pioneer DJM-600 meters

Eevar

Stamgast
Lid sinds
14 januari 2007
Berichten
321
ik zit met de volgende vraag:

als mijn djm-600 dj mixer vol in het rood loopt kan hij dan stuk gaan of is het de versterker die dan het loodje legt? kan hij zowiezo kapot gaan door hem te veel in het rood te laten lopen of is het alleen maar om aan te geven dat het geluid misschien gaat vervormen als ie te hard staat?

grtz.
 
je moet hem gewoon rond de 0dB houden, als je hem in het rood laat gaan vervormd hij, als hij dan echt nog harder moet dan zit er achter op een klein potmetertje waar je de master volume mee kan opschroeven, maar waarom zo hard??
 
nou, zaterdag hadden we een feestje en had daar mijn mengpaneel voor meegenomen. het geluid moest hard zijn maar naar mijn mening moet dan de versterker gewoon harder gezet worden. een vriend van mij was van mening dat het mengpaneel alleen singaal uitstuurt en dus niet stuk kan gaan door hem vol in het rood te laten lopen. dat het geluid vervromd is logisch maar kan het mengpaneel er ook kapot door gaan of maakt dat verder niet uit?
 
Origineel geplaatst door Eevar
nou, zaterdag hadden we een feestje en had daar mijn mengpaneel voor meegenomen. het geluid moest hard zijn maar naar mijn mening moet dan de versterker gewoon harder gezet worden. een vriend van mij was van mening dat het mengpaneel alleen singaal uitstuurt en dus niet stuk kan gaan door hem vol in het rood te laten lopen. dat het geluid vervromd is logisch maar kan het mengpaneel er ook kapot door gaan of maakt dat verder niet uit?

Kapot zal 'ie niet gaan. Maar vervormen doet 'ie zeker. En die Pioneers klinken al niet zo fantastisch. Maw, ik zou iets minder naar die vrienden van je luisteren.
 
Inderdaad: tegen het rode aan en de rest gewoon netjes via de versterker regelen.
 
Je mengpaneel zal er niet van kapotgaan, een versterker ook niet zo snel, maar de speakers daarintegen zullen enorm slijten van een aantal uurtjes draaien met behoorlijke distortion, lees veel blokgolven. Vooral de HF drivers leggen in zulke gevallen snel het loodje. Bij LF drivers kunnen meestal wat meer hebben.
 
oke mensen. ben weer wat wijzer geworden vandaag:) bedankt voor de antwoorden

grtz.
 
Hoevaak heb ik het wel niet gehad bij dance partys in het podium waar ik werk dat de versterkers uitvielen omdat ze te warm werden. Daar tussen zaten dan ook nog 2 compressors IN SERIE. Je moet gewoon niet te hard uitstuuren, je geluid vervormd (was al gezegd) en je versterker valt uit, in de meeste gevallen grijpt de hitte beveiliging nog in, maar denk maar niet dat dat altijd is. En je speakers inderdaad.

Het roode gedeelte is niet voor niet rood !
 
Origineel geplaatst door major-hostage
... en je versterker valt uit, in de meeste gevallen grijpt de hitte beveiliging nog in, maar denk maar niet dat dat altijd is...
Wat voor versterkers zijn dat, ik krijg zo de indruk dat ze ondermaats zijn, een te lage impedantie moeten aansturen of dat de koeling niet voldoende is.

Het is beter om een installatie op 8 ohm te draaien dan op 4 of 2 ohm. In de eerste plaats klinkt het gewoon strakker omdat je niet de grenzen van de dempingsfactor aan het opzoeken bent en in de tweede plaats slijten je eindtrappen minder snel. Regel een installatie altijd af op -2 dB of nog beter nog op -6dB, in dat geval kan het geen kwaad om versterkers te nemen die het dubbele aan vermogen kunnen leveren, immers 6dB is een verdubbeling van energie. Waarom toch zo'n overbemeten installatie? Omdat je de versterkers niet op hun staart trapt is het geluid beter, je installatie wordt enorm betrouwbaar omdat er nooit meer een versterker uitvalt en je hoeft niet om de 3 jaar nieuwe versterkers te kopen omdat ze niet zo snel versleten zijn. Hierdoor kun je meer geld uitgeven aan duurdere versterkers die beter klinken.

Eigenlijk heel simpel dus. ;)
 
Hoi FrankH

Ze gebruiken daar versterkers van Master. Niet echt heel denderend spul, wel lekker stevig. Betere versterkers aanschaffen zit er op het moment niet in aangezien de meeste podia's gesubsideert worden, en er dus vrijwel geen geld is voor betere spullen. Ik sluit de dj altijd op de PA aan doormiddel van DI doosjes die op -20 db staan, daar tussen zit nog een mengtafel met wat compressors, gates eq's etc. Ik denk dan ook inderdaad dat de koeling faalt van de eindtrappen, dit is gewoon een geforceerde lucht koeling.

Kon ik maar eens nieuwe versterkers en speakers anschaffen, dan is het probleem ook meteen opgelost, en hebben we ook meteen iets beter geluid. Ach ja, zolang de bar niet stuk gaat, lukt het prima :biertje:
 
Dat is inderdaad het grote verschil tussen commerciële clubs en gesubsideerde podia. Meer schipperen met minder middelen. :frons:

Het is juist nuttig dat er altijd iemand aanwezig is die oplet dat er niet te hard wordt uitgestuurd aan het begin van de keten vanwege de vevorming, daar kan een compressor immers niets meer aan veranderen.

Origineel geplaatst door major-hostage
...Ach ja, zolang de bar niet stuk gaat, lukt het prima :biertje:
Dat is inderdaad het belangrijkste. :koffie:
 
Origineel geplaatst door FrankH
immers 6dB is een verdubbeling van energie.

*mieren neuk mode*

3 dB is een verdrubbeling van energie
 
Back
Top