muzikale genieen uitgestorven?

Even ivm muzikale genieen en mensen die er weer eens wiskunde moeten bijhalen om het als geniaal te kunnen bestempelen. Zelfs vandaag de dag zijn er nog geniale pianisten, kijk maar even naar die 'wedstrijden' waar ze van elk continent een persoon sturen om zijn compositie voor te leggen, impressive shit. Denk je nu echt dat wiskunde ook maar iets te maken heeft met muziek te maken op een klassiek instrument ? Ikzelf speel al piano sinds men 6de, en ben nooit gestopt, ben afgestudeerd met grote onderscheding owv men eigen compsities. Ik ben ver van geniaal natuurlijk, en Bach of Mozart ofzo ga ik me zeker niet mee vergelijken. Er zijn mensen die alles van 1 van die 2 willen kunnen spelen, en ze doen er soms hun hele leven over, om maar te zeggen. Maar om dat te associeren met wiskunde is zo verkeerd. Alles begint eenvoudig met een idee. Je zit voor je piano, je speelt dat ideetje uit, op een manier dat zelfs het kleinste kind het kan spelen. Hierrond ga je dan zodanig maffe toestanden uithalen met je vingers, en af en toe eens lekker leuk verspringen in toonaard, met als resultaat een schouwspel voor de jury, en een patroon in het hoofd van de muzikant. Buiten de maatslag, als je dat alw iskundig wil stellen, is er niets wiskundig aan. Het is 'gewoon' creativiteit en de beheersing van het instrument.
 
juist ,maar het is nu net de combinatie van de beheersing v.h instr.,creaztiviteit en het bepalen van nieuwe normen die een getalenteerd muzikant onderscheidt van een genie
 
kijk naar mijn site.. en vind een echt Genie. (alhoewel er maar beperkte space is helaas.)
En onthoud, genialiteit is een weerspiegeling van de tijds geest en Uw eigen zelf. Natuurlijk.
Durft u het aan..


veel plezier, uwer

m.m. aka Naton R.
 
Ik ben nog nooit zo'n shit planeet tegen gekomen. Saai, levenloos, dood.
Wordt alleen maar erger.

Over 300 - 4o0 jaar leven hier nog alleen maar moeras monsters, met kruipende, scharende ledematen.
 
Origineel geplaatst door DJ-D_Prime
Maar Bach en Mozart bijvoorbeeld werden tijdens hun leven al herkend als genieen.

Ook moet echt geniale muziek vandaag de dag toch herkend kunnen worden?

Misschien waren Bach en Mozart helemaal niet zulke genieen, maar gewoon één van de weinigen.. :o

Tegenwoordig maakt iedereen muziek die een PC heeft..

;)
 
Origineel geplaatst door Arthur
Misschien waren Bach en Mozart helemaal niet zulke genieen, maar gewoon één van de weinigen.. :o

Tegenwoordig maakt iedereen muziek die een PC heeft..

;)

Ik was ook meteen verkocht toen ik die reclame zag van magix. Die jongen die supercool op stond te treden met zijn computertoetsenbord en een vette CTRL-ALT-DEL solo weg gaf.

WAUW!

-C-

Normaal gesproken heb ik bijna nooit last van plaatsvervangende schaamte, maar toen ik dit zag kreeg ik wel een heel erg kutgevoel...
 
Koppel talent aan intelligentie, hard werken en eigenzinnigheid. Dan ontstaat volgens mij een genie.
Ook ik denk dat je Frank Zappa als een eigentijds genie kunt bestempelen.
 
ik denk dat er nog wel genieen zijn, het zijn de mensen die de platgetreden paden van de muziek verlaten hebben en dikwijls redelijk expirimenteel bezig zijn.

voorbeelden uit de hedendaagse muziek

futur sound of london
Philip Glass
Enrico Moricone
atari teenage riot
frank zappa
captain beefheart
kraftwerk
sly dunbar & robbie shakespeare (het drum en bass duo uit de reggae die de muziekanten waren die de dub (met king tubby), de hiphop (met kool herc & grandmaster flash), de jungle (met shy fx) en nog tal van verwante muziekstijlen ontwikkelden. Verder waren ze ook de drijvende kracht achter black uhuru (legendarische reggaeband) en speelden ze op 300 000 tracks in letterlijk alle mogelijk denkbare stijlen mee in de laatste 30 jaar).
coxonne dodd (van studio one records) die de remix (toen version genoemd) uitvond in de jaren 60.
Lee perry (the dub wizard die met een electronicastort zijn studio bouwde waar hij legendarische muziek maakte)
fella kuti
...

maar de meeste blijven in de marge omdat commercialiteit en platenverkoop hun niet interesseren. Er is 1 grote uitzondering op. The Beatles waren eind de jaren 60 vree geniaal bezig met arrangeren van popnummers (sgt pepper lonely heartclub band/magical mystery tour albums)

maar geniën worden meestal niet tijdens hun leven erkent.
 
Origineel geplaatst door Arthur
Misschien waren Bach en Mozart helemaal niet zulke genieen, maar gewoon één van de weinigen.. :o

Tegenwoordig maakt iedereen muziek die een PC heeft..

;)

Elke boerenlul kan tegenwoordig wel wat doen met een PC, maar het niveau is natuurlijk doorgaans bedenkelijk.

Er zijn er maar weinig die écht muziek maken vandaag de dag....
 
vergeet ook keith jarrett, Jan garbarek, steve reich en Simeon ten holt niet !

:)

ik denk dat de definitie van genie zijn heel gecompliceerd is...

denk als je muziek maakt dat het het aller belangrijkste is dat het uit je hart komt en dat je er plezier in hebt...

ik denk dat als je dat kunt en er lol in hebt dan ben je al een heel eind > en studie/noten leer techniek is van ondergeschikt belang...

goh ik ben ook zo'n niet opgeleide flapdrol en doe het ook al jaaaaren:dubbel: :D

Groeten JD
 
Er zijn 1001 manieren waarop je de definitie échte muziekant kan opvatten dus IMHO een beetje zinloze opmerking. Of je moet even uitleggen wat jij hieronder verstaat. :)
 
ik bedoel dat als je gepassioneerd muziek maakt dat je al een end op de goed weg bent

dan maakt het geen moer uit of je consevatorium hebt.....

overigens dit is mijn mening dus dat hoefd niet de juiste te zijn
 
Origineel geplaatst door BelgianGuru
Denk je nu echt dat wiskunde ook maar iets te maken heeft met muziek te maken op een klassiek instrument ?


Ja. De westerse toonladder is bv 1 grote wiskundige consessie van intervallen die perfecte harmonie slects benaderen, omdat het simpelweg onmogelijk is een octaaf in 12 noten te verdelen waarin elke interval perfect is. Van een C naar een G is daarbij de oudste weg naar rome, omdat het de meest voor de hand liggende harmonische overgang is na het octaaf zelf.

Ikzelf speel al piano sinds men 6de, en ben nooit gestopt, ben afgestudeerd met grote onderscheding owv men eigen compsities. Ik ben ver van geniaal natuurlijk, en Bach of Mozart ofzo ga ik me zeker niet mee vergelijken. Er zijn mensen die alles van 1 van die 2 willen kunnen spelen, en ze doen er soms hun hele leven over, om maar te zeggen. Maar om dat te associeren met wiskunde is zo verkeerd.

Je wil gewoon niet weten dat muziek pure wiskunde is, omdat je muziek associeert met gevoel, inspiratie, kunstzinnigheid en schoonheid, terwijl je wiskunde ziet als koud en berekenend. Haal de wiskunde van de harmonieleer weg uit compositie, en je krijgt van die atonale 12-toons muziek waar geen touw meer aan vast te knopen is, vind je dat mooi dan?

Draai het liever om en omhels de schoonheid van wiskunde; Is een fractal voor jou ook minder mooi omdat het pure wiskunde is? Weet je dat zelfs de blaadjes aan bloemen en bomen wiskundige regels volgen? en dat Bach diezelfde regel gebruikte? :P

Alles begint eenvoudig met een idee. Je zit voor je piano, je speelt dat ideetje uit, op een manier dat zelfs het kleinste kind het kan spelen. Hierrond ga je dan zodanig maffe toestanden uithalen met je vingers, en af en toe eens lekker leuk verspringen in toonaard, met als resultaat een schouwspel voor de jury, en een patroon in het hoofd van de muzikant. Buiten de maatslag, als je dat alw iskundig wil stellen, is er niets wiskundig aan. Het is 'gewoon' creativiteit en de beheersing van het instrument.

Zo componeert echt niet iedereen. Bach benaderde het wel degelijk wiskundig, en Mozart schreef het gewoon uit zn hoofd op papier. Beiden hebbem imo ook hun portie grandioze troep gemaakt en de spreekwoordelijke koe gemolken. Menselijkheid was hun ook niet vreemd.

Ik ga natuurlijk niet ontkennen dat creativiteit en beheersing een grote rol spelen zijn :) Als ik wat verzin speel ik wat, in mn hoofd hoor ik dan al wat daarna hoort, en dan speel ik dat gewoon. Soms sla je eens wat willekeurigs aan, en als dat leuk klinkt is dat ook prima. De wiskunde erachter boeit me dan ook niet hoor, maar hij is er wel degelijk :P

Verder vind ik het onzin dat alleen mensen uit het verleden genialiteit toegerekend mag worden. Genieen zijn gewoon van alle tijden; morgen kan je iets bedenken wat de wereld verandert, maar je moet dan wel het voortouw nemen, niet achter anderen aanhobbelen.

Ik nomineer Chopin en Ayreon trouwens ;)
 
Back
Top