Mag je akkoorden kopieren?

Neen het is meestal de omgekeerde situatie, dat er iemand plagiaat heeft gepleegd.

Jouw situatie is inderdaad 1 kans op duizend, dat dit stukje net op dezelfde manier nu ook terugkomt in een bekend stuk.

Als jouw stuk algemeen bekend is en vroeger gecomponeerd was, zou je Pink Floyd zelfs kunnen aanklagen voor plagiaat ;-)
 
tja, ik ben niet echt geïnteresseerd in schoenen. wel in muziek.
hetzelfde rechtsgebied is die van intellectueel eigendom maar verder twee andere werelden.

en de gevangenis is natuurlijk gewoon een grap!

ik begrijp wat je graag wilt: dat is een wetmatigheid vinden..een lijn zoals je het eerder noemde..maar ik heb nu al drie keer te maken gehad met een advocate (Drie x een vrouw!) en al zijn er wetten en regels,..
per situatie kunnen zaken heel verschillend liggen en bekeken worden.
als ik de vogeltjesdans letterlijk naspeel en gebruik in een house-hit waarmee ik stinkend rijk wordt...dan hebe ik een probleem wat een rechter ook wel ziet...maar het kan ook heel fragiel liggen.

ik heb een liedje bedacht ooit..eerst een melodie....ik was ik een anti-jazz bui (21 jaar oud) en dacht: kom, ik ga eens humor gebruiken in een liedje..het werd een walsje. met een A een B stukje...later kwam ik het weer tegen en heb onder A akkoorden bedacht. Nog wat later ook onder B.
een half jaar geleden ontdekte ik het opnieuw en zag nieuwe potentie door de humor weg te laten en het juist heel teer en gevoelig te zingen...

ik luisterde een keer op youtube naar een Pink Floyd plaat die ik nog nooit had gehoord en verdikkemu: excact mijn compositie hoorde ik. een op een! en dat is balen want ik was er blij mee. en toch is een orginele compositie van mij want ik heb het immers helemaal zelf bedacht. in stukken en jaren onstaan...maar of PFloyd, EMI en een rechter daar ook zo over denkt....

misschien toch wel als ik laat zien hoe het ontstaan is en de oude humorversies laat horen..maar misschien ook weer niet omdat het nu eenmaal te veel erop lijkt..

best klote..maar ik ga het toch ooit uitbrengen hoop ik na eerst wat contacten en onderhandelingen..

Het komt wel voor dezelfde rechter. Overigens zoals ik eerder zei weet ik niet of er wel of geen deskundige wordt ingeschakeld, maar weet ik wel dat het bij andere zoeken in hetzelfde rechtsgebied niet gebeurt. Of je nu beoordeelt of schoenen op elkaar lijken of een stuk muziek verschilt niet zo veel. Ik heb de voorbeelden zelf helaas niet, maar dan zou je verstelt staan waarom het de ene keer zo wordt geoordeeld en de andere keer anders.

Bij zaken wordt er altijd gekeken naar feiten en omstandigheden, maar bij IE is het gewoon vaak geen lijn op te trekken. Die lijn hoeft niet in een wet te staan, maar kan ook in de uitspraken van rechters. Vaak zijn er vage termen in wetten en/of regelingen die geconcretiseerd worden in uitspraken.
 
helaas...Pink Floyd was eerder: 1971

ik heb de melodie pas in 1986 bedacht...de akkoorden nog wat later...

ik zal zo een mp3tje plaatsen !
 
Overigens zoals ik eerder zei weet ik niet of er wel of geen deskundige wordt ingeschakeld, maar weet ik wel dat het bij andere zoeken in hetzelfde rechtsgebied niet gebeurt. Of je nu beoordeelt of schoenen op elkaar lijken of een stuk muziek verschilt niet zo veel. Ik heb de voorbeelden zelf helaas niet, maar dan zou je verstelt staan waarom het de ene keer zo wordt geoordeeld en de andere keer anders.

Bij zaken wordt er altijd gekeken naar feiten en omstandigheden, maar bij IE is het gewoon vaak geen lijn op te trekken. Die lijn hoeft niet in een wet te staan, maar kan ook in de uitspraken van rechters. Vaak zijn er vage termen in wetten en/of regelingen die geconcretiseerd worden in uitspraken.

zoals ik al eerder melde:
ik heb vandaag een juriste gebeld (specialisatie auteursrecht ) en die kon me zeggen dat het wel normaal is dat er een specialist bij wordt gehaald.

lees nog mijn eerdere mail beter.

dus: dat lijkt me nu wel duidelijk en schoenen en muziek zijn twee totaal verschillende werelden.
 
Laatst gewijzigd:
hier mijn stukje en dat van Pink FLoyd.

beide themas zijn de hoofdthema's...
 

Attachments

  • Marsmusica PinkFLoyd.mp3
    1,4 MB · Bekeken: 56
Vind het eerder een burt bacharach ripp off....

wat je er subjectief van vind doet er nu niet toe.

muziektechnisch zijn beide stukken zeer hetzelfde..zowel melodisch als harmonisch

en trouwens: de term ripp off kan je hier niet gebruiken..er is niets gestolen. er is niets nagemaakt. ik lat alleen horen hoe veel de stukken op elkaar lijken zonder dat ik ooit dat ander enummer heb gehoord
 
Op klanken kunnen er dus ook copyrights staan, zo moest Roland zijn M-DC1 module uit de handel nemen.
 
die heb ik ook nog gehad, zaten voor die tijd leuke samples in i.d.d.
 
Back
Top