Formant modular revisie + uitbreiding

Dat lijkt me niet bepaald slim, tenzij je van half waves houdt...

Of het signaal geheel boven 0V staat met een DC-offset. Dat is nl. wat Elektuur vrij veel doet in z'n audioschakelingen...

Het voordeel van grotere capaciteit in je signaalpad is namelijk een betere laag-weergave. En grote polyester-caps bestonden er toen nog niet.
 
@Etaoin:

Ik heb het niet zo op IC's uit werkende circuits in defecte circuits stampen, in het verleden al gehad dat het resultaat dan 2 defecte IC's was... Ik heb hier geen C's liggen, dus ik moet er sowieso gaan kopen. Ik vervang de C, en dan zie ik wel wat hij al dan niet doet. Werkt hij dan nog niet, dan ga ik verder kijken, beginnende bij de IC. Tenzij je een heel cheapo ICtje kent dat equivalent is aan LF356N JFET opamp en ik dus meteen kan bijkopen, want het originele model is een euro of 2 dus koop ik niet zonder dat het nodig is.

Wat die elko in de signaalweg betreft: op deze manier doet Elektuur het ongetwijfeld niet, behalve misschien in een wave shaper. Het is dus echt in de outputlijn hoppa een (polaire) elko, zodat er dus hooguit nog een halve golf doorgegeven kan worden. Dat lijkt me "niet echt" de bedoeling. Edit: zie ook verder, het gaat hier om de apparaat output.
 
Of het signaal geheel boven 0V staat met een DC-offset. Dat is nl. wat Elektuur vrij veel doet in z'n audioschakelingen...

Maar toch niet op de signal out van de COM module laat ons hopen, want daar hang je rechtstreeks je amp of koptelefoon aan! Die elko staat dan ook *uiteraard* niet op het schema.
 
Het is dus echt in de outputlijn hoppa een (polaire) elko, zodat er dus hooguit nog een halve golf doorgegeven kan worden..

Een elco is geen diode he? Hij blokkeert niet als hij andersom staat, hij houdt alleen geen lading vast.
 
Maar dit kan misschien wel de reden tot deze rare aanpassing zijn: misschien is die COM ooit omgebouwd om signalen bovenop een DC door te geven naar een ander apparaat (komt tenslotte uit een lab, niet uit een synthstudio...). Nuja, ik maak hem gewoon terug origineel.
 
Een elco is geen diode he? Hij blokkeert niet als hij andersom staat, hij houdt alleen geen lading vast.

O? Ik dacht dat hij niks doorliet tegen zijn polariteit in. In dat geval kan het dus nog wel, maar ik haal hem toch maar weg want ik vind het "not done". :)

Het is wel zo dat een verkeerd om geplaatste elko kan ontploffen he? Maar een audio output signaal is waarschijnlijk te zwak en wisselend om dat te veroorzaken.
 
Hier bijvoorbeeld een EQ van Elektuur met een 47uF op de input

http://tremolo.elektroda.net/Efekty/Elektor Parametric EQ.gif


Jups, zij doen het dus wel soms. :erm: Ik zie dat niet graag (ik kom uit de audiowereld waar men werkelijk flauwvalt bij het zien van zoiets :)) en het staat niet op het COM schema, dus daar gaat het eruit.

In ieder geval bedankt voor de input! Ik leer steeds bij.

En geen nood lezertjes: ik klooi dit prachtbeest niet kapot! Ik lees en informeer vooraleer ik handel, en ik hou me aan de originele schema's.
 
Zo, de COM module heb ik terug volledig naar origineel ontwerp herbouwd, de connector terug juist bedraad, net getest en *ta-daa* hij werkt terug!

Dan is het nu enkel nog die RFM module wat revisie betreft.
 
IC1 en IC5 van de RFm zijn officieel een LF356 en een LF357. Nu zie ik dat IC5 al vervangen is door een LM741. Mag ik dat met IC1 (de LF356) ook doen, of is dat nadelig/werkt dat niet? Een 741 is voor zover ik weet spotgoedkoop, maar ik zal het meteen even nagaan in de webwinkel.

Ik ga zo meteen ook even de print na de C meten als ik IC1 eruit laat, om te zien wat hij dan geeft. Of is dat geen slimme/goede methode om de werking van C1 te testen?
 
Ik heb bij gebrek aan zekerheid dat het veilig is nog niks getest. Maar ik heb wat datasheets bekeken, en concludeer het volgende:

-origineel schema: input opamp LF356, output opamp LF357.
-huidige situatie: input opamp LF356 mogelijk kapot, output opamp LM741.

Een LF357 door LM741 vervangen lijkt me een beetje zonde. Ik zou dan eerder met de 356 switchen, want de 375 is de betere en de 741 ruisbak de slechtere...Maar goed.

Wat ik van plan ben is, indien dit geen bezwaren heeft, beide door NE5534 te vervangen. Goedkoop, en minstens zo goed als LF357 als ik het goed zie. Verder spannings- en pincompatibel dacht ik.

Dan vervang ik beide opamps en de condensator C1, en dan zal het boeltje wel weer werken. Goed plan of bega ik een enorme fout/doodzonde?
 
NE5534 gaat waarschijnlijk wel werken, alhoewel ik er zelf de voorkeur aan zou geven om een JFET opamp te vervangen door een andere JFET opamp. Dat zou mij een beter gevoel geven, vanwege de hoge ingangsimpedantie van JFET imputs (altijd handig op een modular), maar misschien maakt het hier niet uit.

Maar een LF356 is maar iets duurder dan een NE5534, dus ik zou zelf gewoon het origineel erin laten. Als het om de kosten gaat zou ik eerder richting een TL071 denken (da's wel een JFET).

Als je de NE55xx kiest om het "high end" te maken zou ik het sowieso niet doen. De NE55xx reeks is inmiddels wat verouderd, je kunt daarvoor tegenwoordig veel beter iets als de OPA134 gebruiken (maar dat lijkt me echt overkill voor een Formant).
 
Ik wil het niet te high end maken, het moet immers qua karakter een Formant blijven en die zijn qua componenten niet echt high end. Een moog maak je ook niet stabiel. ;). We houden het bij de tijdsgeest. Maar een 741 vind ik er dan ook weer wat over.

Dan zal ik maar voor een LF356 + LF357 gaan zoals origineel. Tenzij die qua prijs hier in de winkel echt te gek zijn, dan ga ik voor TL071. Bedankt voor de tip.
 
Net opgezocht: TL356N kan ik voor 1.80 kopen dus dat is OK, maar TL357N kost 10€. Dat is me een beetje te gek voor een opamp. TL071CN kost 1€. Die mag tot 18V hebben. Leeft hij dan lang op 15V?

Ik denk dat ik dan een nieuwe 356 koop, en een TL071 ter vervanging van de 741 (waar eigenlijk de 357 hoort origineel). Ik zoek de specs even op, maar er lijkt me weinig verschil tussen een TL071 en een LF357.

edit: het verschil tussen een 356 en 357 is de slew rate: 15 tegen 50 V/us. Dat lijkt me ook de reden waarom men origineel voor een 357 in de output koos. Een TL071 geraakt daar niet, dat is meer een 356. Redelijk identiek zelfs een 356 qua specs, zo identiek dat ik geen 356 ga kopen voor de input.

Maarrrr welke high slew rate JFET opamp kan ik dan voor de output kiezen?
 
Net opgezocht: TL356N kan ik voor 1.80 kopen

TL365? Moet je niet een LF356 hebben? 52 cent bij Dick Best.

1,80 vind ik erg duur.

+/-15V modulars zitten doorgaans helemaal vol met TL07x chips, dus dat is geen probleem.
 
Er zitten trouwens al TL074's in de RFM, dus wat dat betreft...

LF357 is inderdaad wat minder makkelijk verkrijgbaar. Maar Futurlec heeft 'm voor $0,90.
10 euro gaat echt nergens over.
 
Het probleem is dat ik zeer slechte ervaringen met opsturen heb (pakketjes die nooit aankomen, grijpgrage postbodehandjes...) dus ik ben een beetje bang om dingen op te laten sturen. Maar ik zal het toch maar doen, maar dan meteen een totaalbestelling incl spullen voor de nieuwe modules. Mijn locale electronicawinkel is peperduur (10€voor een OP17 opampje was ook al zo lekker...).

Iemand een goede, goedkope webwinkel waar ik naast deze chips ook met name mini banaan chassisstukken kan kopen? En potmeters en knoppen en gaatjesprint en nog veel meer. :)
 
Dick Best lijkt me OK, die heeft de 356, de OP17GZ als vervanger voor de 357 (toch?), goedkope knoppen, goedkope potmeters (enkel LOG, maar goed...), breadboard...de rest zal hij ook wel hebben. :) Minibanaan niet, maar dat vraag ik hem wel via mail.
 
Laatst gewijzigd:
Back
Top