Formant modular revisie + uitbreiding

Mijn Formantmuur is een aantal jaren geleden naar Sonar Traffic gegaan. Hier zie je hem rechts staan in de staat zoals hij bij mij vertrokken is.

Je kan Formant op 12V ipv 15V draaien, maar daarmee zit hij nog niet in je Eurorack systeem. De frontjes hebben andere afmetingen, en de PCB's ook. Dus zelfs met een ander frontje gaan de grotere modules nog niet in een Eurorack kast passen. Het lijkt me handiger om een Formant kast te maken en daarboven een Eurorack kast. Dan kan je beide systemen nog steeds met elkaar patchen, want de signaalsterktes van audio en CV zijn compatibel bij mijn weten. Je Formant zal je na al die jaren in de doos toch opnieuw moeten afregelen.

Kan daar helaas erg weinig aan zien, ik wou dat het een 3d foto was zodat ik 'm van voren kon zien! Maar goed, je zult er wel hgeen andere foto van hebben die het in z'n geheel toont.

Wat die afmetingen betreft, ik heb ondertussen de dozen tevoorschijn gehaald en ontdekt dat de kleine modules exact de zelfde hoogte hebben als Eurorack-modules! Wat breedte betreft weet ik niet of ze aan de eenheden-standaard voldoen, dat heb ik nog niet opgemeten/uitgerekend, maar is ook niet zo belangrijk. Ben ondertussen zover dat ik heb bedacht dat ik in een wat diepere Eurorackast óf die modules as-is kan zetten, en dan heb ik met de modules die ik wil een kast ter breedte van de Neutron, met wat ruimte over, gewoon met de originele frontplaten. Wel zo leuk, toch? (en dat zijn immers alle behalve de VCO's, de VCF geef ik dan een kleinere frontplaat want de print daarvan is ook klein). De paar uitbreidingen die ik op die modules heb gebouwd hadden hun bediening en in-/uitgangen op aparte kleine frontplaatjes er onder, maar die kan ik er prima tussen prutten heb ik al uitgepuzzeld. Of ik doe het in een wat ondiepere kast met twee stapeltjes van 3 printen die achter 2x3 frontplaatjes passen, dat is wel veel bewerkelijker, en lastiger te onderhouden, dus als ik toch een kastje bouw dan maar die extra paar cm denk ik. De modules die ik wil gebruiken zijn: LFO's, 2xADSR, VCA (eventueel), VCF en een mixer.
En aangezien het hoogstwaarschijnlijk samen één Formantkastje zal worden is misscvhien gewoon een 15v voeding net zo makkelijk. Aan de andere kant, ik wil er nog een 2e kastje bij voor meer uitbreidingen/Eurorackmodules, dus misschien toch in plaats daarvan een 2-rij kast met één voeding.

PS het is niet zo vreemd dat de modules die maat hebben, aangezien ze indertijd op de 19" rack standaard zijn gebaseerd, en dat is Eurorack toch ook?
 
Ik heb net op het moment dat je dit postte en duidelijke foto geupload, even terug kijken. :)

De kleine modules zijn inderdaad zo groot als Eurorack in de hoogte; bij mij zie je er ook 1 Doepfer module bij zitten. Wel even opletten met de diepte. Qua breedte heb ik geen idee of het netjes uitlijnt.
 
Waaaaahhh!!! JE hebt mijn getyp gelezen nog voor ik het gepost had! Waanzinnig, nu kan ik het echt goed zien. Man, wat een MONSTER!! Heerlijk! Hoe je dat hebt kunnen afstaan... Maar ja, je hebt allerlei nieuwer gear zag ik al op de andere foto. Ik ben wel benieuwd wat voor dingen er nu mee gemaakt worden, is er een en ander te horen/zien online uit dit gevaarte?

Over synchronicity gesproken... (naja hadden we het niet over, maar toch, bij deze)
 
Je kan op de foto trouwens zien dat Eurorack qua breedte niet overeenkomt met de Formants.

Ik zoek even een geluidsfragmentje of twee.
 
OK maar komt de breedte wel overeen misschien met een exact aantal van die breedte-eenheden van Eurorack (hp toch? 5,08 mm meen ik?) Nu ik dit typ realiseer ik me dat ik dat heb opgemeten en als ik me goed herinner wijkt het net een mm ofzo af, klopt dat?

Iets anders: ik zie bovenop zo'n galmveer staan, die vond ik ook volkomen onmisbaar in de tijd dat ik er nog op speelde, waanzinnige uitbreiding. Ik had die toen in een Fender buizenreverb zitten, en ben zo stom geweest die daaruit te halen en die Fenderkast weg te doen omdat de hoofdbuis was doorgebrand. Nooit meer die sound kunnen krijgen met een paar opampjes enz...
Ik heb ondertussen 3 van die veren, kan er 2 tegelijk direct op het mengpaneel aansluiten, ze sturen prima uit op gewoon de aux-sned en de uitgang op een mic-in. Klinkt heel goed, maar er mist dan toch iets...

WIl er ooit nog eens iets mee bouwen met alle drie de veren, waarin ze op alle mogelijke manieren te configureren zijn in stereo of mono. Maar of dat de moeite waard is weer met alleen een paar opampjes en schakelaars...
 
Iemand van de elektronicaspecialisten hier (ik niet) heeft vast wel een lekker oversturend opamp schemaatje voor je.

Wat de breedte betreft heb ik geen idee; ik had maar 1 Eurorackmodule en heb me er verder nooit in verdiept.
 
Ik heb eerder de indruk dat het in de compressie en equalizing zat in die buizenkast, want er kwam zo'n mooi egaal geluid uit, terwijl het heel piekerig is rechtstreeks. Een echt overstuurgeluid herinner ik me er niet van, al kan er een soort zacht zoemerig nauwelijks als oversturing klinkende mild overstuurde buizencompressie of zoiets zijn geweest, ik heb te weinig verstand van buizentoestanden om het te kunnen benoemen. Hoe stuur(de) jij het aan en hoe versterk(te) je de output en mixt(e) de twee?
 
hihihi die natte patch is gaaf! Zeker het begin is heel overtuigend, iets verderop pas hoor ik plots hoe je het gedaan hebt, is dat de 24dB VCF? (die heb ik nooit gehad helaas, heb nog enige extra lol uit de 12dB kunnen halen door er een extra vette Q-modificatie in te plakken). En wat heb je als ingangsgeluid gebruikt voor de VCF (lowpassfiltered noise?), en wat als modulatie (random-voltage?)

DIe tweede is ook cool, rythmbox uit dat orgel nietwaar? Best cool af en toe zulk spul. Als je ergens onderweg een of meerdere malen in de opname een nauwelijks hoorbare (bewerkte?) stem synchroon de tekst "I am working" zou laten meespreken, zou vandaaruit door de werking van de hersenen daarna die Formantsquentie opeens steeds meer die tekst lijken te zeggen ('Pareidolie'). zomaar een suggestie.
 
Laatst gewijzigd:
Die natte opname is jaaaren geleden, even denken:

-een VCO op 1Hz voor de druppels
-volgens mij noise die de cutoff van een VCF zwaar beInvloedt voor het gestroom; geluidsbron ook noise denk ik. Mogelijk dezelfde noise zelfs. En met resonance gespeeld. Niet veel meer dan dat.

De drumdoos in de andere was de tr-626

12db formant vcf heeft meer karakter en mogelijkheden, maar de 24db kan natuurlijk steiler filteren. Maar met iets minder karakter.

Aan de verenbak ben ik nooit toegekomen.
 
Back
Top