midi aansluiten

ruud2801

Nieuwkomer
Lid sinds
11 oktober 2011
Berichten
9
hoi misschien een domme vraag maar hoe koppel je alles aan als je een midi keyboard hebt en bijvoorbeeld 3 samplers,met dat keyboard stuur je dus die 3 samplers aan en dat weer naar de pc toe,
hoe zit dat met midi in en out en eventueel true,wie kan me dit uitleggen hoe je het dus aansluit.


Groetjes Ruud.
 
Ruud,

Wat midi in en midi out doet kan je even opzoeken ;)
Belangrijk is te begrijpen wat midi thru doet, namelijk het ongewijzigd doorzenden wat aan de midi in binnenkomt.

In een simpele opstelling bv midikeyboard --> sampler --> sampler
Kan je best van keyboard midi out naar sampler1 midi in, sampler1 midi tru naar sampler2 midi in.

Speel je nu een noot dan spelen allebij de samplers die.
Door nu de midi channels aan te passen (channel 1 tot 16) kan je er nu voor zorgen dat elke sampler zijn eigen ding doet.

bv: je keyboard heeft een split functie, de linker helft stel je in op CH1, de rechter op CH2. Sampler1 stel je in op CH1 en Sampler2 op CH2. Speel je een noot links op het keyboard dan hoor je sampler1 enzoverder... :biertje:

PC midi interfaces en software zijn ietsje anders in die zin dat de midi out ook dienst doet als midi thru . Dat stel je in met de software. De out van de pc noemen we een "midi poort" omdat het de midi out en/of midi thru van verschillende programma's tegelijk kan zijn.

Dus 3samplers keyboard en pc doe je best alsvolgt.

Keyboard-out --> pc-IN, pc-(out&thru)-->sampler1-in, sampler1-thru --> sampler2-in.

Suc6 :mega:
 
Thru wordt nogal lomp omdat je met 1 MIDI-poort "maar" 16 kanalen hebt - die moet je dus nu dan over 4 apparaten verdelen. Plus, je moet elk apparaat zodanig instellen dat 'ie alle andere kanalen negeert.

Bij een computer is het dan praktischer om een MIDI-interface te kopen. Iets als http://www.thomann.de/nl/motu_micro_lite.htm kan je al heel goed helpen (en heeft goede driver-ondersteuning).

Je krijgt dan in plaats van een daisy-chain zoals Vic beschrijft een ster-configuratie. Makkelijker en je hoeft op de sampler zelf niks te doen; uit de MIDI-poort die je gebruikt volgt al welk apparaat je aanspreekt.
 
Back
Top