bestaan er ook 303 cloons die exacte copies van het orgineel zijn?

Volgens mij niet. De xoxbox komt het dichtste in de buurt heb ik begrepen, ook wat componenten betreft.
 
xoxbox schijnt het meest te lijken, het zit 'm ook niet in het schema,
maar in de onderdelen die niet of bijna niet meer te krijgen zijn.

http://www.ladyada.net/make/x0xb0x/

t took us 6 months, but we tracked down the original transistors: 2SK30A JFET, 2SC536F NPN, 2SA733P PNP, 2SC2291 & 2SC1583 matched pairs, LA4140 (the original headphone amp), BA6110 (equivalent to BA662) OTA, AN6562 (original op-amp)
 
in t rond gillen is toch ook zoeken, hee?!

van daar dattie altijd hee roept....hahaheehee
 
Het analoge deel van de x0xb0x is indentiek aan dat van de 303. M.a.w. klankmatig zouden er geen verschillen moeten zijn. Dat is overigens een discussie die moeiijk te voeren is. Tussen 303's onderling zitten ook kleine verschillen en mijn persoonlijke indruk is dat het verschil tussen de x0xb0x en de 303 net zo groot is als het verschil tussen twee 303's onderling.
Wel zijn een aantal moeilijk te krijgen onderdelen vervangen door onderdelen die nu wat gangbaarder zijn. Niets staat je echter in de weg de moeilijk verkrijgbare onderdelen te zoeken en die te gebruiken. Dan is het analoge deel dus indentiek en in theorie klinkt hij dan dus als een 303.

Wat wel anders is op de x0xb0x is het digitale deel. De sequencer.
Die is gewoon anders als op de 303. Ik vind het prettiger anderen echter niet. Kwestie van smaak en gewenning.
De x0xb0x heeft als voordeel dat hij USB en midi heeft.

Maar de rest kun je zo terug vinden op het forum. Je schept met al je vragen (ook in andere threads) de indruk nogal "lui" te zijn en weinig zelf uit te willen zoeken.
Er is info genoeg te vinden op het synthforum en op google.
Als tb303 clone intikt gaat er een wereld voor je open.
 
Op de Messe een 303 en een xoxbox naast elkaar gehoord, en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet snapte dat ze die express naast elkaar hadden gezet om te laten ervaren hoe gelijk de xoxbox met de 303 was. Ik vond het een totaal andere sound. Wel grappig overigens: we waren met z'n 4-en totaal. Eentje was het met mij eens, de andere 2 vonden het de beste clone die ze ooit gehoord hadden en weinig verschil met het origineel...
 
Maakt het wat uit of hij exact hetzelfde klinkt of niet? Scoor je grotere hits met een echte 303 dan met een kloon?
 
future retro revolution, is dat niet iets?
-C-
is imo meer sequencer dan een 1-op-1 clone....
zelf zou ik voor een x0x kiezen en niet voor een revolution
en als er te weinig cv/gate outputs zijn dan kies ik voor een Syntecno TeeBee MKII of III
echte hits scoor je tegenwoordig met goed marketing management ;)
behalve een goed marketing management, is vriendjes hebben in Hilversum ook erg belangrijk als je inzet op de grote massa :)

@Gilox....
maar jij hebt ook niet zomaar de eerste TB gekocht ....
 
is imo meer sequencer dan een 1-op-1 clone....

Is zeker geen kloon....en heeft ook zijn eigen sound maar is toch echt wel meer dan alleen een sequencer...maar hij valt wel onder de 303 kloons maar is imo een apparaat opzich met zijn eigen karakter..
 
ja ik vroeg me gewoon af : al heel lang zie je zelfbouwcloontjes staan op internet : maar mischien is het verboden om een 303 te copieren omdat daar octrooi op zit? als je hem commercieel zou willen verkopen?

zelf heb ik wel gemerkt dat een orginele 303 een hele snelle vco response en filter response heeft en die bij sommige immitaties bij snelle stukjes muziek echt wel duidelijk hoorbaar is dat de immitatie slechter is.....
 
Back
Top