Beginnen met tracks maken

rplasman

Nieuwkomer
Lid sinds
24 januari 2008
Berichten
1
Hallo daar, ik ben nieuw op dit forum, en dit is dan gelijk mijn eerste post en topic. Eerst moet ik zeggen dat ik dit echt een reuze interessant forum vind, echt heel cool. Ik ben momenteel erg geinteresseerd in het produceren van beats, voornamelijk hip-hop. Grote voorbeeld voor mij is Delic van Opgezwolle, wat die man neerzet qua geluid is echt onovertroffen wat mij betreft.

Punt is alleen dat ik totaal geen ervaring heb, ben namelijk net begonnen. Nu is dit eigenlijk altijd al een droom van me geweest en heb ik van opzij gelegde zakcentjes Logic Studio aangeschaft, zodat ik me er volledig op kan storten.

Maar het is zo moeilijk om er als leek mee te beginnen, en het vergt enorm veel doorzettingsvermogen om er actief mee bezig te blijven, zodat je het leerproces in stand houdt. Ik vind het trouwens echt het einde om zo met muziek en tracks bezig te zijn, alleen het is zó moeilijk! Het voelt aan alsof ik mezelf moet leren een vliegtuig te besturen.

Maar iedereen moet ergens beginnen toch? Vandaar dit topic. Ik vraag me steeds af "hoe moet het nou". Wat ik soms hoor, ik vraag me dan echt af hoe mensen zulke tracks voor elkaar krijgen. Een simpel voorbeeld wat ik op dit forum tegenkwam: http://www.mastersofshock.nl/storage/tnizzle_pickupthepiaf_test256.mp3 in het betreffende topic stond dat een 15-jarige deze beat heeft gemaakt. Het staat buiten kijf dat die jongen enorm veel talent bezit, maar als ik die beat aandachtig beluister kan ik er niet bij hoe hij zo'n geniale sound heeft gekregen! Echt zo'n pure rauwe hip-hop beat en het klinkt o zo muzikaal.

Is het een kwestie van de juiste software, of hardware? Natuurlijk heeft het met creativiteit en muzikaliteit te maken, maar af en toe zit m'n hoofd vol met ideeën maar krijg ik het maar niet vertaald naar het computerscherm. Alsof de interactie, de chemie tussen mij en Logic Pro er simpelweg niet is. Zodra ik de software start wil het gewoon niet lukken.

Hoe hebben jullie dit aangepakt. Hoe zijn jullie begonnen. Eigenlijk ben ik op zoek naar "gouden tips". 8)
 
Hoe ben ik begonnen...?

Zo'n 15 jaar geleden op een Atari 1040stf met een simpel keyboardje, later meer modules en randapparatuur, enz enz enz...

Pas de laatste 5 jaar ofzo kan ik zeggen dat ik meestal erg tevreden ben over mijn eigen resultaten.

De chemie tussen jou en een computerprogramma ontstaat echt wel vanzelf hoor. Ga niet zitten wachten en niks doen. Raak geïnspireerd door het feit dat het nog niet zo goed lukt en dat je beter wilt kunnen!

Ik was vroeger heel vaak tevreden over een productie. Totdat ik hem naast andere producties legde en het verschil hoorde en dacht.... shhhiiiitttt.... hoe kan dat nou zo goed klinken!
En zijn zoooooooveel factoren die er voor zorgen dat je mix / arrangement goed klinken. Oneindig veel. Leer ze allemaal te beheersen.

Ga echt niet denken dat je dit binnen een paar maanden kan. Maar over een jaartje, na echt zeer veel oefenen moet je het verschil maar eens horen met nu!

Over dat voorbeeldje:
Tips? In dit geval gewoon over de juiste samples en juiste platen beschikken!
Ik hoor een oude LP met een leuk stukje muziek lopen. Daar overheen een plakaat dikke samples (evt. op de juiste manier bewerkt).
Spectrasonics Stylus is ideaal voor dit soort drumsamples (ga maar weer sparen 8)).

Zet anders ff wat probeersels online, kunnen wij je misschien nog wat extra tips geven!

Succes en welkom in deze wondere wereld!
 
Veel luisteren naar anderen en andere muziek (dus ook niet hip-hop muziek), veel doen, niet teveel lullen op een forum, tutorial dvdtje van je programma's scoren, kijken, werken, leren.... dag in dag uit.

Je leert die shit met vallen en opstaan, gewoon stug doorgaan en dingen proberen af te maken. Jazz en funk zijn bv. heel boeiend om naar te luisteren als je hio-hop maakt, je hoort vaak de vetste ideeën voor baslijntjes en akkoorden schemaatjes.

:) That's the only way!

Op een gegeven moment ga je zelfs horen wat voor presets, instrumentens en VST's iemand gebruikt in zijn producties (nee dit is geen onzin!)
 
Klinkt misschien wel lullig, maar ... veel lezen. Lezen (zowel inetrnet als daarbuiten) is de manier bij uitstek om op een versnelde manier (levens)ervaring op te doen. En je zeker niet beperken tot die boeken die enkel direct van praktisch nut kunnen zijn. Geschiedenis bijv. (hier van electronische muziek vanaf de jaren '50) kan je veel inzicht geven in hoe ze het vroeger deden, welke technieken ( Bv. wall of sound: Phil Spector) ze gebruikten, en vooral waarvan bepaalde technieken komen. (Bijv. Drum&bass: als je vraagt hoe men drum&bass baslijntjes maakt, krijg je steevast als antwoord "resampling". Nou, als je weet dat samplers vroeger maar 2 sec. geheugen hadden en men zo gedwongen was om iets in te samplen, bewerken, opnieuw insamplen enz..., dan heeft dit antwoord veel meer zin en krijg je er meer vat op. De geschiedenis zit vol van mensen die iets doen met apparaten, waar het eigenlijk niet geschikt voor was. Op den duur werden die dingen dan zodanig veel op die manier gebruikt dat er nieuwe apparaten uitkwamen die zich in die functie specialiseerden.)

Een andere manier is proberen met zo weinig mogelijk zoveel mogelijk te doen. Je beperken tot 1 synth/drumsampler en er alles uithalen, levert veel meer op dan er 10 hebben en een beetje aan de knopjes draaien.

Voor je begint te werken, is het best al een idee te hebben wat je ongeveer of precies gaat doen. Niks is frustrerender dan voor je computer te zitten en naar je scherm te staren zonder een bepaald doel. Desnoods neem je wat pauze, loop je wat rond totdat je iets nieuws hebt gevonden dat je kan uitvoeren. (ook experimenteren)

Laatste punt: Als je je software koopt (ipv ze download- niks persoonlijks, het is een algemene opmerking, trouwens je hebt zelf aangegeven dat je Logic gekocht hebt :doei: ) dan ben je geneigd om die beter te leren kennen, want je hebt er nu eenmaal in geïnvesteerd. Dat is één van de redenen waarom vele warez-kids ondanks hun hoeveelheid aan materiaal niet veel kunnen doen. Ze hebben zodanig veel dat ze het gewoon niet kunnen leren kennen.

niet teveel lullen op een forum
Schuldig :kimono: Maar het kan zo leuk zijn...

Hier een goed boek, waar mixen zeer visueel wordt voorgesteld en de auteur toont hoe alles zijn plaats krijgt.
http://www.amazon.com/Art-Mixing-Re...=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1201596976&sr=8-1
Hint: als je 2e handsboeken in Amerika (Bijv. Amazon.com) koopt, kom je veelal goedkoper uit dan ze nieuw in België of Nederland te kopen, zelfs met verzendingskosten. Soms moet je wel wat geluk hebben met de portkosten.
 
Laatst gewijzigd:
Lezen is een van de beste tips. Buiten de boeken die hiervoor genoemd zijn zou ik bij een tijdschriften handel eens gaan kijken naar tijdschrijften over produceren. Er zijn er in verschillende catogorieën (voor bands, pc producer) en niveau's. Ik zou je nu de computer music aanraden. Het is wel engels maar daar word echt op basis niveau uitgelegt hoe alles werkt (je vindt vaak tutorials als how to make a phat hip-hop track enz.) Ook zitten op de bijgeleverde dvd's heel veel bruikbare spullen demo's gratis software. En samples en zeker als je hip-hop gaat maken is dat een must, wees ook niet bang te oefenen met loopjes gewoon voor t gevoel.
Ook de interface (iets meer op producten gericht) is handig en in het nederlands. 2 Magazine's voor als je iets verder bent zijn Future Music en Sound on sound.

Een 2e is ga muziekanten zoeken en daar mee oefenen en praten je leert het snelst door er samen mee bezig te zijn. Ik spreek zo'n 3-4x per jaar af met een maatje van me om een paar dagen "samen" muziek te maken. Dat betekent niet veel meer dat we allebei naast elkaar op een eigen systeem onze eigen dingen maken en om de 2-3 uur ff wisselen vaak zeggen we uren niks, maar dat zijn voor mij de creatiefste en meest leerzame tijden die ik vaak heb.
Ga ook niet alleen kijken bij mensen die het zelfde als jou doen want in deze tijden dat muzikale grenzen verdwijnen is kruis bestuiving het toverwoord en het kan verfrissend zijn om totaal andere werk procedures uit te proberen.

Als laatste zou ik willen zeggen benader muziek maken op de computer net als het leren spelen van een acoustisch instrument. Net zo goed dat iemand die begint met piano spelen het eerste jaar alleen kinderliedjes speelt, zul jij waarschijnlijk in het begin geen muziek maken wat je eigen niveau kan halen. Laat dat varen en let op kleine dingen als een beat dat lukt een melodie die echt lekker klinkt. als je elke dag oefent komt er een moment dat je ineens een paar reuze stappen zet en dan begint het langzaam ergens op te lijken. Blijf spelen zolang het leuk is ook als je niks uitkomt.

Veel plezier en succes met je nieuwe verslaving


Ps: een cursusje kan ook een hoop helpen zeker als het van een leraar is
 
Ik snap helemaal wat je bedoelt! Zit nl. in hetzelfde schuitje :)
Wat mij heel veel helpt op dit moment is lezen (handleidingen en fora zoals deze en KVR audio/Gearslutz). Kom ik een bepaalde term tegen en weet ik niet helemaal wat het is, dan zoek ik het op.
En dan zelf toepassen en proberen wat in elkaar te timmeren. Klinkt bij mij op dit moment ronduit slecht (geef ik eerlijk toe), maar ik leer er wel heel veel van. En ik hoop dat ik ooit (!) eens iets luisterwaardig zal maken :)
 
Het voelt aan alsof ik mezelf moet leren een vliegtuig te besturen.
Met als verschil dat je niet neerstort als je in Logic iets foutdoet ;).

Echt zo'n pure rauwe hip-hop beat en het klinkt o zo muzikaal.
Maar heeft 'ie het zelf gemaakt of de goede samples bij elkaar geraapt? En dan is er natuurlijk nog het oppompen dat een beetje masteringplugin kan doen.

Zodra ik de software start wil het gewoon niet lukken.
Als je elke keer ergens tegenaan botst werkt dat inderdaad niet echt inspirerend. Voor mij is dat op een gegeven moment de reden geweest om van Cubase naar Ableton Live over te stappen, en dat was een grote vooruitgang.

Hoe hebben jullie dit aangepakt. Hoe zijn jullie begonnen. Eigenlijk ben ik op zoek naar "gouden tips". 8)
Die zijn er niet, want 't verschilt per persoon ;).

Je kunt het volgende proberen: - sla je ideetjes op door ze te neurien of in te zingen. Leg zo een bibliotheek van demo's en concepten aan; al is het een gewoon verhaaltje waarin je zegt wat je wil doen. Raak het niet kwijt.

In de tussentijd; probeer met de software geen complete track te maken. Houd het gewoon bij een loopje; kijk hoeveel slagroom je op de taart kunt stapelen, als je de analogie snapt. Leer wat effecten doen en hoe ze werken; ook al heb je geen idee van wat de naam moet zijn van wat je nou aan 't doen bent, onthoudt wat voor effect het op het geluid heeft. Volgorde boeit nog niet eens zoveel; leer wat de effecten doen en houdt 't niet bij 1 per track.

Kijk of je in die 4 maten een paar trucjes kunt leren; vet of rauw hoeft het nog niet te klinken, dat is nog te doen. Belangrijk is dat je leert wat de software doet en ben niet bang om fouten te maken, je hebt geen examen wat je moet halen.

Kijk naar je inputmethode: heb je een controller toetsenbord (mensen klikken soms alles aan elkaar in FL Studio, bijvoorbeeld), heb je een pad-controller, heb je daar voor rondgekeken of wat geprobeerd? Kan ook al een hele hoop doen.

Kijk of je een paar hiphop sample-cds kan vinden en focus op de melodie. Andersom, sample een stel melodietjes en bak je eigen beat eronder.

Zie of je iemand in bij je vrienden hebt zitten die dit ook wel eens wil proberen; 2 weten meer dan 1 en even in de studio zitten en wat aanklooien is leuker als je niet alleen zit.
 
Back
Top