Plaatsing subwoofer (laagproblematiek!)

Subgroover

Zweet spot
Lid sinds
6 mei 2004
Berichten
2.685
Locatie
Klopt
Ola,

Nu mijn nieuwe studiootje bijna af is ben ik de speakers gaan neerzetten en dat is altijd een spannend moment: nieuwe ruimte + nieuwe akoestiek = wennen!!!

Een ding viel mij gelijk op (vergeleken met de oude ruimte). Op de sweetspot heb ik veeeel minder laag. Eigenlijk echt irritant weinig. Al het laag lijkt op de sweetspot opgeheven te worden.

Natuurlijk ook mijn sub erbij aangesloten (zoals vanouds op de instellingen van de oude ruimte, best wel lekker beuken)... nou NIET dus, in de nieuwe ruimte. Ik dacht eerst dat hij het niet deed. Dus ik dat ding even helemaal volopen laten blazen. Nou, ik voelde hem wel, maar ik hoorde hem eigenlijk nog steeds niet echt. Beetje vreemd was dit. Totaaaaal anders dan voorheen.
Toen ging ik even 2 meter naar achteren in het hoekje van de kamer staan... LAAAGGG....

Ik heb dit al best vaak meegemaakt bij mensen, dat al het laag op de sweetspot kwijt is en als je dan een paar meter naar achteren loopt, dat daar al het laag zich ophoopt.

Nu zit ik dus voornamelijk met de plaatsing van de subwoofer. Waar kan ik deze het beste neerzetten om op de sweetspot toch laag te hebben?
Het is een kamertje van 3 bij 3.

Basstraps bouwen is helaas geen mogelijkheid in dit kamertje en ik denk eerlijk gezegd ook echt niet dat die zullen werken.

Dus nu?
- Waarom wordt ingodsnaam al het laag opgeheven op de sweetspot (en waarom was dit in de vorige ruimte niet zo)
- Ik wil gewoon veel en strak laag op de sweetspot!
 
Waar kan ik deze het beste neerzetten om op de sweetspot toch laag te hebben?

De geëigende methode is de sub neerzetten op de sweetspot en dan door de ruimte lopen om te horen waar hij het beste klinkt. Die plaats is dan de plaats waar de sub moet staan. Geen perfecte techniek maar wel bruikbaar. Wil je perfectie dan moet je meetapparatuur naar binnen slepen.

- Waarom wordt ingodsnaam al het laag opgeheven op de sweetspot

Waarschijnlijk omdat reflecties van links, rechts, boven, achter etc. precies uit fase bij elkaar komen op de sweetspot.

(en waarom was dit in de vorige ruimte niet zo)

Omdat die ruimte waarschijnlijk niet 1-op-1 hetzelfde was...?
 
Waarom het bij jou zo is weet ik niet, maar dat moet je maar eens meten en berekenen...of laten doen. Plaatsing van je sub maakt niet zo veel verschil helaas.
Voor die ruimte die je hebt is werken met een sub sowiezo onzin. Goede nearfields zijn belangrijker. Werken met een sub is te gek bij een grotere setup met een goede akoestiek en traps/isolatie. Subs bij goedkopere setjes zijn verkooptrucs vaak. Er vallen gaten in je spectrum enz...

Kijk lekker naar boom'nde monitoren als bijv een 2e hands setje HR-824's of Dynaudio's BM-15...die vertekenen (boosten iets) in het laag en worden vaak gebruikt door dance-piefen die veel laag willen horen pompen.
 
Omdat die ruimte waarschijnlijk niet 1-op-1 hetzelfde was...?

Nee klopt, maar oude ruimte was 3x4, nieuwe ruimte is 3x3.
Scheelt toch niet zo veel.
Oude ruimte was trouwens rondom wel helemaal van dikke gipswanden, dus als er iets lekker meeresoneert (en het laag dus versterkt...)


Voor die ruimte die je hebt is werken met een sub sowiezo onzin. Goede nearfields zijn belangrijker. Werken met een sub is te gek bij een grotere setup met een goede akoestiek en traps/isolatie. Subs bij goedkopere setjes zijn verkooptrucs vaak. Er vallen gaten in je spectrum enz...

Klopt wel een beetje, maar in de oude ruimte had ik echt erg veel profijt van de sub. Als ik de sub uitzette miste ik echt heel veel in het sublaag-frequentiegebied.

Nieuwe monitors had ik al over zitten denken, bv. de BM15's. Dat zijn wel monitors naar mijn smaak ja. Ik wil inderdaad goed doorbeuken, dan pas hoor ik goed of een plaat ook lekker doorbeukt!

In de situatie nu hoor ik het helaas niet zo goed. In ieder geval niet op de sweetspot.
 
Ja een line-array set met bijbehorende subs klinkt ook lekker alleen mixt voor geen meter.
Het is een beetje wat je wilt, ik wil een realistisch beeld van hoe iets gaat klinken, da's bij mij m'n referentie en doel. Als je iets lekkers wilt horen uit je speakers moet je of voor hele dure gaan en je ruimte professioneel laten aanpassen en dan desgewensd met sub...anders zeg ik nog steeds setje weg en ga dan voor die BM-15's

Ruimte is zo essentieel...en daar moet je je monitor systeem op afstemmen zolang je niet in goed akoestisch verbouwde ruimte zit. Die subs geven een soort van indrukwekkend gevoel wat sommige als goed ervaren omdat ze niet dezelfde sensatie krijgen als bij het luisteren naar goede studio-monitoren van soms wel 1000'n euro's meer per stuk.

Ik zeg ga aan de slag met auralex pakketten, dekens, theaterdoek enz...of scoor die Mackie's, die pompen als een gek hahaha (persoonlijk totaal niet mijn smaak). Of als je dat zoekt kan je ook die Behringer Truth serie nemen, krijg je dezelfde sensatie van (net niet zo goed hahaha maar wel alles wat jij beschrijft dat je wilt horen) en dan kan je voor hetzelfde geld een 5.1 of 7.1 set aanschaffen, leuk met je d8B erbij
 
roomgain! als je serieus bent hier even een mailtje sturen http://www.soundscapes.nu/sitemap.html hij geeft gratis advies en voor een heel schappelijk bedrag een onsite meting / consult met advies voor DIY oplossingen zeker niet op de bonnefooi met trial en error gaan lopen kutten meten en weten wat je moet doen is hier essentieel
 
zelf meten kan trouwens ook http://www.hometheatershack.com/roomeq/

maar dan moet je zelf nog gaan lopen rekenen voor absorbsie en diffussie

Niet aan te raden tenzij je het leuk vind natuurlijk! Take all the help you can get als je je daar echt mee bezig wilt gaan houden...maar hou in gedachte met welke reden je weg bent gegaan en wat je idee achter het hebben van deze studio en ruimte is. Zelfde gold voor je overweging om geen tot weinig uit te trekken voor je isolatie;-)
 
Klopt, maar een verhelderend consult om tot de (on)mogelijkheden van de ruimte te komen kan heel verhelderend en berustend werken. Als je weet dat het niet op te lossen valt dan moet je full range monitoring gewoon vergeten of elders doen (leuke high end set in de huiskamer of zo)

Maar SounsScapes is HEEL creatief, die verteld je zelfs nog hoe je basstraps in je dakisolatie kan bouwens las het echt moet, dus misschien wint de creativiteit. misschien is er geen beginnen aan. METEN = WETEN
 
Klopt, maar een verhelderend consult om tot de (on)mogelijkheden van de ruimte te komen kan heel verhelderend en berustend werken

In mijn post had ik jou ook ge-quote wat betreft ZELF METEN EN GAAN REKENEN, dat is niet aan te raden. Als ik SoundScapes had afgeraden had ik die link ge-quote!

Ik zei toch juist take all the help you can get!
 
Jeeej, wat een interessante site zeg. Net even e.e.a. zitten lezen en bekijken, maar sowieso interessant!

Ik ben het (gelukkig maar) ook met jullie beiden eens.

Natuurlijk besef ik me ook zeer goed dat fullrange monitoring in een kamertje van 3 bij 3 wel een beetje onmogelijk is.

Ook (en dat weet Manu intussen wel van me :)) ben ik altijd iemand die met zo weinig mogelijk geld/middelen een zo groot mogelijk resultaat wilt behalen. Dat vind ik gewoon tegek namelijk.

Zou ik het namelijk echt heel goed willen doen en ik zou iemand inhuren die alles voor me deed, dan heb ik ook geen leermomenten gehad en is voor mij de lol er ook snel af. Ik hou ervan om tegen dit soort problemen aan te lopen en er ontzettend veel van te leren en ze (voor zover dat mogelijk is) op te lossen.

Wat me vooral opviel de laatste jaren is dat bij veel mensen bij wie ik over de vloer kwam, dit probleem (op exact dezelfde wijze) zich voordeed.
Dan gaan er bij mij automatisch wel belletjes rinkelen met "hey... we doen iets fout, maar wat precies?".

Natuurlijk is een nieuwe ruimte altijd wel heel erg wennen aan de nieuwe akoestiek, dat is gewoon zo. Maar een klein beetje baal ik er wel van dat ik op de sweetspot nu echt totaal geen laag hoor. Ik vraag me dan ook af of dit met andere monitors ook zo zou zijn.

Gelukkig heb ik wel een lijntje getrokken naar de woonkamer, zodat ik die tussendoor altijd als 2e referentie kan gebruiken. De woonkamer ken ik inmiddels redelijk goed kwa sound en daar is ook goed laag. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om bij elk basje of kickje naar beneden te rennen om daar te checken...
 
Het is pure wiskunde zoek ook even op de " golden ratio" (en vergeet ff niet naar de beloofde tracks te luisteren) :-)
 
Hahaha ja de goede ouwe vertrouwde Auratones, autoradio's, NS-10's enz...toch altijd handig.

Heb qua knallen trouwens de ideale partner gevonden (los van gewoon m'n ruimte) in deze dingen:

http://www.variphone.com/nl/in-ear-monitors/elite-series/es3

Moest ze sowiezo laten maken ivm werk maar rekening houdend met een piekje in het mid zijn die dingen zo te gek om op te mixen, heerlijk direct, dikke sound en niemand die er last van heeft, super comfortabel enz...ok ok niet de oplossing, maar wel verdomd fijn en handig.

Ik snap btw je learning-curve en lol wel alleen wil je wel altijd een soort van het beste resultaat, wat een nobel streven is alleen met de beperkte middel niet reeel maar daar hebben we het al over gehad. Misschien is het gewoon de manier van schrijven waardoor ik altijd dat er uit haal hahaha, mijn excuses...maar volgens mij snapte we elkaar al hahaha
 
Misschien is het gewoon de manier van schrijven waardoor ik altijd dat er uit haal hahaha, mijn excuses...maar volgens mij snapte we elkaar al hahaha

Hah ja inderdaad. Dan kom ik weer met een of ander verhaal en dan lijkt het vaak heel bijdehand hoe ik constant interuppeer. Maar dat is puur om te leren, leren en nog eens leren, want ik ben ontzettend leergierig, wil altijd (van een onderwerp dat me interesseert) alles ervan weten.
Ik vind het bv. ook totaal niet leuk om iemand anders allerlei klusjes te laten doen, want dan leer ik er zelf niets van.

Heb net stuk zitten lezen over bass-/cornertraps, oh oh, was mijn kamertje maar iets groter, dan had ik ze allang gemaakt... :)

Het blijft toch roeien met de riemen die ik heb! :)

En oh ja, Raphie: Doe ik! Al weer terug van vakantie?
 
heb je 1 sub, of toevallig meerdere? Ik heb eens de tip gekregen om een sub exact aan de andere kant van waar je m nu plaatst neer te zetten, dat zou namelijk tegenfase creeeren, waardoor het klankbeeld op je sweetspot weer neutraal word.

Of dit ook daadwerkelijk klopt, of werkt weet ik niet, maar wellicht het proberen waard.
 
Hey Pimpampeter. Nee, heb maar 1 sub, dus kan jouw trucje helaas niet uitproberen.

Ik ga binnenkort wel eens spelen met de plaatsing van die ene sub. Dan laat ik iemand rondkruipen met de sub terwijl ik op de sweetspot blijf zitten en ga ik goed luisteren naar wat er allemaal gebeurt in het laag.
 
Plaatsing van een sub maakt IMHO niks uit omdat laagfrequent geluid niet te localiseren is. Waar je die sub ook neerzet. Het resultaat van het verplaatsen van de sub in de ruimte zal voor 99,99% van de gevallen hetzelfde zijn als je het mij vraagt.

Tenzij je een ruimte hebt van tientallen bij tientallen meters zal het echt niks uitmaken, aangezien één cyclus van een sinustoon op 100Hz al ruim drie meter lang is.

Een sub opereert op een nog veel lagere frequentie laat ik zeggen onder de 40Hz. Dan heb je dus te maken met vreselijk lange wavecycli vanaf 8 meter! Dit valt nauwelijks te controleren in een ruimte van drie bij drie, tenzij je de plekken waar tegenfase van een terugkerende cyclus door reflectie behandeld met laag absorbsie met iets als een getunede paneelabsorber.
 
Back
Top