...een bedrijfsruimte voor studio!

Subgroover

Zweet spot
Lid sinds
6 mei 2004
Berichten
2.685
Locatie
Klopt
Helloow!

Ik ben momenteel op zoek naar een bedrijfsruimte of bedrijfspand om een studio in te beginnen samen met een paar andere jongens. Maar waar te beginnen en hoe te vinden???

Ik zal het even kort uitleggen:

Ik maak al geruime tijd (erg commerciële) dancemuziek. En nu sinds anderhalf jaar ook voor een platenlabel en er wordt wel eens wat uitgebracht. Ik ben net afgestudeerd aan de HKU audio design en ik heb er voor gekozen om van muziek / geluid mijn beroep te maken (hoe moeilijk dat ook is).

Nu ben ik in contact gekomen met 2 jongens die al een jaar of 5 hun brood verdienen met muziek maken (dance / apres ski etc.) en we werken al regelmatig samen. De situatie is alleen niet echt geweldig, want zij zitten in een klein kamertje in een huis (waar ouders etc. rondlopen) en ik op een zolderkamer (bij moeder). Dat komt niet echt professioneel over naar de klant toe, dus die nemen ons misschien niet helemaal serieus, terwijl het product wel degelijk professioneel is.
Een week geleden kregen we een ingeving: "Misschien moeten we samen eens een bedrijfsruimte huren en professioneel inrichten..."

Fantastisch idee natuurlijk, zo kun je in een pand 2 studio's kwijt en een opname / zangruimte creëren met dubbelglas raam erin, welkomstruimte etc... Hoeft al met al niet zo groot te zijn, +/- 60 m3 zou al voldoende zijn.
Stel dat je hier zo'n 300 à 400 euro per maand voor kwijt bent is dit met z'n drieën goed te betalen.

Maargoed... Waaarrr te beginnen met zoeken? Ik heb google en marktplaats al afgezocht, maar kan niet veel vinden in of nabij Roosendaal. Als er al iets te huur staat, is het te groot en heeft het een loods met grote garagedeur enz. en dat hebben we natuurlijk niet nodig. Als we nu een bedrijfsruimte in een kantoorpand zouden huren, zien ze ons al aankomen met de subwoofers, speakers en andere lawaai-generende apparatuur. Daar zit je dan, naast een telefonisten-bedrijfje ofzo ;)

Wat bijvoorbeeld ideaal zou zijn is een (beetje moderne) boerenschuur die om te bouwen is tot studio. Liefst goed gescheiden van de boerderij / huis en een eigen opritje. Maargoed... moet ik nu bij elke boer in de buurt (dat zijn er nogal wat hier in het zonnige zuiden *D ) aanbellen en vragen of we z'n schuur mogen huren?

Als iemand mij wat tips / adviesen zou kunnen geven, of toevallig een ruimte te huur heeft staan in (de buurt van) Roosendaal, laat dan een berichtje achter!!!

Alvast bedankt voor jullie reacties! :biertje:
 
3/400€ kan je shaken denk ik, beetje bedrijfsruimte begint bij een 1500€ p/mnd.

Waarom huren jullie niet samen een appartement of flat? Ik ken een gozer die dat in 020 gedaan heeft en runt van daaruit met iemand anders een productie studio voor oa. game en reclame muziek. Je moet alleen de discipline hebben mbt. je volume knop.

Ik heb zelf ook in mijn flat een studio incl vocal booth, vanwaar ik mijn productie bedrijfje ga runnen... ik produceer hier nu al 3 maanden (voornamelijk hip-hop en hardcore....) de buren hebben geen last van me.

Owhjaa en mocht je een woonhuis huren, even oppassen met wat je doorgeeft... het kan zijn dat je gemeente dan ineens moeilijk gaat doen met hinderwetvergiunning ed. (had ik in ieder geval), ook moet je rekening houden met de huur van een klasse-a alarm voor je bedrijfsverzekering.

Maak eerst een bedrijfs stappen plan samen en laat alles goed vastleggen bij een notaris! In deze bizz is je beste vriend ineens je concurrent... keep that in mind :okdan:
 
Een ruimte van 10 bij 6 1500 euro p/m? Nee dat lijkt me overdreven.

Denk iig aan zaken als:

- Beveiliging (apparatuur trekt pikkedieven, zeker als het afgelegen ligt)
- warmte (in de zomer met 30 graden in een studio van 40 graden zitten is geen pretje zeker niet naast een berg
warmteontwikkelende gear)
- Geluidsoverlast, er is niets zo irritant tijdens je werk constant te moeten letten op je buren
- Stroombron, zorg dat je een goede stabiele stroomvoorziening hebt. Veel studiogear houdt absoluut niet van instabiele
stroombronnen en zal zeker problemen vertonen. En AARDEN!!!!


Leuk en ambitieus idee! Doen iig! :okdan:
 
- Ja, geluidsoverlast... dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Kijk, ik heb opzich wel redelijk discipline met m'n volumeknop, maar die andere 2 gasten die beuken echt werkelijk alles omver en dat is echt niet af te leren. Ook ben ik van plan voor film 5.1 te gaan mixen (mogelijkheid en capaciteit heb ik) en dan kun je simpelweg niet op een laag volume mixen.
Dus op een flat gaan zitten = geen oplossing. Sowieso zeg je niet tegen een klant: "kom maar even met de lift naar boven" en moet ie aanbellen bij een appartementje... dan kunnen we zelfs beter op onze locaties blijven zitten.

- Als het namelijk echt profi eruit ziet, kunnen we ook wat meer klanten binnenhalen à la Frans Bauer etc. niet mijn lievelingsmuziek, maar hier in de omgeving zijn genoeg van dit soort levensliederen zangers en daar valt gewoon veel aan te verdienen.

- Beveiliging is ook belangrijk, hangt ongetwijfeld een prijskaartje aan, zoals aan alles =(

- Warmte... ja erger dan nu bij mij op zolder kan het niet worden. Afgelopen zomer met de hittegolf kon je gewoon een ei bakken op m'n virus 8o) m'n pc's werden oververhit, extra fans hielpen niet meer, echt een hel!

- Stroombron, ja... iedereen hoor ik daarover, maar ik heb er werkelijk nooit last mee gehad. Iets van 35 apparaten op 1 ongeaard stopcontactje. Wel eens gemeten wat de studio trekt aan wattage: alles aan -> 850 Watt... dus valt opzich nog wel mee. Aarden? Waarvoor?

- De ruimte die ik al gevonden had wat 165 m3 en 700 euro per maand. Nou... doe mij de helft maar! ;)
 
Ja... België... opzich leuk en wel te doen (als het niet te ver reizen is).

Maar hoe kom ik daar nu helemaal aan een ruimte?
 
voor dat soort bedragen kun je misschien wel wat kopen, kun er na een paar jaar zelfs nog winst op maken ;)
 
Aarden? Waarvoor?

Al was het alleen maar dat je niet gelijk dood bent als er ergens in een voeding sluiting maakt met een kast...

Tenzij je wel van een risicootje houdt natuurlijk 8o)
Maar ik gok dat je klanten er wel vanuit willen kunnen gaan dat er niet per ongeluk een keer 230 volt op de massa van je stekkerbussen staat...
 
Veel mensen doen het vanuit thuis met koptelefoon of met een verbouwing. Een vriend van me heeft gewoon een vocal booth in zijn woonkamer. Ook zie je hier vaak mensen die een ruimte of schuur van hun eigen huis ombouwen tot studiootje.

Als je dit niet kan of wil dan heb je nog vaak dat bij de gemeente, woningbouwverenegingen of organistaties die ruimte voor kunstenaars promoten, wat te regelen is. Zo kom je dan terecht in een oude watertoren, onder een spoor of een verlaten gebouw op een industrie terrein. Hier moet je vaak zelf de hele zooi ombouwen wat geld kost. Daar tegenover heb je vaak lage huur omdat niemand er wil zitten.

Als je dat ook niet wil, vanwege de niet professionele uitstraling of whatever, en je zelf wil profieleren als echt bedrijf, kom je in het bedrijfsruimte traject terecht. Hier moet je ook alles ombouwen en je betaald veel huur.

Als eerste goede muziek maken kun je daarna nadenken over je prof. uitstraling en huur.
 
Ja dat is het lastige... wanneer ga je zoiets als dit doen...?

We kunnen wachten en zo door blijven pielen, maar echt grote klanten kunnen we zo niet binnenhalen.
Dus zo doorgaan en wachten op een superrrrrhit en van dat geld een ruimte kopen / huren.
Geen hit = heel m'n leven bij m'n moeder op zolder pielen :z

OF...

Nu investeren in de hoop dat je met deze professionelere bedrijfsuitstraling grotere en serieuzere klanten kunt binnenhalen en zo snel je schuld aflossen (al te veel schulden wil ik echt niet maken... niet meer dan een paar duizend euro). En inderdaad bestaan er fondsen etc. voor kunstenaars. Die zou ik eigenlijk eens aan moeten schrijven.

Wat het ook is... die jongens hebben al naamsbekendheid en veel klanten / opdrachten, maar zien het langzamerhand allemaal dalen. Ik heb nog niet zo'n supernetwerk, maar ben voor hun wel een frisse wind met goede hoop voor de toekomst. Ik wil namelijk ook reclame / film / tv-sound naast de muziekopdrachten erbij doen. Dat haalt natuurlijk weer een hoop andere klanten binnen.

Tis allemaal lastig... als er geen stappen genomen worden, zal het er voor de toekomst niet zo denderend uitzien in deze business ;{
 
ik had toen ik mijn oude ruimte uit moest een studio overgenomen op een industrieterrein in lage weide, deze studio was al verbouwd en geisoleerd en wij konden de verbouwing destijds voor 40.000 gulden overnemen.
niet veel voor zo,n mooie ruimte dachten we. de huur was 600 hgulden per maand en dus ook nog goed te doen.
in een gesprekje met de verhuurder werd het duidelijk dat we hier de komende 20 jaar nog konden blijven zitten.
maar helaas, de verhuuder bleek ook een onder huurder te zijn, en de eigenaar wilde na 3 jaar het pand weer terug om zelf te gaan gebruiken.
wij hadden een contract voor 5 jaar dus dat hebben we dan met veel moeite en pesterijen van de eigenaar (meuk horeca atoomweg lage weide) uit gezeten.
maar de lening om die verbouwing over te kopen liep nog.
uiteindelijk hebben we er 10.000 euro op verloren
en bovenop de huur komen nog kosten voor de verzekering, alarm instalatie enz.
dus pas goed op.
hier heb ik nog wat foto,s
studio sandwijck
 
Onderschat je de boel niet een beetje?

Ten eerste 60m2 voor 2 studio's, vocal booth en ontvangstruimte?

En als je op commerciele basis bezig wil, moet je je dan niet als bedrijf inschrijven met alle administratieve romslomp vandien?

En nu heb je wel een mooi diploma op zak en het 1 en ander aan apparatuur (gebasseerd op de url in je profiel), wat je een klein streepje voor geeft op menig (compleet)amateur. Maar dat maakt je nog niet de enige met verstand van zaken.

Meteen een bedrijfsruimte huren lijkt me wat hoog gegrepen.

Niet zo kritisch bedoeld als het misschien overkomt hoor, ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat je misschien wat lager in moet zetten. Ik gun het je van harte en met een gezonde portie overtuiging en inzet kom je een heel eind, maar het zou doodzonde zijn om (financieel) op je bek te gaan.

Hoe dan ook succes gewenst!
 
Nou, misschien is het een enigszins onderschatte instelling, maar ik ga dit absoluut niet doorzetten als ik niet 99% zeker weet dat het allemaal goed komt. Alles moet dan ook echt helemaal uitgestippeld en duidelijk zijn voor mij.
Het is niet zo dat ik morgen al in een pand wil zitten, maar het liefst wel binnen een jaar (ruim genomen).

Risico zal er altijd zijn, dat snap ik, maar met een niet al te hoge huur kun je financieel niet al te hard op je bek gaan.

60 m3 is ook wel minimaal hoor, maar het zou net te doen moeten zijn.


Mijn moeder kwam net met het idee om de muziekschool hier eens aan te schrijven. Vroeger was dit een simpele kleine muziekschool, maar sinds een aantal jaar is het echt een Centrum voor Kunsten (http://www.cvkroosendaal.nl/).
Ze bieden nu zelfs een musicalopleiding aan.
Hier heb ik zelf 9 jaar lang gezeten en mijn zus heeft hier een tijd pianoles gegeven. Ik ken een aantal mensen daar nog persoonlijk en mijn drumleraar (toendertijd) ken ik nog zeer goed en heb ik regelmatig contact mee.
Als wij ons hier zouden kunnen vestigen, hebben we alles wat we nodig hebben:
- Willen mensen opnames maken van bv. drumstel etc. <- staat er.
- We kunnen opnames maken van bijvoorbeeld voorstellingen.
- We kunnen een studio cursus aanbieden voor het maken van opnames en mixages.
Kortom, ideaal!

Ik heb ze net even ge-emaild ter informatie en of ze eventueel geïnteresseerd zijn.

Wie weet =)
 
Weet je wat jij eens zou moeten doen...?

En dat meen ik eigenlijk ook nog, als starter zijn er vaak mogelijkheden om een speciale bedrijfsruimte te huren tegen een dito tarief. Maar verkijk je d'r niet op, een starters unit kost al snel 450 euri per 20 a'30 m². Vaak krijg je dan ook wat meer dan alleen de ruimte, soms zit GWL en dataverkeer er al bij in, verkijk je niet op die kosten + de gemeente wil ook een centje meepikken.

Ik zag ook een tip van een flatje huren en die te verbouwen: dat is op zich een aardig idee ware het niet dat je dan een woning oneigenlijk gebruikt. Maw, je zal er dan ook moeten gaan wonen, puur voor studiodoeleinden inrichten brengt een behoorlijk risico met zich mee, de woningstichting knikkert je er zonder problemen uit als ze oneigenlijk gebruik kunnen aantonen.
Tuurlijk geldt hier: wat niet weet wat niet deert en zo lang de buren maar geen last hebben maar er hoeft maar 1 eikel je aan te brengen en je kan het shaken.

Mijn tip, kijk even wat verder dan het huren van een ruimte alleen, probeer even voor jezelf op papier te krijgen wat je precies wil gaan doen, wat het kosten en of het realistisch is. Persoonlijjk denk ik dat je geen duur pand/studio/dinges hoeft te hebben om een professionele uitstraling te hebben. Het enige wat telt is het produkt.

Q: al weer een tijdje zelfstandig.
 
Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens...

Namelijk... mijn vriendin woont op een flatje en ik bivakeer daar regelmatig. De reden dat ik m'n studio nog thuis bij m'n moeder heb staan is omdat het op een flat qua geluidsoverlast gewoonweg echt niet te doen is. Als de bovenburen heen en weer lopen horen we dit al goed. We maken geen new age achtergrond chill muziek, maar over het algemeen stamp- en beukherrie :) Zeker als ik voor film ga mixen en de subwoofer volopen knal, dan is het geen doen.

Op de locaties waar we nu zitten, kunnen we al een boel herrie maken.

'Het is alleen het product wat telt', is ook niet helemaal waar. Die jongens maken al 5 jaar professioneel muziek en nog steeds komen er klanten die het vreemd vinden dat ze in een omgebouwde inbouwkast zonder raam staan te zingen.

De klanten waar het geld zit (lees: levensliederen) hebben geld genoeg te besteden en zullen eerder een paar honderd / duizend euro meer uitgeven en naar een goed uitziende studio gaan, dan naar mijn zolderkamer, terwijl de qualiteit van het product hetzelfde blijft.
 
je kan kijken of je op een boerderij een leegstaande schuur kan huren, dat is een stuk goedkopen en je hoeft je volume niet te beperken. het ziet er van buiten alleen niet zo aantrekkelijk uit, maar ieder voordeel heeft wel weer zijn nadeel...8o)

iig goedkoper dan een kantorenpand lijkt me.

bliepbliep
 
Origineel geplaatst door Subgroover
Nou, misschien is het een enigszins onderschatte instelling, maar ik ga dit absoluut niet doorzetten als ik niet 99% zeker weet dat het allemaal goed komt. ........Wie weet =)

Je hebt genoeg motivatie, dat is in ieder geval gunstig... Toch is het stresse,zweten en af en toe paniek als er ineens elke maand een rekening (meerdere rekeningen) op de mat liggen voor je eigen ruimte.

Echt 99% zeker weten dat het goed komt kan niet, dat is een illusie (wel een fijne ;)). Ik ben nu met z'n twe"een 2 jaar bezig (grafisch/tv/radio/print vormgeving enz) en het hoe goed je motivatie ook is, er zijn zo veel (onvorziene) dingen die je op je pad krijgt. Er komen heus niet klanten binnenstromen vanwege je ruimte, die klanten moet je binnen halen. Dat moet je zelf doen (ook door goede producten af te leveren natuurlijk) en de druk die er bij komt omdat het ineens MOET (vanwege de rekeningen, belastingen, enz, enz, een lekage o.i.d, enz, enz, ziekte, enz)

tja misschien ook een negatief verhaal als ik het zo lees, maar ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk:) Maar je moet hier goed bij stil staan, blijf vooral positief, zeker als het allemaal ruk lijkt te gaan, want die momenten krijg je gegarandeerd (elke ondernemer krijgt ze...kan me niet voorstellen van niet)
 
Bedrijfsruimte

Bedrijfsruimte

Hey,

Ik heb met 3 andere partners een jaar of 3 geleden hetzelfde gedaan. Wij zijn destijds uitgekomen op een champion kwekerij die gesaneerd was (door de overheid gesubsidieerd stop gezet). Wij hebben daar uiteindelijk 2 cellen gehuurd en verbouwd tot studio. De huurprijs is zeer goed op te brengen (35E per M2/jaar ex btw). Wij hebben zo'n 160M2 en dit kost dus +/- 470E/maand (maar wel dus voor 160M2).

Let wel, er komen toch nog heel wat dingen kijken als de verbouwing-electra-stoken etc. Daar hebben wij ons destijds redelijk op verkeken, maar al met al is het wel een mooi resultaat geworden.

Ik kan het alleen maar aanbevelen. Ik zou zeggen succes bij je quest.

(www.cell4.nl)
 
Back
Top