Mono vs Stereo in mekaars vaarwater?

of stuur het naar een mono group
 
of stuur het naar een mono group
hoi sunny, kmoet wel ff checken of er dan geen info verloren gaat? weet niet of dit wel exact hetzelfde is als het stereoveld zodanig vernauwen dat je tot mono komt? dit laatste werkt erg goed, zorgt wel voor ruimtelijk verlies (doh!), maar geen verlies van info naar mijn gevoel.

es checken of er bij naar monogroep sturen geen infoverlies is
 
volgens mij geen probleem, alleen zorgen dat ie niet te hard staat, -3db moet genoeg zijn als je li/re naar een monogroup stuurt
 
kmoet wel ff checken of er dan geen info verloren gaat?


nee, dat is exact hetzelfde als een stereokanaal mono pannen. er gaat informatie verloren, want je maakt het mono. alle uit fase informatie in de sides raak je kwijt.
 
ah goedzo, ik heb in mijn projecten meestal standaard een drumbus klaarstaan, normaal gezien stuur ik hier dus de drums (hoge percussie meestal niet) en bas naartoe.

als ik het goed snap kan ik deze dus best meteen mono maken :)
 
dat kan.
heb altijd wat lege groepen ( mono en stereo , beiden ) om te routen, klaarstaan in m'n cubase mixen.
 
ja ik ook sowieso, bedoelde dat ik mijn stereo-drum groep, dan standaard mono ga maken :-)
mijn harmonyinstrumenten hebben ook een groep, die staat standaard op stereo

dan heb ik nog groep leads en vocals, denk dat ik die ook maar stereo laat

wat voor groepen heb jij zo nog staan?
 
basdrum (m),restdrums (stereo ) basgit (m), gitaar(m), toetsen (stereo) subzang (m ), subachtergrzang(s), zangtotaal (s), soms ook subgitaren of subgit+toetsen .
gebruik de groepen om volumes en panplaatsing te regelen. klankbewerking doe ik op de orginele sporen
dit als leidraad, variatie per nummer
 
hmm volume doe ik soms ook per groepen, maar panning doe ik bijna steeds met individuele kanalen en laat de groepen gewoon altijd centraal staan.
 
Dus als ik het goed begrijp zetten ze de sublagen en basslagen altijd in mono? Is hier een speciale reden voor? Naar mijn gevoel is dit om te voorkomen dat de lage tonen zich in de stereo ruimte gaan bevinden waar ze uiteindelijk geen toegevoegde waarde vormen in de track. Als mono-zijnde komen ze mss ook meer naar de voorgrond?
 
om faseproblemen tegen te gaan , en meestal zitten de bassen toch vrijwel in het midden
 
Reden hiervoor is fase verschil. De kans is aanwezig dat met stereo subs de frequenties met tegenovergestle fases elkaar cancelen, wat op verschillende plekken in een zaal een ander resultaat geeft. Door de langere golfvormen valt dit veel meer op bij laag dan hoog.

Daarom klinkt een mono bas/sub gewoon veel strakker, geen fase gezeur. Maar ook deze regel heeft uitzonderingen. Maar deze zijn veelal door de betere producers gedaan.
 
vraag het dan ook meteen.
 
ja dubbel mono (l en r identiek) is geen stereo. bass vst´s geven doorgaans stereo output. ik ga dan in cubase naar audiopool en zet dan de audfio om in mono. even 3 db erbij op de mono samples. stereo bass is een aparte iets, zoiets als heel klein beetje fx erop zetten. meestal niet, maar soms werkt t wel. sounddesign. weinig algemeens over te zeggen, gewoon proberen. en stijlen verschillen wellicht hierin ook. ik las iemands advies om bass net hoorbaar te maken als zijnde t beste, toch maar niet doen met de herrie die ik maak, is vooral kick-bass. als je bass-lines lekker lopen is experimenteren leuk, voordat t zover is zou ik me richten op mono bass. en vaak levert minder fx op je bass betere sound. vaak is een low-cut en quadrafuzz genoeg voor mij. liever tweaken in nootlengtes en synth-evelopes dan hopen op succes met fx. en waarom mono is nu door de anderen toch wel goed uitgelegd of niet?
 
je hebt ook gewoon simpelweg meer rendement in je laag qua versterking: twee versterkers die hetzelfde laag voortbrengen = meer laag dan wanneer ze allebei iets anders doen. daarnaast is localisatie van geluid in het sub iets waarover getwist wordt of het menselijk gehoor dat wel goed kan.
 
bij mono kunnen je twee boxen hetzelfde signaal versterkebn
bij stereo zijn ze elk hun eigen signaal aan het versterken, minder rendement dus
 
Back
Top