DIY modular

Aottens

Stamgast
Lid sinds
9 juli 2009
Berichten
416
Locatie
Sneek
Hey,

Waarschijnlijk zijn dit soort threads al vaker voorgekomen, maar ik wil mijn vragen toch graag kwijt. Nu ik al een redelijke tijd actief ben in synths heb ik besloten om toch te beginnen aan een grootschalig project. Ik wil een modular bouwen. Mijn kennis van elektronica is erg goed, als je mij een bouwtekening geeft en de benodigde onderdelen dan zet ik het zo in mekaar. Maar waarschijnlijk zal dit bij modulars anders zijn.

Ik had wel in gedachten welke modules er zo een beetje in moesten komen. Het is zo ongeveer het basissysteem van synthesizers.com en die wil ik dan graag opbouwen uit modules van YuSynh (vanwege de duidelijke PCB blueprints ed.)

Ik weet nu alleen niet waar te beginnen, een beetje in het wilde weg modules in elkaar lopen knutselen gaat niet werken. Graag zou ik hier wat hulp in hebben. Misschien is er iemand in de omgeving Friesland die een modular heeft, dat ik die eens kom bezichtigen ofzo, is misschien ook wel handig omdat ik er nog nooit 1 echt bespeeld heb.

Alvast bedankt
 
Laatst gewijzigd:
Hoi, even ter aanvulling op de PM's:

Ik woon absoluut niet in Friesland (bij Antwerpen...) maar mocht je ooit hier zijn mag je altijd de modular eens uitproberen.
 
Na een beetje logisch te hebben nagedacht (1 nachtje). Heb ik besloten de VCO's als eerste te gaan maken, dit zijn voor zover ik weet de meest lastige onderdelen. Ik ga het design van YuSynth maken, aangezien mijn budget vrij laag is wil ik eerst gematchte transistors gebruiken, de BC547B als ik me niet vergis.

Aangezien ik mijn bouwpakketen vroeger altijd kant en klaar kocht zou ik graag wat tips hebben van electronica sites die de juiste onderdelen kunnen leveren.
 
http://www.dickbest.nl/ (voor eigenlijk alles)
http://www.newtone-online.nl/catalog/ (voor dat ene speciale synth-onderdeeltje dat je nergens anders koopt)
http://www.elektronica-online.nl/ (heeft soms nog wel eens iets dat Dick niet heeft)
http://www.display.nl/

buitenland:
http://www.banzaimusic.com/
http://www.musikding.de/
http://www.smallbearelec.com/StoreFront.bok
http://www.bridechamber.com/ (voor transistorparen etc.)
http://www.futurlec.com/ (veelal spotgoedkoop maar iets langer wachten)

Als je bij de KvK ingeschreven staat kun je voor "gekke" onderdelen misschien nog wel terecht Farnell. Als particulier zit je daar tegen een minimum bestelling van 50 euro excl. BTW aan te kijken.
 
de BC547B als ik me niet vergis.

Dit is geen matched pair maar een single transistor. Je kan een serie natuurlijk wel zelf matchen als je dat wilt.
 
Dit is geen matched pair maar een single transistor. Je kan een serie natuurlijk wel zelf matchen als je dat wilt.

Dat wist ik, staat ook beschreven op de site van YuSynth, dat goedje wat er tussen zit noemen ze thermal grease ofzo. Ik neem aan dat dat gewoon koelpasta is die je ook voor je CPU gebruikt ed?
 
Ik begin het nu redelijk te snappen, ik hen het grootste gedeelte van de onderdelen voor de vco in huis :). Het enige waar ik echt mee zit is de voeding, hoe gaat dit in zijn werk? Hoe sluit ik het aan per module? Is er een aparte voedingmodule? Zo ja, zijn daar tekeningen voor? Wat is er voor nodig?

Dit was wat me nog dwars zat, ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen helpen.
 
Voeding is een aparte module. Beste systeem is een ster-systeem, waarbij alle modules met hun eigen bedrading naar de voeding gaan. Maar in de praktijk zie je veel bus-systemen, waarbij meerdere modules op dezelfde bus zitten.

Je kunt vrijwel elke gewone +/-15V voeding gebruiken voor die Yusynth modules, iets met 7815/7915's erin, of met LM317/337's zoals deze van Ken Stone: http://cgs.synth.net/modules/cgs66_psu.html

Ik zou zelf geen geschakelde voeding gebruiken, maar daarover verschillen de meningen.
 
Hmmmm, de enige geschakelde voeding die specifiek voor audio bedoeld is en even goed als een gewone werkt, is voor zover ik weet die van Hypex. Maar of die +15 en -15 geeft weet ik niet. Yep, te lui om het zelf te googlen. Ik zou gewoon een klassieke voeding maken.
 
Nog 2 vragen,

1.) Aangezien ik nog nooit met echte voedingen heb gewerkt zou ik niet weten wat een "klassieke voeding" inhoud, daar moet ik nog even wat onderzoek naar doen blijkbaar
2.) Voor de VCO staat er op YuSynth dat je 10 turn trimmers nodig hebt, is het nou echt zo belangrijk dat het 10 turn is, of mag het ook 25 zijn bij wijze van spreken?
 
1: klassiek is: trafo - gelijkrichter - afvlakelco's - spanningsregelaar(s).

Deze staan ook wel bekend als "lineair". Als je een voeding tegenkomt met 100 componenten erin waaronder allerlei kleine trafo's dan is het waarschijnlijk een geschakelde voeding. Die zijn efficiënter, maar omdat ze schakelen willen ze nog wel eens "troep" op de voedingslijnen zetten, zeker de goedkope exemplaren.

2: hoe meer turns hoe beter ze in te stellen zijn.
 
Nog 2 vragen,

1.) Aangezien ik nog nooit met echte voedingen heb gewerkt zou ik niet weten wat een "klassieke voeding" inhoud, daar moet ik nog even wat onderzoek naar doen blijkbaar
2.) Voor de VCO staat er op YuSynth dat je 10 turn trimmers nodig hebt, is het nou echt zo belangrijk dat het 10 turn is, of mag het ook 25 zijn bij wijze van spreken?

25 mag ook. (moet je alleen langer draaien)

Voeding:
Bekijk bijlage PSU.bmp


Vervang de 7812 ende 7912 voor 7815 en 7915 en je hebt een 15 volt voeding.

succes,
Maarten


P.S. Neem als je er een 15 volt van maakt voor die laatste 16V elco een 50 volt.
 
Ik zou wel als je een relatief zware belasting hebt op je 5V lijn (veel gewone LEDs bijvoorbeeld) die op een aparte trafo zetten, anders moet al dat vermogen ook door 12/15V regulator.
 
Is het gebruikelijk om een 5V lijn te hebben? Mijn modular heeft dat niet, terwijl die toch ook de nodige LEDs heeft.
 
Nee, het geldt niet andersom... een LED hoeft natuurlijk niet op 5V en ook analoge modules gebruiken LEDs.

Maar veelal draaien de digitale modules (midi-cv, etc.) op 5V en daar zitten vaak veel LEDs of displays in (backlights zijn killing). Dat bedoelde ik.
 
Wow, bedankt voor het schema van de voeding. Dat gaat zeker helpen :) Ik neem aan dat als je meerdere modules hierop aan wilt sluiten je een board moet maken waar deze voeding heen gaat, en die dan opgesplitst wordt naar meerdere outputs voor verschillende modules.

Zoiets als dit : http://www.stgsoundlabs.com/products/distro.htm ?
 
Back
Top