Wiskundige modular?

Je zou er prachtige control voltages mee kunnen maken, gecombineerd met een gate of trigger generator…
Versterker van >1x met een mee-koppeling maakt een mooie oscillator….
Ik zou me er wel mee weten te vermaken :D
 
Hoe zou zo'n analoge computer geschikt kunnen zijn voor geluidsopwekking of een mooie kompaan zijn voor een modulair systeem?

De insteek van een analoge computer icm. geluidssynthese is interessant. Tegenwoordig hebben we veel digitale klankopwekking en dan blijft het rekenwerk meestal verborgen onder de motorkap voor de gebruiker, met een analoge computer is het inzichtelijk wat er precies gaande is, in mathematische zin.

@ProgHead : nu we het er toch over hebben, ook al komt het misschien pas later aan de orde, als je zo'n analoge computer wil gebruiken icm. met modular is het wellicht een goed idee om het qua gebruikte signaalniveaus compatible te houden met Eurorack. Als je voor de voeding van de analoge computer +/-12V kiest kun je dat naderhand ook gemakkelijk gebruiken als je wat Eurorack-modules wil proberen.
 
@ Patat Met

Differentiaal- en integraalvergelijkingen beschrijven een groot deel van de fysische werkelijkheid, en dat is inclusief de werking van klassieke muziekinstrumenten. Dat maakt analoge computers uiterst geschikt voor het opwekken van interessante geluiden.

@ Disharmonic

Goeie tip! Ik zal mij er vanaf nu direct aan wennen om ook al in SimulIDE +/- 12 V voeding te gebruiken.
 
Laatst gewijzigd:
Aangezien ik toch in de W2 was; hier wat analoge computer porno:

21F3060F-A391-450C-92DF-D73E06A6C1FC.jpeg


E683B6DE-5D5B-4C99-9B9E-CC0EB404ED65.jpeg


673724D4-91B7-4B66-9264-CBC01A939ACD.jpeg


CA54FBC5-4D4D-44D0-ABAD-56811539223D.jpeg
 
Inmiddels heb ik een oscillerend circuit met SimulIDE gebouwd:

circuit.png


Alleen is de frequentie nog te hoog voor audio. Voor het circuit zelf zie de bijlage.

SimulIDE is gratis. Zie: Downloads
 

Attachments

  • circuit.simu.zip
    5,1 KB · Bekeken: 92
Leuk. :)

Wel nog een tip, als het je gaat om de bekende golfvormen kan het handiger zijn om iets te nemen dat gemakkelijk is te realiseren. De XR2206 is nog steeds vrij goed verkrijgbaar, en voor weinig meer heb je een compleet pakketje. Niet dat het met een eigen ontwerp niet kan, maar soms kan het gemakkelijker. Een goede sinus maken is bijvoorbeeld nog niet zo heel eenvoudig, om iets te noemen. Zo'n IC-tje doet dat prima en hou je tijd over voor andere dingen tbv. je project.
 
Proghead inmiddels een beetje kennende zal hij wel een discreet circuit willen om een sinus te maken. :D

Mag ik trouwens graag zien hoor. :W
 
Ik ben er nog niet uit wat het gaat worden:

1. Misschien toch Eurorack en dan de specifieke modules aanschaffen die voor een analoge computer van belang zijn.
2. Of lekker makkelijk de kant-en-klare "The Analog Thing" kopen.
3. Of zelfbouw...

Ook denk ik met nostalgie terug aan deze dingen: Philips experimenteerdozen – PI4RAZ Daar kon je toch ook heel veel mee!
 
Ook denk ik met nostalgie terug aan deze dingen: Philips experimenteerdozen – PI4RAZ Daar kon je toch ook heel veel mee!

Heb ook 'ns zoiets gehad, kan me niet meer herinneren welk merk, het was geen Philips. Weet nog dat één van de dingen die je kon maken een zendertje was voor de AM-band, en warempel, het werkte ook nog. Met een bereik niet verder dan de andere kant van de woonkamer, maar je kon de piepjes horen op de radio als je de bijgeleverde seinsleutel indrukte. Dat was leuk. :)

Ik ben er nog niet uit wat het gaat worden:

1. 2. 3.

Bij optie 2 heb ik het gevoel dat het weinig bang voor de buck is. Je krijgt niet zoveel, misschien ook niet precies wat je zoekt, terwijl het wel vrij prijzig is. Ik proef uit je woorden dat het vooral gaat om het eindresultaat, niet dat je zozeer wil bouwen om het bouwen zelf. Optie 3 is aantrekkelijk omdat je veel rendement uit je investering krijgt, maar er is waarschijnlijk wel een grens in hoeverre je moeite en tijd erin wil steken. Voor dingen die over die grens gaan, zou dan kijken naar optie 1 ter aanvulling.

Voor sommige dingen zal het echt lonen om zelf te bouwen, ivm. de inflatie. Componenten worden momenteel ook duurder. Neem een vermenigvuldiger, dat is vrij gemakkelijk te maken met een AD633, die staat te boek als low cost. Heb even gekeken in een catalogus van Reichelt uit 2019, toen kostte die in de "ouderwetse" uitvoering ongeveer 11 euro Maar nu is dat bijna 21 euro, dat is nogal een verschil. De uitvoering als SMD is iets goedkoper, ongeveer 14 euro. Voor zoiets kan het aantrekkelijk zijn om op een breadboard eerst te proberen een vermenigvuldiger te maken met een diode-ring, bijvoorbeeld. Werkt dat goed binnen de grenzen van wat je voor ogen hebt, dan is de kans groot dat het veel gaat schelen in de portemonnee, helemaal als je er meerdere wil.
 
Laatst gewijzigd:
Ik heb nog aan een schip gewerkt waarvan de eerste automatisatie met behulp van een analoge computer was. Een custom computer dan nog. Wiskundige functies die je met patchkoorden met elkaar verbond. Zo had je bijvoorbeeld de "cosinuskaart" die dus analoog iets dat een cosinus van een input benaderde "berekende". Op een goede dag in het midden van Afrika ging die stuk en mochten we in het hol van Pluto op zoek naar een 741 opampje om dat er vervolgens op de "hotel"kamer in te solderen...

In mijn tijd was het schip al lang met digitale PLC's geautomatiseerd, maar die analoge computer was er nog. Deels omdat het ding lomp groot was en dus beter bleef waar hij was, deels omdat er mogelijk ergens diep binnenin verbindingen waren die we misschien stiekem nog steeds gebruikten. Niet meer via de analoge computerkaarten zelf, maar zijn I/O ofzo. Ik heb nooit getracht om er muziek mee te maken. :D
 
Back
Top