synthforum FAQ's

Status
Er kan niet meer gereageerd worden.

Pjotr G

funky lid
Lid sinds
1 november 2001
Berichten
4.580
Locatie
Nieuwkoop
Beste synthforum.nl leden,

in het feedback forum is in een thread naar voren gekomen dat er toch behoefte is aan uitgebreide FAQ's (Frequently Asked Questions), die een bepaald soort vragen kan opvangen. Om nu een zo goed mogelijke kwalitatieve FAQ te krijgen, is het een goed idee een beroep te doen op de kennis die bij jullie allemaal ligt, en veel mensen hebben wel ideeen over wat er in een FAQ thuishoort. Daarom, hebben jullie in deze thread de gelegenheid, vragen met het bijbehorende antwoord aan te dragen.

Groeten, synthforum.nl team
 
Vraag:
Wat is 'AH'?

Antwoord:
AH = Analogue Heaven: Dit is een internationale mailinglist waar alleen maar Analoge zaken besproken worden. Deze lijst bestaat al heel lang en er is al veel op besproken. Veel synthbouwers houden deze lijst in de gaten en melden hier zijn of haar nieuwe ontwikkelingen.

Voor de archives: http://www.midiwall.com/archives/ah/
Lid worden? Een mailtje naar: analogue-subscribe@hyperreal.org

Dan krijg je zo'n 50 mailtjes per dag.

Categorie:
Coole links
 
Het is een flinke lap text geworden.
Zal het maar attachen.

Denk dat hij nog bijgeschaafd kan worden maar daar wil ik nog wat langer naar kijken anders.
Misschien staan er veel trivialiteiten in maar hopelijk met wat feedback van anderen komt er een nog betere versie.

Wat voor computer moet ik kopen?
 

Attachments

  • faq.txt
    8,4 KB · Bekeken: 133
Ik zal er nog een paar maken, maar ben ff gaar van dit verhaal. 'k ben er iig mee bezig. verbeteringen en toevoegingen mogen natuurlijk :D



De studio en de het interrieur.
Antwoord:
Studio meubels zijn er in alle maten en soorten. Er zijn standaard meubels te verkrijgen, bij de vaak grotere zaken in Nederland, Belgie en Duitsland. De keus voor studio meubels heeft vaak te maken met meerdere factoren, zoals: "de ruimte waar je in zit, de apparatuur die je hebt en je budget". Zelfbouw kan dus ook een oplossing hiervoor zijn. Er zijn diverse materialen te verkrijgen. Even een paar voorbeelden van materialen die je zou kunnen gebruiken.

MDF (goekope houtsoort, voor het maken van de meubels)
Noppenfoam (akoustiek isolatiemateriaal)
Glaswol matten (geluid en warmte isolerend)
Gipsplaten (warmte isolerend)
Gordijnen (geluid isolerend)
Zand (geluid isolerend)

Maten van meubels zijn dus vaak afhankelijk van de ruimte waar je de studio hebt. 19 inch kasten zijn redelijk makkelijk te maken en de maten hiervoor kun je zo van het internet halen. De bevestigings strips zijn vaak wel bij muziek zaken te verkrijgen. Een tip hierbij is het gewoon afkijken, van al bestaande meubels.
Geluids isolatie is weer een heel ander punt. Monitoren (proffesionele speakers), zet je meestal op oor hoogte en een plank boven je pc monitor met hierop de monitoren zou natuurlijk echt ideaal zijn. Je kan ook kiezen voor standaards, om de monitoren op te dragen. Als je ze zelf maakt kan je ze het beste vullen met zand, aangezien dit een van de beste geluidsisolerende materialen is.
Noppenfoam kan je bevestigen aan de muur, maar dit is geen goede geluids isolatie, maar dempt voornamelijk alleen de galm. Om galm verder te dempen zou je ook bijv matrassen en dergelijke kunnen gebruiken. Galm kan wel gebruikt worden bij opnames van bandjes enzo, maar niet voor home studio's met synthesizers en dergelijke.
Gordijnen zijn ook erg handig als geluid isolerend materiaal en is een ook niet al te duur materiaal. Hieronder tref je nog wat links aan over dit onderwerp.

Links
Quiklok
Diverse studio meubels. Deze zijn te koop bij de grotere muziek zaken in Nederland, Belgie en Duitsland.
Strong Cases
Bouwt cases op maat, maar maakt ook studio meubels. Echt ff de moeite waard om te bekijken.
Delta Studio
Proffesionele studio meubel fabrikant, echt gaaf.
 
Komen ze dan:

- Hoe werkt een compressor?
- Welke synth is het beste?
- Welke drumcomputer moet ik kopen?
- Welke synth voor trance/techno?
- Wat is nu analoog/VA?

Dit zijn vragen die al heel erg vaak gesteld zijn. Het is misschien handig om te verwijzen naar een aantal treads hierover. Dan komen er misschien nog nieuwe, goede vragen naar voren.
 
Origineel geplaatst door BananaWorld
Komen ze dan:

- Hoe werkt een compressor?
- Welke synth is het beste?
- Welke drumcomputer moet ik kopen?
- Welke synth voor trance/techno?
- Wat is nu analoog/VA?

Dit zijn vragen die al heel erg vaak gesteld zijn. Het is misschien handig om te verwijzen naar een aantal treads hierover. Dan komen er misschien nog nieuwe, goede vragen naar voren.
Deze thread is er juist voor bedoeld om die verwijzingen te hebben en een samenvatting daarvan te maken. Dus doe je best!
 
compressor

• Een compressor zwakt de dynamiek af. (volumeverschillen)

Een goed voorbeeld om een compressor te gebruiken, is bij bijv een ingezongen stuk waar veel volume verschil in zit of om een beat lekker te laten pompen in electronische muziek. Bij een ingezongen stuk kun je je voorstellen, dat een zanger eerst fluisterd en daarna hard gaat brullen. in het fluiterende gedeelte zou hij niet boven het volume uitkomen van de rest van de band en een compressor zorgt dus voor toe of afname van volume in dB. Dit is dus een heel handig apparaat, aangezien je geen zin hebt om constant aan een volume knop te draaien tijden een opname of live performance.

termen

threshold Dit is het punt waar de compressor begint met zijn compressie. Bijv. op -10 dB.
ratio Hiermee stel je in, met welke factor gecompressed moet worden. Bijv 4:1 betekend dat voor elke 4 dB die boven het punt van de threshold uitkomt er maar 1 dB doorgelaten als output.
soft knee Dit zorgt voor een vloeiendere compressie die aangegeven wordt door de ratio.
hard knee In tegenstelling tot de soft knee functie, geeft hard knee juist een wat brutere compressie.
de-essing De-essing zorgt ervoor dat letters zoals een "S" in een vocal gedeelde worden ingedamt. Een "S" bevat veel hoge frequencies, waardoor bijv. distortie kan optreden. Een de-esser is een handige funktie voor dit probleem.
limiter Een compressor waarbij de output een constante output heeft, ongeacht de level van de input.

voorbeelden

Percussie/Beat Setting. Bijv. een snare pattern of een breatbeat "Punchy" maken.

• De threshold zo zetten dat alle aanslagen gecompressed worden. (rond -3dB)
• De ratio op 4:1 zetten
• Sof knee aanzetten
• De Peak/RMS setting op Peak zetten
• Een attack van rond de "8 o'clock"
• Een release van rond de "9 o'clock"

Door de threshold verder naar beneden te draaien, krijg je een wat heftiger "squash" effect. Door de attack wat verder omhoog te draaien krijg je extra "attack" op je gedeelte en door deze naar beneden te draaien krijg je een wat meer "slap" effect.

Kick Setting.

• De threshold zo zetten dat alle peaks van rond de 0 dB aangepakt worden.
• De ratio op 4:1 zetten.
• Hard knee aanzetten
• De Peak/RMS setting op Peak zetten
• Een attack van rond de "9 o'clock"
• Een release van rond de "10 o'clock"
 
Laatst gewijzigd:
Nearfeald Monitoren
Nearfeald monitoren zijn monitoren die over het algemeen tot 2 meter van je af staan. Dus proffesionele speaker die je van dichtbij beluisterd.

Active & Passive Monitoren
Actieve monitoren zijn monitoren, die een ingebouwde versterker hebben en zo op bijv een mengpaneel kunnen worden aangesloten.
Passieve monitoren zijn monitoren, die GEEN ingebouwde versterker hebben en deze zal er nog tussen moeten worden gezet.

MIDI en Audio Kabels
MIDI kabels versturen DATA en Audio kabels versturen GELUID. Hoe langer de MIDI kabel, hoe meer kans op storing van buiten af. MIDI kabels zijn er in verschillende maten en Audio kabels ook. Bij audio kabels is het vooral belangrijk dat er goede connectoren aanzitten.

(en we gaan gewoon door met veel gestelde vragen en termen :D )
 
Laatst gewijzigd:
Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Back
Top