Uitbreiding fireface 800

steyer

Nieuwkomer
Lid sinds
4 augustus 2010
Berichten
2
Hallo allemaal

Ik ben in het bezit van een RME fireface 800, aangesloten op de computer (moederbord Gigabyte GA-X58A-UD7) middels een firewire 400 aansluiting.
Ik gebruik de 8 analoge uitgangen (4 x 2), 4 kanalen.
Graag zou ik wat meer analoge uitgangen willen hebben om b.v te gaan naar 6 kanalen. Wat is hiervoor de beste oplossing.
Kan de firewire 400 aansluiting dan nog gebruikt worden of moet er dan ook een firewire 800 kaart in de computer.

Alvast bedankt
Steyer
 
Hoi. Even om potentiele spraakverwarring uit te sluiten; een stereo aansluiting telt als 2 kanalen/ingangen/uitgangen, dus laten we het ook zo noemen... ;)

Beste oplossing is een via ADAT input en/of output aan te sluiten A/D en/of D/A converter, zoals bijv.
-de RME ADI-8 (mid-range, in diverse versies verkrijgbaar, van wat ouder en relatief goedkoper tot nieuwer, beter en vooral duurder)
-de Behringer ADA-8000 (low-budget)
-de SSL Alphalink AX (high-end).

Iedere ADAT aansluiting levert je tot 8 kanalen 44.1/48 kHz, waarbij een bundel van 8 kanalen of input is, of output. Als je voor hogere samplerates kiest, kan ook, maar da's niet echt nodig, en dat halveert het aantal kanalen.
Aansluiten doe je met ADAT kabels, dat is precies hetzelfde als optische SPDIF kabels ('t heet TOSLINK, om precies te zijn). Met goedkope kabeltjes van een paar euro lukt het heus, geen reden om daar massief in de knip te tasten voor vergulde aansluitingen (optisch... dus boerenbedrog) en high-spec kabel (digitaal... dus het werkt of het werkt niet, ruwweg gezien).

Aan een Fireface 800 kan je tot 2 ADAT inputs en 2 ADAT outputs aansluiten. Dus maximaal 16 outputs erbij en 16 inputs.
Je hebt voor simultaan aansluiten niet direct Firewire 800 nodig. Het komt erop neer hoe veel kanalen je daadwerkelijk tegelijk wilt recorden. Maar ik heb een Fireface 800 met 2x ADI-8 pro draaiend op Firewire 400, record toch menig aantal kanalen tegelijk (o.a. FX sends/returns - laat ik zeggen een kanaal of 8 tegelijk gebeurt regelmatig) en nog nooit last ondervonden. Ligt ook wel aan de doorvoercapaciteit van de rest van je systeem (o.a. HD speed, of je nog CPU intensieve plugins gebruikt etc.)

Een veel goedkopere oplossing is natuurlijk het gebruik van patchbays, waarmee je al je apparatuur aansluit en naar gelang van noodzaak inpatched.
Uiteindelijk komt het daar toch altijd weer op neer; je hebt al snel meer gear dan i/o, zeker als je in je DAW met hardware effects integratie gaat werken.
 
Back
Top