audio interface voor 24 inputs

Travux

Ingeburgerd
Lid sinds
4 juli 2005
Berichten
43
Na gezocht te hebben toch hier mijn vraag:
Ik was eigenlijk van plan een Mackie Onyx 1640 met de firewire optie te kopen, maar ik ben van plan om met mijn nieuwe mixer op te gaan nemen en ben er dus niet van gecharmeerd (lees: ik baal als een stekker) dat de mixer het signaal wat hij verstuurt afkapt voor ik er ook maar iets aan kan eq-en of aux-en. Daarnaast ben ik bang dat het op den duur te weinig kanalen zijn voor wat ik er mee ga doen. Nu zat ik te denken aan een Mackie 248. Ik wil mijn mics eq-en en eventueel effecten toevoegen en vervolgens de signalen per kanaal naar mijn computer sturen om het geheel aldaar per kanaal verder af te mixen. Ik heb nu een Spirit Folio met 8 mono kanalen maar ik word vreselijk beperkt omdat ik alleen een stereo mix naar mijn audiophile 2496 kan sturen en vervolgens een kleine 'live mix' weg kan gooien door, bij wijze van, een foutje van de zanger. Nu lees ik hier van alles over audio interfaces, maar ook steeds meer over ADAT interfaces. Ik heb wel al een aardige set-up, maar aangezien ik bands wil gaan mixen (demo's cd's etc.) moet het op dit gebied toch allemaal wat professioneler. Ik ben op de eerste plaats een muzikant, maar ambieer daarnaast toch zeker iets met de geluidstechnische kant van het verhaal, ik heb dus nogal wat vraagjes! Affin, om het gezwam in te korten, to the point. Ik ben bereid te sparen maar ik hoef geen Abbey Road-rig; met dat in het achterhoofd: Wat heb ik nodig aan geluidskaarten/interfaces om de Direct-Out's van mijn Mackie in mijn PC te krijgen om daar de signalen in Cubase op 24 (of het aantal aangesloten microfoons, als de mixer niet volhangt) aparte sporen te laten verschijnen en af te kunnen mixen? Ik heb dus al pre-amps, dus die hoeven er niet in te zitten. Ik hoor verder dingen over de 8 line in/out, dan hoor ik weer mensen over ADAT. wat heb ik hier nu nodig?
 
Dit zal vast al vaak voorbij gekomen zijn, maar ik verveel me dus ik zal je mogelijkheden nog even op een rijtje zetten:

Adat:

Mixer --> a/d converter --> interface --> computer

Adat is alleen handig als je een digitale mixer hebt... Adat is een interface die 8 kanalen digitaal kan versturen, hetgeen voor de communicatie tussen digitale mixers en harddisk recorders/daw's erg handig is. Maar als je een analoge mixer hebt, is het een vrij dure oplossing. Je moet dan namelijk eerst je analoge signaal naar adat omzetten. Dat betekent dat je 2 interfaces moet kopen: 1 meerkanaals AD converter met adat uitgang en een kaart in je pc/mac met adat in. Het grote voordeel hiervan is dat je een AD converter van super hoge kwaliteit kan kopen (apogee bijv.) maar dat is duur, heel duur.

Analoog:

Mixer --> subgroep --> interface --> computer

Je hebt al een meerkanaals interface in je computer?? ga dan voor deze oplossing: koop een mixer met subgroepen (bijvoorbeeld een mackie 1604, 24/4 of 32/8). Je master-out gebruik je dan voor monitoring en de uitgangen van je subgroepen (meestal 4 of 8) gaan in je geluidskaart. Nu kan je van ieder kanaal op je mixer aangeven of je het alleen via de master wil horen (alleen afluisteren dus) of dat je het ook via een van de subgroepen stuurt. Op die manier kan je steeds 4 (of 8) mono kanalen tegelijk je computer in sturen.

De vraag is dan of je wel een hele grote mixer nodig hebt. Als je toch maar 4 of 8 kanalen tegelijk op kan nemen, waarom zou je er dan 24 of 32 moeten hebben? Je laat niet iedere keer de hele band spelen als je bijv. alleen vocals op wilt nemen.

Mixer --> direct out --> interface --> computer

Dit is 'eenvoudigste' oplossing: koop een interface met heel veel analoge ingangen (bijv. Motu 2408, die heeft er 24). En stuur max. 24 direct outs van je mixer je computer in. Maar wees eens eerlijk, wanneer neem je 24 sporen TEGELIJK op? Die 2408 kaarten zijn namelijk niet goedkoop en mixers met 24 direct outs ook niet.

Ik heb zelf een 16 kanaals mixer (met 48 in/out patchbay), waarvan de subgroepen naar een motu 828 interface gaan die via firewire aan mij computer hangt. Werkt heerlijk!
 
Last edited by a moderator:
"zet smilies uit in bericht" (zo'n vinkje) 8)

Bericht door een moderator:
Oh ja, topictitel gewijzigd. Gebruik AUB zinvolle topictitels, zodat de andere gebruikers je sneller kunnen helpen met je vraag!
 
Laatst gewijzigd:
Allereerst dank voor je reactie!
Zoals ik al zei, ik ga bands opnemen, ook in 'live' situaties waar dus de hele band speelt, 16 kanalen just won't cut it. De 24 kanalen van een Mackie 248 heb ik nodig en die wil ik dus apart mn computer in krijgen (via de direct outs, leek mij dus het meest logische!? :confused: ) Nu zei je dat een Motu 2408 dit voor mij zou doen, maar ik zie dat die 24 digitale I/O heeft en maar 8 analoge? Nu lijkt het mij dat de Motu 24I/O is wat ik nodig heb, aangezien die 24 analoge I/O's heeft, of zie ik dit fout? Even voortbordurend op dit idee: hoe komen die outputs in mijn computer, heb ik daar een (bijbehorende) kaart voor nodig?
 
Sorry, mijn fout. ik bedoelde die 24 I/O...

dat is een extern kastje, daar krijg je een kaart bij voor in je computer met een kabeltje ertussen
 
:halleluja

Dat zit dus bij de prijs die ik op hun site zie inbegrepen? (jaja, ik weet dat die prijs waarschijnlijk heel anders is in Nederland, maar toch, ter referentie :geslaagd: )
 
Het "geheim" voor extraveel (dus, méér dan 8, in jouw geval 24) I/O's je computer in, zonder veel extra fratsen:

-RME Hammerfall PCI kaart met extra ADAT converters outboard.
-MOTU 424 PCI kaart met MOTU kaart outboard (2408mk3, bijv.) en extra ADAT converters outboard.

Waarbij de keuze tussen RME en MOTU vooral afhangt van je wensen voor "standalone mixing" (RME: nee, MOTU: ja) en budget. Zie evt. deze thread: https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?s=&threadid=47927

Evt. kan een MOTU 424 PCI kaart met MOTU 24I/O ook goed, maar dan heb je wel een heel 'kale' installatie.
Geen "standalone mixing" en meer van dat soort features. Vergelijk maar even op de MOTU site.
Wat ook goed kan is het combineren van (meerdere) MOTU 2408 en 24I/O op één MOTU 424 PCI kaart.

Het gaat er uiteindelijk om: hoe kom ik zo kostenefficient mogelijk tot de totale package (PCI kaart, hoofd converter met x inputs en y outputs, evt. extra ADAT converters met x inputs en y outputs). Let erop dat ADAT converters *per ADAT lightpipe aansluiting* maximaal 8 extra input of output kanalen leveren op 48 kHz. En maximaal 4 input of output kanalen op 96 kHz. Dit in vergelijking met de MOTU 24I/O, die dus gewoon 24 kanalen op 96 kHz levert.
Maar goed, dat ligt dus weer aan je eigen wensenpatroon.

Welke ADAT converters je neemt is nogal een kosten/kwaliteitskwestie, dus daar moet je maar eens over denken.
(en zoeken...) Zie evt. deze thread: https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?s=&threadid=47911
Als je meer budget hebt, zijn er genoeg betere (lees: duurdere) converters te vinden, met name RME en Apogee.

Houd er in het bovenstaande geval rekening mee dat je dus géén externe mixer meer zult hebben (waarmee ik bedoel: zo'n vliegdekschip met knoppen en schuiven...). Afmixen enzo zul je dus op je PC doen, zoals je al beschreef.
Als het gemis aan hands-on controle voor jou een probleem is, kan je beter op zoek gaan naar een digitale mixer met evt. extra ADAT converters erbij. Of zo'n remote knoppenbak als een Mackie Control ofzo.
 
Laatst gewijzigd:
Dank voor je reactie,
Ik wil graag een mixer waarmee ik alles instel om vervolgens die signalen mijn computer in te krijgen, 24 signalen dus. Op de computer zal ik nog wat kleine dingetjes toevoegen en wat algemene dingetjes doen maar wat de computer inkomt moet goed zijn! Ik hoef niet te kunnen mixen met die interface (zoals op de MOTU 2408 markIII) en ik hoef geen voorversterkers, want die heb ik dus al! Van dat ADAT snap ik niets, behandel me maar als een noob!
Is een 24I/O van MOTU niet precies wat ik zoek, zonder al te veel fratsen, en met een pci kaart erbij?
Welk alternatief is er voor deze kaart van RME, ook met 24 I/O, aangezien ik niet hoef te kunnen mixen met dit ding..?
 
Ben geen RME expert, maar volgens mij is er niet een direct alternatief.

Ik denk dat je voor jezelf nog één vraag moet beantwoorden: wil je opnemen op 48 kHz of 96 kHz?
Als je gaat voor 48 kHz kan je met bijv. RME en een aantal adat converters een heel eind komen.
Ga je voor 96 khz dan is dat economisch en technisch gewoon niet meer haalbaar, en zou ik persoonlijk geen alternatief weten voor de 24I/O van MOTU (met de bijbehorende 424 PCI kaart).

(let wel: misschien *is* er wel een alternatief, maar ik ken 'm niet... ;))
 
Volgens mij is de MOTU 24 i/o precies wat je zoekt.
Kosten: 1466 Euro inc. PCI kaart

Alternatief kan zijn de RME HDSP9632 met drie keer de behringer ada8000. Deze setup is iets flexibeler (input gain op de behringer), wel wat groter (PC kaart +3 1U racks). Bij deze setup zijn je converters dus los en kan je die later evt nog door een high end converter vervangen (apogee, lavry etc.)
Kosten: 1191 Euro


3 dingen schieten me nog te binnen:

- Wordt het directe signaal van de Mackie wel na de EQ/PAN/Fader afgetapt ?


- Hoe wil je gaan mixen na het opnemen ? Met je mengpaneel of in de software zodat je op het mengpaneel maar twee kanalen nodig hebt om af te luisteren ? Veel mensen vinden een analoog mixen makkelijker en van hogere kwaliteit.
Als je analoog wilt mixen moet je steeds alle inputs ompatchen.

-Kan je het signaal niveau van de 24I/O calibreren ? Zo niet dan krijg je maar een laag signaal niveau van je Mackie in de converter en overload je de mackie als je het signaal weer afspeelt.
AD/DA converters werken namelijk vaak met belachelijk hoge signaal niveaus +22dB. Met de behringers kan je het signaal niveau aanpassen voor het geluid in de AD komt.
 
Origineel geplaatst door Backdrop
.
AD/DA converters werken namelijk vaak met belachelijk hoge signaal niveaus +22dB. Met de behringers kan je het signaal niveau aanpassen voor het geluid in de AD komt.

20/22 dBu is voor de meeste consumer gear (zoals mackie mixers) het maximum uitgangs signaal. Discrete preamps gaan gemakkelijk tot 27 dBu.

Sydec heeft een nieuwe 24 i/o converter met een eigen dsp engine voor 2000€ . www.sydec.be
 
allereerst bedankt voor het veranderen van de topictitel!

Backdrop, ruimte is geen probleem, maar aangezien ik nu toch echt wat stappen wil gaan maken werd ik een beetje huiverig toen je "the B-word" zei, zal wel aan mij liggen hoor..
Voor zover ik weet nemen de direct-out's van de Mackie 248 alles mee, fader, eq, aux-en. Als dit niet het geval is zou iemand dat dan aub willen zeggen want dit is wel een puntje wat de 248 hoger op mijn wishlist zet dan de Onyx 1640.
Waar ik nog niet eens aan gedacht had, maar wat wel gezegd werd is het analoog afmixen van mijn audio uit cubase.
Even een schetsje:
al mijn mics komen in de mackie, de direct outs gaan naar de inputs van de 24IO, de outputs van de 24IO gaan naar de 424 PCI kaart, klopt dit of gaan die outputs weer ergens anders heen en krijg ik de audio in mijn computer via...firewire ofzo? Wat zou ik vervolgens moeten doen wil ik de audio die ik op heb genomen af kunnen mixen op de 248? Moet ik daar dan iets extra's voor kopen of gewoon heel veel kabels verwisselen? (het hoeft niet, maar het zou wel mooi zijn als het kon)
 
Allereerst: the B-word. Behringer ADA-8000 is een prima ADAT converter, zeker voor het geld.
Niet àlles waar 'B' op staat is slecht...

Waar Backdrop IMHO té gemakkelijk overheen wandelt is nogmaals de 48kHz 'beperking' als je met 'n ADAT converter werkt (of 96 kHz met de helft van je inputs, niet echt praktisch dus!)

Routing: Alle outputs van je mengpaneel gaan direct op de inputs van de MOTU 24I/O.
Deze heeft één aansluiting ('n Firewire stekker) met een eigen protocol erover, genaamd 'Audiowire'.
Je kunt deze aansluiting niet op Firewire aansluiten, maar *alleen* op de MOTU 424 PCI kaart aansluiten (deze heeft vier (!) van deze aansluitingen, zodat je tot een maximum van vier (!) van deze 24I/O's, 2408's etc. kan aansluiten... genoeg doorgroeimogelijkheden dus.)

Zie het zo, dat de MOTU 424 gewoon je geluidskaart wordt.
Alle kanalen gaan nu dus via die ene audiowire verbinding je PC in, en komen als losse inputs in je sequencer/recording systeem. Voor monitoring en configuratie kan je gebruik maken van de MOTU mixer applicatie ('Cuemix DSP').
Het input signal level van de 24I/O is per input te switchen tussen -10 en +4 dB (vòòr A/D conversie) en kunnen in de mixer applicatie verder worden bijgetrimd.

De outputs van je pc gaan via dezelfde audiowire kabel de 24 I/O weer in.
De 24 I/O is, via de mixer applicatie, zodanig te configureren, dat naar smaak een eigen mix naar verschillende fysieke outputs kan worden gerouteerd. Je kan er dus voor kiezen om de eindmix (puur qua volumes en panning) op je PC te doen (en dan alle outputs naar één stereo output mixen), of op een extern mengpaneel (en dan alle individuele outputs weer naar buiten sturen).
Of een variant daartussen. Bijvoorbeeld een soort 'virtuele subgroepen' naar buiten laten komen en dan op je Mackie afmixen, of iets dergelijks. Zie vandaar dus ook mijn eerdere opmerking over bijv. een Mackie Control.
 
Maar eh...

De vraag is dan of je wel een hele grote mixer nodig hebt. Als je toch maar 4 of 8 kanalen tegelijk op kan nemen, waarom zou je er dan 24 of 32 moeten hebben? Je laat niet iedere keer de hele band spelen als je bijv. alleen vocals op wilt nemen.

... vind ik een opmerking die zeker hout snijdt.
Een patchbay is echt aanmerkelijk goedkoper dan A/D inputs die je maar zelden gebruikt.
Houd er rekening mee dat je een pittige computer setup moet neerzetten, wil je vrolijk 24 kanalen tegelijkertijd op 24/96 kunnen opnemen.
Heb je daar al eens over nagedacht? :)
 
Hmm,
Als dat dan mijn geluidskaart wordt, hoe sluit ik dan mijn midi apparaten aan en hoe krijg ik het signaal naar mijn 2 setjes monitoren + headphone?
Kan ik bijvoorbeeld ook alle outputs van de 24I/O naar de Mackie terugsturen als ik heb opgenomen om zo de audio kanalen die nu in cubase staan te kunnen tweaken met de faders en de eq van het kanaal dat oorspronkelijk het signaal naar de inputs van de 24I/O heeft gestuurd? Het lijkt mij dat je dan een of andere lus krijgt ergens..(ik zeg dan ook 'als ik heb opgenomen', maar misschien is hier een permanente aansluiting voor?).

Zoals ik al zei, ik ben op de eerste plaats een muzikant en ik heb de klok horen luiden, zullen we maar zeggen!
 
Origineel geplaatst door Hanz
Maar eh...



... vind ik een opmerking die zeker hout snijdt.
Een patchbay is echt aanmerkelijk goedkoper dan A/D inputs die je maar zelden gebruikt.
Houd er rekening mee dat je een pittige computer setup moet neerzetten, wil je vrolijk 24 kanalen tegelijkertijd op 24/96 kunnen opnemen.
Heb je daar al eens over nagedacht? :)

Als ik alleen mijn drums wil opnemen heb ik al aanzienlijk meer dan 8 kanalen nodig, dus ik ben bang dat dat niet gaat lukken!
Ik heb nu 1 gig ram, amd athlon XP 2600+, Radeon 9200 128mb ViVo videokaart, 80+120gb HD's en een audiophile 2496, maar ik ben bereid mijn computer fors uit te breiden als dat nodig is want zoals ik al zei; ik wil nu echt aan de gang!
 
Origineel geplaatst door Travux
Hmm,
Als dat dan mijn geluidskaart wordt, hoe sluit ik dan mijn midi apparaten aan en hoe krijg ik het signaal naar mijn 2 setjes monitoren + headphone?


MIDI apparaten: via een aparte MIDI interface / patchbay.
Meestal gaan fabrikanten ervan uit, dat als je zoveel inputs hebt, dat je dan ook wel investeert in een aparte degelijke MIDI interface met veel professionele opties.

Signaal naar 2 setjes monitoren: als dit actiefjes zijn, is dit gewoon een kwestie van direct aansluiten op een setje outputs van de 24I/O. Headphone kan je realiseren met een losse headphone preamp.
Evt. kan je alles ook in één klap doen, met bijv. 'n Samson C-Control, of iets dergelijks.

C-control.jpg

http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1650&brandID=2

Trouwens: headphone output met volumeknop en Main output met volumeknop is wel voorzien op de MOTU 2408mk3.
Zoals eerder gezegd: de 24I/O is gewoon een erg 'kale' doos.
Een combi van 2408mk3 en 24I/O op één 424 PCI is dan ook geen slechte keuze.
Maar, nogmaals, alleen als je zeker weet dat je zoveel inputs / outputs tegelijkertijd nodig zult hebben! ;)

Kan ik bijvoorbeeld ook alle outputs van de 24I/O naar de Mackie terugsturen als ik heb opgenomen om zo de audio kanalen die nu in cubase staan te kunnen tweaken met de faders en de eq van het kanaal dat oorspronkelijk het signaal naar de inputs van de 24I/O heeft gestuurd?
Het lijkt mij dat je dan een of andere lus krijgt ergens..(ik zeg dan ook 'als ik heb opgenomen', maar misschien is hier een permanente aansluiting voor?).

Eh... wat een lange zinnen. Ik geloof niet dat ik je helemaal begrijp.
Probeer eens wat uit te tekenen! :)

Zoals ik al zei, ik ben op de eerste plaats een muzikant en ik heb de klok horen luiden, zullen we maar zeggen!

Geen probleem, daarom zitten we met z'n allen op dit forum.
Laat je ook eens voorlichten in een goeie, gespecialiseerde muziekwinkel!
Ik denk dat je dit soort dingen eerst een keer voor je moet zien.
Zeker omdat dit soort grote setups hier niet dagelijks voorbijkomen, en je met het *totale recording systeem* rekening moet houden. Maar goed, daar ga je ook van uit, lees ik hier... :)
 
Ik zal uiteindelijk in ieder geval een stuk of 20 aansluitingen tegelijk nodig hebben, dus dan is 24 inputs geen overbodige luxe, zeker omdat ik dan mijn andere apparaten allemaal kan laten zitten. Daarnaast is het handig bij live opnames.
Wat ik bedoelde te zeggen in mijn veel te lange zin (ik weet het, ik hoor het vaker!) is dat ik dus een mic signaal binnenkrijg, dat eq ik een beetje, beetje outboard effect erop. Dat signaal stuur ik naar de computer, die stuurt het weer terug via die AudioWire kabel. Is er dan een mogelijkheid dat ik een output pak van die 24I/O die ik dan naar bijvoorbeeld de insert stuur op de mixer van het kanaal waar het signaal vandaan kwam en dat ik dan zeg, zo..beetje meer laag, beetje meer hoog, beetje meer reverb etc.. En dat de computer dat dan snapt en het audio signaal wat ik al opgenomen heb aanpast naar de door mij veranderde waarden?
Eigenlijk dat ik de mixer dan gebruik als een soort controller met effecten en eq om mijn opgenomen geluid aan te passen!
 
Back
Top