Wie neemt er analoog op?

Hoop nog steeds un keer tegen 'n goeie profi VHS recorder te kenne kopen voor weinig. Daar ken je ook vet analoog mee opnemen..
 
Ik ben geen expert maar ik denk dat de aandrijfsnaar uitgerekt is, als 't echt een snelheids probleem is. Het kan ook zijn dat de motoren intern niet meer goed lopen, maar mijn eerste gok zou de aandrijfnsaar zijn. Als het eerder 'waterig' klinkt (soms dof, dan weer helder) dan kan 't een kromme capstan, slechte capstan motor of slechtlopende aandrukrollen zijn.

Wel, de aandrijving vertraagt en versnelt tijdens het spelen en het opnemen.
Ik zal hem mss es binnen brengen in een elektronicazaak ofzo.
 
Hoop nog steeds un keer tegen 'n goeie profi VHS recorder te kenne kopen voor weinig. Daar ken je ook vet analoog mee opnemen..

Misschien als ADAT, maar een pro VHS is echt iets heel anders, dat is een totaal andere manier van audio signaal wegschrijven dan een bandrecorder. Zelfs een betacam sp recorder klinkt niet 'muzikaler' dan een reel recorder, je bent nog beter af met een huis-tuin-en-keuken cassette deck. Als je gaat oversturen op een VHS recorder overstuur je de inputs, dan krijg je nog geen centje meer saturatie. VHS is (was) leuk voor archivering, maar niet voor een bepaald controleerbaar effect in 't geluid.
 
Nostalgie

Nostalgie

Ik ben reeds vele jaren over gestapt van analoog naar digitaal maar heb nog steeds al mijn apparatuur van vroeger en doe dat nooit weg beide hebben voor en nadelen.Maar als ik een hele oude analoge radio met lampen van vroeger hoor vind ik dit nog steeds een warme mooie klank.
Ik doe vooral opnames en montages voor shows voor karnaval one man shows toneel en andere en heb onlangs nog eens voor bepaalde mensen in mijn archieven gaan rommelen en om bepaalde zaken te digitaliseren en werk met beide graag Digitaal is praktisch voor knip en plakwerk en af en toe eens te toveren wat met analoog niet mogelijk was. En binnen tien jaar zeggen wij allen dat we met de apparatuur van nu niet meer willen werken maar met wat er dan op de markt is.
VROEGER WAREN WIJ OOK TEVREDEN MET ANALOOG WANT ER WAS TOEN NIETS BETER OF NIET BETAALBAAR
DE GOEDE OUDE TIJD VAN VROEGER
PS.12 a 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in een studio waar men volledig digitaal opnames deed natuurlijk mijn ogen de kost gegeven en vragen gesteld, (eigenaar was vriendelijke man)Dus ook de vraag gesteld hoe duur, direkt maar het besluit genomen nog maar analoog verder te doen
 
Net een Akai 4000DS op de kop getikt, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben naar het opgenomen geluid van een bandrecorder.
Misschien staat ie over een maand weer op Marktplaats..misschien ook niet.
Lekker mee klooien zoals drumloops opnemen en weer terug samplen etc.
Ach, leuk voor de momenten als de muzikale inspiratie ontbreekt.
..Zo nu eerst ff dat apparaat afstoffen :frons:
 
Waarom neem je niet digitaal op, dan digitaal mixen en daarna op tape opnemen? Dan heb je toch nog je warme tape sound maar krijg je maar 1x de ruis voor je kiezen.

Dat ben ik net aan het doen :9
Yamaha MT3x recorder met bandje erin, 9.5 snelheid en DBX aan.
Ben nu bezig, kijken of het ergens naar klinkt na al die jaren.
Recht uit de creamware adat (24 bit opname, 44.1 khz stereo) naar de mt3x.

Is toevallig hetzelfde apparaat waar ik eind '89 begin '90 mijn eerste opnames mee maakte toen hij net nieuw was, wat keek ik toen op tegen al die knopjes en lampjes :D !!!
Leuk om te zien dat hij het nog steeds gewoon doet, krakende plastic zwarte bak :mega:

Heb er even een foto van gemaakt, aangezien er weinig van op inet te vinden is en al helemaal niet op SF.

attachment.php
 

Attachments

  • mt3x.JPG
    mt3x.JPG
    64,7 KB · Bekeken: 59
Kheb twee van deze bakken,.

Tascam_48.JPG


maar dan de luxe uitvoering met alles los,.. en dolby in een speciaal meubel
er zit een linkbak bij om ze te syncen en voor midi time code.
Overgekocht voor een schijntje van het failliete IMAX theater toendertijd.
Laten reviseren voor urrrggg gulden in leimuiden.
Nieuwe koppen en rubbers en schoonmaken en afstellen en de hele meuk.
Een paar keer gebruikt en toen kocht ik een huis,.. zijn verpakt en nu wachten ze op een nieuw plekje in mijn nieuwe studio in aanbouw.

Maar,. als ze weer staan ga ik ze zeker gebruiken.
Rete omslachtig,.. midi timecode opnemen op spoor 1,.. gheheh
Steeds terugspoelen,..blabla,..

Maar,. wel de enige weg naar een bepaald ouderwets soundje.
Moet ik wel zeggen dat ik in mijn muziek ook veel vocals en acoustische instrumenten opneem.

En t staat natuurlijk ook heeeeel interessant nerdig als er zo'n conservatoriumgast komt met een gitaar of toeter van tienduizend+ euri om een sessie te blazen.
Voelt ie zich toch gelijk een deel van de wereldgeschiedenis als je voor hem speciaal een warm analoog bedje gaat opmaken. 8o)
 
lijkt me een leuk ding Niel!

heeft dat ding ingebouwde effecten of sends?

Geen effecten ingebowud, wel 2 auxen (send en return).
Beperkte EQ, hoog laag, pan en master. Niet veel spek takel dus maar het werkt.

Echter krijg ik niks opgenomen meer, dus er moet wel iets stuk zijn gegaan
icon9.gif


Signaal komt wel gewoon binnen en routen gaat ook zoals altijd.
Aleen er komt gen signaal binnen op de sporen zelf terwijl die wel aanstaan geklikt ??? Vroeger geen centje pijn.
 
voor de liefhebbers heb ik hier nog steeds een saturn 824 24 sporen machine staan
satr824.jpg.w300h456.jpg

ik wil er in principe wel vanaf maar dan niet voor minder dan 2500 euro..
hij verkeert in een uitstekende staat en ik heb sterk het idee dat deze machines in de toekomst weer meer waard gaan worden
 
2 keer MT8X(yamaha), Fostex R8, TEAC 4track buizen bandrecorder en een Revox 2sporen buizen bandrecorder(50er jaren,koppen moeten vervangen worden) is trouwens 2 sporen op de hele tape.
 
voor de liefhebbers heb ik hier nog steeds een saturn 824 24 sporen machine staan
satr824.jpg.w300h456.jpg

ik wil er in principe wel vanaf maar dan niet voor minder dan 2500 euro..
hij verkeert in een uitstekende staat en ik heb sterk het idee dat deze machines in de toekomst weer meer waard gaan worden

Hey Blieper .........ik zie je al een paar keer op 't forum met die Saturn lijkt me echt een geweldige M/C hoort bij 't rijtje Studers&Otari's thuis.
Maar heb er gewoon geen ruimte voor en ik denk voor veel forumleden ook.
Ik zie mezelf niet zo gauw een M/C van 200 kg de kelder in sjouwen:P
En ben bang dat ze heel erg onderhouds-gevoelig zijn dat schrikt ook heel veel mensen af.....aangezien ik al veel werk&onderhoud heb aan m'n master
M/C's om die aan 't draaien te krijgen.

grt Gert-Jan
 
ik heb sterk het idee dat deze machines in de toekomst weer meer waard gaan worden

Waarde bij zulke reel recorders blijft ook in de toekomst subjectief, denk ik. Het is met dit soort apparaten, zeker bij dit soort (mulitrack-) pro machines, toch een beetje als bij klassieke auto's: draaiuren en staat van onderhoud zijn zwaar van invloed op de prijs, dat wordt alleen maar belangrijker als de jaren gaan tellen.

Je moet het er ook allemaal maar voor over hebben; onderhoud van een mulitrack kan aardig wat tijd en knaken kosten en 2" tapes zijn ook geen geringe terugkerende onkosten. Dan moet je toch al snel een redelijk lopend studiotje hebben denk ik? Voor mij persoonlijk zou het dan ook niks zijn, het is iets teveel van het goede voor een simpele midi studio. Maar het is wel prachtig spul, als ik dat soort 2" multitracks zie zou ik zou willen dat ik er wel een nut voor had :)

Als je er van af wil, zou je 'm niet kunnen aanbieden via een wat gespecialiseerdere winkel? Misschien dat je bijvoorbeeld via Mofli of zo een koper zou kunnen vinden?
 
even omhoog schoppen..

ik wil dus analoog gaan opnemen op een reel to reel recorder, daarna gooi ik het weer de pc in voor bewerking.

Echter ik zie door de bomen het bos niet, er zijn zoveel verschillende recorders. Nu weet ik dat Revox, Studer, Teac gerenomeerde modellen hebben gemaakt. Laat ik het zo zeggen ik ben een zeurpiet als het gaat om kwaliteit, het moet gewoon goed klinken, lekker warm en met zo min mogelijk ruis.

Kan iemand mij wat adviseren?

oja en is het beter om meer dan 2 sporen te kunnen opnemen of is 2 genoeg?

Thanks!
 
twee sporen is genoeg als je niet meer tegelijk hoeft op te nemen he ;)

als het goed moet klinken, lekker warm en met zo min mogelijk ruis moet je je geld in een paar hele goede preamps en converters stoppen en niet moeilijk doen met tape machines. probeer gewoon een zooi preamps uit bij dealers, neve klonen zijn een aanrader, en je kan met bijvoorbeeld een hedd nog wat processing doen om warmte bij te maken. maar het komt in eerste instantie toch uit je microfoon of niet...
 
Als je 2-spoor opneemt dan heb je de mix al klaar incl de effecten.
Heb m'n eigen band opgenomen in een oefenruimte op een Otari-8-spoor =>thuis laten afspelen op de tafel voorzien v/d nodige gates/compressors en effecten en op 1 kanaal nog laten inzingen.
Daarna was de bedoeling op een mastermachine te laten opnemen maar door tijdsdruk en nood is dat niet van gekomen (direct op mp3 laten zetten)........volgende keer dus.
Ben nu een Telefunken M15A in orde aan 't maken om straks mee te masteren.

grt Gert-Jan
 
Ik ben wel benieuwd naar hoe de dingen klinken die in jouw kelder uitgemixt zijn :)
 
oja en is het beter om meer dan 2 sporen te kunnen opnemen of is 2 genoeg?

Thanks!

2 sporen is voor mastering, dus als je total recall op je mixer hebt en / of alleen maar je eindmix wil opnemen, is 2 sporen voldoende. Meersporen recorders zijn handig als je nog niet klaar bent met je mix, als je je mix wil oefenen of als er nog overdubs gemaakt moeten worden. Meestal volstaat 2 sporen voor een midi studio, denk ik. Je kunt beter geen meersporen recorder gebruiken voor een stereo master, het geluid is relatief slechter dan bij een 2 sporen recorder met dezelfde bandbreedte.
Verwissel een 4 track niet met een quarter track zoals veel adverteerders doen. Quarter track was een consumenten foefje zodat (een beetje als op een cassette deck) de band linksom en rechtsom gebruikt kon worden. Voordeel is dat je meer minuten kwijt kan op een tape, nadeel is dat je minder bandbreedte tot je beschikking hebt en het geluid dus relatief slechter is. Het rottige is dat je als je naar consumenten recorders kijkt, je niet altijd zeker weet of het nu om een 1/2 track stereo gaat, of om een 1/4 track stereo. Revox maakte bijvoorbeeld van de A700, A77 en B77 beide soorten, en vaak maakten ze er ook nog een HS versie van (high speed, was schakelbaar tussen 7,5 en 15ips ipv de voor consumenten meer gangbare snelheden van 3 3/4 en 7,5 ips).
Over merken gesproken: Studer/Revox, Tascam/Teac, Telefunken en Otari zijn prima merken waar doorgaans nog volop onderdelen voor te vinden zijn. Maar ook Akai en Philips hebben zeer behoorlijke recorders gemaakt.

Ik heb ooit een voor een site een artikeltje geschreven over wat er zoal komt kijken bij reel recorders, met wat uitleg van termen en zo. Is nooit af gekomen, maar misschien wel leuk om hier te posten. Let wel, ik ben absoluut geen expert, al wat ik weet is louter uit eigen ervaring dus er zullen allicht wat fouten of op z'n minst discutabele dingen in staan.
 

Attachments

  • reel_recorders.pdf
    1,1 MB · Bekeken: 66
Laatst gewijzigd:
even omhoog schoppen..

ik wil dus analoog gaan opnemen op een reel to reel recorder, daarna gooi ik het weer de pc in voor bewerking.

Ok, ik wil niet als een eikel overkomen hoor, maar je snapt natuurlijk wel dat dit dubbel werk is. Mag ik vragen waarom je zo graag op een moeilijke en vooral omslachtige manier (die overigens totaal niets bijdraagt aan je eventuele geluidskwaliteit) wilt werken ???
 
Ok, ik wil niet als een eikel overkomen hoor, maar je snapt natuurlijk wel dat dit dubbel werk is. Mag ik vragen waarom je zo graag op een moeilijke en vooral omslachtige manier (die overigens totaal niets bijdraagt aan je eventuele geluidskwaliteit) wilt werken ???

Meer werk hoeft toch niet argument te zijn om dus iets maar niet te doen? En al helemaal niet als het, afhankelijk van de kennis van de gebruiker en de gebruikte apparatuur zelf, bijdraagt aan de kwaliteit van het eindproduct. Opname om tape, daarna bijv Protools in voor editing en soms zelfs weer printen naar tape en analoog mixen gebeurd zo vaak. Dit kan je in een soortgeijke vorm ook thuis doen.
 
Back
Top