RSI -> time for change

Slope Creations

De Muzikale Polygamist
Lid sinds
20 november 2002
Berichten
129
Locatie
Rotterdam
Beste SF-ers,

RSI klachten hebben me praktisch lamgelegd. Een paar minuten typen/muisbediening betekent een halve dag pijn.

Acht jaar geleden voelde ik al “iets”. Nooit actie ondernomen en nu heb ik 7 dagen per week, 24 uur per dag wel ergens last van…een beperkte actieradius (ook op mijn werk) ….en heel veel kopzorgen.

Een ieder die “iets” voelt, wil ik hierbij vriendelijk adviseren tijdig actie te ondernemen. Laat je werkomgeving/houding eens bekijken door een ergonomen, (bedrijfs)artsen, therapie etc….het kan het best waard zijn.

Voor zover de goedbedoelde persoonlijke noot. Nu ter zake

Vanwege de klachten kan ik weinig meer thuis. Ik werk met Cubase en Reason (ReWire) en wat hardware.

Ik zoek een oplossing die zo dicht mogelijk bij “ALLES in één” komt. Een oplossing waarbij muis en toetsenbord (liefst) helemaal niet meer gebruikt worden. Dus kanalen aanmaken, instrumenten en plug-ins openen, knopjes draaien en schuifjes schuiven: Ik wil echt zoveel mogelijk muisloos doen. Op zich sowieso wenselijk, want ik ben nou eenmaal zo iemand die uit zijn creatieve flow gerukt wordt zodra hij de muis vastpakt.

Ik heb me sufgezocht op internet, op dit forum, maar er is zoveel! En vooral de consequenties van bepaalde keuzes zijn me niet duidelijk. Ik ben bereid een (voor mij) astronomische investering te doen en het spreekt voor zich dat het dan bingo moet zijn.

Ervaring heeft me geleerd dat ik heel weinig kan met bewerkelijke zaken. Zelfs de Triggerfinger kan ik niet laten doen wat ik wil! Het stikt van de controllers inmiddels, maar dat is vooral gericht op het controleren van reeds (met de muis) geopende toepassingen.

De CC121 van Steinberg bijvoorbeeld, die velen van jullie foeilelijk vinden, doet praktisch helemaal wat ik wil…maar alleen in Cubase en dus niet met Reason. Dus die valt af.

Een (grote) touchscreen monitor lijkt een oplossing die bingo is: Met je vinger schuifjes verzetten en misschien met een pennetje aan knopjes draaien. Kortom, een naar mijn gevoel intuïtieve en logische besturing van de software-omgeving waar je je in de loop der jaren vertrouwd mee hebt gemaakt. Niet meer grijpen naar de muis. Maar dan lees je weer dit:

https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?t=93117&highlight=touchscreen

Hele plausibele redenen die je doen twijfelen. Stel je voor dat het zicht ruk is en dat de besturing stroef gaat! Dan nog liever een muis...

De Mackie Control…lijkt qua controllers het meest in de buurt te komen van wat ik wil. Maar misschien iets te complex voor een jongen als ik?

Roland en Cakewalk hebben nu samen de V-Studio. Als ik dat lees in de SOS, zou ik zo overstappen op Sonar!

In dezelfde SOS: De Allen & Heath ZED-R16. Vooral omdat ik dan een audio-interface én midi-controller bovenop een (naar het schijnt) goed klinkende mixer heb, ben ik een beetje verliefd geworden. Deze oplossing betekent wel “vaker grijpen naar de muis” voor het aanmaken van kanalen, maar misschien kan dat voorgeprogrammeerd worden. Kom nog weinig praktijk-ervaringen hiermee tegen.

Je ziet het: Dillema’s dillema’s van iemand die niet zo goed weet wat hij moet en heel eerlijk: vooral muzikant is en technisch wat minder.

Ik verwacht van niemand hier de bevredigende alleszeggende oplossing :engel:

Maar misschien is er iemand die nóg een idee heeft :geslaagd:

Iemand met een gefundeerde mening hierover? 8>

Iemand die ervaring met bovenstaande heeft….iemand die misschien een touchscreen of andere oplossing heeft staan waar ik mag komen kijken? Ik roep maar wat! :walker:

Anything waarmee je me een beetje op weg helpt in de zoektocht is welkom!

Oh..budget: Voor iets dat écht zo’n ongelooflijk vette en veelzijdige oplossing is, kan ik best €3000,- bij elkaar gaan rapen….maar dat moet echt een paradijselijke oplossing zijn. In eerste instantie denk ik aan max €1500,-

En verder overweeg ik ook om heel even de ontwikkelingen in de gaten te houden. Met alles wat anno 2008/2009 uitkomt, zou het best eens kunnen dat mijn droomoplossing in aantocht is.

Alvast de beste wensen etc

En dank voor serieuze reacties! Slope
 
De Mackie's zijn zo'n beetje de enige (voor redelijk budget) waarmee je echt zonder muis kunt werken. Aangezien dat voor je noodzakelijk is zou ik die aanraden :)
 
Misschien is een Wacom Cintiq iets voor je. Dat is een Wacom tablet en scherm in één.

Wacom Cintiq 21UX

daar moest ik idd ook gelijk aan denken. Collega van mij werkt ook met zo'n wacom tablet en is een ideale vervanging voor werken met de muis.
Zo'n grote is niet eens nodig, a5/a6-formaat is al voldoende om goed te kunnen werken.
 
En een combinatie van een MPC met een touchscreen monitor?
Stuur je alle synths in Reason aan via midi met die MPC?
 
Dit is erg herkenbaar voor mij. Ik ben ook zeer gevoelig voor RSI en het is echt verrot als je iets wilt uitwerken maar dit simpelweg niet kan....

Ook ik heb dit vroeger erg onderschat en word hier nu geregeld aan herinnerd. (Vage) klachten dus NIET NEGEREN maar contact opnemen met een specialist, ook al heb je nooit last gehad! Die speciale matjes voor de muis met polssteun zijn ook echte dooddoeners; de hele doorbloeding wordt belemmerd door de steun, dus dit werkt -voor mij- averechts.



Wat betreft je vraag; ik gebruik voornamelijk sneltoetsen en probeer e.e.a. via midi aan te sturen. Ondertussen kan ik net zo goed links muizen als rechts; wellicht kun je hier ook eens mee oefenen als je de muis dan toch echt nodig hebt. Dit heeft mij al behoorlijk wat verzuimmeldingen bespaard op het werk, al is het zeker even wennen in het begin.
 
Iedereen bedankt voor de reacties.

@Inflexus, thanks. Prijzig hoor! Ik heb ook 22” touchscreens gezien voor rond de €1000,-. Enig idee of die Wacom zoveel meer biedt dan een ‘gewone’ touchscreen? Zettie koffie voor me? :koffie:

@Fuse: Ik gebruik vooral hardware voor mijn geluiden en layer dat dan wel met enigszins aangepaste presets in softsynths. Inspelen doe ik met m’n trouwe XP30 en soms de Triggerfinger.

Ik ben ook niet zo’n tweaker. Ik zie weinig menu's en submenu’s. Mijn voorname muis-handelingen in de software zijn:

- Kanalen openen / duplicate / groupen blabla
- Op record drukken
- (software) instrument / effect openen en een beetje tweaken

En dan waar ik veruit het meeste tijd in steek is het mixen. Dus EQ, Compressie e.d. Dat doe ik in de computer, dus ik zit ik uren en uren aan die verdammte Maus en dat is veruit het meest belastende voor mijn klachten. Dát wil ik dus liefst hardware-matig doen (zie ZED-R16). Of Mackie…..

De MPC lonkt al een decennium, maar vooral vanwege de sound (ik hou van die crisp) en het feit dat ik een drummer ben (daar heb ik dus de Triggerfinger voor). Maar mezelf kennende haal ik gewoon niet genoeg uit zo’n ding…. hele sampler gedeelte benut ik waarschijnlijk heeeel oppervlakkig. Sample’tje laden, attack, release, standaard blabla….en triggeren maar.

@DJRazor: op mijn werk muis ik inmiddels links. Gaat prima, maar dat EQ-en (de finesse) met links…het lukt gewoon niet. Heb het echt geprobeerd, dus doe dat toch weer met rechts. Trouwens, heb nu dus Manuele Therapie en oefen elke dag wat met gewichten….en het scheelt enorm. Nog steeds last, maar misschien 30% van vóór de therapie en gewrichten. Totdat ik dus 3 uur zit te mixen...
 
@DJRazor: op mijn werk muis ik inmiddels links. Gaat prima, maar dat EQ-en (de finesse) met links…het lukt

echt klote voor je dat je rsi hebt, ik heb het zelf ook gehad (maar goed, wie niet in de ict) en ben ook op links muizen over gegaan. Nu switch ik gewoon regelmatig tussen links en rechts op een dag. Het is inderdaad flink oefenen met links in het begin, maar als je volhoudt dan gaat het zeker lukken.

Ik ben nu al een paar jaar klachtenvrij gelukkig en hou het zelf ook goed in de gaten kwa signalen. ik hoop dat het jou ook lukt om dit onder controle te krijgen.
 
mijn oplossing was om de muis aan de linkerhand te plaatsen. is echt wel kut in het begin maar zoals ze zeggen: alles went!
 
ik heb ook klachten sinds 2 jaar maar hou er wel meer en meer rekening mee, dus blijven bewegen idd op een andere manier zoals je je muis gebruikt (gewichten heb ik ook). Tot nu toe weet ik de pijn altijd weg te houden en stop ik op tijd om wat anders te gaan doen (soms met tegenzin).

Maar goed, je werkt graag met Reason + cubase (ik doe dat zonder rewire) en werk met een akai mpd 24 waar standaard een Reason preset inzit. Alle Reason modules zijn voorgeprogrammeerd in de mpd 24 dus het gedeelte van tweaken met je muis ben je dan al helemaal kwijt als je een beetje leert bij welke modules welke knoppen wat doen. Van de equalizer, mixerfaders en eq tot en met thor, alles staat al klaar. Ik heb hem voor 183 incl. verzenden gekocht bij Bax-shop.nl als je de kortingscode "slam" gebruikt. En de pads zijn ook erg fijn, naar mijn mening fijner dan die van de triggerfinger en korg padkontrol.
Misschien een idee ?
 
Ja je kunt inderdaad al een hoop klachten verminderen door af te wisselen tussen muis, trackball, tablet (met pen) en dan ook nog de linker en rechterhand.

Ik heb zelf een intuos A5 tablet, en dat werkt (in combinatie met een toetsenbord met scroll/zoom wiel) heerlijk als je eraan gewend bent. Het is nu zelfs zo dat als ik met een muis werk, het aanvoelt alsof ik mijn hand overdreven met de duim omlaag moet draaien, een onnatuurlijk gevoel dus. Dat heb ik met het werken met de pen totaal niet.

Tevens, als je met de muis, trackball, tablet werkt, zorg dat je met de andere hand minstens 50% van de handelingen met sneltoetsen op je toetsenbord maakt. Koop een toetsenbord met scrollwiel zodat je niet met de middelvinger op de muis zit te scrollen tot je vinger er vanaf valt..

Las micropauzes in (daar heb je ook software voor) zodat je iedere 10 minuten minstens 1-2 minuten iets anders doet. En nooit langer dan 50 minuten zonder minimaal een kwartier pauze werken.
 
Tevens, als je met de muis, trackball, tablet werkt, zorg dat je met de andere hand minstens 50% van de handelingen met sneltoetsen op je toetsenbord maakt. Koop een toetsenbord met scrollwiel zodat je niet met de middelvinger op de muis zit te scrollen tot je vinger er vanaf valt..

Las micropauzes in (daar heb je ook software voor) zodat je iedere 10 minuten minstens 1-2 minuten iets anders doet. En nooit langer dan 50 minuten zonder minimaal een kwartier pauze werken.

Goede tips inderdaad!

Misschien ga ik nog wel een keer pedalen op een muis modden zodat ik ook met mijn voeten kan klikken :peukie:
 
Dan is dat ding van steinberg cc121 wel een uitkomst voor je denk ik. Zal je wel in Cubeest moeten gaan werken ben ik bang.
Templatje maken en de hele riedel rewiren moet dan ook te doen zijn.
Ga je lekker links muizen en rechts knoppen draaien.
 
mijn oplossing: muissnelheid maximaal (...)

Ik doe dat juist andersom.

Het schijnt zo te zijn dat je bewegingen dan veel krampachtiger worden. Ik heb de muissnelheid juist zeer laag staan zodat de beweging meer uit de schouders komt dan uit de pols. Net als dat je eigenlijk je elleboog niet op een steun moet laten rusten tijdens het muizen, omdat de beweging dan meer uit de onderarm/ pols komt.

Maar ik heb wel gemerkt dat dit erg persoonlijk kan zijn. Dit heeft mijn Mensendieck-therapeute destijd ook benadrukt.
 
bedankt allemaal voor de reacties

ik ga nog eens van alles doorlopen en het wordt toch een touchscreen mét een geschikte controller denk ik. Ik realiseerde me gisteren (toen ik weer eens ging zitten) dat ik ook met grote regelmaat grote selecties (kanalen) bij elkaar sleep om het geheel te verplaatsen, kopiëren e.d.

Dat doet geen 1 controller volgens mij. In ieder geval niet met het gemak dat ik zoek :)

Nogmaals, dank...ook voor de aardige woorden en veel muzikaliteit gewenst in deze donkere dagen en het komende jaar!!

:halleluja
 
Back
Top