ChatGPT als hulpje in je studio

Dorian Urac

Cozy stay-at-home rock star
Lid sinds
12 oktober 2022
Berichten
290
Locatie
Utrechtse Heuvelrug
Damn, dat ChatGPT is verrekte handig als je een snelle vraag hebt over technische audio vragen. Zijn er meer die het hiervoor al gebruiken?

Ondertaande tekst kreeg ik als antwoord op een vraag. Best goed, en sneller dan googelen (waar je je door allerlei tutorials moet worstelen voor je je antwoord vindt) :)

Ikke:
When mixing audio in a DAW a general advice is to gain stage individual tracks to minus 18 DB. But what about busses and the master buss? What’s the advice on gain staging those?

ChatGPT:
The general advice for gain staging busses and the master bus in a DAW is to keep the levels around -18 dB to -12 dB, depending on the desired amount of headroom. This allows for room to make adjustments and apply effects without clipping the audio. It's important to keep in mind that the gain structure of the busses and the master bus can have a big impact on the overall mix, so it's important to take care when setting the levels. Additionally, it's a good idea to occasionally check the levels of the busses and the master bus during the mixing process to ensure they are staying within the desired range.
 
Ja het is echt grappig af en toe maar hij maakt ook vaak fouten. Ik vroeg bijvoorbeeld tips voor een goede LFO voor eurorack, 10hp of kleiner. Toen kwam hij aan met dingen die geen lfo waren en groter dan 10 hp. Als je dan zegt dat dat niet klopt en de reden waarom, dan zegtie sorry en komt wel met juiste info :)
 
@SB-SIX Ja je moet inderdaad af en toe checken en 'm corrigeren (zodat je tegelijk wat bijdraagt aan het programma :beard:. Ik vroeg om een lijsje vari-mu (tubes) compressors (omdat ik er eentje wil hebben als vst) en daar zat een FET compressor tussen. Die heeft ook tubes, maar niet om te compressen. De verwarring bestond kennelijk niet alleen bij ChatGPT. Online was het hier en daar ook wat diffuus. Maar daar haalt ie natuurlijk z'n info vandaan.
 
Grappig :) Ik vroeg ook of er nog alt firmware was voor tides v2. Op internet niks over te vinden, maar chatgpt zei ja hoor, gemaakt door die en die en hier kan je hem downloaden. Downloadlink was helaas 404. De naam op github opgezocht, die user bestond en had ervaring met dsp maar geen enkel spoor van de firmware haha. Leuke tech iig!
 
je kan gewoon in't ndl's babbelen ook
Da's waar inderdaad. Ik werk zelf overdag zoveel met Engels dat ik soms niet eens meer door heb of ik in NL of Eng schrijf, dus voor mij maakt dat niet zoveel uit.

Ik vraag me wel af of hij in NLs evenveel informatie kan ophalen, of dat er vertaalfouten insluipen als ie het uit Engels sites haalt (waar toch de meeste info is te vinden). Vertaalprogrammas zijn tenslote ook nog niet 100% optimaal, dus daar zal ChatGPT ook wel last van hebben.
 
werkt perfect in't ndl's,, mijn eerste twee vragen waren ook in 't engels,, maar ndl's is directe verbinding met m'n 'brein'

tja,, heel cool, maar ik moet nog steeds mezelf blijven, en ik ben een mens,,, dus slapen, en de gewone dingen doen
nu ik ineens op al m'n levens vragen antwoord krijg,

k hoop dat het niet te duur wordt, want ze gaat het wel betalend maken, en inbouwen is heel veel,

tja, jammer voor google, of ze zullen nu wel ongeduldig zijn bij google en apple, hehe
 
bij mijn technische vragen over een compressor zat hij er helemaal naast.
het is ook belangrijk goed de context door te geven.
zo denk ik dat bovenstaande advies voor gain staging van master en bussen meer voor analoog is.
 
Dat ChatGPT heel overtuigend foute antwoorden kan geven komt omdat het algoritme gebaseerd is op de kans welke woorden / zinnen gebruikt worden in een bepaalde contaxt zonder dat per se altijd de logische samenhang voor het systeem duidelijk is. Hoe obscuurder en minder gedocumenteerd een onderwerp, hoe groter de kans dat de chatbot vol overtuiging een lulverhaal op gaat hangen dus. De techniek is fascinerend, ben er zelf ook veel mee bezig de laatste tijd (net als de image generators als Dall-E 2 en Midjourney etc.)
 
ja, SF mannen, Synth Gear Music Related Dingens zijn mss maar 0.69% van al de dingens die er bestaan,,
mss komt er wel een speciale CGPT voor synthgear, idem voor games en sport, enz,,,

ik vind CGPT heel goed,, maar idd, kwa synth gear, is't ni perfect kwa data dat hij er over heeft,
 
nu ik ineens op al m'n levens vragen antwoord krijg,
Is het antwoord daarop niet 42? :D Sorry flauwe grap.
bij mijn technische vragen over een compressor zat hij er helemaal naast.
het is ook belangrijk goed de context door te geven.
zo denk ik dat bovenstaande advies voor gain staging van master en bussen meer voor analoog is.
De anwoorden zullen vanzelf preciezer en meer correct worden naarmate het meer gebruikt wordt. En je moet je vraag inderdaad wel in een duidelijke context met kaders stellen. Voor nu vind ik het al verbazingwekkend gave technologie.
 
Op mijn vraag of hij een rustige akkoordenschema kon bedenken voor meditatieve muziek kreeg ik dit antwoord:

Een rustige akkoordenprogressie voor meditatieve muziek zou kunnen zijn:

  • I majeur - IV majeur - V majeur (I-IV-V in C groot zou C - F - G zijn)
  • I min - IV min - V min (I-IV-V in a min zou a - d - e zijn)
  • I majeur - V majeur - vi min - IV majeur (I-V-vi-IV in C groot zou C - G - a - F zijn)
  • ii min - V majeur - I majeur (ii-V-I in C groot zou d - G - C zijn)
Deze progressies zijn eenvoudig en herhalen vaak, waardoor ze een rustige en meditatieve sfeer creëren. Je kunt ook experimenteren met andere akkoorden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van add9-akkoorden in plaats van standaard triaden.
 
nee, en ze onthouden al de conversaties,,, enzovoort,

soit, je kan dat ook aan CGPT zelve vragen,

ik vind dat ze die Miljarden Terrabyte domme YouTube video's nu voor goed mogen deleten,

Da's zoch maar als bijverdienste voor de YT uploader zelve,, voor de rest is het waardeloos,, en scheef nutteloos voor de bekijker

en het Facebook haat terror comments tijdperkje is daarmee ook voorbij,
Facebook is echt de meest evil terror uitvinding dat er bedacht is, voor de creative geest,

en tja er zijn wel 'regels' om de CGPT antwoorden door te geven,,,

je kan door je gsm nummer ook geen extra nieuwe accounts aanmaken,

voor synth gear related dingens gebruik ik het niet, of ze moeten de volledige Sound On Sound en PDF Synth Gear Manuals data aanleren,
 
Laatst gewijzigd:
ik vind dat ze die Miljarden Terrabyte domme YouTube video's nu voor goed mogen deleten,

Da's zoch maar als bijverdienste voor de YT uploader zelve,, voor de rest is het waardeloos,, en scheef nutteloos voor de bekijker
Ik heb een hoop geleerd van YT channels zoals Produce like a pro, In the mix en Paul Third. Die weten echt wel waar ze over praten, dus waarom mogen ze daar niet aan verdienen? (Tenzij je een communistische samenleving nastreeft uiteraard, dan is dat natuurlijk totally duivels haha :duivels:
 
Ik wou dit installeren van de week maar er werd een telefoon nummer gevraagd, is het wel veilig vraag ik me dan af.
Da's voor een verificatie code of jij wel jij bent. Maar inderdaad, je weet niet of ze dat ook opslaan ergens (en dat je op een dag geterminate wordt door Skynet :maffia:.

Hieronder het antoord van ChatGPT zelf ;)

Ikke
Waarom wordt er een telefoon nummer gevraagd als je je wil laten registeren voor ChatGPT?

ChatGPT
Een telefoonnummer wordt vaak gevraagd als verificatie van identiteit, om te voorkomen dat mensen zich frauduleus registreren of misbruik maken van de dienst. Het telefoonnummer kan ook gebruikt worden om de gebruiker op de hoogte te houden van belangrijke updates of nieuwe functies van de dienst.
 
en dat je op een dag geterminate wordt door Skynet
Tja Ray Kurzweil heeft in 2005 al gewaarschuwd over de aanstaande technologische singulariteit, het komt nu toch wel eng in de buurt vind ik. Maar ik ben wel erg benieuwd, ik gebruik nu wel veel midjourney, bijvoorbeeld die vreemde synth die ik als avatar heb had ik in midjourney gemaakt, en ik gebruik het nu ook voor covers. Maar straks kunnen er dus complete tracks met een beetje text geschreven worden en die kunnen dan ook nog eens beter gaan klinken dan een door de mens gemaakte song. Dit lijkt dan op het begin van het eind voor de creatieve mind.
 
Back
Top