Clock voor sequencer

Ice Age Druid

Stamgast
Lid sinds
2 januari 2010
Berichten
225
Locatie
Delft
He,

Ik wil de DIY SEKU sequencer gaan bouwen (om mijn Monotron aan te sturen). Het schema staat hier. Deze heeft een externe clock nodig. Nu was ik van plan dit met een 555 te maken. Maar ik kan geen clock circuits vinden voor zo'n lage frequentie. Dat is mijn volgende vraag: weet iemand of bij een clock input van bv 1 Hz alle 16 steps 1 keer per seconde komen, of elke step?
En ik zoek dus een schema, waarbij een frequentie tussen 1 Hz en iets van 10 Hz, verstelbaar met een pot.

Kan iemand me helpen?

Toine
 
Eehmm... De gewone 555 osc met een grotere condensator misschien? :)

Normaal gezien betekent een kloksignaal 'volgende stap' voor een sequencer.
 
Bedankt, maar hoe groot moet die condensator dan zijn? En hoe ziet het schema er dan precies uit?
 
Bovendien kan ik volgens mij niet de frequentie variabel maken tussen 1Hz en 10Hz met een pot, en zulke grote keramische condensatoren zijn niet te krijgen.
 
Erg bedankt, maar ik had net op een andere site al gevonden wat ik zocht. R1 1K, R2 10K lin pot, C 0,0001uF=100pF (parallel 82pF en 18pF, 100 pF niet te vinden), en die andere C gewoon 0.01uF. Duty Cycle is geen 50%, maar volgens mij gaat het de sequencer gewoon om de fase/periode/frequentie/hoe je het noemen wil.

Edit: 100pF keramisch wel bij Newtone

Toine
 
Laatst gewijzigd:
Duty cycle maakt inderdaad niet uit voor een sequencer.

Overigens zou ik zelf voor een 1M pot gaan bij R2. Dit geeft een groter frequentiebereik, wat altijd interessant is bij een sequencer (van heel traag tot nét in het audiobereik).
 
Je kan ook overwegen om de uitgangsfrequentie van een oscillator te delen met een cmos-deler o.i.d.

Dan hoeft de oscillator niet op een heel lage frequentie te draaien en kun je zelfs als je dat handig vind een schakelaar gebruiken om snel de sequencer clock 2 x zo snel of langszaam te laten lopen.
 
Of een schmitt trigger oscillator. Extra simpel. Als ik thuis ben zal ik iets van een linkje zoeken. Als het te lang duurt moet je even googelen.
 
Of een schmitt trigger oscillator. Extra simpel. Als ik thuis ben zal ik iets van een linkje zoeken. Als het te lang duurt moet je even googelen.

Allemaal bedankt voor jullie reacties. Het zal nog niet te lang duren, want ik ben nog niet aan de sequencer of de clock begonnen.

Toine
 
Back
Top