elek.gitaar geluid bij piano opnemen??

YouTube - rare opname film
stukje geupload, klinkt echt vreselijk. Begin gaat op zich nog wel, daar hoor je er tenminste nog ergens piano in, daarna wordt het erger.
Het klinkt ergens een beetje als clipping, maar geloof me, dat staat allemaal goed ingesteld. Je hoort ook hoe hij af en toe 'overslaat'. Dat is niet youtube, dat is ook al in cubase.
oh ja, let niet op het plaatje :)

Het idee klinkt leuk, de uitvoering is inderdaad wat minder (klinkt meer als mijn Cubase probeerseltjensdingesgevallenietsjes).
En ik maar denken dat ik de enige was die dit had met opnemen:koffie:
Het heeft te maken met een audio vertraging (latency) instelling maar ook lijkt het of de processor vanalles aan het berekenen is.
- Controleer even wat je nog meer hebt aanstaan naast je Emu software en Cubase. (sluit alle andere programma's af (gewoon voor de zekerheid mocht er verder nog iets open staan)
Neem nogmaals iets op, is het overslaan en dergelijke minder maar nog niet weg probeer dan het volgende:
- Probeer eens een andere USB kabel die USB 2.0 ondersteund (klinkt gek maar dit wil nog weleens helpen)

Op de Emu Tracker Pre en op je piano is alles goed ingesteld wanneer je je geluid hoort met een koptelefoon op de monitor ingang van de Emu en tijdens je opname denk je ook van: wow dit klinkt goed.
Maar wanneer je het opgenomen stukje van jezelf dan terug hoort in Cubase denk je van ...Jemig hoe kan dat nou?? het overstuurt??!!

Probeer het volgende:
- Maak een audiotrack in Cubase,
- Zorg dat alle opties beschikbaar zijn van de audiotrack
- Schuif het volume van de track omlaag
- Neem een stukje op en trap je piano eens flink op zijn staart met de aanslag gevoeligheid
- Luister weer terug
> klinkt het zuiver, dan weet je dat daar je probleem lag
> klinkt het niet zuiver dan pas je het ingangsvolume op de geluidsregeling software aan van de software (dit is tevens de opname ingang regeling in Cubase)

Hopelijk is dit de oplossing voor je probleem succes :)

En hopelijk heb ik het een beetje duidelijk uitgelegd:$
 
Met toetsenbord bedoelde ik idd de elec piano.. Kon zijn dat je een plug-inn gebruikte (dus een sound die in je computer zit).

Heb je hetzelfde probleem ook bij je andere presets(dus de andere geluiden op je piano?)

Heb ook ooit zo'n soort probleem gehad, dat had te maken met het feit dat mijn computer de geluidskaart niet meer aan kon, maar dat deed die meestal als ik al een tijdje bezig was(was nog een oude pc).

Heb je dit probleem altijd al gehad of heeft hij eerst wel goed gewerkt?
 
Ik blijf het toch vinden klinken alsof er iets overstuurt of clipt (dus in of voor de geluidskaart). Maar er is nog meer aan de hand. Ik hoor maar liefst 4 rare dingen in je video:
  1. Het signaal overstuurt of clipt. Dat zit in of voor je geluidskaart of in de instellingen daarvan. Het kan ook "audiovertraging" zijn, zoals L3N aangeeft, maar zo te horen is dat niet de oorzaak van de vervorming. Volgens mij staat er eerder iets te hard (Als je zachter speelt lijkt er immers weinig aan de hand). Of misschien heb je phantom power aanstaan en gaat je piano daardoor raar doen.
  2. Het geluid is helemaal naar links gepanned. Kan aan de bekabeling liggen of misschien staat er gewoon een schuifje verkeerd op de geluidskaart of in de instellingen ervan.
  3. Vanaf een seconde of 30 slikt ie soms wat in en hoor je klikjes. Dat lijkt me het probleem waar L3N het over heeft; je computer is niet snel genoeg of te druk met andere dingen.
  4. Zo nu en dan lijkt het wel alsof er tonen worden weggedrukt en andere worden weer versterkt (ze gaan resoneren). Dat resoneren kan samenhangen met de vervorming, maar dat wegdrukken niet. Dat lijkt wel haast een faseprobleem.
Probleem 2 en 4 tesamen zijn wel "interessant"; dat doet toch echt vermoeden dat er iets verkeerd zit in je bekabeling. Misschien zit er een mono-plug in een stereo koptelefoonoutput of een stereo plug in de mono input van je geluidskaart. Of misschien een plug die niet helemaal goed in de aansluiting zit of een kabel die kapot is. Zoiets. In uitzonderlijke gevallen zou dit alle problemen kunnen verklaren.



Dus ik zou het volgende doen:
  1. Tips van L3N volgen. En desnoods een virus/malwarescanner draaien als je die niet al hebt,
  2. Zorgen dat phanton power uitstaat en alle andere instellingen van je geluidskaart en de volumeregeling nalopen,
  3. Bekabeling nog eens goed nalopen.
Succes!
 
@Searcheon
Hm... die updates op die site zijn van 2008, en mijn kastje heb ik in 2009 gekocht, dus denk dat dat dan niet van toepassing is.
De korg is aangelosten met 2 plugs, een rode en een zwarte. In het emu kastje zitten ook maar 2 inputs. Die inputs zien er ongeveer uit als een soort sterretje (met 3 pootjes) in een cirkel. Een banaan met jasje zie ik er niet in :D

@zmooc
bedoel je met phanthom power die schakelaar tussen 48v en off?
en bedoel je met 'audiovertraging' de latency? Krijg nu zoveel informatie op me af dat ik moeite heb alles uit elkaar te houden. Begrijp me niet verkeerd, wel fijn hoor dat iedereen meedenkt!
Die klikjes die je hoort dat was al eerder een probleem, daar heb ik destijds ook en topic over geopend en dat ging met een bepaalde instelling alweer een stuk beter, maar het is dus niet helemaal weg. Dat werd toen beter door het anders instellen van de buffer.
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met punt 2, dat 'gepanned'?

Het lijkt me toch dat de instellingen van het emu kastje (zo noem ik het altijd maar) niet zo heel ingewikkeld kunnen zijn, aangezien er niet zo heel veel knoppen opzitten. Je plugt er iets in, je regelt het clippen aan de voorkant met de draaiknoppen en dat was wel zo'n beetje wat ik eraan gebruik. Oh ja, de koptelefoon nog.

@L3N
"Op de Emu Tracker Pre en op je piano is alles goed ingesteld wanneer je je geluid hoort met een koptelefoon op de monitor ingang van de Emu en tijdens je opname denk je ook van: wow dit klinkt goed." Dat is dus niet het geval, door de koptelefoon klinkt het ook al verrot in cubase.
 
@ Wiebe
Eerst had ik dit probleem niet met cubase. Met naar mijn idee precies dezelfde instellingen. Wel had ik als ik een tijdje bezig was dat ie ineens alleen maar kraak opnam. Dat kon ik bij devices gewoon opnieuw de emu selecteren en toepassen (ook al stond hij daar al op) en dan ging het weer voor een tijdje. Heb ik ook een post over gehad hier op het forum, maar niemand wist precies waar dat door kwam. Zolang het te verhelpen was vond ik het niet eens zo heel erg, alleen maar irritant. Maar dit nieuwe storingsgeluid is er dus altijd. Als ik met de mic opneem dan heeft ie niet dat elektrische geluid maar wel dat overslaan. Dat was eerst ook niet zo.
 
Laatst gewijzigd:
Samen komen we er wel...

Als ik de plaatjes goed begrijp en jouw uitleg (leuk ding, die Korg trouwens) Dan sluit je de Korg aan op het Emu kastje, met kabels die niet aan beide uiteinden dezelfde aansluiting hebben? Ik begrijp van de Emu beschrijving dat als je een XLR (sterretje) aansluit, hij/ zij dat ziet als een microfoon. Als je een JACK (die zit ws in je Korg) aansluit, dan ziet hij/ zij dat als instrument. En dan past de Emu zelf het niveau aan. Als je kabels hebt met aan twee kanten de langwerpige stekker (zegmaar) kun je dat proberen...

PS: panning is naar links of rechts draaien.

[edit] Nu ik je antwoord nog een keer lees, heb je het over de Input van de Emu, niet over de stekker aan de kabel. Als je die kabel met een langwerpige stekker in het middelste gat van de 'ster' steekt (waar gaat dit verhaal heen...) dan gaat mijn verhaal niet op ...
 
Ja de stekkers van de piano zijn 2 jacks, die inderdaad in het middelste deel van dat sterretje gaan. De stekker van de microfoon is wat breder en gaat gewoon ook in dat rondje eromheen. Wat een leken beschrijving, maar wel duidelijk genoeg volgens mij
 
Bovenstaande lezende, en je opname gehoord hebbende lezende zie ik nog 2 mogelijkheden:
1 je EM-U schakelt niet meer om (zie ook opm. Searcheon over omschakelen)
2 stekkers vervangen

De laatste kun je mogelijk zelf even testen mits je nog meer kabels hebt liggen. Komt het stereo voor, of alleen links of rechts?
De eerste: je hebt nog garantie op de EM-U toch? Je kunt hem nog op een andere computer testen, waar ook evt. Cubase op staat (appels met appels vergelijken), en als je dan met dezelfde instellingen nog storing hebt, ligt het toch mogelijk aan de EM-U en zou ik ermee teruggaan naar de winkel.

Misschien helpt dit verder.............blijft moeilijk op afstand. Succes!
 
@Searcheon
@zmooc
bedoel je met phanthom power die schakelaar tussen 48v en off?
en bedoel je met 'audiovertraging' de latency? Krijg nu zoveel informatie op me af dat ik moeite heb alles uit elkaar te houden. Begrijp me niet verkeerd, wel fijn hoor dat iedereen meedenkt!
Die klikjes die je hoort dat was al eerder een probleem, daar heb ik destijds ook en topic over geopend en dat ging met een bepaalde instelling alweer een stuk beter, maar het is dus niet helemaal weg. Dat werd toen beter door het anders instellen van de buffer.
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met punt 2, dat 'gepanned'?

Met phantom power bedoel ik inderdaad die schakelaar; die moet op off staan. De term "audiovertraging" had ik van L3N overgenomen. Laat dat en de klikjes enzo maar even hangen als dat al een bekend probleem is; eerst die vervorming maar eens oplossen.

Met punt 2 bedoel ik dat ik vrijwel alleen links geluid hoor in je youtube filmpje.
 
Hmm, daar heb ik me nooit mee bezig gehouden dat je alleen links geluid hoort, aangezien ik het door de koptelefoon wel aan beide kanten hoor volgens mij.
Ik heb ook van mensen hier op het forum gehoord dat de phantom power juist op 48v moet staan. Zal het es proberen met 'off'.

Wat betreft dat omschakelen, ik weet niet of dat het is, tenslotte als ik zang opneem met de microfoon zijn er ook stukken tussenuit gehapt. Alleen dat elektrische gitaar geluid komt alleen voor bij opnemen met de piano.
 
Nu kan ik helemaal niet meer opnemen met de mic...??? (geloof me cubase heeft al een hoop scheldkannonades gehad...) Ik heb niks veranderd, maar de mic blijft dood als ik em aansluit.
Heb wel iets anders bedacht, namelijk dat de EMU mss in een andere USB aansluiting moet. Volgens mijn pc heb ik ook 'snellere usb poorten'.
ik citeer: "de hubs die vet zijn weergegeven hebben nog poorten vrij die snelle usb apparaten ondersteuen". Vervolgens laat ie een stuk of 10 keer zien 'ongebruikte poort'. En ik ben inderdaad zoals jullie al vermoedden, geen computerwiz, want in mijn laptop zitten maar 3 usb poorten. Ik snap dus niet helemaal wat ie ermee bedoeld.
 
Hmm, daar heb ik me nooit mee bezig gehouden dat je alleen links geluid hoort, aangezien ik het door de koptelefoon wel aan beide kanten hoor volgens mij.
Ik heb ook van mensen hier op het forum gehoord dat de phantom power juist op 48v moet staan. Zal het es proberen met 'off'.

Wat betreft dat omschakelen, ik weet niet of dat het is, tenslotte als ik zang opneem met de microfoon zijn er ook stukken tussenuit gehapt. Alleen dat elektrische gitaar geluid komt alleen voor bij opnemen met de piano.

Phantom power is _alleen_ bedoeld om condensator microfoons (of aktieve DI's) van stroom te voorzien. Aangezien je nu een piano hebt aangesloten, moet ie uit, anders kan er van alles kapot gaan aan je piano (hoewel dat niet zo'n vaart zal lopen).

Als je op je koptelefoon aan beide kanten geluid hoort, zou je eens moeten uitzoeken of je ook echt het geluid van links aan de linkerkant hoort en van rechts aan de rechterkant. Zit er een balance/pan-knopje op je piano waarmee je dat zou kunnen regelen? Anders zou je ook even kunnen proberen wat er gebeurt als je alleen de linker of alleen de rechter kabel aansluit.
 
Ik heb ook van mensen hier op het forum gehoord dat de phantom power juist op 48v moet staan. Zal het es proberen met 'off'.

Phantom power "On" bij opname met condensatormicrofoon en "Off" bij opnames van de "line" ingang (dus gewoon instrument) en bij opnames met dynamische microfoon.

Als je Phantom power "Off" hebt staan, is het ook logisch gevolg dat de mic het niet meer doet. Heb je hem idd op "Off" staan? Anders is er (helaas) iets anders aan de hand.

En het "gitaargeluid" hoor ik terug als analoge oversturing van een output of een input.

Beide issues hebben mijns inziens niet direct iets te maken met Cubase.


P.S. @zmooc: ik zie dat je me net voor was met het antwoord over Phantom power. Die zag ik pas na het plaatsen van mijn antwoord. ;)
 
Nu kan ik helemaal niet meer opnemen met de mic...??? (geloof me cubase heeft al een hoop scheldkannonades gehad...) Ik heb niks veranderd, maar de mic blijft dood als ik em aansluit.

Is dat nadat je Phantom Power hebt uitgezet? Dan moet je hem dus weer aanzetten als je je mic aansluit.

Heb wel iets anders bedacht, namelijk dat de EMU mss in een andere USB aansluiting moet. Volgens mijn pc heb ik ook 'snellere usb poorten'.
ik citeer: "de hubs die vet zijn weergegeven hebben nog poorten vrij die snelle usb apparaten ondersteuen". Vervolgens laat ie een stuk of 10 keer zien 'ongebruikte poort'. En ik ben inderdaad zoals jullie al vermoedden, geen computerwiz, want in mijn laptop zitten maar 3 usb poorten. Ik snap dus niet helemaal wat ie ermee bedoeld.

Het zou me nogal verbazen als op jouw redelijk moderne Acer Aspire 7720ZG nog "langzame" USB poorten zitten. Maar ik zou zeggen: gewoon proberen wat er gebeurt als je je geluidskaart in een andere poort stopt.
 
Nu kan ik helemaal niet meer opnemen met de mic...??? (geloof me cubase heeft al een hoop scheldkannonades gehad...) Ik heb niks veranderd, maar de mic blijft dood als ik em aansluit.

Als je de Phantom power op "On" hebt staan, zou ik nu durven beweren dat je EM-U inputs het zo langzaam hebben begeven. Mogelijk door het in- en uitpluggen bij het wisselen tussen piano en microfoon. Hoewel zo'n apparaat dat toch aan zou moeten kunnen..........
 
het apparaat is zo slim als degene die erachter zit zeg ik altijd maar.... :D (lees: de mic doet het weer ...)
Trouwens, als de phantom op off staat, dat maakt voor de piano opname niks uit qua ruis en overslaan. mss moet ik toch de buffer anders instellen?

En ik scheld niet alleen op cubase hoor, ook op dat emu kastje haha.

Maar als ik jullie goed begrijp kan het zijn dat ik zelf de geluidskaart gemold heb, omdat de phantom power altijd op 48v stond, ook bij opnames met de piano... Mss toch maar even terug naar de winkel dan.
 
Update:

Maar als ik jullie goed begrijp kan het zijn dat ik zelf de geluidskaart gemold heb, omdat de phantom power altijd op 48v stond, ook bij opnames met de piano... Mss toch maar even terug naar de winkel dan.

Nee hoor! Je 'kastje' kan daarvan niet stuk gaan.

Is jouw piano een exemplaar met ingebouwde speakers?
Langzaam begin ik te verwachten dat de line-out van je piano gaat oversturen, terwijl hij dat op de speakers niet doet. Kun je van de line-out van je piano het volume regelen? Ik denk dat die nl. aan het oversturen is. Als het inputvolume op de EM-U erg zacht wordt daardoor, kun je die daar met de volumeregeling van de input weer harder zetten.
Of er verschil is, kun je zelf beoordelen. Als je een hoofdtelefoon in de Korg aansluit, verwacht ik dat de speakers geen geluid meer geven. Zet het line signaal van de Korg op een audio input van Cubase, zet de monitorfunctie (kleine speakersymbooltje) aan (verandert van blauw/grijs naar bruin), en luister via je monitorspeakers die aan je EM-U hangen, wat er verandert. Zo kun je dus zelf ontdekken of de output van de Korg overstuurt of niet (dus door output Korg zachter te zetten en evt. input EM-U harder).

Ik ben benieuwd................
 
Laatst gewijzigd:
hier staan zo'n beetje de specificaties:
http://www.bax-shop.nl/stage-en-dig...oetsen-stage-piano-zwart/product-details.html

Ik kan het volume regelen op de piano zelf en op het emu kastje aan de voorkant met de 2 rechter draaiknoppen.


Probeer het dan maar eens met het volume van de piano een stukje zachter.
En check dan ook meteen even hoe hard het in Cubase op het kanaal binnenkomt. Het kan nl. zo zijn dat je inputsignaal op de EM-U niet clipt, maar in Cubase wel, of andersom! Beide mogen niet clippen, en de piano mag niet overstuurd uitsturen via de line-out!
 
Back
Top