Belgische synths ???

misschien eens een kopje koffie bij hem gaan drinken en een interviewtje voor het nageslacht op synthforum. weet niet ogf ie daar oren naar zou hebben. ik doe wel mee.
meer limburg op de synthkaart !
 
Spijtig dat ik deze topic zo laat ontdekt heb ...
Ik heb toen nog concerten meegemaakt, in een of ander kasteeltje of alleszins een grote villa in Wilrijk. Dat was samen met karel goyvaerts en zo. Het was wel zéér experimenteel allemaal. Eerlijk gezegd wist ik niet altijd zeker of het concert al begonnen was of dat het nog de soundcheck was. (Ik was toen nog te jong om er iets van te begrijpen) Qua synthesizers was daar niet zoveel bij, meestal werkten ze met functiegeneratoren en taperecorders en ook akoestische instrumenten, gitaar en fluit.
Eén compositie is mij al die jaren bijgebleven: Ze heette "Fluitspreker" geloof ik. Iemand sprak een tekst in een dwarsfluit, wat een soort akoestisch-vocodereffect gaf. Bovendien werd dit live opgenomen op een open reel taperecorder waarvan de tape dan heel de kamer doorging en dan weergegeven op een tweede recorder als player, dat werd dan ook weer opgenomen, enz. : Frippertronics ! :halleluja
Was zo rond 1980. toch wel boeiend allemaal, hoor !
(Ja, ik word wat ouder... vanbuiten toch)
Dat herken ik helemaal. Leuk om dit niet alleen overleeft te hebben !
Er zijn ook nu nog wezens die zulke dingen maken, doen of hoe moet je dat noemen, kronkelen ? Bvb. Godfried-Willem Raes.
Ik heb er ooit één gezien die kroop in zijn piano (buffet wel degelijk). Ik miste enkel wat nagels om het concert te beeindigen.

Ik meende dat Guy D2 van Pillion (met Walter Christian Rothe) zelf een modulair systeem had gebouwd, maar ik kan me vergissen. Wat hij ermee deed, was in ieder geval het beluisteren waard.
AEmitsynth ?
Hé inderdaad de AEmitsynth, daar heb ik nog aan meegewerkt (koffie gezet enzo voor W.V. en G.D.). Het project was toen bijna af, buiten de sequencer-multiclock module en nog wat frontplaten enzo. Een prachtige modular waar enkel de Buchla nog aan kon tippen ! Die twee waren mijn leermeesters indertijd. W.V. was trouwens de man die ook het grootste deel van de EEF synth van de heer Feremans (Erik Feremans => EF) had ontwikkeld (±1975). Zelf heb ik toen ook enkele van die modules (bouwpakket) gemaakt, hoewel het EEF systeem weinig afgewerkt was. Mede daarom zijn W.V. en G.D. zelf begonnen met hun systeem, de AEmitsynth, kompleet naar eigen inzicht en kunde. W.V. als elektronika specialist (ingenieur) en G.D. als synthesizer specialist (leerling van Mortron Subotnick).

Om even op EEF terug te komen; Ik heb ooit de 'cursus' van de heer Feremans gevolgd.
Om een lang verhaal kort te maken na 2 van de 10 lessen is meneer niet meer komen opdagen. Hoogst waarschijnlijk omdat er niemand van de groep geïnteresseerd was om zijn, dure, bouwpaketten te kopen. Dit was als ik mij niet vergis ergens rond 85-86, de DX7 begon zijn opgang te maken.
Van de synth's kan ik eigenlijk weinig meer zeggen dan dat ze werkten.

I.v.m Belgische synth bands: Vergeet Telex (Marc Moulin) niet
Hé hier ook nog één. Ergens op 't Zuid gingen die toen door.
Het verbaasd me wel dat die man dan toch nog zolang is blijven doorgaan (zie vorig antwoord). Trouwens waren die bouwpaketten zo duur, dat was toch een v.z.w. ?

Momenteel is er iemand bezig te Aemit te restaureren. :halleluja
Inderdaad halleluja !!! :halleluja :halleluja :halleluja
Heeft die dan Wim's V. AEmitsynth overgekocht of heeft Wim zijn schema's prijsgegeven ? Dat zou me sterk verbazen.
Allicht als er één modular was die ik ooit nog graag had willen bekomen (heb mijn schoen klaargezet) dan was het deze toch wel.
Hoewel ik dat toestel op de foto's van W.V. website, de AEmitsynth dus, van hem ooit mocht overkopen (toen voor 50.000 Bef), met het gekraak erbij, wat me net heeft tegengehouden.
 
Laatst gewijzigd:
Zozo, koffie gezet voor Guy en mij.
Even wat geruchten ontkrachten en bevestigen.
De EEF is van 1979.
De Aemit is voltooid in 1985.
Het klopt dat de Aemit volledig gerestaureerd is, beter dan ooit.
De persoon in kwestie heeft hem niet gekocht, maar heeft wel inzage in de schema's.
 
Zozo, koffie gezet voor Guy en mij.
Even wat geruchten ontkrachten en bevestigen.
De EEF is van 1979.
De Aemit is voltooid in 1985.
Het klopt dat de Aemit volledig gerestaureerd is, beter dan ooit.
De persoon in kwestie heeft hem niet gekocht, maar heeft wel inzage in de schema's.

lol :-)
welkom :okdan:
 
:engel::engel::engel:
 

Attachments

  • n1171872181_389547_5758428.jpg
    n1171872181_389547_5758428.jpg
    77,1 KB · Bekeken: 100
Tof, dat dit allemaal nog eens boven water komt, wie had dat toen nog kunnen denken...

;)
 
Ohja, ondergetekende is trouwens ook Belg en bezig met een synth. Elektor Formant & vocoder + wat Nederlandse en Belgische DIY sausjes + Roland 184 = MegaModulairMonopolyMonster.

Maar een echt Belgische synth kan je dat niet noemen; de moduultjes die ik zelf ontwerp zijn niet wereldschokkend qua elektronica. Al is er wel eentje bij wat de nodige oogjes en soldeerboutjes zal doen fonkelen; het verbaast me dat ik zo'n module nog bij niemand anders gezien heb. To be continued... (kan nog LANG duren. Belgische synths zijn altijd tienjarenplannen ;))
 
Zozo, koffie gezet voor Guy en mij.
Even wat geruchten ontkrachten en bevestigen.
De EEF is van 1979.
De Aemit is voltooid in 1985.
Het klopt dat de Aemit volledig gerestaureerd is, beter dan ooit.
De persoon in kwestie heeft hem niet gekocht, maar heeft wel inzage in de schema's.
Haha, W.V. blijkt hier ook te zijn...ja toch ?
Effe checken als het je niet stoort, waar staat 'Aemit' voor ?

Ben je nog bezig met muziek, elektronika ?
Als je wil kan je me persoonlijk mailen, via m'n profiel.
Zozo, koffie gezet voor Guy en mij.
Ik bedoelde dat ik enkel aan het eind van jullie Aemit project te pas kwam, meer om de opbouw van de multiclock-sequence-module qua mogelijkheden te bepalen, dan het eigenlijke bouwen zelf, wat voornamelijk door W.V gebeurde.
Mijn bijdrage was dus niet groot, het geheel was verder bijna klaar, voorzover dat bij zo'n project ooit te zeggen valt (Sint-Jorispoort... als dat je nog iets zegt).
En euhhh... mocht ik werkelijk de koffie gezet hebben, zou je het zeker nog weten.:koffie:
 
dit vinnik toch wel een gaaf fotootje van belgische synth pionier Leo Küpper met z'n zelfgemaakte G.A.M.E. synth (vermoed ik)

Leo-Kupper.jpg
 
hmmm, fotootje uit d ebegindagen van IPEM, ik vermoed dat prof. Vuylsteke daar op z'n sandalen wat vette synthriffs staat te spelen

21_std.jpg
 
Back
Top