Akkoorden tester ?

Toon afstanden min en maj ladders leren. 1e, 3e, 5e interval is je akkoord. 7e erbij en je hebt septiem akkoord. Wanneer je dat weet ben je een heel eind op weg.

Ben het er zeer mee eens dat wanneer je de grondtoon niet kan vinden/horen.. je beter iets anders kan gaan doen.
 
bedankt wout, ik zat te denken aan een simpel toolje dat laat zien welke tonen er binnenkomen. dus als hij een frequentie van 440 hertz hoort dat hij dan meteen een A in het scherm laat zien. de nootwaarde die de plug in op het scherm zal laten zien verspringt dus vaak maar kan precies even dat beetje houvast bieden in een live situatie lijkt me.

intervallen horen en akkoorden herkennen (majeur, mineur, 7, min7, sus4, sus2, dim etc.) lukt me best aardig maar ik heb geen absoluut gehoor. ik hoor dus niet of het een Cm of C#m is zonder referentie. ik geloof dat een absoluut gehoor iets is dat je hebt of niet, maar als je het kan trainen ben ik zeker geintresseerd.

Een absoluut gehoor heb je of heb je niet. Dat kan je ook niet leren. Je kan wel een relatief absoluut gehoor aanleren. Maar dan hebben we het niet over een bezoekje aan de plaatselijke muziekschool of een boek over solfège... Daar zal je echt intensief voor moeten studeren en trainen. Maar vergeet dat maar. Dat is helemaal niet wat jij zoekt...

Wat jij volgens mij wil is heel goed aan te leren. Wat je feitelijk moet gaan doen is het herkennen van toonsoorten met behulp van een keyboard.

Luister naar een stuk muziek. Zing nu de grondtoon. Dit moet je oefenen en is heel goed te leren. na afloop van het stuk de eerste toon zingen die in je opkomt. Als dat na wat oefenen niet lukt heb je een probleem, maar daar ga ik even niet vanuit. Zoek die toon op het keyboard, en je weet de grondtoon van het stuk.

Nu komt het lastige. Herkennen van het type akkoord en de trap. Leer het verschil te HOREN tussen een mineur, majeur, sus2, dominant, enz. akkoord. Combineer dit met het horen van intervallen. kwart, kwint, terts, enz. en basis muziektheorie wat uit boekjes te halen is: "welk type akkoord zit er op de vijfde trap van mineur?", enz, enz...

Met die 3 dingen gecombineerd kan je elk stuk muziek uitzoeken. Er bestaat geen software die dat kan. Er is niks mis mee om een keyboard te gebruiken als referentie. Niemand vraagt jouw om op gehoor een Cm van een C#m te onderscheiden. Wat je op gehoor moet kunnen gaan vaststellen is dat het een mineur akkoord is en bijvoorbeeld de vijfde trap. Met behulp van een keyboard had je vastgesteld dat het stuk in Fm staat... En zowaar... Je weet dat het Cm is en niet C#m :eureka:

Je hoeft dat allemaal niet te doen als je er geen zin in hebt. Het kost veel tijd met oefenen/studeren. Maar dan zal je met een keyboardje moeten blijven kloten... Er is geen plugin dit dit allemaal voor je doet...
 
Oorspronkelijk geplaatst door Wout Blommers En ik hoop dat we daar ook nooit komen... Straks krijgen we nog telefoons die de verbinding verbreken als ze vinden dat er onzin wordt gezegd :D

Wout
:eureka: :dubbel: hij's goed!

Best wenselijk in geval van mijn eega
 
aah bedankt DMNC idd geen geld dat boek meteen besteld !

we hebben weer zin om door te zwetsen, terwijl de top starter allang weg is. en al een boek heeft gekocht. dus onder voor behoud :slotje:
 
tegen inlevering van een 6pack Cola Zero wil ik best je persoonlijke Akkoorden tester worden..... midifiles, mp3s, wat je maar in de aanbieding hebt, de grondtoon krijg je er zomaar gratis erbij...

trouwens de akkoorden kloppen meestal wel, alleen de melodie wordt dan soms misschien verkeerd gezongen/gespeeld heh.... of niemand heeft rekening gehouden met de bass (akkoorden ook kunnen weleens wisselen van naam en functie als je niet oppast)

dus als je nog hulp nodig hebt hoor ik het wel weer:mega:
 
bedankt voor de lijst plug-ins. stom dat ik er zelf niet op kwam!! ik zat al veel te moeilijk te denken met "hertz to note converter" :)

ik vind het hartstikke leuk dat jullie me de boeken in willen sturen hoor, niks mis mee maar hier ligt het probleem niet. de kennis heb ik paraat en in een half uurtje kan ik vaak een heel nummer uitzoeken (popmuziek dan, klassiek en stukken zoals music van miles red ik niet in zo'n korte tijd) ik ben nog steeds jaloers op mensen die een liedje 1x horen en het daarna meteen kunnen spelen..
in een live situatie denk ik dat ik niet zoveel tijd heb, en dan is een beetje steun wel handig. ook verwacht ik dat te zien is als een nummer uit de toon is, zo is "praise you" van big beat koning Fatboy Slim (wanneer komt de big beat weer terug?) +0.25 toon ontstemt.

bedankt voor te tips! ik laat horen of het werkte, wie maak ik wel een opname.

Eis-T
 
voor de mensen die cubase 5 gebruiken, dan kan dit ook. Realtime analyse van je audio zit er tegenwoordig ook in, dan zie je de audio realtime geanalyseerd worden in een grafisch scherm, en deze zie je gemapped worden naar de key waarin die binnenkomt.

uiteraard kun je dit ook doen voor de toonladders waarin je speelt en de akkoorden (kan via midi insert plugins.
 
Als iedereen die met muziek begon maar Henny Schouten zou kopen...werd het hier, helaas, alleen wel een stuk rustiger
 
of er zoiets is voor logic ?
Logic is AU-formaat. AU-formaat plugins en MIDI werkt niet echt. Verder is dit nog hoogst experimenteel.
 
En ik hoop dat we daar ook nooit komen... Straks krijgen we nog telefoons die de verbinding verbreken als ze vinden dat er onzin wordt gezegd :D

Wout

Nou, ik hoop wel dat die dag snel mag komen dat zou een enorme hoop onzin schelen...

En on topic: Ga inderdaad harmonieleer bestuderen is reuze handig en leuk!
 
Back
Top