte drivers etc. M.a.w. de kans op storing met een laptop setup is veel groter.
Tip bij laptop setup: kies voor een betrouwbare externe geluidskaart met stabiele drivers. Zorg dat je je sound kent en hoe deze met de band in de mix valt. Externe effecten kunnen hier veel bij helpen.

Ik zou persoonlijk kiezen voor de optie die Stage73 aangeeft: een 2e hands Nord; gegarandeerde sound voor in je band!
 
Kijk, aan die ervaringen heb ik iets aan. Over die degelijkheid van een laptop-setup is inderdaad te twijfelen. Als ik zie hoe mijn gitaareffecten, versterkers en de gitaren zelf lijden tijdens het sjouwen, optreden en repeteren, is het inderdaad logisch dat een apparaat het na een periode af laat weten.

Daarnaast lijkt me de feel/esthetiek van een Nord inderdaad veel lekkerder als een goedkoop toetsenbord met laptop.

Tja, dan is de enige optie marktplaats eens goed in de gaten te houden voor een wat oudere Nord. Laatst nog op een Nord Stage en de orgelversie gespeeld. Echt heerlijke sound. Lekker simpel, maar geweldige geluiden.

Bummer, dat wordt sparen ... :P

Edit: Die Korg is overigens heeeeel sexy...
 
btw: als je "on budget" bent, vergeet dan de EMU modules, m.i. geen lekker geluid en helemaal geen dynamiek.

budgetopties: toch misschien modules. Een Roland JV1010 met "keyboards from 60s 70s" erin, of beter nog, een XV2020 met rolands laatste "vintage keys" erin. Dan heb je -en- rhodes, -en. uitstrijkjes en andere sounds. De yamaha motifs en aanverwanten hebben ontzettend lekkere rhodes sounds. Daar kun je perfekt een motif6,7 of 8 van de eerste serie opduikelen. De orgels zijn passabel. Er zijn misschien nog goedkopere opties, in dit geval, ik geloof dat zelfs de yamaha s30 de rhodes samples erin heeft. Tot voor kort speelde elke zichzelf respecterende funkkeyboarder een motif. Nu zie je overal nords, voor de sound, maar vooral voor de bediening. De motif kun je ook als module krijgen. De 1e motif module had nogal last van midi-timing issues in complexe multitimbrale setups. Dat zal je live worst zijn, en dus kun je motif modules uit de 1e versie vaak goedkoop krijgen.

in elk geval EMU lekker vergeten.
 
Nou ja, gemiddelde prijzen die ik langs zie komen voor oude motif racks is 650-950 euro. Dat is toch wel redelijk prijzig voor een tweedehands item, mits ik doorspaar is die Korg dan ook een optie.
Mij bevalt aan die korg vooral dat hij een look en feel heeft die gewoon vintage oogt.
zo'n motif is meer iets voor als je in toto speelt... (los van de rackversies uiteraard).
Die jv 1010 klinkt interessant. Ziet er wel ancient uit.

Wat vinden jullie overigens van de twee reeds gepostte clipjes? Die zijn met Ableton live patches opgenomen en een Juno-D. Op zich vind ik de sounds nog niet gek. Overigens belachelijk dat je voor Motif patches enzo zou moeten betalen - of zijn deze downloadbaar? Want dat is dan weer het voordeel van Ableton; alles is op het net te vinden en voortdurend uit te breiden.

Voor een live setup is het natuurlijk wel een risico...
 
yamaha s30 nu op MP 250 eu.... als je tussen de korg en een nord moet kiezen, dan kan ik alleen maar zeggen: Nord heeft mijn electro van de allereerste generatie, bijna 10 jaar terug, tot een jaar geleden helemaal up to date gehouden met sublieme pianosamples. Voor de E-III hebben ze dan bijna alle wensen van de usergroups ingebouwd. Daarbovenop heeft de mijne het niet simpel gehad, en ik heb nooit hardwarproblemen gehad. Never. Speel een tijdje met beide en vergelijk de bediening... I rest my case :D

Laptop setup: ik kan alleen maar zeggen: wil je vooral spelen: hardware. Wil je ook eens de band opnemen, en loops, samples,...., live gebruiken: laptop. Reken dan ook met hardware/software gelazer, update rommel, ....

Edit: 650 en meer is voor motif rack ES en XS....zoek een gewone rack.
 
In jullie prijsklasse zit ook de Yamaha CS6x. deze heeft als voordeel dat hij de fijnste toetsen heeft, uitgebreid programmeerbaar is en uitgebreid kan worden met PLG boards, dus als je iets mist kun je dat aan de synth toevoegen. het nadeel is dat veel on board presets op dance en aanverwante stijlen gericht zijn, je zult dus voor dat ene perfecte orgelgeluidje zelf aan de slag moeten (er zitten iets van 8 orgels in waarvan een paar hele leuke, maar gezien de programmeer mogelijkheden kan je die natuurlijk naar smaak aanpassen)
wat mij betreft een aardig ondergewaardeerde synth. voor 400 euro heb je een mooie te pakken denk ik.
 
Allemaal leuke ideeën. Maar de setup van 88 gewogen toetsen met rhodes, piano en orgelsounds gaat hierin een beetje verloren. Een syth is geen probleem, die heb ik met de Juno D :)
 
hmmz...ook nog 88 toetsen....dan wordt het langzaamaan tricky, op budget! De yamaha s80 is dan de goedkoopste oplossing, ook daar zit de sublieme yamaha rhodes in. Let op dat alle Nord Electros een orgel-stijl toetsenbord hebben.

De vraag is werkelijk, wat je wilt. Gisteren heb ik weer hammond sounds gespeeld over een controller met gewogen toetsen en bij mij breken constant nagels af (au!!) vanwege alle smerige slides enzo.
 
De vraag is werkelijk, wat je wilt. Gisteren heb ik weer hammond sounds gespeeld over een controller met gewogen toetsen en bij mij breken constant nagels af (au!!) vanwege alle smerige slides enzo.

orgel of synth op gewogen toetsen is helemaal kut, niet aan beginnen.

pas ook op voor el cheapo toetsenbordjes waar veel controllers en budget synths las van hebben.
dan breken de toetsen er gewoon vanaf als je glissando´s doet.

tip, oudere synths hebben goeie toetsenborden, korg , roland.
yamaha is al een beetje zeuren.
en voor gewogen in combinatie met echt fors piano spelen, neem dan ook geen motif, daar gaan de toetsen na verloop van tijd ook van stuk.

:mega:
 
Afgelopen donderdag voor het eerst met een toetsensetup gespeeld tijdens een gig.
Heb gekozen voor:

- Roland Juno D + expression pedal.
- M-audio Fast Track Ultra
- Dell Studio 17" met daarop Ableton Live 8.0.8 module.

Klonk behoorlijk lekker! Vooral de Rhodes MKII sound van Ableton is - met een beetje tweaken - heerlijk.
 
Back
Top