Dubbelzijdige prints solderen.

Als het een profi print is met doormetalisering dan hoeft de tin niet aan beide kanten eruit te vloeien.
 
Als je een schone print hebt [met open gaten] dan voel je , als je aan de onderkant met de hand soldeert , de tin op een gegeven moment "zakken" .
Dan is vaak de bovenkant ook goed sluitend ingevloeid.

Nadeel met oude doorgemetaliseerde dubbelzijdige printen , is dat soms de doormetalisering met een reparatie ofzo, eruit getrokken is.
Hiervoor dus opletten.

succes.
 
Voor het uitsolderen wil een sterke tinzuiger goed werken. Goed warm stoken tot alle tin goed gesmolten is en dan pas zuigen. Maar meestal blijft er wel een beetje tin achter. Vaak kun je dat (voorzichtig) losbreken.

Een regelbare verfstripper werkt ook goed gezien je alle pottjes tegelijk kunt warmstoken om het component eruit te nemen.

Wat ook goed werkt (heb ik van horen zeggen) is om de print te laten "drijven" op een tinbad en op die manier de componenten warm te stoken. Ze kunnen dan eigenlijk nooit te warm worden.

Hoe dan ook. Componenten uit doorgemetaliseerde printen desolderen blijft lastiger dan uit niet doorgemetaliseerde printen. Het sleutelwoord is (ook voor het solderen) goed egaal warmstoken.
 
Er is een zekere handigheid die je jezelf eigen moet maken zodat dat allemaal mooi in één beweging kan en je al klaar bent voordat componenten de tijd hebben te heet te worden.
 
Het belangrijkst is dat je een soldeerbout gebruikt die voldoende energie heeft en niet onnodig afkoelt tijdens de procedure.
Als de soldeerbout te veel afkoelt wordt de hele omgeving veel te warm en kan er veel stuk gaan.
Ik gebruik een soldeerbout van JBC. Blijft bijna 100% constant op temperatuur.
En een hoop ervaring,...dat scheelt ook een heleboel.
 
Back
Top