[Bouwverslag] Studiomeubel

Scratch

Stamgast
Lid sinds
20 mei 2004
Berichten
432
Locatie
Zoetermeer
Het heeft lang geduurd, maar mijn ontwerp voor m'n nieuwe studiomeubel is af!

Gezien het feit dat ik in synthesizers aan het uitbreiden ben en geen ruimte meer beschikbaar heb, vond ik het tijd om een studiomeubel te ontwerpen. Vorig jaar was ik hier al mee begonnen, maar wegens tijdgebrek is het helaas nooit verder gekomen dan slechts een schets.

Uiteraard vond ik natuurlijk dat ik dit met jullie moest delen, vandaar dit topic. Ik probeer steeds nieuwe updates te plaatsen, eventueel aangevuld met foto's/afbeeldingen.

Ik heb het ontwerp in Autocad getekend. Om een zo realistisch mogelijke weergave te geven, heb ik 'm in 3d getekend en daarbij ook enkele synthesizers in 3d getekend. Had een beetje teveel vrije tijd....
Deze zomer ga ik 'm bouwen, en het zal me wel een aardige duit gaan kosten...
Gedurende het ontwerp ben ik nog wel diverse probleempjes tegengekomen, en ik had zelf ook nog een aantal eisen:


Een aantal aandachtspuntjes:

  • Het belangrijke van het ontwerp is dat ik overal bij moet kunnen komen, gezien dat de synths worden omgeven door hout. Vanonderen maak ik een soort luik, zodat ik overal toch bij kan komen. Vooral het mengpaneel moet vrij toegankelijk zijn.
  • Tevens heb ik de oorlog verklaart aan alle kabels. Ik word echt misselijk hiervan. Dan sta ik er op, dan val ik er weer overheen, en dan zitten ze allemaal in de weg; kortom weg met die krengen, ik wil jullie nooit meer zien!! Hiervoor heb ik ook een ander mengpaneel voor gekocht, waarvan de in- en outputs allen zich aan de achterkant bevinden.
  • Ook probeer ik de meubel te bevestigen aan de muur, zodat ik geen last van tafelpoten heb, en zo een vrije ruimte heb. Om zeker te weten dat dit kan, moet ik deze houtconstructie eerst nog uitrekenen.
  • Ik wilde per sé een soort van armsteun, zodat ik lekker kan leunen voor me mengpaneeltje, tevens wilde ik ook een toetsenbord hebben, dus deze moest onder me mengpaneel komen, wat ten koste gaat van de vrije ruimte voor je benen.

Wellicht dat jullie nog ideeën hebben, of opmerkingen over het ontwerp? Misschien zie je iets wat ik totaal over het hoofd heb gezien. Of iets wat in tekening er heel mooi uitziet, maar in de praktijk heel anders uitpakt! Ik zou zeggen, leef je uit, alle reacties zijn van harte welkom. :)

Studiomeubel_1.jpg


Als 'ie af is komt er eerst nog een speciale plechtigheid om 'm te dopen :D
 
erg mooi!

maar:

- heb je ruimte om je pols te laten rusten bij muisgebruik?
- speel je niets in of laat je je masterkeyboard ergens anders?
- heb je eventueel ruimte voor een tweede monitor? (dat is echt heel fijn!)
 
heb je ruimte om je pols te laten rusten bij muisgebruik?
Ik heb een soort van uitschuifbaar blad waar me toetsenbord op ligt, hier ligt ook me muis en heb ruimte voldoende om me muis te kunnen bewegen. De ruimte om mijn pols te laten steunen wilde ik deels opvangen door een nieuw bureau stoel, ééntje waarvan je alles lekker kunt instellen en ook lekker in kan hangen.

Het nadeel van het blad waar me toetsenbord en muis op liggen, is dat deze erg laag ligt. Ongeveer op 64 cm hoogte t.o.v. de vloer. Dit is iets van 10 cm lager dan een standaard bureaublad hoogte. M'n armsteun die ik heb bedacht voor me mengpaneel hangt op die hoogte (+/- 74 cm) Ik wilde dit per sé op deze hoogte houden, want hoe hoger deze steun komt te liggen hoe oncomfortabeler het 'hangen' voor het mengpaneel wordt;


speel je niets in of laat je je masterkeyboard ergens anders?
Ik heb een masterkeyboard, maar die heb ik niet getekend, het ging me immers om de meubel. Deze komt haaks ten opzichte van het meubel te staan;


heb je eventueel ruimte voor een tweede monitor? (dat is echt heel fijn!)
Naast me getekende monitor heb ik een ruimte gelaten voor cd's. Maar ik kan altijd dit nog opschuiven en een tweede monitor plaatsen. Hoewel dit wel veel ruimte ingaat nemen. Ik ga namelijk voor een 19 inch monitor: lekker groot! :)
 
ziet er goed uit... volgens mij heeft het ontwerpen en met name het tekenen meer werk gekost dan het uiteindelijke bouwen qua tijd gaat kosten.....

hou ons zeker op de hoogte in dit draadje:
met foto's....
overzichten hoeveel uur je waaraan besteed....
overzich hoeveel geld je waaraan besteed....
 
Als je met MDF gaat werken is het een tip (voor zover je het nog niet wist) om een bovenfrees te fixen en alle randen rond te frezen. Anders raakt het MDF heel vlug beschadigd, en het leunt of hangt ook fijner!
Uiteraard kun je het ook gewoon met een stuk schuurpapier, vijl of rasp doen, maar aan het formaat te oordelen kan je hier nog wel eens mee bezig zijn.
Volgens mij kun je een bovenfrees wel huren, zal je een paar euro kosten.

Wat voor materiaal was je verder van plan te gaan gebruiken? Bijvoorbeeld voor de inwendige constructie?

En, als je niet echt thuis bent in het verfen/lakken van je meubel is het ook raadzaam om je hierover je laten informeren door een vakbekwaam (lees: niet een 16-jarige vakantiekracht van de Gamma/Karwei) iemand.

Ik heb mijn eigen studiomeubels ongeveer 4 jaar geleden gemaakt, en er inmiddels veel van geleerd. Zo werkt MDF(22mm) bijvoorbeeld niet fijn als werkblad. Het lijkt wel of het het zweet van je pols absorbeerd. En daar komt bij dat ik 8 maand geleden verhuisd ben, en op het moment dat de meubels bij de werkbladen opgetild werden alle verbindingen met het onderstel losscheurden, te vergelijken met een natte doos waar de te zware inhoud door heen zakt.

Als ik nu opnieuw zou beginnen, en rekening zou moeten houden met een gelimiteerd budget, dan zou ik voor het frame gebruik maken van vuren balken (goedkoop, idioot makkelijk te verwerken, maar(!) alles goed voorboren en verzinken anders splijt het heel makkelijk), en voor de beplating multiplex (weliswaar stukken duurder dan MDF, maar vele malen duurzamer. 12mm Multiplex is minstens zo stevig als 18 mm MDF. En makkelijker te verfen!)

In ieder geval veel succes, en laat idd. weten hoe het gaat door wat foto's hier te dumpen!
 
Ow ja,

Als je ze nog niet hebt zou ik ook 1 of 2 patchbay's aanschaffen :geslaagd: !
 
Ziet er goed uit, ongeveer hetzelfde wat ik in mijn plekkie heb.

Hier een plaatje:
http://www.characterstudios.utvinternet.com/img/studio/desk_1.jpg

Tips:
* Zorg dat je genoeg ruimte boven je benen laat, dat zorgt ervoor dat je
fatsoenlijk kan inschuiven!
* Patchbays: Een meubel als dit is heerlijk om achter te werken, maar niet
echt leuk om te herkabelen! Patchbay is hier de oplossing.
* Zet het geheel op wieltjes, of op glij-strippen. Soms is het makkelijk als je
het gewoon van de muur kan wegtrekken.
* Het frame is het meest belangrijke, zorg dat het strak is. Zoniet, als je de
desk een keer beweegt, loop je het risico dat je je rack-modules verwringt!

Mvg.

CoolRunning
 
Ik neem aan dat warmteafvoer van al je spul via de achterkant plaatsvindt? Ik weet niet wat zoiets met je hout kan doen, maar misschien is dat ook wel helemaal geen probleem?
 
Origineel geplaatst door Cheimoon
Ik neem aan dat warmteafvoer van al je spul via de achterkant plaatsvindt? Ik weet niet wat zoiets met je hout kan doen, maar misschien is dat ook wel helemaal geen probleem?

Bij mij geen probleem.

Mvg.

CoolRunning
 
Ik weet nuldebotten van constructie, maar geen ondersteunende poten lijkt me een beetje optimistisch, tenzij je graag plots de woonkamer van je buurvrouw binnen wil kunnen wandelen :koffie:
 
nice design kerel! als ik iemand nodig heb om een cadtekening te maken, bel ik jou! ;)

het lijkt me eigenlijk niet zo verstandig om dit gevaarte zwevend aan de muur te hangen. Tel al het gewicht maar es bij elkaar en vergeet dan vooral niet jezelf die voor het mengpaneel hangt ;)

Zou toch links en rechts een poot zetten. Als je een sterke balk net achter je toetsenbord legt over de volledige lengte van je meubel, dan zou je de poten zeer ver uit elkaar kunnen zetten. Deze balk zie ik nou niet ingetekend.

Tsja, ik zou nou natuurlijk nog wat andere dingen kunnen opnoemen, die ik zelf niet zou doen, maar het gaat er om dat jij er prettig mee kan werken. Daar zul je lang genoeg over na hebben gedacht.

succes, ik ben benieuwd naar de foto's!

ps. heb je ook gedacht aan de hoogte waarop de monitoren komen te staan? bij voorkeur oorhoogte uiteraard. Bij mijn meubel heb ik hier te weinig rekening meegehouden, maar ach, een setje mopads doet wonderen!
 
wel / niet aan de muur.

wel / niet aan de muur.

De construktie zoals je die nu hebt getekend is in princiepe prima aan de muur te bevstigen zoder dat je bang hoeft te zijn dat het zaakje naar beneden komt. In princiepe, omdat alles staat of valt (letterlijk) hoe sterk de muur zelf is. Een betonnen muur zou ideaal zijn, degelijk metselwerk kan ook nog volstaan. Heb je twijfels of je muur (en de bouten/pluggen) het wel kunnen houden, begin er dan niet aan. De schade als het fout gaat kan aanzienlijk worden natuurlijk!

Het voordeel als je je meubel op de grond laat rusten is behalve dat het verplaatsbaar is, ook dat de construktie veel en veel lichter kan dan nu het geval is in je ontwerp. Zo zijn zowat alle balken aan de achterkant overbodig als je het geheel op poten zet. Dat zou dan alleen maar extra gewicht zijn wat de 'tafel' instabieler zou maken (topzwaar). Dus het nadeel van op poten zetten is dan dat je ontwerp zoals het nu is de prullenbak in kan. :D

En het probleem van te weinig beenruimte herken ik wel een beetje. Ik heb zelf nl. mijn master keybord onder m'n tafel hangen. Dit heb ik echter opgelost door een geleider te gebruiken die zo ver naar binnen kan schuiven dat het keybord heel ver onder de tafel weg verdwijnt, waar mijn benen niet komen. Misschien dat dat ook iets voor jou is.

Het lijkt me een vet prettig meubel om achter te zitten. :okdan:
 
ziet er idd goed uit. Moet voor thuis ook nog wat gaan bedenken in de garage8)
 
Wat voor materiaal was je verder van plan te gaan gebruiken? Bijvoorbeeld voor de inwendige constructie?
Inwendig zat ik al aan vuren houten balken te denken. Ik heb voor de afmeting van de balken die ik getekend heb, slechts iets aangenomen: 40x75. Ik weet verder niet of dit een handelsmaat is, dus ff een rondje naar de bouwmarkt doet wonderen.

Voor de buitenkant wilde ik van die standaard houten meubelpanelen gebruiken, in de kleur van kersenhout. Of dit meubel dan nog financieel aantrekkelijk blijft, dat moet ik nog ff uitzoeken. Aangezien er ook nogal flink gezaagd in moet worden: en dat beschadigd dat het meubelpaneel. Nou had ik laatst op dit forum een antwoord van iemand gelezen die vertelde dat er een soort van 'tape' was, die je dan op het gezaagde meubelpaneel kan plakken?

BTW: ik wilde al het hout op maat laten zagen. Euh, ik geloof dat dit ook wel wat gaat kosten. Maar ik heb zelf niet de apparatuur ervoor om te zelf te kunnen doen. Misschien iemand enig idee waar ik dit het beste kan doen? Gewoon bij de Gammel?

Als je ze nog niet hebt zou ik ook 1 of 2 patchbay's aanschaffen
Ik heb er ééntje van ESI een M8u

Ik weet nuldebotten van constructie, maar geen ondersteunende poten lijkt me een beetje optimistisch, tenzij je graag plots de woonkamer van je buurvrouw binnen wil kunnen wandelen
Wat de buren betreft heb ik best mazzel, ik denk dat ik nog eerder last krijg van me ouders :D We wonen in een hoekhuis, dus hij komt aan muur te hangen waar ik geen buur heb. En al zou ik bij de buren binnenvallen, sowhat, ik heb muzikale buren. Dus zo erg vinden ze het niet :D

Ik neem aan dat warmteafvoer van al je spul via de achterkant plaatsvindt? Ik weet niet wat zoiets met je hout kan doen, maar misschien is dat ook wel helemaal geen probleem?
Is een goeie, maar ik verwacht niet veel problemen. Als ik alleen al kijk naar de oven in onze keuken, die zit ook naast een houtenkastje en dat kastje is soms echt errug warm als de oven een tijdje aan heeft gestaan. Ik neem aan dat deze apparaten niet zoveel warmte afstralen dan een oven :P

heb je ook gedacht aan de hoogte waarop de monitoren komen te staan?
Dit is wel één van het belangrijkste! Ik wil dit pas doen aan het eind. Waarom? Omdat ik nog zelf zoekende ben wat betreft de monitoren. Ik heb geen zin om overhaaste beslissingen te nemen. Maar ik weet wel dat deze monitoren aan de muur wil bevestigen, met zo'n leuk duur systeempje van €50,-. Williswaar zit ik nog wel met een probleem hoe die ongein met die geluidsgolven ga oplossen. Er was al een draadje gestart daarover, maar daar heb ik niet echt veel van opgestoken. Hieronder heb ik een afbeelding geplaatst van de opstelling in me kamer.

Een betonnen muur zou ideaal zijn
Idd, daar bevestig ik m ook tegenaan. Het is ook nog een keer een dikke draagmuur, dus dat zit wel goed.
 
Laatst gewijzigd:
Zie hier het meubel in me kamer. Links is niks getekend, hier zit over de hele gevel een raamkozijn.

Studiomeubel_in_kamer.bmp


Afmetingen van me kamer zijn: 3,00 m x 4,50 m. Waarvan de studiomeubel in de breedte van de kamer wordt vastgezet, dus aan de zijde van 3 m
 
en zie hier me huidige opstelling (waar je niet vrolijk van wordt. Omdat ik zo weinig ruimte heb, heb ik zelfs even me JP8080 uitgeleend aan een forumlid...)

21-06-05.jpg
 
Ik weet het niet hoor....ik zou het toch op pootjes zetten...is wat completer + stel toch eens voor dat die hele meuk naar beneden dondert...:bekdicht:
En wat beterft die warmte zou ik er ook eens goed naar kijken want vind de vergelijking met een oven wel raar..of het moet zijn dat je alleen maar Microwave''s hebt natuurlijk (warmte moet toch ergens naar toe kunnen..)
 
Die Emu is toch een midi-patchbay? Ik zou ook een audio-patchbays aanschaffen, van Neutrik of Behringer of zo.

En als je die meubelpanelen laat zagen bij de gamma kost het je misschien meer (50 cent per zaagsnede?) dan het huren van een zaagtafel.

Ik persoonlijk zou, serieus, gewoon de (goede) handzaag voor grote stukken pakken en de decoupeerzaag voor de kleine en moeilijke stukken.

Als je het machinaal gaat zagen, doe het dan in "verstek". Dus met een zaagsnede niet 90 graden, maar 45 graden op het hout, dan past het mooi in een hoek. En aangezien je de binnenzijde van de panelen niet ziet, kun je ook op zoek gaan naar beschadigde panelen (of er zelf een deuk inschoppen }:| ) en daarop afdingen. Dat schiet best op bij zulke zaken.

En je hebt inderdaad stroken die je met de strijkijzer op de afgezaagde zijden van een meubelpaneel kun "plakken", en daarna strak kunt snijden met een hoby- of stanleymes.
 
Back
Top