Studio Isolatie (huur appartement)

The Master

Nieuwkomer
Lid sinds
7 december 2005
Berichten
14
Locatie
B - 2160
Hallo,

Ik woon in een huur appartement waar ik een kleine studio heb die ik graag zou isoleren.
Ik heb al rondgezien op deze en andere forums maar ik vind alleen maar uitleg over het isoleren in een gekocht huis e.d.
Daar lees ik over een zwevende kamer enz... wat bij mij dus zeker niet gaat.
Ik zou toch een iets simpelere efficïente oplossing wille hebben. ALLE advies is welkom.
Alvast bedankt
 
Merford kast op maat bouwen
omkasting.jpg


http://www.noisecontrol.nl/omkastingscomponenten_geluidsisolatie.html

niet goedkoop, maar wel weer demontabel en er kan prima rekening gehouden worden met ventilatie.
 
Wat zou zoiets dan kosten? zeg maar iets van 3x3 mtr kubus
 
Decibelschaal
Geluiddruk in Pascal

Pijngrens 140 dB 200 Pa

Pneumatische hamer 120 dB 20 Pa

Popconcert 100 dB 2 Pa

Luide radio 80 dB 0,2 Pa

Groepsgesprek 60 dB 0,02 Pa

Stille stem 40 dB 0,002 Pa

Bladergeritsel 20 dB 0,0002 Pa

Gehoordrempel 0 dB 0,00002 Pa
 
is volgens mij wel ok hoor
als je kijkt in bovenstaande tabel en je een popconcert en een groepsgesprek vergelijkt is het verschil slechts 40 dB..
 
en zouden de buren dan nog iets horen?

Zijn er mss ook nog andere oplossingen? want dat ziet er mij wel heel duur uit.
 
Zelf een zwevende kamer bouwen. Niet zo moeilijk te realiseren. Is genoeg info op internet te vinden. Ik overweeg het ook nog steeds :)
 
Ahum

Ahum

Ik heb er ooit ook naar gezocht. Zij het een jaar of 10 geleden. (toen was het materiaal duurder en de huizen goedkoper)

Het materiaal wat je nodig hebt zijn van die piramides die overal worden geplakt en de ruimte acoustisch dood maken zodat er geen trilling aan de muren wordt doorgegeven. Maar je moet de vloer ook aanpassen, want ook de trillingen in de vloer gaan naar de buren toe. Ook geen ramen en een heel speciale deur. Daarom noemen ze het ook een zwevende kamer, hij mag nergens de oorspronkelijke bebouwing aanraken anders is het effect weg.

Het nadeel is en blijft: het is een huurhuis en als je er ooit weg wil dan moet alles weer in originele staat worden teug gebracht en dat kost ook het nodige.

Wat ik je wel kan vertellen dan als je het echt professioneeel wil (laten) doen zodat de buren echt totaal geen last hebben dan komt er heel wat bij kijken en kost het een godskapitaal. Genoeg om te overwegen een hypotheek aan te vragen voor een eenzaam huisje op het pletteland, daar heb je geen buren en hoef je ook niets om te bouwen.

De goedkoopte oplossing: rubberfoam tussen de bodemplaat van de synth en de standaard waar hij op staat en die vervolgens op een paar repen vloerbedekking zetten en voor de rest, koop een goede, professionele koptelefoon en gebruik die altijd.

Die laatste heb je overigens zo-wie-zo nodig als de details van je klanken en muziek wil beluisteren.
 
ahum No:2

ahum No:2

Origineel geplaatst door sten
Zelf een zwevende kamer bouwen. Niet zo moeilijk te realiseren. Is genoeg info op internet te vinden. Ik overweeg het ook nog steeds :)

Werkt niet, surrogaat, ik heb dus een keer mogen beleven hoe dat in professionele studio's wordt gedaan en daar komt heel erg veel bij kijken. Wil je het goed doen tenminste. Een klein geluidskamertje maken is niet zo'n probleem, maar het geluid wat de buren horen als jij je toetsen bespeeld is een irritant geroffel en dat type trillingen hou je bijna niet tegen. Eén aanraking met de oorspronkelijke bebouwing (steuntje, beugeltje in de muur) het het effekt is zo goed als weg, net als je geld overigens. Het gaat hier meer om trillingen dan om geluid. Een Huis met een dikke betonvloer scheelt nog het meeste, maar dan zit je al in de nieuwere/duurdere huurhuizen.

Het geroffel op die toetsenborden blijkt vaak als lastiger woden ervaren dan de muziek zelf. Ik heb de mazzel dat mijn buren veel weg zijn en slapen als een varken. Aldus ze verklaren mij nooit wat te horen terwijl ik vaak tot diep in de nacht bezig ben. Daarbij moet ik opmerken dat ik niet veel speel, maar meer programmeer.

En omdat het zo moeilijk is zijn het vaak kleine kamertjes binnen in een professionele studio die geluidswerend zijn, de studio's zelf bevinden zich meestal op industrie terreinen of op grote media/film complexen.

Een ander feit is dat je het erg oversized moet maken, als je het op maat maakt dan ben je met de aankoop van 1 toetsenbord alweer uitgepraat.
 
Ik zou inderdaad ook beginnen met een profi koptelefoon van rond de 200 euro (als je die niet al hebt). Kijk eerst of je daar mee kan werken...

Ik zit noodgedwongen ook de meeste tijd met een Sennheiser HD-580 op m'n kop, en check dan af en toe hoe het op speakers klinkt. Is niet ideaal, maar ik weet dat er succesvolle producers zijn in dezelfde situatie.
 
over wat voor soort woning gaat het precies? Hout/staal/beton bouw?
Waar zitten je buren? boven, beneden, links, rechts? Waar zijn de vloeren en wanden van gemaakt?

In een normaal huis hoor je het getik op het toetsenbord van de buren niet hoor. :gaap: Vaak snap ik de hele discussie sowieso niet helemaal. Je hoeft alleen je ruimte zo enorm te isoleren als je OF niet normaal hard muziek draait, OF midden in de nacht bezig bent. In een beetje woning hebben de buren geen of weinig last bij normaal volume. Alleen binnenshuis is het dan een probleem voor je huisgenoten :P

(ps: ik heb het over geluid weren, niet over akoestiek hè)
 
Origineel geplaatst door Phony
In een normaal huis hoor je het getik op het toetsenbord van de buren niet hoor. :gaap: Vaak snap ik de hele discussie sowieso niet helemaal. Je hoeft alleen je ruimte zo enorm te isoleren als je OF niet normaal hard muziek draait, OF midden in de nacht bezig bent. In een beetje woning hebben de buren geen of weinig last bij normaal volume. Alleen binnenshuis is het dan een probleem voor je huisgenoten :P

tsja niet iedereen heeft de luxe om te kunnen beuken...
ik maak zelf tekno, mijn buurman werkt thuis en zijn werk en slaapkamer grenzen bijde aan mijn zolder.
maw knallen zit er niet meer in!
het gaat om een huurhuis, dus verbouwen / investeren vind ik zonde. ik woon hier toch niet meer dan een paar jaar..

daarnaast maakte ik idd vaak 's nachts muziek. en die bassen... :(
 
Tsjaa, ik zou dan gaan voor een demontabele doos-in-doos constructie. Zoeen met een zwevende vloer en wanden. Geen contact met de constructie daarbuiten. Als je het een beetje handig ontwerpt kun je die elementen later weer hergebruiken. Sowieso kun je houten latten, metalen profielen, minerale wol (isolatie) etc goed hergebruiken als je er netjes mee omgaat. Aangezien je toch niet in de muren en wanden gaat wroeten, maakt het vrij weinig uit dat je in een huurhuis zit. :) Gewoon investeren en later de hele zooi netjes afbreken en opnieuw opbouwen/aanpassen lijkt mij de beste optie in jouw geval :)
 
Inderdaad. Ik ben van mening dat een doos is doos (zwevende kamer) niet moeilijk te realiseren is. Nadeel is dat je aardig wat ruimte verliest (zeker als je er nog omheen wilt kunnen lopen).

Mijn studio meet zo'n 4 bij 5 meter en ik denk er aan om een zwevende kamer van zo'n 3 bij 4 meter te bouwen. Daar moet de studio, draaitafels en evt. een bankje in.

Als de basis (vloer) goed (en zwevend) ligt kun je vanaf daar omhoog bouwen.
 
Ik heb laatst bij mij thuis(koophuis 2 hoog))een geluidsdichte cabine(meyer noise control) laten plaatsen.
Helaas is het niet zo geluidsdicht als ik zou willen.Dat heeft met name te maken met de houten vloer.Ik heb een oud huis(1928)dus helaas geen betonnen constructie.Nou heb ik een dubbele (zwevende vloer,met daarop ongeveer 3cm dikke rubberen tegels en daarop tapijt.En nog steeds dreunt het behoorlijk.Ik kan wel oefenen(ik oefen voornamelijk conga/percussie)maar helaas niets s,nachts.Dus het is best nog wel lastig die geluidsisolatie.Het zal denk ik ook een hoop schelen als je een beneden huis hebt
 
monitors zachter en gehoor apperaatjes laten aanmeten :)
 
Origineel geplaatst door tumbadora
En nog steeds dreunt het behoorlijk.Ik kan wel oefenen(ik oefen voornamelijk conga/percussie)maar helaas niets s,nachts.Dus het is best nog wel lastig die geluidsisolatie.Het zal denk ik ook een hoop schelen als je een beneden huis hebt

Is het niet zo dat drums (en conga's, percussie, etc.) zorgen voor contactgeluid in tegenstelling tot het geluid dat uit monitorspeakers komt.
Contactgeluid is ook veel moeilijker te dempen.
 
Dat noisecontrol lijkt mij ook niets, best duur. En het geluid waar de buren het meeste last van hebben komen er makkelijk door.

Ik ben zelf wat aan het proberen met 5cm schuimflokken/rubber matten.
Als het af is laat ik wel weten of het ook werkelijk werkt.

greetz Slavko
 
Back
Top