• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer en krijg je ook geen email als je je wachtwoord probeert te resetten?
    Neem dan even contact met ons op.

Wat vraagjes over VCV Rack

ProgHead

Well-known member
Lid sinds
26 februari 2019
Berichten
1.129
Locatie
Zeist
@ Flyweight

Ter geruststelling: de Hilbert transformer werkt ook voor samengestelde signalen, heb het net getest.
 

ProgHead

Well-known member
Lid sinds
26 februari 2019
Berichten
1.129
Locatie
Zeist
Twee parallelle all-pass filters op elkaar afstemmen is toch wel een heel gedoe, dus ik houd het maar op de Hilbert-plugin. Daarmee heb ik op Alsa Modular Synth de onderstaande patch gebouwd:

AMS.png


Wat daar gebeurt is dat een op "PCM In" binnenkomend stereo signaal als ware het een complex signaal met een complexe sinus wordt vermenigvuldigd. Vervolgens hoor je op het linker en rechter uitgangskanaal de twee componenten van het complexe product. Als proef heb ik de demonstratie 'shortie' sv-Trance-Startup van LMMS in deze schakeling ingevoerd en onderwijl heb ik wat aan de knoppen gedraaid. Met dit resultaat:

Bekijk bijlage proef.mp3
 
Lid sinds
10 november 2010
Berichten
5.610
Locatie
Homeless Studio
Twee parallelle all-pass filters op elkaar afstemmen is toch wel een heel gedoe, dus ik houd het maar op de Hilbert-plugin. Daarmee heb ik op Alsa Modular Synth de onderstaande patch gebouwd:Wat daar gebeurt is dat een op "PCM In" binnenkomend stereo signaal als ware het een complex signaal met een complexe sinus wordt vermenigvuldigd. Vervolgens hoor je op het linker en rechter uitgangskanaal de twee componenten van het complexe product. Als proef heb ik de demonstratie 'shortie' sv-Trance-Startup van LMMS in deze schakeling ingevoerd en onderwijl heb ik wat aan de knoppen gedraaid. Met dit resultaat:


Klinkt als ring modulatie. Draai je nu het signaal 90 + 180 graden?
 

ProgHead

Well-known member
Lid sinds
26 februari 2019
Berichten
1.129
Locatie
Zeist
Het ingevoerde audio-signaal (van LMMS) wordt niet in fase verschoven. Dat heb ik eerst wel even geprobeerd, maar dat maakte voor het effect geen verschil dus heb ik dat verder achterwege gelaten. Wat ik met dat audio ingangssignaal doe is dat ik dat beschouw als een complex signaal a+bj waarvan de twee kanalen het reële deel a en het imaginaire deel b leveren. De VCO levert een sinus (met harmonischen?) waarbij de Hilbert plugin nog een 90 graden verschoven versie fabriceert. Daarmee hebben we dus nog een complex signaal c+dj. Die twee complexe signalen a+bj en c+dj worden in de patch op de wijze van de complexe getallen met elkaar vermenigvuldigd. Dat gaat zo:

(a+bj)*(c+dj) = ac +adj + bcj + bdj[SUP]2[/SUP] = ac + (ad + bc)j - bd = (ac - bd) + (ad + bc)j .

Dat product wordt dan weer als stereo signaal geïnterpreteerd. De twee uitgangskanalen van het stereo signaal worden dus ac-bd en ad+bc.
 
Laatst gewijzigd:
Top