Akkoorden tester ?

toch vind ik het direct roepen dat mensen theorie moeten gaan studeren wat ouderwets. Ik zie het meer als een hoop angst voor nieuwe ontwikkelingen. Ik denk dat er een compleet nieuwe generatie muzikanten aan het ontstaan is die compleet anders omgaan met het maken van muziek. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen, aangezien alles wat nodig is tegenwoordig direct binnen handbereik is.

een paar voorbeelden:
- muziek maken met voorgebakken sample loopjes (magik style), ook wel micro dj-en genoemd
- patterns maken op een mpc of tb-303. Het is simpelweg gewoon wat knopjes indrukken en op de startknop drukken om de pattern af te spelen
- 20 minuten live aan een cutoff en reso knopje draaien met een pattern en dat een nummer noemen.
- voorgebakken styles gebruiken zoals in een mc-808, korg m3, motif xs en ga zo maar door.

allemaal voorbeelden waarin je heel veel plezier kan hebben en waar mits je er creatief mee omgaat je toch echt wel aan het musiceren bent.
Ik zie er zelf allemaal geen kwaad in.

dan stappen we over op geluiden zelf. Vroeger als je een synth had was je veroordeeld tot het snappen hoe synthese werkt. Immers geluidsbankjes (als ze er al waren voor je synth) waren onbetaalbaar, 350 gulden voor 32 geluidjes was vroeger heel normaal.

Tegenwoordig hoeft dat niet meer, de meeste synths worden geleverd met een enorme hoeveelheid sounds waardoor je tegenwoordig niet zelf meer presets hoeft te maken. Neem de virus ti, daar zijn meer dan 9000 presets gratis voor te krijgen. Met vsti's is het niet anders. Worden ook afgeleverd bomvol sounds. Ik vind het dus niet raar de veel nieuwe synth gebruikers het een rotzorg zal zijn hoe een geluid tot stand komt of wat ring modulatie of asdr of lfo's zijn.

nou de theorie. Ook hiervoor geldt, het komt allemaal beschikbaar, het staat zelfs al niet meer in de kinderschoenen. Er zijn gewoon vst's of iphone applicaties beschikbaar die je helpen met je arrangementen of melodieen.

Check bijvoorbeeld de volgende website maar eens:
http://www.cochleor.com/

die heeft 2 producten, harmony improvisator en visual fox.
harmony improvisator is een tool die je improvisatie lijnen geeft op basis van de klassiek theory.

met visual fox kun je gewoon een een willekeurige song de pitch detecteren.

of voor de iphone de ProChords, die op basis van 9000 bestaande songs je tips geeft voor vervolg of tussen akkoorden die je zelf bedacht hebt.

http://prochords.dk/

Dit zijn wat voorbeelden van producten die je zonder ook maar enige theoretische kennis te bezitten je in staat stelt Harmonisch en theoretische correcte muziek te maken.

Dat is dus niet eng. Ik vind het juist heel erg gaaf om te kijken hoe je dit soort middelen in kunt zetten en hoe andere mensen met dit soort tools tot welke resultaten kunnen komen.

Hier wordt soms gedaan of je jaren en jaren moet studeren om iets acceptabels te maken, dat is dus gewoon niet meer zo in de huidige tijden. Als je gewoon leuk muziek wilt maken zijn er genoeg hulpmiddelen voorhanden om je creativiteit kwijt te kunnen.

Ik vind overigens wel dat het verstandig is om je te verdiepen in muziek theorie of synthese bijvoorbeeld. Hoofdreden daarvoor is dat je dan van niemand afhankelijk bent voor je basismateriaal van de muziek. Het is natuurlijk hardstikke handig om zelf die sound te kunnen maken die je in je hoofd hebt zonder 10.000 presets door te moeten bladeren. Of de drums te programmeren die je zelf wilt in plaats van het loopje te gebruiken die iemand anders voor je gemaakt heeft.

Maar als je daar geen zin in hebt, dan vind ik dat ook prima. Zolang je maar plezier hebt in muziek maken.
 
Zonder meer een zeer interessante ontwikkeling.
Er is toch al een bepaald begrip bereikt, namelijk indien je iemand in de jares zestig van de vorige eeuw had gesproken over electronische muziek, dan was er een voorstelling van de bekende piep en kraak geluiden muziek, terwijl heden ten dage electronische muziek de gehele dag uit de radio en voorbij rijdende auto's stampt: de poplairste muziek van het moment!

Maar toch even...
Dat 'componeren' via die tooltjes. Ik vergelijk het even met Lego en Ministeck. Met dat laatste gebeuren hoef je alleen maar het juiste vormpje in de juiste kleur op de juiste plek te kunnen steken en je krijgt de Mona Lisa of zo iets. Met Lego kan je zelf vormen maken. De menselijke verbeelding is daarbij veel meer doorslaggevend aangaande het resultaat.
Maar dat is slechts een gedachte...

Wout
 
Back
Top