E-live Artist Profile Radio Massacre International

Grooveron

Altijd wat !!
Lid sinds
16 juli 2002
Berichten
3.466
Locatie
Best
E-LIVE 2003

Op zaterdag 27 september 2003 vindt E-Live 2003 plaats. Net als vorig jaar het geval was, wordt het festival gehouden in het Auditorium van de Technologische Universiteit, Den Dolech 2 in het midden van Eindhoven. De “TU” bleek het afgelopen jaar een prima keuze vanwege de fraaie grote zaal met een prima akoestiek en een gezellige ruimte voor stands.

ARTIESTEN INFO DEEL 1.

RADIO MASSACRE INTERNATIONAL

Radio Massacre International bestaat uit Steve Dinsdale (keyboards, elektronica drums) Duncan Goddard (keyboards, electronica, bas) en Gary Houghton (gitaar, keyboards). Sinds 1993 zijn ze bezig met het opbouwen van een catalogus met epische elektronische improvisaties welke omgevormd worden in permanente plaatopnamen door de wonderen der digitale bewerking. Nadat zich een bibliotheek van ongeveer 30 stukken hadden opgestapeld, brachten ze laat in 1995 eindelijk de dubbel-CD “Frozen North” uit en verschenen ze voor het eerst op het Emma Festival in Sheffield. De band was ook te zien op de BBC's World Service, zodoende een internationaal radiopubliek vindend.
RMI had een website lang voordat dit gemeengoed was geworden en dit bracht hen de mogelijkheden om overal in de wereld relaties met luisteraars, promotors en radiostations aan te knopen.

1996 bracht hun Europese Tv-bekendheid toen zijn co-presentators waren van het dansgeoriëteerde Party Zone op MTV waar zij zichzelf onderscheidden door een livestuk te spelen die geen enkele waarneembare beat bevatte. Diezelfde maand waren zij de eerste elektronische artiesten die optraden bij het Engeland's beroemde Jodrell Bank observatorium in de schaduw van de machtige radioschotel.
Een tweede album met uitgesmeerde improvisaties “Republic” en de liveplaat “Knutsford in May” werden opgevolgd door het meer beknopte “Organ Harvest” die gelanceerd werd tijdens het KLEMdag Festival in Nijmegen, Holland tegenover het grootste publiek dat de band tot op dat moment had gehad. Dit jaar zag ook de entree van een serie privé CD-R releases om vruchtbare output op gang te houden. Op de kerfstok staan nu acht albums en er zullen meer komen.
Opgejaagd door hun Europese succes heeft de band hèt sequencer- en sfeeralbum dat de rest zou moeten doen vergeten opgenomen, het massieve dubbelalbum “Borrowed Atoms” uit 1998 (bijgestaan door een verdere CD-R “Bothered Atmos” uit dezelfde sessies, deze 200 minuten zijn nog steeds een soort hoogtepunt in hun carrière).

“Maelstrom”, een opname uit 1999, is een gekoppelde conceptstuk van 70 minuten samengesteld uit de studiosessies van dat jaar. Het is uitgebracht tijdens de tour door de Verenigde Staten in 2002. Het millenniumjaar bracht optredens op het Alfa Centauri Festival in Holland en nog een bezoek aan Jodrell Bank. De muziek van de band werd ook gebruikt in een BBC-TV programma “Don't Look Down” over de radiotelescoop van 300 foot. Een volgend live album (“Upstairs Downstairs”) en een aantal achterstallige archiefuitgaven (“The God of Electricity” en “Zabriskie Point”) brachten dat jaar naar een einde.
In 2001 was de band essentieel in de totstandkoming van de Hampshire Jam concerten in Zuid Engeland. Hoogtepunten hieruit zijn verschenen op de diverse artiesten-CD “Hampshire Jam Preserved”.

Het laatste album “Planets in the Wires” is de eerste op hun eigen Northern Echo label en heeft veel bijval ontvangen voor de frisse benadering van donkerder geïmproviseerde elektronica.
RMI was verheugd toen ze werden gevraagd om hun eerste concerten in de Verenigde Staten te geven. In november 2002 gaven ze er hun eerste optredens. In California waren ze headliner tijdens de eerste avond van het Progwest Festival en verschenen ze live op Radio KXLU in Los Angeles. Aan de Oostkust waren zij aanwezig op The Gathering in St Mary’s Church in Philadelphia voordat ze dezelfde avond live een marathonimprovisatie van twee en een half uur gaven op Star’s End op Radio WXPN.
Na bijgekomen te zijn van dat alles zijn ze momenteel bezig met het samenstellen van een live album welke de muziek documenteert die men in Amerika heeft gespeeld.
Deze muziek zal waarschijnlijk voor het eerst teverkrijgen zijn op E-Live.

Volgende keer MICHAEL STREARNS.
 
Back
Top