Toch master mixen op een koptelefoon

Timen

W&P hoort bij muziek
Lid sinds
1 april 2010
Berichten
8
Locatie
Almere
Ik ben me de laatste tijd erg aan het verdiepen in hoe ik het beste mijn tracks kan masteren. En dan vooral met welke apparatuur.

Nu is het het simpelst om te zeggen ik koop een set monitoren maar dat gaat hem voor mij niet worden want dat geld is er simpelweg de komende tijd niet. Aangezien ik al wel me tracks wil kunnen masteren dacht ik het met koptelefoons te doen nou het was wel duidelijk dat iedereen dat afraad. Maar aangezien het voor mij toch wel het realistisch is ging ik me er nog verder in verdiepen.

Het probleem met koptelefoons is dat het geluid niet beinvloed word door een kamer en zijn akoestiek. Iets waar speakers altijd last van zullen hebben maar wat er nou eenmaal bij hoort.
Even een afbeelding om duidelijk te maken wat ik bedoel:
mixingheadphonesspeak.l.jpg

Nou zien jullie hierboven waar ik het over heb.

Ik wou dus in een prof. studio doormiddel van een dummy head op beide kanalen afzonderlijk een 7khz geluid afspelen en dat dan opnemen door middel van het dummy head. Als je die opname dan analyseert kun je daar als het goed is de delay van het geluid uit halen. Maar ook het volume van het geluid. Met deze gegevens kun je die professionele studio dus simuleren op een kop telefoon door gewoon te berekenen met welk volume en delay het rechter kanaal op het linker kanaal moet worden afgespeeld en hoe vaak in de zin van meerdere weerkaatsingen van het geluid geeft dus meerdere verschillende delay's en volumen.

Ik heb hier al wel een kleine winamp plugin voor gevonden: http://gilmore2.chem.northwestern.edu/projects/showfile.php?file=kopjov_prj.htm

Maar die moet je helemaal zelf afstellen en die werkt maar met een herhaling.

Ik wou dit gaan doen door een klein stukje open source software te schrijven die al het uitgaand geluid eerst nog even aanpast en dan het geluid pas afspeelt. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een accurate koptelefoon maar die zijn er en ook een stuk goedkoper dan een set monitoren.

Mijn vraag aan jullie was dus wat denken jullie ervan als audio fanaten aangezien ik zelf er nog niet erg lang in het audio wereldje zit en eigenlijk pas net begin met echt tracks maken en masteren.
 
De perceptie op een koptelefoon is in zijn geheel anders dan op monitors. Het leuke is dat je zegt dat je pas bent begonnen met tracks maken. Heb je wel al een goed klinkende mix kunnen maken dan ? Masteren is iets totaal anders dan een mix maken.
 
Ik betwijfel of je analyse alle aspecten raakt; akkoustiek is aanmerkelijk complexer dan een verzameling reflecties (delays). Je hebt ook te maken met absorpties, resonanties en allerlei subtiele wisselwerkingen tussen allerlei onderdelen van je studio. Een koptelefoon zal nooit precies zo klinken als een kamer; het geluid komt simpelweg anders aan in je oorschelp, komt niet overeen met de orientatie van je hoofd en verandert niet mee met de orientatie van je hoofd. Koptelefoons hebben bovendien hun eigen frequentierespons. Maar dat hoeft je er natuurlijk niet van te weerhouden om het te proberen;-)

De software die je wil hebben bestaat denk ik al grotendeels; het is namelijk gewoon Impulse Response Reverb. Kijk eens naar freeverb3; dikke kans dat dat precies is wat je zoekt. Ik kan alleen zogauw niet achterhalen of dat ook de stereo-"leaking" doet waar je het over hebt. Voordeel van freeverb3 is dat je de impulse responses van heel veel verschillende ruimtes zo kunt downloaden.

http://freeverb3.sourceforge.net/

Los daarvan denk ik dat je beter af bent als je op wat goedkope hifi speakertjes "mastert" dan op een koptelefoon met allerlei processing ervoor.
 
I begrijp dat masteren nooit, althans voor de gemiddelde thuis gebruiker.
Gewoon een zo goed mogelijke mix maken en het daarbij laten. Klaar.
 
@metatron misschien heb je wel gelijk masteren ziet er aardig lastig uit en kan ik beter door iemand met veel ervaring laten doen denk ik. Maar ik zit wel aan een heel strak budget, dus waar kan ik dat goedkoop laten doen?

@zmooc Daar dacht ik ook aan dat het waarschijnlijk wel niet zo simpel zal zijn maar miss dat als het door iemand goed word uitgewerkt dat het ooit nog kan. Ik heb er in ieder geval denk ik de kennis nog niet voor.

Bedankt allemaal voor jullie reacties en ik had er ook mijn twijfels bij maar daarom vraag je dingen. Ik ga denk ik toch kijken naar laten masteren en anders een stel philips MFB speakers als goedkoop alternatief voor monitoren.
 
ik heb ooit in de interface (wc lektuur :P) wat gelezen over een "vst" die je als insert op je master zet en dan via je koptelefoon mixen, deze "vst" simuleert je studio ... (of zoiets...)

ff kijken welke dat was ... moment ...

*** Joostum loopt naar wc en grijpt in de interface stapel ... ***

yup; gevonden ;

interface 130 blz 26; 112db Redline Monitor

misschien heb jij hier iets aan ?!

edit; :):):)

suc6 in ieder geval, ik ben het eens met bronswerk :P

:okdan:
 
Laatst gewijzigd:
Hmm.. Die Redline-plugin doet 't niet bij mij onder W7*64 en Cubase 5. De interface van de plugin blijft leeg en 't geluid is foetsie als 'ie geladen is. Wel jammer, leek me wel een geinige plugin.
 
@metatron misschien heb je wel gelijk masteren ziet er aardig lastig uit en kan ik beter door iemand met veel ervaring laten doen denk ik. Maar ik zit wel aan een heel strak budget, dus waar kan ik dat goedkoop laten doen?

Volgens mij doet MRT het wel voor een aardige prijs en anders even letten bij (volgens mij heet het) sig (die lap teksts onder een post van iemand) van sommige users hier. Er zijn er hier een paar die het voor bijna niets doen.
 
Ik ben jammergenoeg nog niet zo ver dat ik voor een label werk.

Die redline monitor plugin heb ik geprobeerd en misschien gebruik ik die nog wel het zal toch iets beter zijn om te masteren. En anders kijken of MRT het wil doen.

Maar waarschijnlijk hou ik het de komende tijd gewoon bij mixen dat masteren komt wel een keer als ik een echt goede track heb.
 
Als je nog geen deal hebt, waarom zou je dan überhaupt willen masteren? Zoals al eerder gezegd gewoon goede eindmixen maken, over dat masteren wordt wel iets afgesproken als je werk wordt gereleased.
 
Het was eigenlijk voor mezelf. Ik hou van kwaliteit en dit zou me mixen dan net even die edge geven.

Maar ik ga wel gewoon even door met mixen en ALS ik ga uitbrengen dan word het wel gemasterd. tot die tijd moet ik gewoon niet klagen. Ik dacht eigenlijk dat masteren ook iets was dat je zelf wel kan doen maar dat valt erg tegen dus dat laat ik maar even links liggen de komende tijd.
 
Back
Top