Roland JX3P ervaringen

VintageWorks

Ouwe rot
Lid sinds
7 september 2007
Berichten
3.183
Locatie
Rotterdam
Ik ben sinds kort in het bezit van een smetteloze JX3P en ben helemaal weg van de synth. Ik ben benieuwd of hier meer mensen zitten die hem niet meer weg gaan doen en wat jullie ervaringen zijn met deze synth.

Sinds zaterdag nu ook de PG-200 Programmer erop en dat is toch wel erg vet hoor! Heb hem overigens geruild met een forumlid die er ook nog een originele case bij had en de boekjes en zelfs de muziekstandaard!

Ben benieuwd naar jullie reacties! Ik zal morgen ff wat foto's schieten.
 
Moet ik deze wonderboy nu wéér gaan ophemelen? ;)

Goede klank, perfect bedieningsgemak dus (met PG-200) zéér snel juiste resultaten, leuke en superhandige 16step sequencer die samen met een drumdoosje je meteen een basis voor een nummer geeft, je kan over de sequencie nog soleren, je kan de sequencie transponeren...functioneel perfect wat mij betreft. OK, met onboard arpeggiator, velocity en aftertouch was hij nog leuker geweest, met een tweede envelope kan je nog meer, maar de lichte beperkingen maken de 3P juist interessant. En betaalbaar.

Het enige wat ik niet helemaal beheers qua bediening is hoe je met de sequencer meer dan 16 stappen opneemt. Tenminste, ik begreep dat het mogelijk is maar de manual maakt me niet erg veel duidelijk. 16 stappen vind ik meestal meer dan genoeg hoor.

Verder is hij heel betrouwbaar. 2 dingen die soms mis gaan met 3P's:
-toets van het klavier reageert niet meer. Stukje karton van doos ontbijtgranen er tussen, en hij speelt als nieuw
-sommige LEDs gaan dim branden of niet branden. Gewoon de bandcables terug aandrukken, en alles werkt weer.

Eén van de meest betrouwbare vintage bakken.
 
Het enige wat ik niet helemaal beheers qua bediening is hoe je met de sequencer meer dan 16 stappen opneemt. Tenminste, ik begreep dat het mogelijk is maar de manual maakt me niet erg veel duidelijk. 16 stappen vind ik meestal meer dan genoeg hoor.

Volgens mij moet je gewoon door blijven spelen ;)

Eén van de meest betrouwbare vintage bakken.

Ik heb toch een chip mogen laten vervangen omdat hij begon te tikken nadat je hem een tijdje aan laat staan :erm:
 
Ja, maar in 16stepmode vind ik hem superhandig, zoals je kan lezen begrijp ik niet goed hoe ik hem meer dan die 16 stappen laat doen, en de manual maakt me daarin al helemaal in de war want daar lijkt het alsof hij de 8*16stappen tegelijk afspeelt ofzo...

Ik zou het wel graag weten, dus als iemand het hier iets duidelijker uit kan leggen, dan graag!
 
Ik wist niet dat ie verschillende step modes had. Ik dacht dat hij een vergelijkbare sequencer had als bijv. de Korg Poly-800. Gewoon noten inspelen dus (incl. accoorden) en afspelen. Je moet er zelf voor zorgen dat het binnen je maat past.
 
Ja, maar als ik dat doe dan gaat hij na stap 16 weer aan het begin overschrijven, dus blijkbaar moet je toch ergens iets instellen als je na stap 16 verder wil gaan.
 
Ah bon. Dan deed ik het goed maar besefte ik het in mijn blinde paniek niet. ;)

OK, dan is bij deze de 3P NOG beter geworden! :D
 
Dat is wel handig dat "lichtje" want op mijn poly 800 zie je wel een getal maar dan moet je toch altijd even doorrekenen of je nog wel binnen bijv. 16en zit. Dat geeft dat lichtje op de JX3p zelf aan, erg handig!
 
Heerlijke bak, de 3p. Ik heb er sinds '93 een (mijn 2e synth, na de JV-80) met programmer. Hij heeft een heel eigen geluid.. een beetje waterig, zou je het kunnen noemen, maar kan ook vettig klinken.. en heel metalig. Bepaalde geluiden haal je uit geen enkele andere bak (to my knowledge). Vooral de cross mod is erg sterk.. je kan ook nog PW emuleren als je een beetje je best doet.

Overigens is de sequencer een beetje raar gaan doen de laatste tijd. Een ander minpunt is dat je de programmer en midi niet standaard tegelijk kan gebruiken (schijnt een fix voor te zijn), maar als je een beetje weet wat waar zit, dan kan je de slider gebruiken voor live tweaken (niet superhandig, maar het werkt).

Dit is wat synthwiki zegt over de filter van de 3p:

De Roland IR3109 bevat 4 maal een Operational Transconductance Amplifier en een exponentiële omzetter. De IR3109 wordt gebruikt als VCF in o.a. de Juno-6, Juno-60, JX-3P, Jupiter-4, Jupiter-6, Jupiter-8, EM-101, en de MKS-80.

Misschien leuk weetje :)

Een ander leuk weetje is dit:
- Zet de JX-3p uit
- Verbind midi in met midi uit
- Druk 6 toetsen in, en terwijl je ze ingedrukt houd zet je hem aan. Nu nog enkele seconden ingedrukt houden

De JX 3p is nu uit de omni mode, en reageert alleen nog op midi kanaal 1. Erg handig als je hem in een midi setup wilt gebruiken.
 
Ik heb de JX8P, en ik had de programmer maar die is verkocht. Leuke synth & lekker basic, heb er niet veel over te zeggen eigenlijk. Hij staat te koop trouwens ;)
 
Gaaf hoor, lijkt me een fijne bak die JX3P!
 
Moest het ding ook nog hemden kunnen strijken, zou ik er een tempel voor bouwen.

Er is overigens een artikel van véél jaren terug waarin een producer de 3P "de nieuwe minimoog" noemt. Een beetje overdreven misschien, maar in mijn geval is het zeker een werkpaard. Zijn klanken en functies zijn overal bruikbaar en worden ook overal gebruikt, omdat ze zo eenvoudig te bedienen zijn.
 
Moet ik deze wonderboy nu wéér gaan ophemelen? ;)

Neej, doe dat nou niet. Die prijzen zijn nu prima. Herhaal: de prijzen zijn nu prima... de prijzen zijn nu prima... de prijzen zijn nu prima... OMMM.
 
ik heb er 1 gehad ergens in 2000 ofzo, maar wegens gebrek aan knoppen weggedaan... hmmm damn die analoge hype
 
Back
Top