Hoe zijn jullie begonnen?

ik geef justin gelijk.

ben ook begonnen met een mc505. oorspronkelijk hoofdzakelijk omdat ik niet beter wist. iemand (die zelf ook niks over synths wist) had me verteld dat er zo'n toestel was waar je op je eentje volledige tracks mee kon maken. had nog geen internetaansluiting en geen idee van de wereld van de synths. maar besloot ervoor te sparen en nadat ik genoeg geld bij elkaar had geschraapt, ben ik eens gaan kijken in een paar 'grote' synthwinkels (er zijn er eigenlijk geen 'grote' in belgië, en ze waren allemaal zeer roland-gericht, maar kom) en na navraag daar leek me die 505 toch nog steeds het beste idee. ik begreep als bassist/gitarist niks van de termen waarmee ze me daar om de oren sloegen, hoewel ik ze vandaag waarschijnlijk zo vast zou praten ;)

in ieder geval: die 505 heb ik heeeeel lang stand alone gebruikt, en ik moet zeggen dat ik er enorm veel van geleerd heb. 't is een van de enige dingen die ik nieuw heb gekocht; nu kan je hem 2dehands voor weinig geld krijgen, en ik denk toch dat een groovebox-achtige zoals de 505, de emu command stations of de yamaha rm1x een goede start is, omdat je dan voor relatief gezien weinig geld toch al heel wat verschillende dingen onder de vingertoppen krijgt en je jezelf er een beeld van kan vormen wat je er al dan niet goed aan vindt en waar je naartoe wil. en hoe je geraakt waar je naartoe wil. wat de kwaliteit van de sounds betreft ben je meestal beter af met een dedicated synth, maar die kosten veel meer en je kan beter op voorhand aan den lijve ondervinden wat het nu net is dat je zoekt/mist in je sound, dan dat je je geld zomaar de deur uitsmijt aan dingen die je eigenlijk nooit had kunnen gewild als je beter wist.
een tweedehands groovebox aan een goede prijs kan je later aan ongeveer dezelfde prijs weer kwijt als hij je niet meer aanstaat, dus je zal je broek er niet aan scheuren.

en ja hoor: dat geldt voor veel tweedehands dingen. ogen openhouden is daar het motto.
 
Ik ben ooit begonnen met een Kawai K4. Ik had een paar jaar DJ gespeeld, en op een gegeven moment moest en zou ik een synthesizer kopen, en deze kon ik me veroorloven.

De synth heb ik nog steeds. Vond het bonnetje laatst terug.

bonnetjek4biy2.jpg


:D
 
Laatst gewijzigd:
Ik ben begonnen met fasttracker (eigenlijk modedit maar met fasttracker pas serieus) .. samples rippen uit andere fasttracker songs en samplen via fasttracker van cds :smeris:

daarna een mc-303 en overstap naar mc-505 en toen begon eigenlijk bij mij de gear lust pas echt. heb wel afgeleerd om gear nieuw te kopen want dat heb ik echt veels te veel gedaan omdat ik het een fijner idee vond ivm garantie maar na een tijdje toch gemerkt dat ik beter af was 2e hands omdat ik amper problemen heb gehad met mn spullen en ik voor minder geld meer kan kopen 2e hands :)

al heb ik toch nog steeds de slechte gewoonte om dan juist echt dure dingen vaak weer nieuw te kopen onder t motto beter in 1 keer goed dan voor de helft van t geld misschien een kat in de zak ..
 
Ehm begin vorig jaar begonnen met een Roland W30, na als klein jochie keyboard les te hebben gehad op een Roland D10, U20. In die periode had ik (mijn pa) een Gem WS2 voor les (welke ik inmiddels hier heb staan).

Die W30 was de herstart maar niet mijn ding om mee te starten (hij staat nu in Friesland geloof ik).

In de loop van vorig jaar heb ik nog twee tribes gehad de Em1 en EA1 mk2. Deze heb ik begin dit jaar verkocht om ruimte te maken (zowel in mijn hoofd als in de kamer) om met een Yamaha MO6 de zaken op te starten. Een eenvoudige setup legt de lat van de leercurve niet te steil, er komt veel op een mens af met DAWsoftware, Midi en alle instellingen daarom heen.

Vanaf februari heb ik dus nu een volwassen dualcore met de MO eraan, FL7/8, Sonar 6.2 en een Edirol FA66 naast een Audiophile 192. Een USB platenspeler biedt de mogelijkheid makkelijk te samplen.

Het merendeel heb ik tweedehands, behalve de pc, de platenspeler en de Edirol (icm Sonar(Powerstudio))

Gearlust is soms moeilijk te weerstaan... kan zo drie a vier dingen bedenken die ik er nog bij wil en die mij weer 1000 euro terugzet... Maar goed, ik heb nog genoeg om me in te verdiepen...
 
Klein, zoals de meesten. Met een piano in 1977 en een Korg Poly 800 in maart 1985, een jaar later met de TR-808 en daarna steeds meer gekocht, verkocht, gekocht, steeds minder verkocht. Met de Poly 800 heb ik alleen losse ideeën opgenomen, maar die de meeste zijn later wel verwerkt. Met mengtafels ben ik van 6 naar 8 naar 16 naar 48 analoog gegaan en toen van 40 naar 86 digitaal. En de rest is geschiedenis en die kun je lezen op mijn webstek.
 
Ik wilde sinds ik als kind Tangerine Dream / Kraftwerk / Jarre hoorde in de duistere late jaren 70/vroege jaren 80 al een synthesizer hebben maar van mijn ouders moest ik dan maar op pianoles. Veel met muziekprogrammaatjes gespeeld op de C64 daarna op de Amiga aan de slag met Sonix en Pro Tracker. Later eindelijk een keyboardje (een echte synth kon ik nog steeds niet betalen) en met MIDI aan de gang, op de Amiga met MusicX.

Mijn eerste echte synth was een Yamaha CS1x die ik kocht van de opbrengst van een vakantiebaantje in '96. God, wat was ik gek op dat ding. Vind het nog steeds een mooi apparaat trouwens. In de loop der jaren wat uitgebreid met een mixertje, AN1x, FS1r en RM1x. Ja, ik was Yamaha echt erg trouw :)

Later verslapte de belangstelling wat met samenwonen/verhuizen/trouwen/etc. maar vorig jaar weer serieus de draad opgepakt en flink uitgebreid (Virus B, Airbase, M One, Sherman, S5000, Evolver, 1212m, Motu Midi, nieuwe mixer). Nu is het alleen een strijd om ook de tijd er in te steken die nodig is om wat goeds te brouwen...
 
Bij mij begon het toen ik voor het eerst 'Synthesizer greatest' hoorde. Ik was meteen verkocht aan wat ik me als pure magie herinner. (ik jong, come on!)

Ik kreeg van mijn ouders een Gem PX7, waar ik in een jaar uitgroeide, maar waar ik mijn eerste sounds op programmeerde. Vervolgens gespaard en gezwoegd voor een PSR500 van yamaha, later kocht ik er een poly800 bij. Dat was mijn eerste synth. Toen de cs1x uitkwam moest ik hem hebben, later kwam er een korg 01/w bij. En toen... en toen... (vul 80 stuks andere gear toe die gekomen en gegaan zijn in de loop der jaren :D)
 
Klein, zoals de meesten. ..... En de rest is geschiedenis en die kun je lezen op mijn webstek.

Hee, de meeste gear in je studio staat driedubbel vermeld op je webstek! Je MPC4000 zelfs vier keer... of heb je van alles twee of drie exemplaren?

Heb je biografie ook even gelezen: goed bezig geweest! :okdan:
 
Altijd als er een thread zoals deze langskomt dan ga ik altijd terugdenken aan alle gear die ik inmiddels langere of korte tijd voor mijn snuit heb gehad: Roland G800,NL2X, VirusB,EX5r, S30,X5D, Trinity, M3R (de originele versie he:okdan:) maar om op de vraag terug te komen, sparen/budget verhogen of snel kopen wat je kan veroorloven..... Nou ja dat ligt vooral aan wat je wil en hoeveel het kost (wellicht dat iemand op SF wil ruilen? bijv ik heb die EX5r ooit geruild voor een VirusB)
Van origine ben ik trouwens organist:in 1988 begonnen op een Viscount orgeltje, 1991 Yamaha Electone MC400 [heb ik nog, als masterorgelboard zeg maar] 1993 Soundcanvas SC155 [en blij dat ik was met General Midi geluiden!, kan ik me nu niet meer helemaal voorstellen] 1998 Roland G800 [soms verlang ik weer naar 76 toetsen - maarja was wel een slagschip van 23 kg] 2000 Korg Trinity [een joystick! en een ribbon en dan maar scheuren!!!] 2001 Yamaha Motif6 [vanaf dag 1 mijn favoriete piece of gear] 2003 Clavia Electro61 [beste draagbare B3 /Rhodes/wurli] 2005 Nordrack 2X [toentertijd was ik helemaal Clavia]

En ja vorig jaar al mijn modules/hardware verkocht om een MacBook te kopen (Motif en Electro niet meegerekend, want das mijn "meest geliefd gereedschap" zeg maar...

Ik denk dat iedereen wel door een fase gaat van zoveel mogelijk gear aanschaffen, en dan na een tijd de spullen waar het prettigst mee te werken is overhoudt... Tja en nu ik toch 65% software based ben, haal ik m'n M1 of Wavestation gewoon uit Legacy, dus ik bedoel maar, het kan alle kanten op... wie weet waar ik in 2018 op speel?!
 
Laatst gewijzigd:
Een aantal jaartjes later ontdekte ik Screamtracker in combinatie met een covox op mijn 286......

Herriner me ineens dat ik een disney sound source heb gehad, de covox was op de disney sound source gebasseerd als ik me niet vergis en waren vrij populair vooral niet te lastig om zelf te bouwen (een vriendje verkocht ze).. had zelf zo'n disney gekocht zodat ik spraak had in wolfenstein en ik nog geen soundblaster kon betalen had er een adlib naast voor de muziek in games .. Those were the days :W
 
Het begon bij mij allemaal met mijn zus die pianoles had op de plaatselijke muziekschool. Ik constant luisteren bij het drumlokaal.
Na een paar jaar ik op drumles toen ik 10 was.
Tijdens drumles altijd geinteresseerd in toetsen geweest. Drumleraar was heel flexibel en gaf mij ook wat pianoles. Dit in combinatie met het leren spelen van mijn zus en van een goede vriend (Meizo hier op forum).

Dit alles op slaapkamertje.

1e Keyboardje gekocht: Gem PX3. Toen was het hek van de dam.
Al snel m'n eerste Atari 1040stf op aanraden van mijn drumleraar, met Cubase 2.0 uiteraard.
Daarna volgde mijn eerste multitimbrale module'tje: Yamaha MU5.
Veeeeeeeeeeeeeeeeel muziek gemaakt.
Tijd voor mijn eerste synth: Kawai K4.
Steeds meer apparaatjes kopen (heel veel aardbeien plukken elke zomer).
Tijd om over te stappen naar PC met Cubase VST3 + AWE64 geluidskaart als sampler.
Eerste mengpaneeltje erbij: Behringer 1204.
Beter mengpaneeltje: Spirit Folio SX.
1e monitors: Alesis M1 MK2 Passive (werk ik nog steeds mee).
1e Fatsoenlijke microfoon: Stagg MC-07w.
Nieuwe synthjes erbij: Yamaha DX21 en CS2x.

Toen verhuisd naar de zolderkamer wegens ruimtegebrek.

Toen bij Roel de Virus C gezien, zwaar onder de indruk, dus ik Virus B gekocht (was toch net iets goedkoper).
De grote overstap van Cubase naar Logic.
Nog beter mengpaneeltje: Yamaha 01V.
Paar apparaatjes erbij nog: Micro Modular, Roland M-VS1, EVS-1, DBX
compressor en Rode NT1000 Mic.

Overstap van zolderkamer naar bedrijfspandje.

Nog betere mixert: Mackie d8b.
Paar apparaatjes erbij zoals digitale Yamaha meubelpiano, Novation KS Rack, extra patchpanels enzo.

Dus eigenlijk van heel klein naar groot gegroeid in zo'n 18 jaar.
Hopend nog groter te groeien natuurlijk! *D
 
Ik ben begonnen met een nieuwe Electribe R, die kostte toen een belachelijke 450 euries nieuw (heb ik nu nog, is een leuke bak om de airbase snel te sequencen).

Daarna was ik eigenlijk wel los op de electribies, heb ES en EA ook nog gehad, vervolgens een Kawai K1m erbij, waarna ik door had welke weg ik in wilde slaan

nord rack 2 -> 2x -> uiteindelijk modular overgehouden, Xbase ingeruild voor airbase, pulsje erbij... enz enz...

het mooie is dat je in deze hobby eigenlijk ALTIJD nog wat te wensen overhoud :D
 
Hee, de meeste gear in je studio staat driedubbel vermeld op je webstek! Je MPC4000 zelfs vier keer... of heb je van alles twee of drie exemplaren?

Heb je biografie ook even gelezen: goed bezig geweest! :okdan:
Dank je wel. Maar de reden waarom sommige apparaten twee keer staan vermeld is dat ik in die gevallen meer dan een functie ervan gebruik. De MPC gebruik is als sequencer, maar ook als sampler. Ik zou niet eens ruimte hebben voor twee van die joekels. Alleen de Kenton Pro 2000 en de NEC CD ROM speler heb ik dubbel.
 
ik ben al vaak genoeg gestopt en weer begonnen met muziek om nu vervolgens nooit meer te stoppen. Wat ik hiervan heb geleerd is om als eerste een goede mengtafel te kopen. Ik kocht altijd eerst synths dan was me geld op en kocht ik een bagger mengtafel waar ik in feite niets mee kon. want ik had fx en compressors nodig en een dikke eq, kocht ik uit nood (zelfs tot 2x toe) een DDX3216 van Behringer. No offence naar de gebruikers van dit ding maar mijn mixen leken wel door een holle buis te klinken in vergelijking met vroegere mixen op een Yamaha 01V. Dus heb eerst een goede digitale mixer aangeschaft daarna synths, en het blijft maar groeien hier.
 
Begonnen op mijn 14de ofzo met screamtracker, daarna fasttracker (is dat de goeie volgorde? :P ) Toen kwam Rebirth, reason, cubase enz.... en nu anno 2008 ben ik bezig over te stappen op hardware lol :D Heb nu een Monomachine keys, Korg kpr 77 en yamaha rx5 waar ik dus nog een mixer voor moet gaan halen (zie verhaal Lennox hehe)
 
reason!!!!

echt ideaal om mee te beginnen, simpel, overzichtelijk toch zo complex als je wil en heel stabiel! :) ...
 
Last edited by a moderator:
Ableton geript van het net :eureka: Lekker effe checken wat muziek maken inhield/inhoud voor ik er geld aan gaf/geef...

Kben nog aan het leren... veel veel lezen en proberen... :biertje:
 
Begonnen ooit met een akai bandrecorder met sound on sound functie met een korg drum computertje en een crumar performer alles zonder midi.
daarna een pc 8080 met een midi kaart en een sequencer progrmmatje daarna cakewalk kleine mixer modulde.
Dus inderdaad klein begonnen en steeds groter gegaan.
 
Twee cassettedecks waarvan een een Marantz 3020 of zo (twee snelheden 4,75 en 9.5 cm/s, cool!). Daarna een tascam 244 tweedehands (2000 gulden), heel veel plezier van gehad. Solina String Ensemble, MS20, Atari 1040 met Steinberg Pro24 en daarna Cubase 3. Yamaha DX27S, TR707, Korg SDD2000. Meest die spullen toch wel het meest productief geweest.
Later Alesis HR16 en een Fostex R8 (mooi ding) samen met een Mackie CR1604 (saai ding, veel te simpele eq), Yamaha CS6x. Daarna ging het helemaal mis qua apparatuur en tijd.
 
Back
Top