TR 707 probleem

aux

Aux tha Masterfader
Lid sinds
31 augustus 2002
Berichten
647
Locatie
Amsterdam
Via Ebay heb ik een Roland TR 707 gekocht in een 'as is' staat. Een aantal problemen waren simpel op te lossen, maar 1 probleem blijft bestaan: sommige sounds doen niets meer dan een 'tick' ipv de sample te spelen. Alsof de EPROMS hun sound kwijt zijn.

Voordat ik hem laat nakijken, weet iemand wat dit zou kunnen zijn? Of dat dit misschien een bekend probleem is wat niet al te moeilijk is op te lossen?
 
Heee Laurens :)

Het zijn de groepen rimshot/cowbell, closed hihat/open hihat en één van de toms. Volgens mij dus 3 EPROMS.

Ik heb hem open liggen op dit moment, helemaal schoongemaakt (toetsen bleven haken) en morgen fix ik het memory probleem. Een van de batterij soldeerpunten is volledig gecorrodeerd.
 
zou het niet 1 stap voor de eproms zijn dat de aansturing er naar toe stuk is, lijkt me namelijk een beetje onwaarschijnlijk dat er 3 eproms ineens niet meer werken.

heb net 2 707's verkocht en nog een defecte 707 ergens liggen in de kast zal die eens nakijken, start niet meer op,
 
branden de ledjes wel als je bv een BD programeerd op 7 8 9 12 13 14 en word er ook getriggerd op deze toetsen
 
Ik denk (zoals Matrixx ook al aangaf) dat het iets met de printbanen naar de eproms te maken zal hebben. Ik had een soortgelijk probleem op mijn 727; de whistle deed het niet, alleen heel vaag op de achtergrond kon ik hem horen (gains vol open, versterker op 10, die manier). Ik kan niet specifieker zijn, mijn 727 is gefixed door Maarten van Artefacts en die vertelde mij zoiets in die trant.
 
Ha Aux,

Even een gedeelte uit de service manual erbij gepakt: (beetje groot uitgevallen plaatje)

attachment.php


Zo te zien zijn alle geluiden waar je het over hebt te herleiden naar een bepaald gedeelte in het blokdiagram. Vermoedelijk bevind zich daar ergens een defect.
 

Attachments

  • 707svc-05.jpg
    707svc-05.jpg
    168,4 KB · Bekeken: 50
Ik heb hem weer in elkaar gezet en de sounds die een tick geven zijn:

- Hi Tom (7)
- rimshot/cowbell (8 en 9)

De hihats (12, 13 en 14) doen helemaal niets, ook geen tick.

Zo te zien zitten de chips voor deze sounds allemaal naast elkaar. Wel heel toevallig. Geen barst of viezigheid in de printplaat? Hier vind je de service notes http://www.experimentalistsanonymou... Drum Synths and Misc Synth/Roland TR-707.pdf

Ik weet niet of je de chips zo uit hun voetje kunt trekken Als dat kan zou je kunnen proberen bv de BD chip te verwisselen met de Hi Tom en kijken wat er gebeurt. Gebruik wel het juiste gereedschap ervoor, anders heb je twee halve chips.
 
Ah, net te laat en ook verkeerde info gegeven. Zo te zien zijn er maar twee sound chips (alle defecte sounds zitten we op dezelfde chip maar kennelijk doen de cymbal en de handclap/tambourine het wel?). De envelope ICs zitten naast elkaar.
 
Zo te zien zijn alle geluiden waar je het over hebt te herleiden naar een bepaald gedeelte in het blokdiagram. Vermoedelijk bevind zich daar ergens een defect.

Ah kijk, zover was ik nog niet. Super, ik haal hem weer even uit elkaar. Eens kijken waar deze onderdelen zitten en of daar iets te vinden is.

Anders maar even langs Maarten, ik moet binnenkort toch mijn Teisco 60F ophalen als die klaar is :)
 
Via het 707 Yahoo forum zie ik een post waar bijna iemand het tegenovergestelde had: kicks, snare en hihats werkten niet. Hij verving IC39 en alles werkte weer. In de mijne zijn de problemen verdeeld over IC38 en IC39. Is het dan nog verstandig deze te vervangen, ook al werken sommige sounds op beide chips prima?
 
IC38 en IC39 zijn opamps in een S&H circuit. Ik denk niet dat het probleem daar aan ligt.

Het probleem zou ergens in de logica ICs rondom het Gate Array (soort custom made CPLD van Roland) kunnen liggen.

Ik zou niet zomaar alle ICs gaan vervangen, voordat je het weet beschadig je de PCB. Het beste is om aan de hand van het schema te meten met een oscilloscoop en zo het defect te vinden. Ik denk dat je dit probleem beter aan een reparateur kan over laten...
 
De EPROMs zijn overigens ook niet direct even uit te wisselen met elkaar zie ik net. De pinnen zijn bij beide één op één met elkaar verbonden. Ze worden ieder apart aangestuurd omdat de CS (chip select) van IC34 geinverteerd is en die van IC35 niet. Dit is iets unieks dat Roland vaker toepast met mask ROMs. Dat scheelt weer een inverter poort.

Omwisselen van IC34 en IC35 zal hetzelfde resultaat geven.
 
denk dat je het beste met een scoop van af ic 27 en 28 moet gaan meten en hopen dat je bij ic 40 het probleem vind.
 

Attachments

  • Schermafbeelding 2010-09-16 om 23.08.15.jpg
    Schermafbeelding 2010-09-16 om 23.08.15.jpg
    159 KB · Bekeken: 53
misschien dat ik mijn verhaal ook hier neer kan leggen gezien ik ook een 707 nog heb liggen die stuk is. zit vanmorgen te denken dat ik van de week 2 x 707 verkoop maar mischien handig was geweest dat ik er 1 had bewaard om te refereren met de defecte. maar ok zo moet het ook wel lukken.

het is al weer een tijdje geleden dat ik er mee bezig ben geweest maar voor wat ik me nog herinner,

probleem, bij het aanzetten van de 707 doet de hij niets en niks brand of werkt, display geeft ook niets aan. leds lichten laag niveau op bij het uitzetten van de 707.

de voeding geeft een prima waarde volgens het schema, zelf had ik het vermoeden dat het probleem op het switchboard zat omdat bij het uitzetten telkens 4 leds even knipperde die op 1 baan van diode zat dus heb ik daar de 2 chips vervangen zonder resultaat of wel nu bij het uitzetten branden alle 16 leds heel even. nu vermoed ik dat het toch ergens bij de processor ligt. reset??? heb met de scoop de reset gemeten en volgens mij moet die kloppen.

iemand suggesties voor ik er weer eens aan ga beginnen.
 
Zo, ineens na een drukke produktie dag waarbij de 707 de hele tijd aanstond en gebruikt werd, merk ik ineens dat de Hi Tom, cowbell en rimshot het gewoon weer doen! Dit waren de sounds die alleen een tik gaven. Alleen de 3 hihats doen het nog (helemaal) niet.
 
Back
Top