Het jupiter voice kloon project

image.jpg
 
Heb een offerte opgevraagd bij een chinees design bureau of ze het bord kunnen klonen op basis van de service notes en eventuele foto's die ik er nog van kan maken nu ik ze nog in bezit heb.

Ic Reverse Engineering doen ze ook, voor de IR3R01 adsr lijkt me dat een geweldige oplossing. Block diagram nog nergens kunnen vinden. Heb echt geen flauw idee wat de kosten zullen bedragen van zoiets maar ik weet wel dat je zonder een identieke adsr een getrouwe jp sound op je buik kan schrijven. Veel synths hebben software adsr, wat een gruwel. De juno 6 en juno 60 hebben dezelfde filter en adsr chips. Niet vreemd dat deze juno's zulke geweldige bakken zijn. Ik was ook instant verkocht toen ik de juno60 voor het eerst hoorde, niet zo vreemd dus. Indien mogelijk zal toch ergens een originee vandaan moeten komen. Een hopeloze juno misschien?

Het liefst doe ik het allemaal zelf maar het kost allemaal zo veel tijd en voorlopig doen de chinezen het nog allemaal voor een appel en een ei. Ik hoop wel dat de omstandigheden voor de mensen die het werk doen een beetje ok zijn. Als dit duizenden euro's gaat kosten dan wordt het geen optie. Dat er alleen troep komt uit china dat klopt niet perse, je moet wel goed opletten met wie je in zee gaat. Niet gelijk alles op 1 paard zetten. Meerdere offertes aanvragen, zeker als het in eerste instantie duur overkomt. Ik heb assembly offertes gehad met 1000 euro opstartkosten, hoger nog dan hier. Uiteindelijk dus 1 gevonden die voor een tientje al uit zijn bed komt.

Er gebeuren spannende dingen iig in synthland. De cem3340 weer origineel in productie, al dat gekloon overal. De future is now!
 
DINQY ("Do It Not Quite Yourself") :D

Uitbesteden is zowiezo opletten geblazen, als je er niet met je neus bovenop staat, loop je het risico op beunhazerij. Dat geldt voor het uitbesteden van een wandje stuccen, of zonwering hangen net zo zeer als voor engineering werk (en er met je neus bovenop staan in China lijkt me lastig).

Daarnaast is het visueel kopieren van een board geen garantie op een werkende kopie, er is een grote kans op fouten.

Wat is je doel?

routing van het board is maar ten dele van invloed op het geluid, ik denk eerlijk gezegd dat dit maar een kleine invloed heeft, zeker voor niet kritische audio, als de onderdelen niet superstrak op elkaar liggen. Toleranties van componenten, materiaal van condensatoren, PCB materiaal (? In zo'n synth zitten best grote boards met lange sporen, als er in de buurt van een aardvlak of spoor liggen zou dit best een verschil van enkele pF's op kunnen leveren), lijken me allemaal grotere invloeden.
 
Ik heb er ook mijn bedenkingen bij.
Ik denk dat de board lay-out toen ook zonder auto-routing is gemaakt.
Als dat vervolgens opnieuw wordt ingevoerd als schema en dan met een auto-routing de board layout, dan zou dat best wel eens een hoop kunnen uitmaken aan subtieliteiten.
Chips laten klonen in China voor weinig: ik geloof er niet in maar tijden kunnen veranderen.
 
Voor mij is het op zich een simpel verhaal, gewoon doen als het betaalbaar is, anders niet. Het gaat mij puur om de tijd die ik ermee win. Als iemand me hier zou meehelpen, of iemanden dan is het me evenlief. Ik betaal de pcb's wel , dat kost toch geen drol. En iedereen die meedoet krijgt zijn setje pcb's en de wegen scheiden zich weer en iedereen mag ermee doen wat ie wil.

Autorouter daar gaat het niet om, vanuit het schema wil ik gewoon de originele layout aanhouden in eerste instantie. daarna kijken of daarvan kan worden geweken. het zou mooi zijn als het compacter kan uiteindelijk. maar als ze niet veel vragen dan kunnen ze de layout ook doen. de prijzen kunnen zo uiteen lopen, er is geen pijl op te trekken.
Het zou zomaar heel goed uit kunnen pakken,. Voordeel is dat je dan een goed adres achter de hand hebt voor dit soort zaken. Dit is nu mijn favoriete project maar ik kan daarom de dingen die ik af moet maken niet gaan laten liggen anders komt niets af en dat schiet niet op. Dus nogmaals , alle hulp welkom, liever dan chinezen inschakelen!

Aan alle originele componenten is nog te komen vooralsnog.
 
Ik denk dat je al enkel weken te veel luidop aan het dromen bent.
Chips clonen voor weinig,wat is weinig voor jouw 50k? en wie wordt eigenaar van de productiemal..jij? Als iemand wil investeren hierin zal die het zonder jouw doen denk ik hoor als jij zelf niet voor een heel groot deel mee investeert!
 
productiemal? hoho, volgens mij zit u te dromen meneer. ik heb het over een schemaatje eruit peuteren en daarmee discreet verder gaan. zoals de ba662 klonaars dat gedaan hebben en nu een discreet schemaatje geopen sourced hebben + je kan er 1 kant en klaar kopen als je wilt. Wat is er eigenlijk aan de hand met u? Bent u bang dat uw originele jupiter in waarde gaat dalen door dit soort dromerij? ik denk eerder het tegenovergestelde, het origineel zal nog meer naam en faam krijgen door de nog grotere bekendheid bij het grote publiek die het klonen zal veroorzaken (moge het lukken en aanslaan).
Ik wil gewoon die sound efficiënt in een rack en modulair, en verder zien we wel.

Vind u het niet interessant dan al die mogelijkheden tegenwoordig, de techniek gaat zo snel voorruit overal. Mij heeft de opgedane info nog niets gekost. Ze zijn de schema's aan het doornemen en vragen om meer heldere tekeningen. Ik heb echt geen idee waar ze mee gaan komen, het kunnen honderden maar ook tienduizenden zijn. Ben in ieder geval zeer benieuwd.
 
wow ik heb een veel nettere handleiding pdf gevonden na enig zoeken. dat is al veel minder zenuwslopend. kan ik in ieder geval zelf al sneller mee uit de voeten, kijk een screenshotje heb ik gemaakt. De chinees vroeg ook al om een betere pdf, wordt ie op zijn wenken bediend in ieder geval. de pcb layout is ook heel duidelijk nu, niet alleen het schema, superblij, weer een flinke stap dichterbij zo

15724871_230001644106199_5099376407631333368_o.jpg


15740825_230002384106125_484367233099892057_n.jpg
 
Zou mooi zijn als je ze gekloond krijgt
Ben heel benieuwd
 
ja ik zit me te bedenken bij welk bedrag ik de opdracht zou geven. Dat schema moet in een dag flink door stampen te doen zijn. Meer als 100 euro zou niet hoeven. Als ze meer vragen dan ga ik andere offertes zoeken. Dat is wel even een geduldig werkje elke keer het verhaal weer opnieuw uitleggen.
Ik vind het wel spannend moet ik zeggen, het gaat een stapje dieper als alleen borden laten maken en assembleren. Het grote voordeel van de assemblage is dat ze lokaal sourcen en je die shipments niet betaald. Wat ze niet hebben of wat je niet vertrouwd gewoon sockets laten zetten en thuis erin prikken zonder soldeer geklieder. Zowieso de eerst 2 worden helemaal met sockets en dan de spullen van little diode erin. Duur maar wel een one stop shop in ieder geval. Blijf het zeggen, hoeft toch maar voor max 2 borden.

Maar moet je nagaan als dit gaat wat je dan in gang kan zetten. mogen ze gelijk de prophet 5 rev 2 en 3 erachteraan knallen. die schema's staan ook gewoon in de manuals zoals alle synths uit die tijd. De kloonfabriek, ja droom droom inderdaad, fijn om te dromen.

Ik ben ook geïnspireerd door dat bericht een keer over een duur betaalde programmeur bij een groot bedrijf dat al zijn werk door een chinees ingenieursbureau liet doen. Dat kostte hem een fractie van zijn loon en had verder de hele dag vrij. Werd in ieder geval niet betrapt omdat het werk zo beroerd was, dat was juist picobello. Er was iets met een vpn verbinding wat opviel en toen liep ie tegen de lamp. Hier staat het verhaal nog http://www.bbc.com/news/technology-21043693
Vanaf dat ik dat gelezen heb weet ik dus 100% zeker dat je topkwaliteit kan vinden in China als je maar goed zoekt. Ik heb trouwens nog 3 andere aanvragen uitstaan maar er heeft er maar 1 gereageerd tot nu toe maar die heeft wel al veel tijd erin gestopt, zijn er serieus mee bezig en het heeft me nog geen cent gekost, ik hoop niet dat ze op gouden bergen rekenen want dan moet ik ze teleurstellen. Ik vraag me ook af hoeveel jaar dit nog zo door kan gaan dat ze zo laag aan de prijs zitten, ze halen ons toch vanzelf een keer in met die groeicijfers van ze.
 
inderdaad het clonen van producten is een specialiteit van de chinezen,
ze doen niets anders: producten zo goedkoop mogelijk namaken waarbij ze dan elementaire kwaliteitseisen negeren in de drang zo goedkoop mogelijk te zijn.
voorbeelden zijn legio

en 100 euro voor het clonen van een jup voiceboard of dat zelf op 1 dag flink doorwerken klaren: vergeet het maar.
zo simpel is dat niet. het moet nog werken ook.

spreek uit ondervinding:t het sem voice cloon project waar ik aan meegewerkt heb en dat mede dankzij de hulp van enkele toegewijde sf'ers tot een goed resultaat geleid heeft
 
Ik ben het tot op zekere hoogte met je eens maar chinezen zijn geen japanners. Uit china komen wel degelijk innovaties en ze zijn daar op een aantal gebieden inmiddels verder dan wij. De glas plannen van Steve Jobs konden alleen nog maar in China worden uitgevoerd omdat die verder waren met bepaalde technology die op zijn wensen aansloot, althans dat las ik een boek over hem.
Als ze niet teveel vragen dan vind ik het het proberen waard. Als het te duur wordt dan is het simpelweg geen optie. Laten we zien wat ze bieden en het een kans geven als het niet te gek wordt.Als het controlern en fixen uiteindelijk meer tijd en geld kost dan kunnen we het als mislukt beschouwen. Ik vind het het proberen wel waard. Er is zoveel te doen. We willen ook nog muziek gaan maken een keer he ;)
Zoals gezegd met de betere pdf is het voor mezelf ook alweer een stuk makkelijker geworden.
Vergis je niet in de routines en trucjes dat zo een bedrijf door hun ervaring voor handen heeft. Jouw specialisme ligt ook in het uitzoeken van de juiste componenten. Dat kun je op je gemak doen als je in handen hebt met sockets erop geassembleerd. De jupiter zit naar mijn idee ook gewoon goed en overzichtelijk in elkaar , ik kan over jouw project niet spreken want ik weet daar niets van. Jij kent nu wel beide goed en zou iets meer kunnen zeggen of de jupiter borden makkelijker te klonen zijn dan de sem borden die je eerder had gedaan. Kun je een concreet risico noemen waar we misschien op voorhand al rekening mee kunnen houden? Ook als we het gewoon zelf gaan doen kunnen we putten uit de ervaringen die je al op hebt gedaan met je sem project.
 
Laatst gewijzigd:
het gaat zo ook behoorlijk snel wel kicken moet ik zeggen, het schema overtrekken. Net de plaats image functie ontdekt in de schema editor. Als ik elke dag een uurtje doe moet het toch binnenkort erin zitten en dan is de basis er mooi. Kan je alle kanten op daarna. Maar ja elke dag een uurtje is toch al snel moeilijk te vinden. Maar goed dit gaat nu wel rap naar alle golfvormen de vco kind of af. Ik ga zelf in ieder geval ook gewoon door ermee


15726497_1810583585865129_1488231067646308233_n.png
 
ik heb alle waveforms min of meer erin, de volgende ronde sync,pwm,xmod en dual vco met sinus en dan zou de vco module klaar moeten zijn voor de pers. ik denk wel minimaal 2 keer erachter te moeten zitten om het schema te hebben iig.
Dan kan ik beter eerst auto routen om te kijken of het schema werkt en dan de laatste kloon slag mbt de pcb layout te maken. Pffff ik heb wel het gevoel in control te zijn nu, op zich zitten er geen geheimen meer in wat mij betreft of moeilijk gedoe. Wel simpelweg nog wat meters te maken.

Wil het nog wel wat netter maken aan het einde, nu is het echt puur overgetrokken van het originele schema

15732375_1810608589195962_3812752946015120489_o.png


op basis hiervan, zoek de verschillen , wie foutjes ziet mag het zeggen

15731744_1810610389195782_5717067091461599066_o.png
 
Top man! bedankt dat je zo zorgvuldig mee hebt gekeken. Wil je ook een vco bord als het af is? Ik kan er toch niet minder dan 10 laten maken en meestal zitten er zelfs een paar extra bij nog. Je moet wel zelf alles erop solderen uiteraard. Geen idee of je hier op zit te wachten, ik bied het maar aan , ik hoef er niets voor verder ;)
 
Je gebruikt "gnd" en "gndpwr", is dat bewust? Zo worden het twee verschillende netten he? Op zich goed om een vieze en schone aarde te hebben, maar nu lijk je ze door elkaar te gebruiken (ook al niet heel erg, als je ze maar ergens aan elkaar knoopt).
 
Top man! bedankt dat je zo zorgvuldig mee hebt gekeken. Wil je ook een vco bord als het af is? Ik kan er toch niet minder dan 10 laten maken en meestal zitten er zelfs een paar extra bij nog. Je moet wel zelf alles erop solderen uiteraard. Geen idee of je hier op zit te wachten, ik bied het maar aan , ik hoef er niets voor verder ;)

Een gratis audiogerelateerde PCB sla ik nooit af! :)
 
Back
Top