Make Noise Spectraphon - Dual Spectral Oscillator

De Make Noise/soundhack Spectraphon is een dual Spectral Oscillator gecodeerd door Tom Erbe van soundhack. Het maakt gebruik van real-time spectrale analyse en hersynthese om nieuwe geluiden te creëren uit bestaande geluiden. Het is geïnspireerd door klassieke elektronische muziekinstrumenten uit het verleden, waaronder spectrale processors, additieve synthese, vocoders en resonators, met name de Buchla 296 en Touché, maar het neemt een fysieke vorm aan die meer lijkt op de klassieke analoge dubbele complexe oscillator in de lijn van de Buchla. 259 en de Make Noise DPO.

De Spectraphon is de eerste module die door Make Noise is gebouwd op hun nieuwe digitale hardwareplatform. Deze hardware, ontworpen door Jeff Snyder en Tony Rolando, biedt meer i/o bij hogere resoluties en een lagere noisefloor dan we ooit hebben gehad in een digitale module, waardoor we de DSP-code van Tom Erbe kunnen ontketenen tot een voorheen onbereikbare mate .

De Spectraphon heeft twee vrijwel identieke zijden, A en B, die op twee manieren oscilleren: Spectral Amplitude Modulation (SAM) of Spectral Array Oscillation (SAO). In SAM, in plaats van altijd te oscilleren zoals een analoge VCO, wordt geluid aan de ingang van de Spectraphon gebruikt om de amplitude van een set harmonischen te moduleren. In SAM kan de Spectraphon worden gesequenced en frequentiegemoduleerd zoals elke VCO. Het huidige spectrum kan op elk moment worden gebruikt om een array te maken voor later gebruik in de SAO-modus, waar de Spectraphon te allen tijde oscilleert, waarbij het spectrum bij de oneven en even harmonische uitgangen wordt getrokken uit die opgeslagen arrays.

De schuif- en focusregelaars zijn modusafhankelijk: in SAM bepalen ze hoe de Spectraphon reageert op geluid aan de ingang voor Spectral AM, terwijl ze in SAO worden gebruikt om de array te moduleren.

In beide modi (SAM of SAO) werkt de Partials-regeling als een gecombineerde amplitude- en timbrepoort voor de oneven en even harmonische output en de FM-bus creëert high-definition interne frequentiemodulatie vanaf de andere kant van de Spectraphon. De twee zijden kunnen ook communiceren via de interne FM-bus, de Follow- en Sync-modi en door ze aan elkaar te koppelen.

features
Dual Digital VCO with eight simultaneous outputs, as well as two audio inputs, two gate inputs and ten CV inputs
Built on Make Noise’s new digital hardware platform, the most powerful digital module we have yet created
Coded by Tom Erbe of soundhack
Spectral Amplitude Modulation (SAM) creates spectral oscillations based on continuous analysis of the audio at the input
Spectral Array Oscillation (SAO) creates spectral oscillations based on stored sets of spectra called Arrays, which are created in the SAM mode
Each of the two VCOs operates independently in SAO or SAM, in any combination
High definition internal Frequency Modulation Bus with easy access to Harmonic Ratios via the Tuning Beacon
Sub-Oscillator/CV outputs give access to unique sub-oscillator shapes, envelope following, or clockable modulation sources
Sine and Sub operate independent of FM Bus modulation.
Follow and Sync operations on Side B for ease of use in dual oscillator patches, tuned FM, hard sync sweeps etc.

specifications
Width: 34hp
Max Depth
(incl. power cable): 36mm
Power:
230mA @ +12V
55mA @ -12V

Prijs nog niet bekend, later deze maand/begin juni te koop.

spectraphon-black-may10-3300x3300.png


 
Als deze diezelfde wow factor heeft als de dpo moet ik hem eigenlijk gewoon halen.
Wat mij betreft heeft hij die wow factor nog veel meer dan de DPO. Bij DPO is het redelijk voorspelbaar hoe die klinkt. Bij Spectraphon hoor ik steeds weer nieuwe dingen voorbij komen. Als ik een kleine compacte setup zou maken zou Spectraphon de basis zijn, ontzettend veelzijdig.
 
Dank je @SmartBits .. even dat laatste duwtje en hij ligt net op de mat (van de buren).. :D

Nu nog bedenken of hij een eigen doosje krijgt (4MS pod34X) voor naast de andere MakeNoise-doosjes. Of toch in een grotere bak..
 
Back
Top